Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΜΜΕΒασ. Ραπτάκης: «Θέλουμε ο κόσμος να εμπιστεύεται το νοσοκομείο» (video)

Βασ. Ραπτάκης: «Θέλουμε ο κόσμος να εμπιστεύεται το νοσοκομείο» (video)

|

Ο Δν/ντης της ιατρικής υπηρεσίας του Νοσοκομείου – Κέντρου Υγείας Νάξου κ. Βασίλης Ραπτάκης, φιλοξενήθηκε στη συχνότητα της Ραδιοφωνίας Κυκλάδων και στην εκπομπή “Cyclades On Air”.

«Ήρθα από επιλογή εδώ πριν από 25 χρόνια γιατί αγαπώ τη Νάξο, τις Μικρές Κυκλάδες και όλο το Αιγαίο» ανέφερε κατά την έναρξη της συζήτησής μας ο κ. Ραπτάκης

Μίλησε για το Νοσοκομείο της Νάξου, ξεκινώντας από μια αναδρομή στο παρελθόν και την εξέλιξη της σημαντικής για όλους μας (μόνιμους κατοίκους και επισκέπτες) δομής υγείας στη Νάξο.

« Το κέντρο υγείας που δημιουργήθηκε το 1986, μετονομάστηκε σε Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας το 1999 και από τότε ξεκίνησε ο μεγάλος αγώνας να γίνει πραγματικά ένα νοσοκομείο με υποδομές, μηχανήματα, στελεχιακό προσωπικό, κ.ο.κ…. έχουν γίνει μεγάλα βήματα, αλλά και πολλές παραλήψεις από όλους διαχρονικά και σ αυτό είμαι κάθετος… η νησιώτικοτητα έπρεπε να έχει εφαρμοστεί με πιο επίμονο τρόπο στο θέμα της υγείας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ραπτάκης.

Το 2009 το νοσοκομείο επεκτάθηκε και μάλιστα εγώ ο ίδιος είπε στη συνέχεια, παρέλαβα τα πρώτα μηχανήματα γιατί δεν είχαμε διοικητικά τμήματα. Με επιμονή των εργαζομένων πρώτα απ όλα  έγιναν αργά, αλλά σταθερά βήματα και σιγά – σιγά αποκτήσαμε πλήρη εξοπλισμό στο νοσοκομείο.

«Ερχόμαστε λοιπόν στο σήμερα. Αυτή τη στιγμή γίνεται απόξεση στο νοσοκομείο μας, πριν τέσσερις μέρες έγινε ένα τεράστιο χειρουργείο ολικής υστερεκτομής με γενική νάρκωση και η ασθενής είναι ήδη στο σπίτι της. Έγινε τοκετός, που κάποιοι τον εκμεταλλεύτηκαν. Η έγκυος γυναίκα επέλεξε το γιατρό της, ο δικός μας γυναικολόγος έχει φύγει εδώ και ενάμιση χρόνο με μετάθεση και έχουμε προκηρύξει θέση, αλλά οι προκηρύξεις στη νησιωτική χώρα έπρεπε να γίνονται με διαφορετικό τρόπο. Έπρεπε να συνεδριάζει η τοπική επιτροπή επιλογής γιατρών στις Κυκλάδες,  μόνο για τις Κυκλάδες. Αυτό θα πει νησιωτικότητα.

Λυπάμαι για τα σχόλια που ακούστηκαν για τον τοκετό που έγινε, γιατί η γυναίκα επέλεξε τον γιατρό της. Ο ιδιώτης γιατρός  (σ.σ. Νίκος Ναυπλιώτης που είχε διατελέσει αγροτικός γιατρός στο Νοσοκομείο Νάξου) είπε ότι τα μηχανήματα και τον εξοπλισμό που έχουμε στο μαιευτικό του νοσοκομείου δεν τα έχουν ούτε τα ιδιωτικά μαιευτήρια. Ο Δν/ντης γυναικολογίας του Τζανείου ο οποίος ζήτησε εθελοντικά να έρχεται στη Νάξο είπε στο Τζάνειο αυτά τα μηχανήματα δεν τα έχουμε. Βγαίνουν κάποιοι και λένε ήταν τυχαίο γεγονός και απωθούν τον κόσμο να μην εμπιστευτεί το νοσοκομείο.

Πρέπει να αλλάξουμε πολλά για να εμπιστευτούν όλοι το νοσοκομείο μας και να στηρίξουμε τη δημόσια υγεία. Πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία των εργαζομένων, να αλλάξει η νοοτροπία των εκάστοτε διοικήσεων, αλλά και η νοοτροπία των δημοτών….»

Απατώντας σε αυτά που λέγονται για ανεπάρκεια στο νοσοκομείο ο κ. Ραπτάκης ανέφερε ότι μέχρι το 2015 είχαμε 19 γιατρούς ενώ τώρα έχουμε 30. Δεν με ενδιαφέρει πρόσθεσε ποιος είναι υπουργός , σήμερα έχουμε πλήρη κάλυψη νοσηλευτικού προσωπικού και αναρωτήθηκε αν εν’ όψει των Δημοτικών εκλογών θα τσακωνόμαστε μεταξύ μας για το κοινό καλό το οποίο είναι η υγεία.

Ο κ. Ραπτάκης αναφέρθηκε στη συνέχεια στο θέμα των αεροκομιδών. «Ποτέ δεν έχουμε ζητήσει ελικόπτερο και να μην έρθει. Το θέμα των διακομιδών όμως πάσχει. Για παράδειγμα πριν το 2015 το ελικόπτερο όταν το ζητούσαμε για περιστατικό ερχόταν αμέσως. Τώρα με βάζουν να επιλέγω εγώ το νοσοκομείο, χω πει σε όλους τους υπουργούς κανείς δεν το έχει αλλάξει…» ενώ έκανε λεπτομερή αναφορά για το διαδικαστικό και τόνισε πως πρέπει να γίνουν αλλαγές. Επιπλέον ανέφερε πως επειδή έχει αναφερθεί πως τα ελικόπτερα έρχονται «μόνο για εκλεκτούς» αυτό είναι συκοφαντία και ψέμα. Τα ελικόπτερα έρχονται όπως είπε για όλο τον κόσμο.

Ο κ. Ραπτάκης ανέφερε πως υπάρχουν ελλείψεις σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό αλλά αυτές δεν είναι μεγάλες. « Θέλουμε έναν ακόμα χειρουργό, έναν αναισθησιολόγο, περιμένουμε τον έναν γυναικολόγο χρειαζόμαστε ακόμα έναν, μια ακόμα μαία… από το 2015 μέχρι το 2019 έχουν γίνει 125 ορθοπεδικά χειρουργεία που δεν χρήζουν χρησιμοποίησης υλικών όπως σίδερα και βίδες. Από το 2020 μέχρι το 2022 έγιναν 211 χειρουργεία. Το προσωπικό του νοσοκομείου δίνει τα πάντα, όποτε τους ζητηθεί. Όποιος  όμως έχει κάποιο παράπονο να έρχεται να το λέει στο νοσοκομείο. Θέλουμε ο κόσμος να εμπιστεύεται το νοσοκομείο, να έρχεται στο νοσοκομείο, γιατί μπορεί και θα προσφέρει ακόμα περισσότερα πράγματα..»

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην αναβάθμιση του νοσοκομείου στη δημιουργία του οργανισμού και στην επέκταση των κτηριακών υποδομών. Σχετικά με τον οργανισμό ανέφερε πως «…τον φτιάξαμε για να διπλασιάσουμε τη δύναμη των κρεβατιών,  να διπλασιάσουμε τους γιατρούς σε κάθε τμήμα, να διπλασιάσουμε τη νοσηλευτική υπηρεσία. Περιμένουμε το υπουργείο να τον φέρει σε εφαρμογή. Όμως χρειαζόμαστε την επέκταση του νοσοκομείου για να συμβούν όλα αυτά…»

Στη συνέχεια έκανε λόγο για τα προβλήματα που δημιουργεί η νησιωτικότητα σε σχέση με το θέμα της στέγασης του προσωπικού,  στα κίνητρα που πρέπει να δίνονται για να αποφασίσει κάποιος να έρθει στη Νάξο και να εργαστεί στο νοσοκομείο, στο ΕΚΑΒ και στα Περιφερειακά ιατρεία. Επιπλέον αναφέρθηκε στο θέμα των αγροτικών γιατρών, της διασύνδεσης του νοσοκομείο της Νάξου με αυτό της Σύρου αλλά και στο διαχωρισμό από την 2η ΔΥΠΕ των δομών  υγείας και τη δημιουργία Υγειονομικής Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Τέλος ο κ. Ραπτάκης έκανε λόγο για τη δράση (σ.σ. στις 12 Σεπτεμβρίου) που αφορά στους εθελοντές δότες μυελού των οστών και κάλεσε τον κόσμο να πάει για να ενημερωθεί. Αναφέρθηκε στην αιμοδοσία και κατέληξε ότι η μονάδα τεχνητού τεφρού λειτουργεί άψογα.

Ακούστε τη συνέντευξη εδώ… 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Δημοτική Επιτροπή: Συνεδρίαση αύριο (09/05) με επίκεντρο την αύξηση των δημοτικών τελών

Η ώρα της κρίσης για την αύξηση των δημοτικών τελών στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Νάξος (Παναγία Αργοκοιλιώτισσα): Το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων από την Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας

Νάξος – Λιμενικό Ταμείο: Δικαίωμα ελλιμενισμού στο λιμάνι του Κουφονησίου (περίοδος 2024)

Λιμενικό Ταμείο Νάξου: Χορήγηση δικαιώματος ελλιμενισμού έτους 2024 στο Λιμένα αρμοδιότητας Κουφονησίου

Fast Ferries: Ο …κεραυνός βγήκε χθες (07/05) και πάλι στο Αιγαίο

THUNDER : Ξεκίνησε τα δρομολόγια του το ταχύπλοο της Fast Ferries

ΠΝΑι – Σύρος: Ενεργειακή αναβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου ύψους 4,3 εκατ. ευρώ

Αναψε το "πράσινο" φως για την ενεργειακή αναβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου - Προϋπολογισμός

AstraZeneca – Covid 19: Αποσύρει όλα τα εμβόλιά της, ποιος ο λόγος;

Η AstraZeneca αποσύρει όλα τα εμβόλιά της παγκοσμίως, μετά την παραδοχή ότι προκαλούν παρενέργειες

Κέα: Δωρεά αμαξιδίου ΑΜΕΑ στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»

Δωρεά αμαξιδίου ΑΜΕΑ στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»

Νάξος: Προσφορά εργασίας από το Port …ara (coffee & brunch)

Ενα από το πιο γνωστά καφέ στη πόλη της Νάξου ενόψει τουριστικής σεζόν ζητάει προσωπικό

Κουφονήσι: Τάμα με την σημαία του Αγίου Γεωργίου, “σκέπασε” το νησί

Μία από τις πιο εντυπωσιακές εικόνες στην γιορτή του Αγίου Γεωργίου, η τεραστίων διαστάσεων σημαία...

Παράνομος online τζόγος: Εσκασαν οι πρώτες μηνύσεις

Στο στόχαστρο μη αδειοδοτημένες εταιρείες διαδικτυακών τυχερών παιγνίων με παρουσία στην Ελλάδα και influencers

ΕεεεΚ Νάξου: Μία κίνηση αγάπης (μέσω ΛΕ.ΜΟ.Ν.) από την Ολγα Κομνηνού (photos)

Γ. Πρωτοπαπαδάκης για την δωρεά στο ΕΕΕΕΚ Νάξου: “Θερμά, ευχαριστούμε την κα Κομνηνού” (video)

SKY Express: Μεταφέρει το Αγιο Φως σε Σαντορίνη – Μύκονο

Πως θα μεταφερθεί το Αγιο Φως το Μεγάλο Σάββατο στις Κυκλάδες

Κυριακή Πάσχα: Στις 8.30 το βράδυ το “Blue Star Naxos” θα αφήσει τον Πειραιά για Σύρο – Παροναξία – Μικρές Κυκλάδες – Αμοργό

Ημέρες γιορτής και το Blue Star Naxos θα κινηθεί με τροποποιημένο δρομολόγιο στο δρομολόγιο της άγονης

ΕΡΤ1: «Φτάσαμε» με τον Ζερόμ Καλούτα – Ταξιδεύοντας στην Αμοργό, προβολή το Αγιο Πάσχα

ΕΤ1 «Φτάσαμε» με τον Ζερόμ Καλούτα – Ταξιδεύοντας στην Αμοργό της άγριας ομορφιάς και του απέραντου γαλάζιου - Προβολή: Κυριακή του Πάσχα

Πιτταράς – Τυροκομείο: Προσφορά γαλακτοκομικών προϊόντων σε δομές της Νάξου

Μία ακόμη κίνηση αγάπης από την επιχείρηση "Τυροκομείο Πιτταράς" προς την τοπική κοινωνία και τις δομές της

Naxos Island Tours: Μονοήμερη εκδρομή στο Κουφονήσι για την εορτή του Αγίου Γεωργίου

Μονοήμερη εκδρομή στο Κουφονήσι την Δευτέρα 6 Μαϊου για την εορτή του Αγίου Γεωργίου

Εκτακτο – Κυριακή Πάσχα: Αλλαγή ώρας αναχώρησης του Blue Star Naxos από τον Πειραιά

Το Blue Star Naxos αναμένεται να αναχωρήσει από τον Πειραιά την Κυριακή του Πάσχα στις 20:30 το βράδυ για Σύρο - Παροναξία - Μικρές Κυκλάδες

The Guardian: Δονούσα, η φετινή επιλογή για τις καλοκαιρινές διακοπές

Το ελληνικό νησί που προτείνει ο Guardian για τις καλοκαιρινές διακοπές είναι ένας από τους ανέγγιχτους φυσικούς παραδείσους της άγονης γραμμής του Αιγαίου.

Νάξος: Γεύμα “Στο λαδόχαρτο” για τους άσους του Ολυμπιακού Εσε και Καρβάλιο

Η πρώτη ...επαφή με την κουζίνα και γαστρονομία της Νάξου για τους Εσε και Καρβάλιο το "Στο Λαδόχαρτο"

Νάξος – Μητρόπολη Παροναξίας: «Σεισμός» στην Πρώτη Ανάσταση (video)

"Σεισμός" στην.... Πρώτη Ανάσταση στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής στην Μητρόπολη Παροναξίας (video)