Κυριακή, 7 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΣαντορίνη: Στο +20% η αύξηση της τιμής του κρασιού τη φετινή περίοδο

Σαντορίνη: Στο +20% η αύξηση της τιμής του κρασιού τη φετινή περίοδο

|

Αύξηση της τιμής του εμβληματικού οίνου «Σαντορίνη» προεξοφλούν οι οινοποιοί που δραστηριοποιούνται στο νησί, λόγω της εξαιρετικά μειωμένης παραγωγής φέτος, σε συνδυασμό με την άνοδο της τιμής της πρώτης ύλης και τη μεγάλη ζήτηση σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Οι –αναπόφευκτες– αυξήσεις στην τιμή του προϊόντος στο ράφι προβληματίζουν τους παραγωγούς: πρόκειται για κρασί που σε ποσοστό 30%-40% εξάγεται και ο τρόπος διαμόρφωσης των τιμών στο εξωτερικό δεν επιτρέπει μεγάλες μεταβολές. Από την άλλη, και η αγοραστική δύναμη του ελληνικού κοινού έχει μειωθεί.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο οινοποιός Στέλιος Μπουτάρης, «μεγάλη ζήτηση υπάρχει προς το παρόν. Ωστόσο, να δούμε πώς θα διαμορφωθεί η ζήτηση όταν ανέβει κι άλλο η τιμή».

Εξηγεί ότι όσον αφορά τη δική του εταιρεία, δεν έχουν καθοριστεί ακόμη οι τιμές για το κρασί της φετινής εσοδείας, αλλά «δυστυχώς θα έχουμε ανατιμήσεις της τάξης του 20%-25%».

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι τα νέα κρασιά Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) «Σαντορίνη» –σύμφωνα με τη νομοθεσία προέρχονται από τουλάχιστον 85% Ασύρτικο και 15% από τα λευκά σταφύλια Αθήρι και Αηδάνι– που θα βγουν στην αγορά από τη νέα χρονιά, θα φτάσουν να πωλούνται στην κάβα στα 35 ευρώ, ενώ στο εστιατόριο για να απολαύσει κάποιος ένα «απλό» κρασί από το διάσημο νησί θα πρέπει να πληρώσει 60-70 ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή, πάντως, δεν προβληματίζει καθόλου τον Μάρκο Καφούρο, πρόεδρο της Ενωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων, που εκτιμά ότι το κρασί ΠΟΠ «Σαντορίνη» βρίσκει σταθερά τη θέση που του ταιριάζει ανάμεσα στα άλλα μοναδικά στον κόσμο κρασιά. «Κρασιά τέτοιας ποιότητας, τα οποία είναι υψηλής ζήτησης, μειωμένης παραγωγής και εξαιρετικά υψηλού κόστους σε κάθε στάδιο παραγωγής, έχουν τιμές δύο και τρεις φορές υψηλότερες από ό,τι έχει μια φιάλη “Σαντορίνη”», τονίζει. «Κορυφαίοι ειδικοί του οίνου, σε πρόσφατη εκδήλωσή μας στο Λονδίνο, όπως και παλαιότερα στη Νέα Υόρκη, βρήκαν τα κρασιά της Σαντορίνης εφάμιλλα των Grand Cru Chablis στη Βουργουνδία», συμπλήρωσε.

Η αύξηση της τιμής του Ασύρτικου της Σαντορίνης είναι αναπόφευκτη δεδομένων των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν φέτος και προκάλεσαν δραστική μείωση της παραγωγής –η οποία έτσι κι αλλιώς είναι περιορισμένη– και αύξηση της τιμής της πρώτης ύλης. Φέτος για πρώτη φορά το κιλό τα οινοστάφυλα της συγκεκριμένης ποικιλίας (Ασύρτικο) στη Σαντορίνη ξεπέρασε τα 5 ευρώ, ενώ έως πέρυσι ήταν στα 4,5 ευρώ. Η τιμή αυτή είναι τρομερά υψηλή για τους αμπελουργούς σε οποιοδήποτε άλλο σημείο της χώρας. Ακόμη και το πολύ καλό σταφύλι της ποικιλίας Ξινόμαυρο στη Βόρεια Ελλάδα δεν πληρώνεται πάνω από 1,70 ευρώ το κιλό. Φυσικά κάθε περιοχή έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες και συνθήκες.

Πιο ακριβό το κρασί της Σαντορίνης-1
Στη Σαντορίνη σήμερα, παρά το μικρό μέγεθος της παραγωγής, δραστηριοποιούνται 20 οινοποιεία, κάποια από τα οποία δεν θα καταφέρουν να ικανοποιήσουν τη ζήτηση με βάση τα φετινά δεδομένα.   

 

Η παραγωγή φέτος στη Σαντορίνη ήταν πολύ χαμηλή, περίπου το 1/3 της συνήθους ποσότητας, που έτσι κι αλλιώς είναι περιορισμένη λόγω ξηροθερμικών συνθηκών που επικρατούν στο νησί, οι οποίες βέβαια κάνουν και το Ασύρτικο του τόπου αυτού μοναδικό. «Φέτος ό,τι μπορούσε να πάει στραβά, πήγε», εξηγεί ο Στέλιος Μπουτάρης. Εριξε χαλάζι την άνοιξη, σπάνιο φαινόμενο για το νησί, βροχές άκαιρα τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, τα αμπέλια έζησαν δύο μεγάλους καύσωνες που κράτησαν αρκετές ημέρες, χωρίς βέβαια να υπάρχει η δυνατότητα ποτίσματος. Το αποτέλεσμα ήταν η δραματική μείωση της παραγωγής, τα χαρακτηριστικά της οποίας, ωστόσο, είναι πολύ καλά σύμφωνα με τους αμπελουργούς.

Δύσκολο περιβάλλον

Το φτωχό σε θρεπτικά συστατικά και οργανική ουσία έδαφος, η έλλειψη βροχοπτώσεων, αλλά και το μικροκλίμα που δημιουργούν η θάλασσα και οι δυνατοί βοριάδες, φτιάχνουν ένα δύσκολο περιβάλλον για τα αμπέλια. Ταυτόχρονα όμως η υγρασία της νυχτερινής ατμόσφαιρας και η πρώτη πρωινή ομίχλη δεσμεύονται από τους πωρόλιθους του εδάφους και αποδίδονται στη συνέχεια στο φυτό. Για την προστασία από τους αμείλικτους βοριάδες και την έντονη ηλιακή ακτινοβολία τους καλοκαιρινούς μήνες, οι αμπελουργοί ανέπτυξαν το σύστημα της κουλούρας – αμπέλια κλαδεμένα σε σχήμα χαμηλού καλαθιού που ακουμπά στο έδαφος, τακτική που ακολουθείται ακόμη και σήμερα. Στη Σαντορίνη, παρά το μικρό μέγεθος της παραγωγής, δραστηριοποιούνται 20 οινοποιεία, κάποια από τα οποία δεν θα καταφέρουν να ικανοποιήσουν τη ζήτηση με βάση τα φετινά δεδομένα.

Οι αριθμοί

30% του ετήσιου μέσου όρου ήταν η φετινή παραγωγή στη Σαντορίνη.

5 ευρώ και πάνω ήταν η τιμή ενός κιλού σταφυλιών φέτος, ενώ πέρυσι ήταν 4,5%.

2,5 εκατ. λίτρα κρασιού ΠΟΠ Σαντορίνης παράγονται ετησίως.

30%-40% του κρασιού εξάγεται.

Με πληροφορίες από τη εφημερίδα “Καθημερινή”

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: Στη μνήμη του Μανόλη Φακίνου, Προέδρου της Κεραμωτής

Θλίψη στη Νάξο για τον αιφνίδιο θάνατο του Μανόλη Φακίνου – Το συλλυπητήριο μήνυμα του Δημάρχου και το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Νάξος: Ο «Πραματευτής» επιστρέφει – για καλό σκοπό- στο πανηγύρι της Θεοσκέπαστης στην Κωμιακή

Ο Σύλλογος Γυναικών Κωμιακής αναβιώνει για τρίτη χρονιά τον θεσμό του πραματευτή, με στόχο την ενίσχυση της τοπικής κοινότητας.

Σαντορίνη: Στρώμα ηφαιστειακής τέφρας πάχους 200 μέτρων ανακαλύφθηκε στον βυθό – Προέρχεται από την Κω!

Διεθνής αποστολή με ελληνική συμμετοχή έφερε στο φως μια άγνωστη πτυχή της προϊστορίας του Αιγαίου, αποκαλύπτοντας τις αθέατες συνέπειες μιας κολοσσιαίας έκρηξης.

Ρόσα Ροϊσινμπλίτ: Πέθανε η «γιαγιά της Πλατείας Μαΐου» που δεν σταμάτησε ποτέ να αγωνίζεται

Η εμβληματική μορφή των «Γιαγιάδων της Πλατείας Μαΐου» αφιέρωσε τη ζωή της στην αποκάλυψη της αλήθειας για τους «εξαφανισμένους» και τα παιδιά τους.

Κέα 2025: Έρχεται το 2ο Τουρνουά Μπάσκετ 3×3

Τουρνουά 3×3 στην Κορησσία, 13–14 Σεπτεμβρίου, έναρξη 17:30 • Δηλώσεις συμμετοχής: 6979479851

Γ. Χατζημάρκος: «Καλορίζικη η μείωση φόρων – Καλορίζικος ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά»

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, μόλις ένα 24ωρο μετά το εξιτήριο από το Νοσοκομείο, επανήλθε δυναμικά στη ΔΕΘ, στέλνοντας μήνυμα αισιοδοξίας για την πορεία της οικονομίας.

Πανσέληνος – Το «ματωμένο φεγγάρι» της Κυριακής: Η ολική έκλειψη Σελήνης ορατή σήμερα και στην Ελλάδα

Σπάνιο φαινόμενο στον ουρανό της 7ης Σεπτεμβρίου – Γιατί η Σελήνη βάφεται κόκκινη και πότε κορυφώνεται η έκλειψη.

Πράσινος μετασχηματισμός στην ακτοπλοΐα με πάνω από 1 δισ. ευρώ, τι ισχύει στις άγονες γραμμές

Νέες ναυπηγήσεις, ενεργειακές αναβαθμίσεις και σταθερά δρομολόγια στις άγονες γραμμές αλλάζουν το τοπίο των θαλάσσιων μεταφορών.

Τι τρώμε σήμερα; Ματσάτα Φολεγάνδρου με κιμά και μυζήθρα

Η παραδοσιακή συνταγή του νησιού αποκτά νέα διάσταση με μια πλούσια σάλτσα κιμά και το άρωμα της μυζήθρας.

Σαντορίνη – Santo Wines: Ο τρύγος του 2025 δεν είναι αριθμοί, είναι άνθρωποι

Μια δύσκολη χρονιά για τον αμπελώνα του νησιού, που δεν αποτυπώνεται σε τόνους αλλά στη δύναμη των παραγωγών να συνεχίσουν.

Εκτακτο – Νάξος: Φωτιά στο ύψος του Τιμίου Σταυρού, στο δρόμος προς Γαλήνη

Φωτιά σε εξέλιξη στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Εγγαρών στο ύψος του Τιμίου Σταυρού

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Διακοπή ρεύματος το πρωί της Τρίτης 2 Σεπτεμβρίου, δείτε τις περιοχές

Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε προγραμματισμένη διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω τεχνικών εργασιών σε κεντρικές περιοχές της Χώρας Νάξου.

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Blue Star Naxos: Φήμες για πώληση σε καναδική εταιρεία – Τι απαντά η Attica Group

Συζητήσεις στην ακτοπλοϊκή πιάτσα για τίμημα 36 εκατ. ευρώ – Η ιστορία του πλοίου που έγινε «σύμβολο» για τις Κυκλάδες

Νομική εκπροσώπηση για την «Αξιώτισσα» – Κ. Παπαδάκης: «Δεν θα περάσει ο εκφοβισμός και η συκοφαντία»

Ο γνωστός δικηγόρος αναλαμβάνει την υπόθεση της ταβέρνας στη Νάξο που βρίσκεται στο επίκεντρο διεθνούς εκστρατείας συκοφαντιών και απειλών.

ΑΜΠΕΛΙΦΕΣΤ 2025: Η Νάξος γιορτάζει με κρασί, μουσική και χορό στον αμπελώνα Τρανάμπελο

Δύο βραδιές (5 & 6 Σεπτεμβρίου) γεμάτες ρυθμούς, γεύσεις και φεγγαρόλουστες εμπειρίες στο πιο μεθυστικό φεστιβάλ του Αιγαίου.

Νάξος: Έντονες αντιδράσεις για την ακύρωση μίσθωσης ακινήτου και το μέλλον σχολικών μονάδων (video)

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο με αιχμές για «σπατάλη» 120.000 ευρώ, προτάσεις για τρεις νέες σχολικές μονάδες και διαφωνίες για το Δικαστικό Μέγαρο.

Νάξος: Διαδικτυακή επίθεση από Ισραηλινούς στη «Ταβέρνα Αξιώτισσα»

Μετά το επεισόδιο της 25ης Αυγούστου, το εστιατόριο δέχεται συντονισμένη επίθεση με fake reviews από το εξωτερικό, ενώ ο ιδιοκτήτης καταγγέλλει έλλειψη προστασίας από την Google.

Kεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο για το περιστατικό στη Νάξο «Σκηνές πογκρόμ του 19ου αιώνα»

Σκληρή ανακοίνωση του ΚΙΣ για τον αντισημιτισμό στην Ελλάδα – Κάνει λόγο για υπονόμευση της δημοκρατίας και καλεί σε μηδενική ανοχή στη ρητορική μίσους.

Σίφνος: Το νησί αποχαιρέτησε με δάκρυα και τραγούδια τον Λευτέρη Λουκατάρη (video)

Μια εξόδιος ακολουθία που έμοιαζε με γάμο – με λευκά ρούχα, βιολιά και λαούτα – για τον αρχηγό της Κ14 του Πανσιφναϊκού, που έφυγε πρόωρα.