Σαρωτικό είναι το πέρασμα της καταστροφικής κακοκαιρίας «Daniel» από την Ελλάδα. Ενας άνδρας έχει ανασυρθεί νεκρός, και πληροφορίες κάνουν λόγο για τρεις αγνοούμενους ενώ αρκετές περιοχές βρίσκονται αντιμέτωπες με πλημμυρικά φαινόμενα και άλλα σοβαρά προβλήματα, λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων.
Ενας κτηνοτρόφος στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου στον Βόλο ανασύρθηκε νεκρός, μετά την κατάρρευση τοιχίου, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται έρευνες για τον εντοπισμό ενός 42χρονου οδηγού που παρασύρθηκε με το όχημά του από το ρέμα της Αγίας Αικατερίνης.
Το βράδυ της Δευτέρας, ο αντιδήμαρχος Νοτίου Πηλίου, Δημήτρης Παρησσιάδης, έκανε λόγο στην «Κ» για 4 αγνοούμενους στο Νότιο Πήλιο. Λίγο αργότερα, εντοπίστηκε ένα ζευγάρι Αυστριακών που είχαν παρασυρθεί από ορμητικά νερά .
ο απόγευμα, τα ορμητικά νερού ποταμού οδήγησαν στην κατάρρευση πτέρυγας σε γηροκομείο του Βόλου, χωρίς να κινδυνεύσει κάποιο από τα 94 άτομα που φιλοξενούνται εκεί. Οι αρχές προχώρησαν σε εκκένωση του χώρου.
Επιπλέον, με απόφαση του διοικητή της 5ης ΥΠΕ και του προέδρου του ΕΚΑΒ, εκκενώθηκε το Κέντρο Υγείας Αργαλαστής, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των εργαζομένων.
Προβλήματα προέκυψαν και στο νοσοκομείο του Βόλου, καθώς σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων, τα νερά έφθασαν στο τμήμα με τις χημειοθεραπείες. «Φανταστείτε ένα νοσοκομείο γεμάτο κουβάδες, όπου στάζουν τα ταβάνια, πέφτουν ψευδοροφές και σοβάδες. Είναι μια κατάσταση πρωτόγνωρη», ανέφερε.
«Ποτάμια» οι δρόμοι – Απεγκλωβισμοί πολιτών με βάρκες
Σε «ποτάμια» μετατράπηκαν από το πρωί της Δευτέρας οι δρόμοι στο Βόλο, το Πήλιο και την ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας, με πολλά αυτοκίνητα να ακινητοποιούνται ή να παρασύρονται από τα ορμητικά νερά, ενώ σοβαρά προβλήματα σημειώθηκαν σε υποδομές όπως γέφυρες, οι οποίες κατέρρευσαν.
Δεκάδες οδηγοί εγκλωβίστηκαν στα οχήματά τους στον Αγιο Ιωάννη Πηλίου, ενώ περίπου 300 τουρίστες παρέμειναν εγκλωβισμένοι στο αεροδρόμιο της Σκιάθου.
Η κακοκαιρία δημιούργησε μαζικά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση αλλά και στην παροχή νερού, λόγω των εκτεταμένων ζημιών σε Βόλο, Πήλιο καθώς και στις Σποράδες.
Συνολικά 690 κλήσεις είχε λάβει μέχρι τις 5 το απόγευμα το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, με τις περισσότερες να αφορούν, αντλήσεις υδάτων, κοπές δέντρων και απομακρύνσεις ατόμων.
Μάλιστα, ακόμα και φουσκωτές βάρκες επιστρατεύθηκαν προκειμένου να απεγκλωβιστούν πολίτες και εργαζόμενοι από το κέντρο του Βόλου.
Ρεκόρ ημερήσιου ύψους βροχής
Τα ημερήσια ύψη βροχής στην Κεντρική Ελλάδα ξεπέρασαν κατά πολύ προηγούμενα ρεκόρ, τουλάχιστον από το 2006.
Σύμφωνα με το Μeteo, το μεγαλύτερο ημερήσιο ύψος βροχής μέχρι το βράδυ της Δευτέρας είχε καταγραφεί στη Ζαγορά Πηλίου και ήταν ίσο με 754 mm.
Το προηγούμενο ρεκόρ ημερήσιου ύψους βροχής 644,7 mm είχε καταγραφεί στην Παλική Κεφαλονιάς κατά τη διάρκεια του Ιανού τον Σεπτέμβριο του 2020.
Με πληροφορίες από τη σελίδα kathimerini.gr