Τετάρτη, 2 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΙνδία ή Μπχάρατ; Ποιο θα είναι το νέο όνομα της Ινδίας;

Ινδία ή Μπχάρατ; Ποιο θα είναι το νέο όνομα της Ινδίας;

|

Τι προτίθεται να κάνει η Ινδία με την επίσημη ονομασία της; Πρόκειται, άραγε, να αναβαπτιστεί αλλάζοντας όνομα;

Το ερώτημα κυριαρχεί διεθνώς τα τελευταία 24ωρα, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της G20 που διεξάγεται στο Νέο Δελχί το διήμερο 9 και 10 Σεπτεμβρίου.

Η πρόεδρος της Ινδίας, Ντραουπάντι Μούρμου, φρόντισε να προσκαλέσει σε δείπνο τους ηγέτες που πρόκειται να μεταβούν στο Νέο Δελχί για να πάρουν μέρος στη Σύνοδο της G20 το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Ως εδώ όλα καλά.

Στην πρόσκληση που εστάλη ωστόσο για το δείπνο, η Μούρμου δεν αυτοπροσδιορίζεται ως «πρόεδρος της Ινδίας» αλλά ως «πρόεδρος της Μπχάρατ» («President of Bharat»), με τη λέξη «Μπχάρατ» να αποτελεί εν προκειμένω την ονομασία της Ινδίας στα Χίντι που προέρχονται από τα σανσκριτικά (αν και θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν ομιλούν Χίντι όλοι οι Ινδοί).

Στο άκουσμα της είδησης, πολλοί άρχισαν να διερωτώνται εάν η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι πρόκειται να αλλάξει το επίσημο όνομα της χώρας, όπως άλλωστε ζητά μερίδα Ινδών εθνικιστών προερχόμενων από το κυβερνών δεξιό κόμμα Bharatiya Janata (BJP). Υπουργοί της κυβέρνησης άφησαν να εννοηθεί ότι όντως υπάρχουν τέτοιες σκέψεις.

Αναλυτές αναφέρουν ως σημαντική εξέλιξη το γεγονός ότι η αντιπολίτευση στην Ινδία προχώρησε το περασμένο καλοκαίρι στη σύσταση ενός συνασπισμού δυνάμεων υπό το ακρωνύμιο INDIA (Indian National Developmental Inclusive Alliance).

Εάν, όμως, οι πολιτικοί αντίπαλοι του Μόντι πάνε να «καρπωθούν» το όνομα της χώρας ως ακρωνύμιο για τον αντιπολιτευόμενο κομματικό συνασπισμό τους στον δρόμο προς τις επόμενες εκλογές, τότε και η πλευρά του Ναρέντρα Μόντι θα μπορούσε να κάνει στροφή αλλάζοντας το όνομα της χώρας. Τουλάχιστον αυτό είναι ένα από τα σενάρια που κυκλοφορούν, στο πλαίσιο αναλύσεων.

 

Ινδία ή Μπχάρατ; Πόσο πιθανό είναι η Ινδία να αλλάξει όνομα;-1
(AP Photo/Kirsty Wigglesworth, File)

 

Ο βουλευτής του BJP Rajya Sabha Naresh Bansal υπέβαλε επίσης την πρόταση κατά τη διάρκεια της συνόδου των μουσώνων που ολοκληρώθηκε πρόσφατα στην Άνω Βουλή, λέγοντας ότι το όνομα «Ινδία» είναι σύμβολο της «αποικιακής σκλαβιάς» και «θα πρέπει να αφαιρεθεί από το Σύνταγμα».

«Οι Βρετανοί άλλαξαν το όνομα του Bharat σε Ινδία. Σύμφωνα με το άρθρο 1, το Σύνταγμα ορίζει: «Ινδία, δηλαδή Bharat». Η χώρα μας είναι γνωστή με το όνομα ‘Bharat’ εδώ και χιλιάδες χρόνια … είναι το αρχαίο όνομα αυτής της χώρας και βρίσκεται σε αρχαία σανσκριτικά κείμενα. Το όνομα «Ινδία» δόθηκε από τον αποικιακό Ρατζ και είναι επομένως σύμβολο της δουλείας. Το όνομα Ινδία θα πρέπει να αφαιρεθεί από το Σύνταγμα», δήλωσε η βουλευτής Rajya Sabha, σύμφωνα με το ANI.

«Οι φήμες περί μετονομασίας δεν θα μπορούσαν να έχουν έρθει σε μια πιο ασταθή στιγμή. Εκτός από την προεδρία της Συνόδου Κορυφής της G20, η κυβέρνηση του Μόντι έχει συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση του κοινοβουλίου αργότερα αυτόν τον μήνα, δίνοντας τροφή σε εικασίες περί σημαντικών επερχόμενων νομοθετικών πρωτοβουλιών ή ακόμη και πρόωρων εκλογών (σ.σ. οι επόμενες γενικές εκλογές στην Ινδία θα πρέπει, κανονικά, να έχουν γίνει έως τον Μάιο του 2024)», γράφει ο Τζον Ριντ στους Financial Times, υπογραμμίζοντας ότι η ινδουιστική εθνικιστική κυβέρνηση του Μόντι επιχειρεί εδώ και χρόνια να «σβήσει» το βρετανικό/αποικιακό και το μουσουλμανικό παρελθόν.

«Αν ο Μόντι επανασυστήσει την Ινδία ως Μπχάρατ, θα ακολουθεί τα βήματα άλλων εθνικιστών ηγετών», συνεχίζει ο Ριντ, στρέφοντας το βλέμμα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος ζήτησε πέρυσι από τη διεθνή κοινότητα να αρχίσει να αποκαλεί την Τουρκία Türkiye, και στους στρατιωτικούς ηγέτες της Μιανμάρ η οποία πριν από χρόνια ονομαζόταν Βιρμανία.

Με πληροφορίες από FT


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κρήτη – Ρέθυμνο: Πρόβατα προκάλεσαν ατύχημα, σύλληψη βοσκού (!!!)

Σύλληψη βοσκού για πρόκληση τροχαίου – Τα πρόβατά του βγήκαν στον ΒΟΑΚ

Κυκλάδες: Γιατί θα πετάξουν χαμηλά σήμερα τα πολεμικά αεροπλάνα;

Γιατί πετούν σήμερα μαχητικά σε Πελοπόννησο και Κυκλάδες - Τι ώρα θα γίνει διέλευση; Για ποιο λόγο;

Μύκονος: Ηχησε εκ νέου το “112”, έντονη βροχόπτωση

Μύκονος: Μήνυμα από το 112 λόγω έντονων καιρικών φαινομένων – Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο δήμος

Νάξος – Σύλλογος Γυναικών: “Πως κάνω λειτουργική μία σχέση”, μέρος δεύτερον…

Σύλλογος Γυναικών Νάξου: Ο κύκλος βιωματικών σεμιναρίων για σχέσεις και ψυχική υγεία συνεχίζεται - Που και πότε;

Πρόταση Ημέρες: Φακές με καλαμαράκια και … μυρωδικά

Οι φακές δεν θέλουν μούλιασμα, οπότε αυτό το ωραίο νηστίσιμο και ιδιαίτερα θρεπτικό πιάτο, που τις συνδυάζει με καλαμαράκια, είναι έτοιμο σε μισή ώρα και κάτι.

Νάξος – Μητρόπολη Παροναξίας: Εκδήλωση Σχολής Βυζαντινής Μουσικής

Βυζαντινοί Ύμνοι της Μεγάλης Εβδομάδας σε μουσικοθρησκευτική εκδήλωση της Ιεράς Μητρόπολης Παροναξίας - Πότε και που;

Υπουργείο Τουρισμού – Κεφαλογιάννη: “Η Σαντορίνη επιστρέφει στην κανονικότητα”

Κεφαλογιάννη: Η Σαντορίνη επιστρέφει στην κανονικότητα – Τα μέτρα στήριξης του νησιού

Αμερική: Εφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Βαλ Κίλμερ

Πέθανε ο ηθοποιός Βαλ Κίλμερ σε ηλικία 65 ετών - Φόρεσε τη πανοπλία του Μπάτμαν και τραγούδησε ως άλλος Μόρισον

“Express Skopelitis”: Παράταση ακινησίας για μερικές ακόμη ημέρες

Μικρές Κυκλάδες – “Express Skopelitis”: Παράταση ακινησίας για μερικές ακόμη ημέρες

Ο Ντιν Σπανός φέρνει τo NFL στην Ελλάδα   

Η Ελλάδα προστέθηκε στο πρόγραμμα το 2025, με τους Los Angeles Chargers να είναι η πρώτη ομάδα που αποκτά τέτοια δικαιώματα στη χώρα.

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Στέλιος Δεγαϊτας

Ενας νέος άνθρωπος - ο Στέλιος Δεγαίτας - έφυγε από τη ζωή το πρωί της Παρασκευής σε ηλικία μόλις 63 ετών

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Μιχάλης Βαλέτας

Ο αγαπημένος φούρναρης των παλιών χωραϊτών, ο Μιχάλης Βαλέτας έφυγε από τη ζωή - Τι αναφέρει στην ανάρτησή του ο Στράτος Φουτάκογλου

Νάξος – Σκαδό: Πένθος με την απώλεια του Νίκου Φάρκωνα

Φτωχότερη από σήμερα η τοπική κοινωνία του Σκαδού Νάξου - Πότε θα γίνει η εξόδιος ακολουθία του Νίκου Φάρκωνα

Νάξος – Αεροδρόμιο: Ανανεωμένο ανοίγει …πύλες την Δευτέρα 31 Μαρτίου (Photos)

Το Αεροδρόμιο "Απόλλων" της Νάξου ανοίγει τις.. πόρτες από την Δευτέρα 31 Μαρτίου - Τα έργα που γίνονται κι έρχονται (Photos)

Πάρος – Νάουσα: Καταστροφικό πέρασμα βροχής, ήχησε και το 112 (video)

Μεγάλες ζημιές από την κακοκαιρία στην Πάρο: Ορμητικοί χείμαρροι οι δρόμοι, μήνυμα του 112 για απαγόρευση κυκλοφορίας των οχημάτων

Πάρος: Η έντονη βροχόπτωση στη περιοχή της Νάουσας παρασύρει αυτοκίνητα (video)

Η έντονη βροχόπτωση παρασύρει αυτοκίνητα στην Νάουσα της Πάρου - Προσοχή (video)

Νάξος – Λιμενικό Σώμα: Η ανακοίνωση για τον θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα

Η επίσημη ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος για τον αιφνίδιο θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα...

Εκτακτο – Αμοργός: Ισχυρός σεισμός 4.5 R με μικρό εστιακό βάθος

Σεισμός 4,5 Ρίχτερ στο γνωστό ρήγμα Ανύδρου πιο κοντά όμως στην Σαντορίνη - Το εστιακό βάθος του σεισμού εντοπίζεται στα 5,6 χιλιόμετρα

Τζώρτζια Αργυροπούλου: “Εφυγε” από τη ζωή η σύντροφος του Μανώλη Γλέζου

Σε ηλικία 79 ετών έφυγε πριν από λίγο από τη ζωή η "Τζώρτζια", το στήριγμα του Μανώλη Γλέζου...

Κυκλάδες – Δόμηση 2024: Πρωταθλήτρια η Πάρος, εντυπωσιακή αύξηση σε Μήλο, Τήνο και Σύρο

Εντυπωσιακή πτώση παρατηρήθηκε στη Μύκονο, όπου εκδόθηκαν μόλις 23 άδειες, πιθανότατα λόγω του κορεσμού της αγοράς ακινήτων και των πολύ υψηλών αξιών της γης.