Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΚυκλάδεςΔήλος: Οταν οι πρώτοι ανασκαφείς έφτασαν στο "Ιερό Νησί"

Δήλος: Οταν οι πρώτοι ανασκαφείς έφτασαν στο “Ιερό Νησί”

|

Τον Μάιο του 1864, ο Λεόν Αντριέν Τεριέ, μέλος της Γαλλικής Σχολής Αθηνών, επισκέπτεται τη Δήλο. Επιστρέφοντας στην Αθήνα, σημειώνει: «Εάν καταστραφούν οι αρχαιότητες της Δήλου, θα αφήσουν ένα κενό που τίποτε δεν θα μπορέσει να το αναπληρώσει». Το 1873 πραγματοποιείται η πρώτη ανασκαφή με πρωτοβουλία της σχολής στο Σπήλαιο του Κύνθου. Τέσσερα χρόνια αργότερα, ο Τέοφιλ Ομόλ ανασκάπτει το Ιερό του Απόλλωνα και τον περιβάλλοντα χώρο του, τον Πώρινο Ναό και τον Οίκο των Ναξίων.

«Οι πρώτοι αρχαιολόγοι που έφτασαν στο νησί ήταν εξαιρετικά μορφωμένοι, μιλούσαν αρχαία ελληνικά και λατινικά, γνώριζαν την ιστορία της Δήλου μέσα από τον Ηρόδοτο, τον Θουκυδίδη, όμως δεν είχαν εμπειρία στο πεδίο και ούτε φαντάζονταν τι θα συναντήσουν», αναφέρει η διευθύντρια της σχολής, Βερονίκ Σανκόφσκι. Οι συνθήκες ήταν εξαιρετικά δύσκολες. Για αρκετά χρόνια, οι ερευνητές περνούσαν στη Δήλο με ένα βαρκάκι, ιδιοκτησία της σχολής, από τη Μύκονο και επέστρεφαν εκεί το βράδυ αφού δεν υπήρχε η δυνατότητα να διανυκτερεύσουν.

Οταν οι πρώτοι ανασκαφείς έφτασαν στη Δήλο-1
Ημερολόγιο ανασκαφών του Charles Picard, 1910. [© EFA]

 

Η Μύκονος προσφέρει προμήθειες σε τρόφιμα, υλικά, εργατικό δυναμικό. Τη δεκαετία του 1880 οι ανασκαφές επεκτείνονται στην πόλη: Συνοικία του Θεάτρου, κοιλάδα του Ινωπού, παράλιο μέτωπο, Αγορά των Ιταλών, Λέσχη του Κοινού των Ποσειδωνιαστών της Βηρυτού, Γυμνάσιο. Την ίδια περίοδο και ενώ οι έρευνες έχουν ενταθεί, κρίνεται επιτακτική η ανάγκη κατασκευής ενός καταλύματος. Στην αρχή, το οίκημα που περιλάμβανε μόνο ένα δωμάτιο, αναφερόταν ως το «σπίτι του κυρίου Ομόλ» – στη συνέχεια, βέβαια, επεκτάθηκε για να καλύψει τις ανάγκες όλων των μελών που διέμεναν στο νησί. Τα σπίτια των πληρωμάτων έμειναν χωρίς ρεύμα μέχρι το 1992, ενώ το νερό που χρησιμοποιούν για την καθημερινότητά τους οι ανασκαφείς ακόμη και σήμερα, αντλείται από το ίδιο αρχαίο πηγάδι. Ακόμα και οι τρόποι αναψυχής από τα τέλη του 19ου αιώνα έως σήμερα παραμένουν ανακουφιστικά οι ίδιοι: συζήτηση, περίπατος, μπάνιο, ψάρεμα, αγροτικές εργασίες, διάβασμα.

«Οταν συντονιστείς με τον ρυθμό του νησιού, καταλαβαίνεις πως αυτή είναι μια ζωή που συγχρονίζεται με το παρελθόν», εξηγεί η Βερονίκ Σανκόφσκι, η οποία έχει περάσει πολλούς μήνες μελετώντας την ιστορία και τη σημασία που διαδραμάτισε στην οικονομία και την εξωστρέφεια του τόπου το λιμάνι της Δήλου. «Το νερό που τρέχει από τα πηγάδια, τα σπίτια της αρχαιότητας που βλέπουν την ίδια θέα με αυτή που έχεις εσύ από το κατάλυμά σου. Ακόμα και η καθημερινότητα σου υπενθυμίζει πως αυτό είναι ένα ταξίδι στο παρελθόν που σε περιέχει. Τα βιβλία στα οποία ανατρέχεις στο σπίτι των αρχαιολόγων έχουν πάνω σημειώσεις ανθρώπων που βρίσκονταν στο ίδιο σημείο με σένα έναν αιώνα πριν. Εχουμε ευθύνη να συνεχίσουμε αυτό το ταξίδι».

Η ίδια μαζί με τον αρχαιολόγο Ζαν Σαρλ Μορέτι και την καθηγήτρια ελληνικών σπουδών Σεσίλ Ντιβρί επιμελούνται την έκθεση «150 χρόνια ανασκαφών και μελετών στη Δήλο» που φιλοξενείται στους φροντισμένους κήπους της Γαλλικής Σχολής. Φωτογραφικά τεκμήρια από τις εργασίες στο πεδίο, λήψεις από τη δύσκολη καθημερινότητα των μελών της ανασκαφικής ομάδας, χάρτες, εικονογραφήσεις, χειρόγραφες σημειώσεις και σχέδια αποκατάστασης αρχαίων καταλοίπων μας αποκαλύπτουν τις μεθόδους, τα εργαλεία και τα σπουδαία ευρήματα της αρχαιολογικής σκαπάνης σε ένα νησί που βρέθηκε στο κέντρο της εμπορικής, πολιτιστικής και πολιτικής ζωής της Μεσογείου για ένα πολύ μεγάλο διάστημα, αλλά και τον ενθουσιασμό που συνόδευε κάθε νέα ανακάλυψη.

Οταν οι πρώτοι ανασκαφείς έφτασαν στη Δήλο-2
Tο πεδινό κοίλωμα του Ιερού του Απόλλωνα: σχέδιο Ph. Fraisse, υδατογραφία F. Babled, 1996 (από τα αρχεία της σχολής).

 

Η έκθεση παρουσιάζει ακόμη τη συστηματική εξερεύνηση του νησιού υπό τη διεύθυνση του Μορίς Ολό, από το 1903, χάρη σε μια ετήσια δωρεά 50.000 φράγκων από έναν πλούσιο Αμερικανό, τον Joseph Florimond Loubat. H δωρεά αυτή ανανεωνόταν κάθε χρόνο μέχρι τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο με μια προϋπόθεση: να ενημερώνεται λεπτομερώς ο χορηγός για τον όγκο των χωμάτων που απομακρύνονταν και κάθε δαπάνη που πραγματοποιούνταν. Αναφέρεται επίσης, μέσα από αρχειακό υλικό, στη δημιουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου της Μυκόνου και της Δήλου την πρώτη δεκαετία του 20ού αιώνα –μέχρι τότε τα ευρήματα φυλάσσονταν σε σπίτια της Μυκόνου υπ’ ευθύνη του δημάρχου και του δάσκαλου του νησιού– αλλά και αναδεικνύει τις σύνθετες ικανότητες των αρχαιολόγων που βρίσκονται στο πεδίο, όπως ήταν η σχεδιαστική και φωτογραφική τους δεινότητα.

Σήμερα, πλέον η έμφαση της σχολής έχει δοθεί στην ψηφιοποίηση του αρχείου και στην ελεύθερη πρόσβαση σε αυτό, αλλά και στην προστασία του αρχαιολογικού χώρου. «Η άνοδος της στάθμης του νερού μας υποχρεώνει να κινηθούμε. Δεύτερη Δήλος δεν υπάρχει», τονίζει η Βερονίκ Σανκόφσκι.

Εκθεση «150 χρόνια ανασκαφών και μελετών στη Δήλο», από 21 Σεπτεμβρίου.

Με πληροφορίες από την εφημερίδα “Καθημερινή”

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κίνα: Ερευνητές κατέψυξαν και επανέφεραν στη ζωή ανθρώπινο εγκεφαλικό ιστό

Επιστήμονες στην Κίνα προχώρησαν σε μια σημαντική ανακάλυψη αφού επανέφεραν στη ζωή έναν ανθρώπινο εγκεφαλικό ιστό

Νάξος – Γλινάδο: Εκπαιδευτική εκδρομή σε Δήλο – Τήνο, χρονοδιάγραμμα

Εκπαιδευτική Εκδρομή από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού και Νηπιαγωγείου Γλινάδου "Ιωάννης Ν. Βενιέρης" .. Χρονοδιάγραμμα

Νάξος – Κωμιακή: Πανέτοιμοι για να γιορτάσουν του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης

Ο Σύλλογος Γυναικών Κωμιακής ο Πνευματικό Κέντρο Κορωνίδας, το Τοπικό Συμβούλιο Κοινότητας Κορωνίδας θα αναβιώσουν το τοπικό πανηγύρι του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης

Νάξος – Αγιος Προκόπιος: Αυτοκίνητο μπλόκαρε τον κεντρικό δρόμο για περισσότερο από μία ώρα (!!!)

Παρκαρισμένο αυτοκίνητο μπλόκαρε την κυκλοφορία στον κεντρικό δρόμο του Αγίου Προκοπίου (!!!)

ΕΑΣ Νάξου: Συνάντηση και ενημέρωση στον Υφυπουργό Σταύρο Κελέτση

Επίσκεψη του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρου Κελέτση στην ΕΑΣ Νάξου - τι ειπώθηκε

“Florios Mykonos Foundation”: Δωρίζει ταχύπλοο στο Λιμεναρχείο Μυκόνου

Το Ιδρυμα “Florios Mykonos Foundation” δωρίζει στο Λιμεναρχείο Μυκόνου ένα ταχύπλοο σκάφος -Το χρονικό της δωρεάς

Σέριφος: Η πρώτη ακτινογραφία στο νησί μετά από έξι χρόνια (!!!)

Στη Σέριφο πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη (16/05) η πρώτη ακτινογραφία μετά από έξι ολόκληρα χρόνια, που περίμεναν όλοι οι κάτοικοι του νησιού.

GOLDEN STAR FERRIES: Παροχή έκπτωσης 50% σε υποψήφιους φοιτητές

Η GOLDEN STAR FERRIES, θα προσφέρει την φοιτητική έκπτωση 50% στις μετακινήσεις των υποψηφίων φοιτητών με τα σύγχρονα και πολυτελή SUPERFERRY – ANDROS QUEEN – SUPEREXPRESS.

Αιγαίο: Με επτά πλωτά ραντάρ θωρακίζει την άμυνα της Ελλάδας

Με εμβέλεια του ραντάρ επιτήρησης AESA περίπου 40 χιλιομέτρων, οι Ενοπλες Δυνάμεις θα μπορούν να «κλειδώσουν» από πλευράς επιτήρησης το Ανατολικό Αιγαίο με επτά τέτοιες πλατφόρμες.

Αίγυπτος: Υπάρχει πλέον η απάντηση στον τρόπο που δημιουργήθηκαν οι πυραμίδες

Μια ομάδα ερευνητών ανακάλυψε ότι οι πυραμίδες είναι πιθανό να χτίστηκαν κατά μήκος μιας χαμένης, αρχαίας διακλάδωσης του Νείλου

Νάξος – Χαλκί: Η έκλειψη Σελήνης το 1692, η αναβολή της συντέλειας ελέω ιερομόναχου Χρύσανθου

Ορεινός Αξώτης: 1692 μεγάλος πανικός στο Χαλκί Νάξου εξ αφορμής της εκλείψεως της Σελήνης

Κυκλάδες – Final 4 (U-14): Κυρίαρχος ο Πανναξιακός ΑΟΚ

Εντυπωσιακός ο Πανναξιακός ΑΟΚ κατέκτησε τον τίτλο της καλύτερης ομάδας στο Final 4 (P-14)... Η ανάρτηση του Πανναξιακού ΑΟΚ και ο πολυτιμότερος παίκτης του τουρνουά

Χατζηανδρέου προς Προέδρους Κοινοτήτων Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: “επιβεβλημένη η παρουσία σας στη συνεδρίαση”.

Ανοιχτή Πρόσκληση του Λεονάδρου Χατζηανδρέου στους προέδρους των Κοινοτήτων Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ώστε να παραστούν στην αυριανή (13/05) συνεδρίαση για την αύξηση των δημοτικών τελών

Νάξος & Μικρές Κυκλάδες: Αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα “Καλοκαιρινή Φύλαξη Παιδιών με Δημιουργική Απασχόληση”

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: Εκδήλωση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο πρόγραμμα "Καλοκαιρινή Φύλαξη Παιδιών με Δημιουργική Απασχόληση" (χρονοδιάγραμμα)

Νάξος – ΓΕΛ Νάξου “Μανώλης Γλέζος”: Συμμετοχή εκπαιδευτικών στο “Teachers Academy” (photos)

Συμμετοχή πέντε εκπαιδευτικών του ΓΕΛ Νάξου «Μανώλης Γλέζος» σε εκπαιδευτικά κέντρα του "Teachers Academy" (Photos)

Νάξος – Final 4 (U14): Σήμερα ο μεγάλος τελικός ανάμεσα στον Πανναξιακό ΑΟΚ και τον ΑΟ Ανδρου

Πως έφτασαν έως τον τελικό του u14 οι ΑΟ Ανδρου και Πανναξιακός ΑΟΚ...

Νάξος: Στον αστερισμό των νοσηλευτών – τριών του 51ου Πανελλήνιου Συνεδρίου

Η Νάξος καλωσορίζει τους νοσηλευτές και τις νοσηλεύτριες που έφτασαν σήμερα στο νησί μας για να συμμετάσχουν στις εργασίες του 51ου Πανελλήνιου Συνεδρίου του Εθνικού Συνδέσμου Νοσηλευτών Ελλάδος (Ε.Σ.Ν.Ε.)

Νάξος: Δράσεις από το Δήμο για την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων

Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2024 - Μουσεία για την Εκπαίδευση και την Έρευνα

Νάξος – Συνέδριο Νοσηλευτών: Φέρνει πεζοδρόμηση στη παραλιακή οδό

Με βάση ενημέρωση από το Λιμεναρχείο Νάξου,, η χερσαία ζώνη το απόγευμα της Τετάρτης (15/05) θα γίνει ένας τεράστιος πεζόδρομος

Νάξος: Δημοτικό Συμβούλιο τη Δευτέρα (13/05) με επίκεντρο την αύξηση των δημοτικών τελών

Από την Δημοτική Επιτροπή πέρασαν οι προτάσεις για αύξηση δημοτικών Τελών - Ποια τα θέματα του Δημοτικού Συμβουλίου τη Δευτέρα (13/05)