Κυριακή, 27 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΜΜΕΠαραλίγο σύγκρουση αεροπλάνων πάνω από την Κέα

Παραλίγο σύγκρουση αεροπλάνων πάνω από την Κέα

|

Παραλίγο τραγωδία με σύγκρουση αεροσκαφών της Olympic Air πάνω από την Κέα αποκαλύπτει η εφημερίδα Documento. Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας απέστειλε απάντηση στην εφημερίδα και επιβεβαιώνει όσα αποκαλύπτει στο ρεπορτάζ του το Documento.

Η ΥΠΑ υποστηρίζει ότι πρόκειται για περιστατικό που συμβαίνει συχνά (!) και «σε καμία περίπτωση δεν τέθηκε σε κίνδυνο η ασφάλεια των πτήσεων και των επιβατών, καθώς όλες οι διαδικασίες τηρούνται απαρέγκλιτα».

Επίσης, η Υπηρεσία αναφέρει ότι «τέτοιου είδους περιστατικά αναφέρονται και καταγράφονται στη βάση δεδομένων περιστατικών εμπρόθεσμα», ενώ επισημαίνει συμβάντα σαν κι αυτό που έλαβε χώρα στις αρχές Αυγούστου «διερευνώνται άμεσα και εμπιστευτικά» προκειμένου να μην επαναληφθούν.

Σύμφωνα με τα ερωτήματα που θέτει η εφημερίδα: Καταρχάς, προκύπτει το ερώτημα πώς η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας επικαλείται την «τήρηση κανόνων εμπιστευτικότητας» για να μην απαντήσει τη στιγμή που η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας επιβεβαιώνει το περιστατικό χωρίς προφάσεις και βολικές επικλήσεις.

Επ΄ αυτού, πρέπει να απαντήσει και η Olympic Air, η οποία δεν απάντησε καν στα δημοσιογραφικά ερωτήματα.

Τόσο η ΥΠΑ όσο και η ΑΠΑ θα πρέπει να διευκρινίσουν πώς γίνεται τέτοιου είδους περιστατικά να αποτελούν σύνηθες φαινόμενο τη στιγμή που -σύμφωνα με την Υπηρεσία- πραγματοποιείται άμεση διερεύνηση «προκειμένου να μην επαναληφθούν στο μέλλον».

Η Αρχή, η οποία έχει ελεγκτικό ρόλο, οφείλει να δώσει στη δημοσιότητα τις αναφορές των πιλότων των δύο αεροπλάνων της Olympic Air,

τις επίσημες καταγραφές, όπως επίσης τα στοιχεία για το πόσο συχνά συμβαίνουν τέτοιου είδους περιστατικά ανά έτος.

Όπως μεταφέρουν στο Documento ειδικοί με γνώση του περιστατικού, η ενεργοποίηση του TCAS (σύστημα αποφυγής εναέριας σύγκρουσης) έγινε στο παρά πέντε, με τους επιβάτες να μην αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο διότι η αυξομείωση του ύψους αφορά κάποιες εκατοντάδες πόδια.

Άρα, η αεροπορική και οι συναρμόδιοι φορείς οφείλουν να τεκμηριώσουν πώς και γιατί η ασφάλεια των επιβατών δεν διακινδύνευσε.

Η απάντηση της ΥΠΑ
«Σε απάντηση των ερωτημάτων που τίθενται από την εφημερίδα Documento σχετικά με το περιστατικό της 7ης Αυγούστου 2023, σας γνωρίζουμε τα κάτωθι:

α) Σε όλους τους εναέριους χώρους παγκοσμίως (και κυρίως στους πολυσύχναστους) μπορεί να λάβουν χώρα τέτοιου είδους περιστατικά.

Το περιστατικό που αναφέρεται υπάγεται σε κατηγορία περιστατικών που όχι σπάνια συμβαίνουν, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν τέθηκε σε κίνδυνο η ασφάλεια των πτήσεων και των επιβατών καθώς όλες οι διαδικασίες τηρούνται απαρέγκλιτα.

β) Βάση των αυστηρών διαδικασιών ασφαλείας (πρωτόκολλα) που ισχύουν στην Πολιτική Αεροπορία της χώρας μας, τα οποία είναι εναρμονισμένα με όλα τα Διεθνή Πρότυπα (ΕΑSA-ICAO) και τις δικλείδες αεροπορικής ασφάλειας, τέτοιου είδους περιστατικά αναφέρονται και καταγράφονται στη βάση δεδομένων περιστατικών εμπρόθεσμα.

Άμεσα διερευνώνται, εμπιστευτικά, για τα πραγματικά αίτια (Root Cause Analysis) προκειμένου παρόμοια περιστατικά να μην επαναληφθούν στο μέλλον.

Τα πρωτόκολλα της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας λειτουργούν απρόσκοπτα διασφαλίζοντας την ασφάλεια πτήσεων».

Μετά την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας και η Aegean/Olympic Air επιβεβαιώνει την αποκάλυψη του Documento για την παραλίγο τραγωδία πάνω από την Κέα,

προσπαθώντας να υποβαθμίσει το σοβαρό περιστατικό με προσβλητικούς χαρακτηρισμούς περι «παραπλάνησης» και «δραματοποίησης» τη στιγμή που η αεροπορική εταιρεία δια της εκπροσώπου Τύπου, Μαρίνας Σπυριδάκη, αρνήθηκε πριν τη δημοσίευση του ρεπορτάζ να απαντήσει στα δημοσιογραφικά ερωτήματα, λες και η Aegean/Olympic Air είναι υπεράνω του δημόσιου ελέγχου.

Όπως αποκαλύπτει αυτήν την Κυριακή το Documento, δύο αεροπλάνα της Olympic Air παραλίγο να συγκρουστούν πλαγιομετωπικά πάνω από την Τζια στις 7 Αυγούστου.

Η σύγκρουση απετράπη την τελευταία στιγμή εξαιτίας της ενεργοποίησης του TCAS (σύστημα αποφυγής εναέριας σύγκρουσης).

Αποφεύγοντας τη λογοδοσία, η ΑΠΑ με βολικές επικλήσεις ευρωπαϊκών κανονισμών απέφυγε να απαντήσει, χωρίς όμως να διαψεύδει την ύπαρξη του περιστατικού.

Από την άλλη, η ΥΠΑ επιβεβαίωσε το περιστατικό και μίλησε για συνηθισμένο συμβάν που δεν έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή των δεκάδων επιβατών.

Τώρα, η αεροπορική εταιρία, η οποία ανήκει στον όμιλο που έλαβε γενναία κρατική επιχορήγηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας, επιβεβαιώνει ότι το συμβάν έγινε, ότι ενημέρωσε την ΑΠΑ στο πλαίσιο της τήρησης των διαδικασιών, ότι οι πιλότοι είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι και πως τα τεχνολογικά συστήματα λειτούργησαν άρτια. Ωστόσο, δεν αντιστέκεται στον πειρασμό των ανυπόστατων κατηγοριών κατά της εφημεριδας που έφερε στο φως όσα η εταιρία αρνούνταν να παραδεχτεί μετά από την αποστολή μέσω e-mail των δημοσιογραφικών ερωτημάτων.

Διότι η Aegean/Olympic Air, η οποία συμπεριλαμβάνεται στις ελληνικές αεροπορικές εταιρίες για τις οποίες οι αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές -όπως και πάλι αποκάλυψε το Documento- ζητούν κατά προτεραιότητα έλεγχο από τα κράτη – μέλη, οφείλει να δώσει σειρά απαντήσεων και όχι να κρύβεται πίσω από χαρακτηρισμούς μετά την κατακραυγή και τίτλους φιλοκυβερνητικών sites που αναπαράγουν τη βολική προπαγάνδα. Η εταιρία οφείλει να δώσει στη δημοσιότητα τις αναφορές των πιλότων των δύο αεροπλάνων της, τις επίσημες καταγραφές, αλλά και το πόσες φορές συμβαίνουν τέτοιου είδους περιστατικά με ενεργοποίησης του TCAS (σύστημα αποφυγής εναέριας σύγκρουσης).

Πρόκειται για συνηθισμένο γεγονός; Πρέπει δε να αποσαφηνίσει γιατί αποπειράθηκε να αποφύγει τον δημοσιογραφικό έλεγχο, αρνούμενη να μας στείλει έστω ένα απαντητικό e-mail για όσα συνέβησαν στις αρχές Αυγούστου. Επιπλέον, πρέπει να περιγράψει με κάθε λεπτομέρεια πως έλαβε χώρα το περιστατικό. Την ταχύτητα των αεροπλάνων που παραλίγο να συγκρουστούν πλαγιομετωπικά πάνω από την Τζια, αλλά και τον χρόνο ενεργοποίησης του TCAS . Και κυρίως, ποιος ευθύνεται για την παραλίγο σύγκρουση.

Η ανακοίνωση:

Αθήνα, 2 Σεπτεμβρίου 2023

Σχετικά με πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Documento, που αναφέρεται με ιδιαίτερα δραματοποιημένο και παραπλανητικό τρόπο σε συμβάν που αφορά πτήσεις της Olympic Air στις 07/08, ενημερώνουμε για τα εξής:

Όπως προβλέπεται από την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, η εταιρεία μας ακολουθώντας ρητά τις σχετικές διαδικασίες ενημέρωσης των ρυθμιστικών αρχών, υπέβαλε τις σχετικές αναφορές με Ref No. OR- 0000000000224430 και ΟR-0000000000224437 στις αρχές (ΑΠΑ), ήδη από τις 08/08, λειτουργώντας με απόλυτη διαφάνεια, άμεσα, έγκαιρα και άρτια εντός πλαισίου για την ενημέρωση των αρχών, όπως είναι και η υποχρέωσή της, χωρίς να αποκρύψει κάτι, αντίθετα με τα όσα αναφέρονται και υπονοούνται στο εν λόγω πρωτοσέλιδο. Ταυτόχρονα όμως, είναι εξαιρετικά σημαντικό να επισημάνουμε ότι τόσο η εκπαίδευση και οι διαδικασίες των πιλοτών μας όσο και τα τεχνολογικά συστήματα των σύγχρονων αεροσκαφών (σύστημα TCAS) είναι τέτοια, που λειτουργούν έγκαιρα, με ασφάλεια και αποτρεπτικά σε οποιαδήποτε περίπτωση αεροσκάφος βρεθεί σε σύγκλιση πορείας ή ύψους με άλλο αεροσκάφος, επικοινωνώντας μάλιστα αυτόματα ταυτόχρονα και με το σύστημα οποιουδήποτε άλλου εμπλεκόμενου αεροσκάφους που μπορεί να επηρεάζεται, ώστε να υπάρξει συντονισμένα η κατάλληλη αντίδραση από τους χειριστές των αεροσκαφών. Αυτό συνέβη έγκαιρα και στην περίπτωση αυτή, χωρίς να δημιουργηθεί οποιοσδήποτε κίνδυνος.

Ως εκ τούτου, ο τρόπος που περιγράφεται τόσο το συμβάν όσο και η «δήθεν απόκρυψη» στο εν λόγω πρωτοσέλιδο, είναι απόλυτα παραπλανητικά και επιζήμια για το αίσθημα ασφάλειας του επιβατικού κοινού, αφού με ανεύθυνο τρόπο δημιουργούν μια εντελώς λανθασμένη εικόνα της πραγματικότητας για το συγκεκριμένο συμβάν.

Με πληροφορίες από τη σελίδα armyvoice.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

45 βαθμοί στη σκιά: Ο καύσωνας «ψήνει» τη Δυτική Ελλάδα – Ασφυκτική η κατάσταση και στην Αττική (πίνακας)

Από τη Σκάλα Μεσσηνίας έως την Αμφιλοχία, οι θερμοκρασίες σπάνε τα όρια – 24 σταθμοί κατέγραψαν πάνω από 42°C, σύμφωνα με το meteo.gr – Πού λειτουργεί το μελτέμι ως «καταβάτης»

Εθνική μάχη με τις φλόγες: Σπίτια καίγονται, χωριά εκκενώνονται σε 6 περιοχές της Ελλάδας

Αττική, Εύβοια, Μεσσηνία, Κύθηρα, Θεσσαλονίκη και τώρα και η Ήπειρος βρίσκονται στο έλεος της φωτιάς – Εικόνες απόλυτης καταστροφής, αγώνας επιβίωσης από πολίτες και Πυροσβεστική

Η Δονούσα και ο θησαυρός της: Η παραλία Κέδρος στις κορυφαίες παγκοσμίως

Ο Κέδρος της Δονούσας γοητεύει παγκόσμια, κατακτώντας μια θέση ανάμεσα στις ωραιότερες παραλίες του κόσμου σύμφωνα με το Forbes — ένας τόπος φυσικής μαγείας, ιστορίας και απόλυτης ηρεμίας.

Σ.Α.Ε.Κ. Νάξου στο Φιλώτι: Γεφυρώνοντας το σχολείο με την αγορά εργασίας

Ανώτερη Επαγγελματική Κατάρτιση στον τόπο μας με ειδικότητες που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της Νάξου – Μια μοναδική ευκαιρία για νέους και νέες

Αμοργός – Γιορτή Ψημένης Ρακής: Μια νύχτα γεμάτη παράδοση, χορό και αρώματα του νησιού!

Το Σάββατο 26 Ιουλίου 2025 στα Κατάπολα η Αμοργός στήνει ένα γλέντι που μυρίζει ψημένη, ακούγεται σαν βιολί και χτυπάει κατευθείαν στην καρδιά του καλοκαιριού.

Η Νάξος έγινε ξανά πανεπιστημιακή πολιτεία, oλοκληρώθηκε το 22ο Θερινό Σχολείο «Μανώλης Μαρμαράς»

Για 22η συνεχή χρονιά, φοιτητές και επιστήμονες συνάντησαν τη γεωγραφία, τον πολιτισμό και τον τουρισμό στο πλαίσιο του Θερινού Σχολείου Νάξου – Φέτος με αφορμή τα 30 χρόνια του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Νίσυρος – Μήλος – Κίμωλος ενωμένες: Κατηγορηματικό “όχι” στη γεωθερμία υψηλής ενθαλπίας

Με ομόφωνη απόφαση της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, οι νησιωτικές κοινωνίες απαιτούν την εξαίρεση από κάθε σχεδιασμό εξόρυξης λιθίου, επικαλούμενες σοβαρούς κινδύνους για περιβάλλον, τουρισμό και δημόσια υγεία.

Διπλή θαλάσσια εμπειρία για παιδιά από το Naxos Water Sports με κολύμβηση & ιστιοπλοΐα!

Από 28 Ιουλίου έως 8 Αυγούστου, μικροί Ναξιώτες και επισκέπτες μαθαίνουν τα μυστικά της θάλασσας μέσα από δημιουργικά καλοκαιρινά προγράμματα.

Lennart Neubauer: Η μάχη στη Fuerteventura, ο τραυματισμός και η υπόσχεση επιστροφής

Ο παγκόσμιος πρωταθλητής από τη Νάξο πάλεψε με πόνο, έγραψε την υψηλότερη βαθμολογία του event και αποχαιρέτησε την Καναρία με ένα μεγάλο “θα επιστρέψω”.

«Ζωολογικός Ήχος»: Παιδιά, τραγούδια και φαντασία στον Πύργο Μπαζαίου με τον Γιώργη Χριστοδούλου

Μια γιορτή για μικρούς και μεγάλους με τα ωραιότερα παιδικά τραγούδια για ζώα στην ελληνική γλώσσα, έρχεται την Τετάρτη 30 Ιουλίου στο Φεστιβάλ Νάξου.

“Μαχαιριά” στο λιμάνι της Νάξου: Σοβαρό επεισόδιο βίας μεταξύ νεαρών εργαζομένων

Ένα μεσημέρι του Ιουλίου μετατράπηκε σε σκηνικό τρόμου για περαστικούς και ντόπιους, όταν διαπληκτισμός ανάμεσα σε δύο υπαλλήλους γραφείου ενοικίασης εξελίχθηκε σε αιματηρό περιστατικό.

Δικαστική δικαίωση για τους κατοίκους του Καλοξύλου, ακυρώθηκε η άδεια λειτουργίας του νέου τυροκομείου της ΕΑΣ Νάξου

Μετά από μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα, το Τριμελές Διοικητικό Εφετείο Πειραιά ακύρωσε την άδεια λειτουργίας του υπό ανέγερση τυροκομείου, δικαιώνοντας πλήρως τους περιοίκους

Όταν το GPS σε οδηγεί… σε αδιέξοδο: Τουρίστας σφήνωσε όχημα σε σοκάκι της Νάξου

Αμερικανός οδηγός ακολούθησε πιστά τις οδηγίες πλοήγησης και κατέληξε… στα στενά της Φουντάνας – Η φωτογραφία που έγινε viral και η ανάγκη για καλύτερη καθοδήγηση στους τουρίστες

Δονούσα: Ο τραυματισμός κοπέλας από ομπρέλα (!!!) αποκαλύπτει μια τρύπα στο σύστημα

Μια γυναίκα τραυματίστηκε σοβαρά σε απομονωμένη παραλία της Δονούσας και σώθηκε χάρη στην αλληλεγγύη ντόπιων και τουριστών — αλλά η πολιτεία έλειπε. Και την επόμενη φορά;

Αλυκό Νάξου: Κατεδαφίζεται το φάντασμα του ξενοδοχείου – Σώζεται το κεδροδάσος

Υπεγράφη η σύμβαση κατεδάφισης των ερειπίων στο Αλυκό – Ένα διαχρονικό «τραύμα» για τη Νάξο οδεύει προς θεραπεία μετά από δεκαετίες αδράνειας

Κυκλάδες – Ανατροπή στο τουριστικό χάρτη: Νάξος και Πάρος ανεβαίνουν, Μύκονος και Σαντορίνη «κατεβαίνουν»

Το καλοκαίρι του 2025 φέρνει ανακατατάξεις στους δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς – Η Νάξος και η Πάρος «λάμπουν» με αύξηση ζήτησης, ενώ Σαντορίνη και Μύκονος μετρούν απώλειες και ανησυχίες

Θλίψη στη Σχοινούσα: Το ύστατο χαίρε στη Ρίτα Μούρτζη από τον Σύλλογο Σχοινουσιωτών

Μια αγαπημένη παρουσία του νησιού έφυγε πρόωρα – Συγκινητικό μήνυμα αποχαιρετισμού και κάλεσμα για στήριξη στη μνήμη της

Νάξος -“Ξόβορα 2025”: Μουσικά σεμινάρια, χορός και παράδοση στην καρδιά της Απειράνθου

Από 26 έως 31 Ιουλίου, η Απείρανθος φιλοξενεί για τέταρτη χρονιά τα Ξόβορα — με δασκάλους τον Γ. Ζευγόλη, Ν. Αγγελόπουλο, Δ. Παππούλη και Στ. Γανωτή — σε ένα πενθήμερο γεμάτο μουσική, χορό, παραμύθι και εξορμήσεις

Νάξος – «Τέλος στα πρόστιμα, Δήμαρχε – Πεζοδρόμηση τώρα»: Η κραυγή μίας πόλης που πνίγεται

Αδικημένοι επαγγελματίες κρεμούν πανό αγανάκτησης στην καρδιά της Νάξου και ζητούν κάτι απλό: Ίδιους όρους για όλους.

Νάξος – Τραγαία: Όταν η προσπάθεια γράφει ιστορία, Επιτυχίες για τους μαθητές του Γενικού Λυκείου (πίνακας)

Με δάκρυα συγκίνησης, χαμόγελα και βαθιά υπερηφάνεια, οι μαθητές του ΓΕΛ Τραγαίας πέτυχαν σπουδαίες εισαγωγές στις Πανελλαδικές 2025 — αποδεικνύοντας πως τα μεγάλα όνειρα ανθίζουν και στα μικρά σχολεία