Πάνω από 11.000 είναι οι νεκροί στην παραλιακή πόλη Ντέρνα της Λιβύης, η οποία χτυπήθηκε και ισοπεδώθηκε από την κακοκαιρία Daniel. Ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί καθώς συνεχίζονται οι προσπάθειες διάσωσης με αποτέλεσμα να εντοπίζονται πολλοί νεκροί στις λάσπες.
Την ίδια ώρα υπάρχουν φόβοι ότι οι νεκροί μπορεί να φτάσουν ακόμα και τους 20.000, ενώ πάνω από 30.000 έχουν μείνει χωρίς στέγη.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τη λιβυκή Ερυθρά Ημισέληνο, πάνω από 11.300 έχει πλέον επιβεβαιωθεί ότι έχασαν τη ζωή τους μετά την ισχυρή καταιγίδα που έπληξε την πόλη της ανατολικής Λιβύης την Κυριακή και τη Δευτέρα.
Οι πλημμύρες που προκλήθηκαν έσπασαν δύο φράγματα στην πόλη, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί χείμμαρος που παρέσυρε ολόκληρες γειτονιές. Το νερό που κατέκλυσε τη Ντέρνα έχει περιγραφεί ως ένα τεράστιο τσουνάμι.
Ωστόσο, ενώ πολλοί, ιδιαίτερα από τον πολιτικό χώρο, κάνουν λόγο για μια καθαρά φυσική καταστροφή, οι ειδικοί σημειώνουν ότι η διαφθορά, η κακή συντήρηση των δημόσιων υποδομών και οι χρόνιες συγκρούσεις που έχει χωρίσει τη Λιβύη σε δύο διοικήσεις, κατέστησαν τη χώρα εντελώς απροετοίμαστη για να αντιμετωπίσει ένα γεγονός όπως η κακοκαιρία Daniel.
«Η γενική κατάσταση αναταραχής σημαίνει επίσης πολλές διαμάχες σχετικά με την κατανομή των κεφαλαίων», δήλωσε η Claudia Gazzini, ανώτερη αναλύτρια του International Crisis Group για τη Λιβύη. Τα τελευταία τρία χρόνια δεν υπάρχει προϋπολογισμός ανάπτυξης, για το πού πρέπει να διατίθενται κονδύλια για τις υποδομές, και καμία διάθεση για μακροπρόθεσμα έργα, πρόσθεσε σημειώνοντας: «Και καμία από τις δύο κυβερνήσεις δεν είναι αρκετά νόμιμη για να κάνει μεγάλα σχέδια, κάτι που περιορίζει την εστίαση στις υποδομές».
Οι στρατιωτικές δυνάμεις που υποστηρίζουν τις αντίπαλες κυβερνήσεις της Λιβύης -η μία με έδρα την Τρίπολη στα δυτικά και η άλλημε έδρα τη Βεγγάζη στα ανατολικά- έχουν πολεμήσει πολλές φορές από το 2014 και οι διοικήσεις απέτυχαν να πραγματοποιήσουν τις προγραμματισμένες προεδρικές εκλογές το 2021.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της έλλειψης δημόσιων επενδύσεων είναι τα φράγματα στη Ντέρνα, τα οποία απέτυχαν με καταστροφικές συνέπειες για την πόλη και τους κατοίκους της.
Μιλώντας στο Al Jazeera την Τρίτη, ο αντιδήμαρχος της Ντέρνα Ahmed Madroud είπε ότι τα φράγματα δεν είχαν συντηρηθεί σωστά από το 2002. Αυτό σημαίνει ότι τόσο η κυβέρνηση του Μουαμάρ Καντάφι όσο και οι διοικήσεις που ήρθαν μετά την ανατροπή του, δεν έχουν καταφέρει να συντηρήσουν τις ζωτικής σημασίας υποδομές.
Σημειώνεται ότι πέρυσι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Omar Al-Mukhtar είχαν προειδοποιήσει για τα δύο φράγματα στην Ντέρνα, επισημαίνοντας ότι υπήρχε «υψηλή πιθανότητα κινδύνου πλημμύρας». Ωστόσο, δεν έγινε καμία ενέργεια.