Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΑιγαίοΠέντε επενδύσεις σε Σαντορίνη, Μύκονο και Αμοργό που δίνουν ώθηση στον τουρισμό

Πέντε επενδύσεις σε Σαντορίνη, Μύκονο και Αμοργό που δίνουν ώθηση στον τουρισμό

|

Βροχή επενδύσεων, ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, προσελκύει η ελληνική ξενοδοχειακή – τουριστική αγορά και για τα επόμενα τρία-πέντε χρόνια.

Η «Ναυτεμπορική» καταγράφει 66 μεγάλα deals που αλλάζουν τον τουριστικό χάρτη της χώρας και τις απόψεις και εκτιμήσεις των Προέδρων Τουριστικών Ενώσεων. Αν και είναι δύσκολο να προσδιορίσει κανείς επακριβώς το συνολικό ύψος των εν λόγω επικείμενων νέων ξενοδοχειακών – τουριστικών επενδύσεων, το γεγονός ότι λ.χ. μόνο η Κρήτη και η Χαλκιδική αθροίζουν δρομολογημένες νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις που αγγίζουν το 1 δισ. ευρώ για την επόμενη τριετία, καταδεικνύει την αύξηση του ήδη εντεινόμενου ρυθμού των ξενοδοχειακών επενδύσεων στη χώρα μας την τελευταία διετία.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), το σύνολο των επενδύσεων από τον ξενοδοχειακό κλάδο για κατασκευή νέων και ανακαίνιση επισκευή/συντήρηση υπαρχόντων ξενοδοχειακών δωματίων τα έτη 2021 και 2022 εκτιμάται σε περίπου 1,894 δισ. ευρώ και 2,033 δισ. ευρώ αντίστοιχα.

Σημαντικός παράγοντας που ευνοεί αυτήν την άνθηση των επενδύσεων στον κλάδο, όπως επισημαίνει στη «Ν» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος, είναι οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που δίνουν την ευκαιρία στους Έλληνες αλλά και τους ξένους επενδυτές να αποφύγουν τον σκόπελο των ελληνικών επιτοκίων. Σημειωτέον, δε, ότι τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης πρέπει να ολοκληρωθούν το 2026, κατά συνέπεια τα εν λόγω επενδυτικά projects πρέπει να τρέξουν γρήγορα, δίνοντας έναν ρυθμό εντατικοποίησης των τουριστικών επενδύσεων στη χώρα σε ορίζοντα τουλάχιστον τριετίας.

Μεγάλος αριθμός των νέων επενδύσεων αφορά τη Χαλκιδική, την Κέρκυρα, την Κρήτη, τη Ρόδο, αλλά και τις Μύκονο – Σαντορίνη και άλλα νησιά των Κυκλάδων, όπως και την Πελοπόννησο. Θετικές βλέπει τις προοπτικές των επενδύσεων στον ξενοδοχειακό κλάδο στη χώρα μας τα επόμενα χρόνια ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) και της (HOTREC), Αλέξανδρος Βασιλικός, και δίνει έμφαση στο ότι πρόκειται για επενδύσεις όχι από distress funds αλλά από μεγάλους και καταξιωμένους επενδυτές του κλάδου και μεγάλα brands, που δείχνουν εμπιστοσύνη στη χώρα και στον ελληνικό τουρισμό.

Από εκεί και πέρα, όμως, όπως επισημαίνει ο κ. Βασιλικός, «το στοίχημα είναι συνολικό και χρειάζεται ένα ρυθμισμένο τοπίο», ήτοι μια στρατηγική σε εθνικό και τοπικό επίπεδο για κάθε προορισμό και σε βάθος χρόνου. Οι ποιοτικές τουριστικές επενδύσεις, όπως προσθέτει, γίνονται με μετρήσιμα κριτήρια βιωσιμότητας και πρέπει να υπάρξει συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων πλευρών για
τις υποδομές.

«Είμαστε μια χώρα όπου δεν υπάρχει χωροταξικό για τον τουρισμό. Οι χρήσεις γης πρέπει να χαρτογραφηθούν για κάθε προορισμό, ώστε να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα και για τους επενδυτές», τονίζει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΞΕΕ και της HOTREC.

Αυτή η στρατηγική θα πρέπει να βασίζεται στη βιωσιμότητα και φυσικά να λαμβάνει υπόψη της την κλιματική αλλαγή και να περνάει μέσα από στρατηγικές υποδομές. «Ένας προορισμός δεν χτίζεται μόνο με ξενοδοχεία. Πρέπει να κοιτάξουμε τις υποδομές», τονίζει ο κ. Βασιλικός.

Είτε μεγάλες είτε μεσαίες είτε μικρότερες, οι επενδύσεις σε ξενοδοχεία και γενικότερα σε τουριστικά καταλύματα που βασίζονται στο κλασικό ελληνικό «sea and sun» αλλά με σύγχρονες δομές και υπηρεσίες βρίσκονται σε «οργασμό» ήδη από άκρη σε άκρη όλης της Ελλάδας, και όπως φαίνεται με αυξητικούς ρυθμούς, που δίνουν παλμό ανάπτυξης σε βάθος χρόνου.

Οι επενδύσεις στις Κυκλάδες 

Ο Όμιλος Mitsis Hotels έχει λάβει έγκριση από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων για την ανέγερση και ανάπτυξη τουριστικού συγκροτήματος στη Μύκονο, με ξενοδοχειακό κατάλυμα πέντε αστέρων, επένδυση ύψους 61 εκατ. ευρώ.

Επίσης, στα 33,4 εκατ. ευρώ ανέρχεται η δρομολογημένη επένδυση της Blue Iris Επενδύσεις Μονοπρόσωπη Α.Ε. για πεντάστερο ξενοδοχείο στη Μύκονο (Άνω Μερά).

Στη Σαντορίνη ο Δήμος Θήρας έχει προεγκρίνει οικοδομική άδεια για πεντάστερο ξενοδοχείο της εταιρείας Skybay ΙΚΕ Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις, καθώς και άδεια αναθεώρησης για την ανέγερση κύριου τουριστικού καταλύματος, ξενοδοχείου 4 αστέρων, στην περιοχή Μεγαλοχωρίου, ιδιοκτησίας της εταιρείας Denvelopment IKE.

Επίσης, στη Θήρα ξενοδοχείο πέντε αστέρων δρομολογείται στην κοινότητα Μεγαλοχωρίου από την εταιρεία Ερμής Μονοπρόσωπη ΙΚΕ.

Αναθεώρηση άδειας για τροποποίηση της μελέτης και την ανέγερση ξενοδοχείου τύπου 5 αστέρων στην Αιγιάλη στον Δήμο Αμοργού από την Αιγιαλίς Α.Ε. έχει εγκρίνει και η Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.

Και στο Νότιο Αιγαίο (Ρόδος) 

Τη δημιουργία στη Ρόδο ενός από τους μεγαλύτερους προορισμούς γκολφ της Μεσογείου έχει στόχο ο Όμιλος Mitsis Hotels, σε έκταση στη βόρεια Αφάντου (Γκολφ Αφάντου). Οι εργασίες ξεκινούν προσεχώς, με προοπτική ολοκλήρωσης το 2026, και η επένδυση, που θα περιλαμβάνει τρία ξενοδοχεία πολυτελείας, μαρίνα, γήπεδα γκολφ, εμπορικό κέντρο κ.ά., αναμένεται να αγγίξει τα 400 εκατ. ευρώ.

Ο ίδιος όμιλος έχει εξαγοράσει, επίσης, το «Grand Hotel» στην πόλη της Ρόδου και επίκειται ανακαίνισή του.

Πεντάστερη ξενοδοχειακή επένδυση 15,8 εκατ. ευρώ στη θέση Πλημμύρι στη Δημοτική Ενότητα Νοτίου Ρόδου δρομολογεί, επίσης, μεταξύ άλλων, η εταιρεία Επενδύσεις Νότιας Ρόδου Α.Ε. Τουριστικές και Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις. Η επένδυση έχει ενταχθεί στον αναπτυξιακό νόμο.

Διαβάστε τη συνέχεια στην naftemporiki.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Andrus Beer Trail Race Festival: Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε

Η αντίστροφη μέτρηση για το Andrus Beer Trail Race Festival ξεκίνησε

Κίμωλος – Πρασσά: Εχει τα πιο καθαρά νερά στον κόσμο (!!!)

Στις Κυκλάδες και δη στην Κίμωλο η παραλία Πρασσά έχει τα πιο καθαρά νερά σε παγκόσμιο επίπεδο (!!!)

“Γαλάζια Σημαία: Οι βραβεύσεις για το 2024 έρχονται στην προσεχή Παρασκευή

Ανακοινώνονται την Παρασκευή 24 Μαΐου οι βραβεύσεις για το 2024 για την "Γαλάζια Σημαία"

Αμοργός: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον Όρμο Αιγιάλης

Πότε ξεκινούν οι κυκλοφορικές ρυθμίσεις στην Αιγιάλη;

Νάξος – Ταβέρνα η Αξιώτισσα: “Τα Καλά στοιχειά” του chef Γιάννη Βάσιλα αποκαλύπτονται (και μετά μουσικής)

Στην "Ταβέρνα η Αξιώτισσα" παρουσιάζεται απόψε (18/05) το δεύτερο βιβλίο του chef Γιάννη Βάσιλα - Τι αναφέρει η πρόσκληση

Ζήτω η οινοποσία και η υπερβολική αισιοδοξία …

Ο Αλέκος Αρβανιτάς με την δικό του μοναδικό τρόπο σκέψης αναλύει τα γεγονότα της εβδομάδας που πέρασαν εντός κι εκτός Ελλάδας

Κίνα: Ερευνητές κατέψυξαν και επανέφεραν στη ζωή ανθρώπινο εγκεφαλικό ιστό

Επιστήμονες στην Κίνα προχώρησαν σε μια σημαντική ανακάλυψη αφού επανέφεραν στη ζωή έναν ανθρώπινο εγκεφαλικό ιστό

Νάξος – Γλινάδο: Εκπαιδευτική εκδρομή σε Δήλο – Τήνο, χρονοδιάγραμμα

Εκπαιδευτική Εκδρομή από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού και Νηπιαγωγείου Γλινάδου "Ιωάννης Ν. Βενιέρης" .. Χρονοδιάγραμμα

Naxos Medical: Σαράντα γυναίκες υποβλήθηκαν σε δωρεάν έλεγχο μαστού (με υπερηχογράφημα) και κλινική εξέταση

Η εικόνα που έχουν οι γιατροί του Naxos Medical μετά την δράση για δωρεάν έλεγχο μαστού και κλινική εξέταση - Τι αναφέρει ο Στέλιος Βιτζηλαίος

Νάξος – Κωμιακή: Πανέτοιμοι για να γιορτάσουν του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης

Ο Σύλλογος Γυναικών Κωμιακής ο Πνευματικό Κέντρο Κορωνίδας, το Τοπικό Συμβούλιο Κοινότητας Κορωνίδας θα αναβιώσουν το τοπικό πανηγύρι του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης

Νάξος – Χαλκί: Η έκλειψη Σελήνης το 1692, η αναβολή της συντέλειας ελέω ιερομόναχου Χρύσανθου

Ορεινός Αξώτης: 1692 μεγάλος πανικός στο Χαλκί Νάξου εξ αφορμής της εκλείψεως της Σελήνης

Κυκλάδες – Final 4 (U-14): Κυρίαρχος ο Πανναξιακός ΑΟΚ

Εντυπωσιακός ο Πανναξιακός ΑΟΚ κατέκτησε τον τίτλο της καλύτερης ομάδας στο Final 4 (P-14)... Η ανάρτηση του Πανναξιακού ΑΟΚ και ο πολυτιμότερος παίκτης του τουρνουά

Χατζηανδρέου προς Προέδρους Κοινοτήτων Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: “επιβεβλημένη η παρουσία σας στη συνεδρίαση”.

Ανοιχτή Πρόσκληση του Λεονάδρου Χατζηανδρέου στους προέδρους των Κοινοτήτων Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ώστε να παραστούν στην αυριανή (13/05) συνεδρίαση για την αύξηση των δημοτικών τελών

Νάξος & Μικρές Κυκλάδες: Αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα “Καλοκαιρινή Φύλαξη Παιδιών με Δημιουργική Απασχόληση”

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: Εκδήλωση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο πρόγραμμα "Καλοκαιρινή Φύλαξη Παιδιών με Δημιουργική Απασχόληση" (χρονοδιάγραμμα)

Νάξος – ΓΕΛ Νάξου “Μανώλης Γλέζος”: Συμμετοχή εκπαιδευτικών στο “Teachers Academy” (photos)

Συμμετοχή πέντε εκπαιδευτικών του ΓΕΛ Νάξου «Μανώλης Γλέζος» σε εκπαιδευτικά κέντρα του "Teachers Academy" (Photos)

Νάξος – Final 4 (U14): Σήμερα ο μεγάλος τελικός ανάμεσα στον Πανναξιακό ΑΟΚ και τον ΑΟ Ανδρου

Πως έφτασαν έως τον τελικό του u14 οι ΑΟ Ανδρου και Πανναξιακός ΑΟΚ...

Νάξος: Στον αστερισμό των νοσηλευτών – τριών του 51ου Πανελλήνιου Συνεδρίου

Η Νάξος καλωσορίζει τους νοσηλευτές και τις νοσηλεύτριες που έφτασαν σήμερα στο νησί μας για να συμμετάσχουν στις εργασίες του 51ου Πανελλήνιου Συνεδρίου του Εθνικού Συνδέσμου Νοσηλευτών Ελλάδος (Ε.Σ.Ν.Ε.)

Νάξος: Δράσεις από το Δήμο για την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων

Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2024 - Μουσεία για την Εκπαίδευση και την Έρευνα

Νάξος – Συνέδριο Νοσηλευτών: Φέρνει πεζοδρόμηση στη παραλιακή οδό

Με βάση ενημέρωση από το Λιμεναρχείο Νάξου,, η χερσαία ζώνη το απόγευμα της Τετάρτης (15/05) θα γίνει ένας τεράστιος πεζόδρομος

Νάξος: Δημοτικό Συμβούλιο τη Δευτέρα (13/05) με επίκεντρο την αύξηση των δημοτικών τελών

Από την Δημοτική Επιτροπή πέρασαν οι προτάσεις για αύξηση δημοτικών Τελών - Ποια τα θέματα του Δημοτικού Συμβουλίου τη Δευτέρα (13/05)