Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΥπουργείο Παιδείας: Κλειστά μέχρι και τη Δευτέρα 1.100 σχολεία της Θεσσαλίας

Υπουργείο Παιδείας: Κλειστά μέχρι και τη Δευτέρα 1.100 σχολεία της Θεσσαλίας

|

Είναι πρακτικά αδύνατο να ανοίξουν τα σχολεία στη Θεσσαλία τη Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του υπουργείου Παιδείας. Η τελική απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο, Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου, μετά την ευρεία σύσκεψη, που έχει προγραμματιστεί στο υπουργείο υπό τον Κυριάκο Πιερρακάκη.

Το σενάριο, που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες, είναι πως δεν πρόκειται να λειτουργήσουν τα 1.100 σχολεία της Θεσσαλίας την ερχόμενη Δευτέρα για πολλούς και διαφορετικούς λόγους, αναφέρουν πηγές του υπουργείου Παιδείας. Το οριστικοποιημένο σχέδιο θα ανακοινωθεί αύριο Παρασκευή μετά το πέρας της ευρείας σύσκεψης, όπου θα συνεκτιμηθούν οι υποδομές, δηλαδή η κατάσταση των κτιρίων και η οδοποιϊα, οι υγειονομικές συνθήκες, η ασφάλεια. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται και στην ψυχολογική υποστήριξη των παιδιών και των οικογενειών τους, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει.

Χρονικός ορίζοντας για την ακριβή ημερομηνία επαναλειτουργίας των σχολείων στη Θεσσαλία, είναι αδύνατον να προσδιοριστεί, προς το παρόν. Το πότε θα οριστεί η έναρξη της λειτουργίας των σχολείων σε Μαγνησία, Λάρισα, Καρδίτσα και Τρίκαλα θα συναποφασιστεί από την περιφέρεια Θεσσαλίας και το υπουργείο Παιδείας, οπότε και θα γίνει νέα ανακοίνωση.

Από την πρώτη στιγμή, που ξέσπασαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα, συγκροτήθηκε από το υπουργείο Παιδείας ένα άτυπο task force με τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων (Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, εκπαιδευτικών, Δήμων ΤΕΕ κλπ) για την ομαλή επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων. Στο μεταξύ, τα κλιμάκια της ΚΤΥΠ διενεργούν ελέγχους/αυτοψίες και συλλέγουν δεδομένα από το πεδίο, τα οποία επικαιροποιούνται συνεχώς και λαμβάνονται υπόψη στις συσκέψεις του υπουργείου – πιο πρόσφατη, η χθεσινή (13/9). Με βάση αυτά, θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις, που θα ανακοινωθούν αύριο από το αρμόδιο υπουργείο.

Σε κάθε περίπτωση, οι εναλλακτικές λύσεις του υπουργείου Παιδείας σχετικά με τους 88.000 μαθητές της περιφέρειας Θεσσαλίας, οι οποίες θα αξιοποιηθούν προκειμένου να ομαλοποιηθεί η εκπαιδευτική διαδικασία, είναι οι ακόλουθες: μεταστέγαση των μαθητών σε γειτονικά σχολεία, κατασκευή οικίσκων, τηλεκπαίδευση αλλά και φοίτηση στα σχολεία προσωρινής μετοίκησης των μαθητών – αν, δηλαδή, οι οικογένειες έχουν μετακομίσει προσωρινά σε άλλες περιοχές, μέχρι την αποκατάσταση των προβλημάτων, που τους έπληξαν, τα παιδιά εγγράφονται στο σχολείο της περιοχής.

Από το υπουργείο, ήδη προβλέπεται η αντικατάσταση σχολικών βιβλίων, που καταστράφηκαν καθώς και η αποστολή σχολικών ειδών στους μαθητές. Επίσης, η παροχή τεχνολογικού εξοπλισμού, όπως τάμπλετ ή λαπτοπ. Μέριμνα έχει, επίσης, ληφθεί για την ψυχολογική υποστήριξη των παιδιών και των οικογενειών τους. Όπως δε προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία, αναμένεται η μοριοδότηση των μαθητών της Γ Λυκείου για την εισαγωγή στα ΑΕΙ.

Κλείσιμο
Το πρόβλημα είναι αναμφίβολα, σύνθετο και θα χρειαστεί, οπωσδήποτε ευελιξία, καθώς δεν είναι δυνατόν να υπάρξει κοινή απάντηση για όλα τα σχολεία: πώς να ξεκινήσει η τηλεκπαίδευση, αν δεν υπάρχει ρεύμα; Αλλού υπάρχει κτιριακή ακαταλληλότητα, σε άλλη περίπτωση όμως, αν και το κτίριο της σχολικής μονάδας δεν έχει υποστεί ζημιές, μπορεί να μην υπάρχει δρόμος.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, σήμερα στην Αγιά Λάρισας: «Σήμερα έπεσε η γέφυρα, που έβγαινε προς την Εθνική – αυτή τη στιγμή, ο δήμος Αγιάς είναι αποκλεισμένος από τη Λάρισα. Μεταφέρθηκαν μεγάλοι όγκοι νερού από το πίσω μέρος του Πηλίου προς τη λίμνη Κάρλα και στις εκβολές του Πηνειού ποταμού, έχει σκεπαστεί ο δρόμος προς Αγιά… Προς το παρόν, η πρόσβαση είναι αδύνατη», θα πει η κ. Βασιλική Ζιάκα, αναπληρώτρια διευθύντρια στην Περιφερειακή Διεύθυνση Α’θμιας και Β’θμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, η οποία προσθέτει:

«Για τη λειτουργία των σχολείων αποφασίζει η τοπική αυτοδιοίκηση. Επειδή το φαινόμενο βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, υπάρχουν ακόμη μη προσβάσιμες περιοχές – ευτυχώς λίγες. Εμείς πήγαμε σε ορισμένες περιοχές, αλλού δεν μας επέτρεπε η αστυνομία να πλησιάσουμε. Υπάρχουν σχολικές μονάδες που έχουν στραγγίξει τα νερά και χρειάζονται καθαριότητα. Αλλού, πρέπει να εξασφαλιστεί η υγιεινή, με την απομάκρυνση των νεκρών ζώων».

Με πληροφορίες από τη σελίδα protothema.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ανάφη: Το υπέροχο νησί για ήρεμες διακοπές και η πρωτιά στην Μεσόγειο (video)

Το υπέροχο νησί για ήρεμες διακοπές στις Κυκλάδες που κατέχει μια ξεχωριστή πρωτιά (ποια είναι;) σε όλη τη Μεσόγειο (video)

Σύρος – Μουσείο Κλωστοϋφαντουργίας: Παρουσιάζεται (23/05) το “Gyaros Story”

Παρουσίαση του νέου website και mobile application που μας «ταξιδεύει» στη Θαλάσσια Προστατευόμενη Περιοχή της Γυάρου

Νάξος: Δράσεις από το Δήμο για την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων

Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2024 - Μουσεία για την Εκπαίδευση και την Έρευνα

Νάξος – Πολιτιστικός & Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών: Το 1ο Συνέδριο Παιδιών ξεκινάει (!!!)

Το 1ο Συνέδριο Παιδιών είναι γεγονός - Κυριακή 19 Μαϊου - Ο κόσμος μας …με άλλα μάτια!

Κυκλάδες – Μ. Καφούρος: Ενημέρωση από Κυκλαδίτες για τοπικά θέματα

«Πρόγραμμα συναντήσεων του βουλευτή Κυκλάδων Μάρκου Εμμ. Καφούρου για τα τοπικά θέματα και τις Ευρωεκλογές».

Ιταλία: Για τον Μάιο επέλεξαν οι Ιταλοί Νάξο, Αστυπάλαια και Σκόπελο

Η επιλογή των Ιταλών για το φετινό Μάιο .. Τι αναφέρει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τουρισμού για τη Νάξο Βαγγέλης Κατσαράς

Κτηνοτροφική Ενωση Φιλωτίου – Β. Κρασσάς: “Φέρνουμε τον Υφυπουργό για να δει τα προβλήματα από κοντά” (video)

O πρόεδρος της Κτηνοτροφικής Ενωσης Φιλωτίου Βασίλης Κρασσάς μιλάει στη Ραδιοφωνία Κυκλάδων για την έλευση του Υφυπουργού Σταύρου Κελέτση (video)

Κάνεις δίαιτα; 52 light τυριά που τρώμε κι είναι όλα ελληνικά!

Τι τυριά τρώμε στη δίαιτα; Ξεχάστε τα αδιάφορα ξένα τυριά που πλασάρονται ως light. Οι Έλληνες παραγωγοί φτιάχνουν τα δικά τους, χαμηλά σε λιπαρά αλλά πλούσια σε γεύση.

ΟΤΑ: 30 εκατ. ευρώ από το Πράσινο Ταμείο για την δημιουργία αντιπυρικών ζωνών

Ο κύριος στόχος του έργου είναι να συμβάλλει στην αμφίδρομη και αποτελεσματική πυροπροστασία των οικισμών και των δασικών οικοσυστημάτων.

Νάξος – Δημαρχείο: Συνάντηση που “έλιωσε” τον πάγο στις εσωκομματικές σχέσεις;

Η συνάντηση που έγινε στο Δημαρχείο Νάξου παρουσία και των τεσσάρων βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας

Νάξος – Final 4 (U14): Σήμερα ο μεγάλος τελικός ανάμεσα στον Πανναξιακό ΑΟΚ και τον ΑΟ Ανδρου

Πως έφτασαν έως τον τελικό του u14 οι ΑΟ Ανδρου και Πανναξιακός ΑΟΚ...

Κυκλάδες – Final 4 (U-14): Κυρίαρχος ο Πανναξιακός ΑΟΚ

Εντυπωσιακός ο Πανναξιακός ΑΟΚ κατέκτησε τον τίτλο της καλύτερης ομάδας στο Final 4 (P-14)... Η ανάρτηση του Πανναξιακού ΑΟΚ και ο πολυτιμότερος παίκτης του τουρνουά

Νάξος – Χαλκί: Η έκλειψη Σελήνης το 1692, η αναβολή της συντέλειας ελέω ιερομόναχου Χρύσανθου

Ορεινός Αξώτης: 1692 μεγάλος πανικός στο Χαλκί Νάξου εξ αφορμής της εκλείψεως της Σελήνης

Ομάδα Αιγαίου: 30ος Επετειακός Διάπλους, γιορτή με κύματα αγάπης

30ος Επετειακός Διάπλους του Αιγαίου Πελάγους – Φούρνοι, Θύμαινα, Αγαθονήσι, Αρκιοί, Λειψοί, Πάτμος, Κίναρος, Σίκινος, Κουφονήσι 16 – 26 Μαΐου 2024

Χατζηανδρέου προς Προέδρους Κοινοτήτων Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: “επιβεβλημένη η παρουσία σας στη συνεδρίαση”.

Ανοιχτή Πρόσκληση του Λεονάδρου Χατζηανδρέου στους προέδρους των Κοινοτήτων Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ώστε να παραστούν στην αυριανή (13/05) συνεδρίαση για την αύξηση των δημοτικών τελών

Νάξος: Κλειστό το κεντρικό πάρκινγκ του δημαρχείου, ποιος ο λόγος (photos)

Νάξος.... Εδώ και 48 ώρες το μεγαλύτερο μέρος του πάρκινγκ στο Δημαρχείο είναι κλειστό ... Ποιος ο λόγος;

Νάξος: Η μεγάλη …. επιστροφή στην Αθήνα

Εικόνα από το λιμάνι της Νάξου σήμερα...

Ρόδος: «Λουκέτο» θα μπει στο κατάστημα με τα κρεβάτια μέσα στο νερό (!!!)

Τελεσίγραφο... Παράνομα μπαρ ξανά σε λειτουργία - «Λουκέτο» θα μπει στο κατάστημα της Ρόδου με τα κρεβάτια μέσα στο νερό, που βρέθηκε πέρυσι στην επικαιρότητα, καθώς έπρεπε να έχει σφραγιστεί από το 2017

Νάξος & Μικρές Κυκλάδες: Αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα “Καλοκαιρινή Φύλαξη Παιδιών με Δημιουργική Απασχόληση”

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: Εκδήλωση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο πρόγραμμα "Καλοκαιρινή Φύλαξη Παιδιών με Δημιουργική Απασχόληση" (χρονοδιάγραμμα)