Κυριακή, 27 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΚυκλάδεςΣίκινος: Το κυκλαδονήσι χωρίς ξαπλώστρες, πισίνες, αλλά με seatrac για ΑμεΑ

Σίκινος: Το κυκλαδονήσι χωρίς ξαπλώστρες, πισίνες, αλλά με seatrac για ΑμεΑ

|

Σίκινος: Δεν έχει beach bars. Δεν υπάρχουν οργανωμένες παραλίες με ξαπλώστρες. Δεν θα δείτε ούτε ένα σπίτι ή ξενοδοχείο με πισίνα. Δεν έχει πια χωματερή. Εχει δωρεάν δημοτικές ομπρέλες στις παραλίες.

Εχει επτά μονοπάτια πεζοπορίας συνολικού μήκους 70 χιλιομέτρων. Διαθέτει επάρκεια σε νερό και βιολογικό καθαρισμό. Γίνεται ανακύκλωση απορριμμάτων. Ο τουρισμός αυξάνεται χρόνο με το χρόνο.

Σίκινος: Το κυκλαδονήσι χωρίς ξαπλώστρες και πισίνες

Το «θαύμα» της Σικίνου, του νησιού που έχει υμνήσει ο Οδυσσέας Ελύτης, δείχνει πως η τουριστική ανάπτυξη μπορεί να είναι βιώσιμη τόσο για την τοπική οικονομία και τους κατοίκους της όσο και για τους επισκέπτες.

Μπορεί το «Κίνημα της πετσέτας» να γεννήθηκε φέτος το καλοκαίρι στη χώρα μας, αλλά στο «μικρό γαλατικό χωριό» των Κυκλάδων υπήρχε ανέκαθεν. Με απόφαση του Δήμου Σικίνου, «οι τρεις προσβάσιμες παραλίες του νησιού ήταν, είναι και θα παραμείνουν ελεύθερες και ανοργάνωτες», όπως δηλώνει στον «Ε.Τ.» ο δήμαρχος Σικίνου, κ. Βασίλης Μαράκης.

Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι οι Σικινιώτες δεν ενδιαφέρονται για την τουριστική και οικονομική ανάπτυξη. Αντιθέτως. Το νησί έχει 250 μόνιμους κατοίκους, αλλά στην κορύφωση της θερινής περιόδου υποδέχεται έως και 1.000 τουρίστες, ενώ ο συνολικός πληθυσμός φτάνει τους 2.800, με τους απανταχού Σικινιώτες να επιστρέφουν κάθε καλοκαίρι στον τόπο τους.

Η παραλία του Αϊ-Γιώργη απέχει 10 λεπτά από τη Χώρα

Ο κ. Μαράκης λέει ότι «η ζωή το χειμώνα είναι πολύ όμορφη. Γιατί, πέρα από τον τουρισμό, οι κάτοικοι ασχολούνται με το μέλι, τα αμπέλια, τα ελαιόδεντρα. Κάνουμε παρέα, αυτό μας δίνει δύναμη. Το σχολείο μας είναι εξαιρετικό. Εχει γρήγορο Ιντερνετ, διαδραστικούς πίνακες, γήπεδο μπάσκετ, γυμναστήριο. Το 2022 φτιάξαμε καινούργιο χημείο. Την περσινή σχολική χρονιά είχαμε 22 μαθητές, από Δημοτικό έως Λύκειο».

Ποιο είναι, όμως, το μυστικό της επιτυχίας και ποιοι οι στόχοι του δήμου;

sikinos2
Ο δήμαρχος Σικίνου Βασίλης Μαράκης είπε σκληρές αλήθειες και έξω από τα δόντια…

«Εναλλακτικά, όμορφα και αγνά. Αυτό είναι το τρίπτυχο της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης. Δεν έχουμε οργανωμένες παραλίες. Το κάναμε πριν δέκα χρόνια. Τότε μας έλεγαν οπισθοδρομικούς, τώρα μας λένε προοδευτικούς. Οι παραλίες είναι λίγες, άρα πρέπει να ανήκουν στον κόσμο. Φροντίζουμε να είναι καθαρές. Βάλαμε ομπρέλες δωρεάν για τους τουρίστες. Και αυτό είναι πολιτική απόφαση. Κάποιοι επιχειρηματίες είχαν προτείνει να νοικιάσουν όλες τις παραλίες. Εννοείται ότι το αρνηθήκαμε. Προτιμήσαμε να βάλουμε ράμπα ΑμεΑ στην Αλοπρόνοια. Εχουμε μια διαφορετική κουλτούρα, τόσο οι κάτοικοι όσο και οι επισκέπτες την αγκαλιάζουν. Η Σίκινος δεν είναι για όλους. Είναι για οικογένειες, για ανθρώπους του πνεύματος, για ανθρώπους που αγαπάνε το διαφορετικό. Θέλουμε να προσφέρουμε ένα περιβάλλον με απόλυτη ασφάλεια», προσθέτει ο δήμαρχος του νησιού.

Η παραλία στο λιμάνι της Αλοπρόνοιας διαθέτει ράμπα για ΑμεΑ.

Η διατήρηση της ταυτότητας της Σικίνου αποτελεί το κρίσιμο στοίχημα, σύμφωνα με τον κ. Μαράκη. «Θέλουμε ο τουρισμός να ανεβαίνει αργά και σταθερά. Δεν θέλουμε μαζικό τουρισμό. Θέλουμε ελεγχόμενη αύξηση. Να μην καταστρέψουμε το νησί. Και με κόσμο που θα σεβαστεί τον τόπο. Η κεντρική πλατεία είναι από τις τελευταίες στις Κυκλάδες που έχουν μείνει ανέγγιχτες. Εχουμε πάρει απόφαση να μη γίνονται μαγαζιά. Εδώ είναι το Μνημείο των Πεσόντων. Εδώ κάνουμε γιορτές, πανηγύρια, παραδοσιακούς χορούς, θεατρικές παραστάσεις, διαγωνισμούς φαγητού. Τα μαγαζιά είναι σε δρόμους περιμετρικά της πλατείας. Οι δύο οικισμοί προστατεύονται ως παραδοσιακοί με Προεδρικά Διατάγματα. Εχουμε κρατήσει το παραδοσιακό χρώμα. Το κάθε μέρος έχει μια ταυτότητα. Εμας μας χαρακτηρίζουν αυτά: η απλότητα, η αγνότητα, η διαφορετικότητα, να νιώθουν όλοι ασφαλείς».

Ο Ναός της Επισκοπής, που αναστηλώθηκε από το υπ. Πολιτισμού, κέρδισε το Ευρωπαϊκό Βραβείο Πολιτισμικής Κληρονομιάς Europa Nostra.

Τα τελευταία χρόνια η τουριστική περίοδος στη Σίκινο έχει επιμηκυνθεί. Το εικοσαήμερο έχει γίνει ήδη δύο μήνες. Πριν από δέκα χρόνια η κατανάλωση νερού ήταν 80 τόνους την ημέρα, τώρα φτάνει τους 480-500 τόνους.

Επρεπε να γίνουν έργα. Ο κ. Μαράκης λέει πως «χρειαζόμαστε υποδομές. Το πρόβλημα του νερού το λύσαμε. Είχαμε μια αφαλάτωση και βάλαμε τη δεύτερη πριν από δύο χρόνια. Αν δεν είχε γίνει αυτό το έργο, δεν θα είχαμε επάρκεια. Αν είχαμε πισίνες, δεν θα μπορούσαμε να αντεπεξέλθουμε. Πρέπει να σεβαστούμε και τους φυσικούς πόρους και τη φυσιογνωμία του νησιού.

Εχουμε κάνει μεγάλα βήματα. Ολοκληρώθηκε η αποκατάσταση του ΧΑΔΑ πέρσι. Εχουμε ξεκινήσει ανακύκλωση γυαλιού, οικιακών συσκευών, αλουμινίων και ξεκινάμε σιγά σιγά και το πλαστικό. Οι δύο οικισμοί έχουν βιολογικό καθαρισμό, ενώ στο λιμάνι όποια άδεια δόμησης βγαίνει πρέπει να διαθέτει το δικό της βιολογικό καθαρισμό».

Ενα άλλο μεγάλο έργο είναι η εξωτερική επέκταση του λιμανιού της Αλοπρόνοιας, ώστε να μην αλλοιωθεί η όμορφη παραλία. Εχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες και υπάρχει χρηματοδότηση 1,3 εκατ. ευρώ.

Ο Ναός της Επισκοπής και η Νεικώ της Σικίνου

Σίκινος
Σίκινος

Η αναστήλωση της εκκλησίας της Επισκοπής του 17ου αι., που χτίστηκε πάνω σε ερείπια ρωμαϊκού ναού του 3ου αι., είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα πολιτισμού στις Κυκλάδες. Ο δήμαρχος της Σικίνου μιλάει συγκινημένος στον «Ε.Τ.»: «Πραγματοποιήσαμε ένα μεγάλο μας όνειρο. Οταν το έλεγα πριν από χρόνια, κάποιοι το θεωρούσαν ανέκδοτο. Με τη βοήθεια του υπουργείου Πολιτισμού, της εφοπλιστικής οικογένειας Μαρτίνου, του αείμνηστου Κώστα Καρρά -ιδρυτή της Ελληνικής Εταιρίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού- ολοκληρώθηκε και πέρσι κερδίσαμε το Ευρωπαϊκό Βραβείο Πολιτισμικής Κληρονομιάς Europa Nostra.

Το Διαλισκάρι βρίσκεται μόλις πέντε λεπτά από την Αλοπρόνοια.

Το επόμενο μεγάλο έργο είναι και πάλι πολιτιστικό. Το παλιό σχολείο, το οποίο είναι δωρεά του Ανδρέα Συγγρού – το 1900. Εχουν γίνει ήδη οι μελέτες, έχει μπει στο Ειδικό Αναπτυξιακό με 650.000 ευρώ. Θα γίνει πολιτιστικό κέντρο και μουσείο. Μέχρι του χρόνου θα έχει ξεκινήσει».

Γιατί, όμως, οι Σικινιώτες θεωρούν τόσο σημαντικό αυτό το έργο; «Γιατί υπάρχουν σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα, για τα οποία πρέπει το νησί να διαθέτει έναν ασφαλή χώρο για να τα εκθέτουμε» λέει ο κ. Μαράκης.

Και προσθέτει: «Θέλουμε να επαναπατριστούν τα ευρήματα από τον ασύλητο τάφο της Νεικούς, που ανακαλύφθηκε στην Επισκοπή. Το 2018, έγινε μία από τις πιο σημαντικές ανακαλύψεις. Βρέθηκαν χρυσά δαχτυλίδια, περιδέραια, σκουλαρίκια. Τώρα είναι όλα στο Βυζαντινό Μουσείο. Μεγάλος στόχος είναι να επιστρέψει η Νεικώ στον τόπο της, στον τόπο μας».

Δήμαρχος με 100% στις κάλπες

Ο κ. Βασίλης Μαράκης επανεξελέγη για δεύτερη φορά δήμαρχος το 2019 με το εντυπωσιακό 100% των ψήφων. Τώρα, ετοιμάζεται να διεκδικήσει την τρίτη θητεία στις κάλπες του Οκτωβρίου. Οπως εξηγεί ο ίδιος, «παλιά δεν συνέβαινε. Εγινε πρώτη φορά το 2019. Το 2014 είχα ισχυρή αντιπολίτευση. Με πολλή δουλειά καταφέραμε να κάνουμε σημαντικά έργα. Ενώσαμε το νησί. Εχουμε γίνει μια ομάδα. Είμαστε υπερκομματικοί. Μοναδικός μας αντίπαλος τα προβλήματα. Κάνουμε ό,τι καλύτερο για να τα επιλύουμε».

Πηγή: maleviziotis.gr / Ελεύθερος Τύπος 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ο Καραγκιόζης ταξιδεύει στη Νάξο, έξι μοναδικές παραστάσεις με το Θέατρο Σκιών του Πάνου Χατζηαναγνώστου

Έξι μοναδικές παραστάσεις σε ισάριθμα χωριά της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων, με ελεύθερη είσοδο για μικρούς και μεγάλους λάτρεις της ελληνικής παράδοσης.

Ελλάδα – Ραφαήλ Παγώνης: Πρωταθλητής Ευρώπης U14

Ο 13χρονος Έλληνας τενίστας έδειξε πάθος, ωριμότητα και ψυχραιμία, νικώντας τον Ολλανδό Λόρενς Ντράιβερ στον τελικό του European Junior U14 στην Τσεχία

Τρίποδες: Μια αυθεντική βραδιά παράδοσης, ο ετήσιος χορός του Πολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Νέων

Με κέφι, μουσική και συγκίνηση γέμισε το χωριό, σε μια γιορτή που τίμησε την παράδοση, τη συλλογικότητα και την ελπίδα

Κίμωλος: Όταν η Παράδοση Γίνεται Βίωμα, έκθεση για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά στο «Espera Suites»

Μια ζωντανή εμπειρία ιστορίας και μνήμης, φτιαγμένη από ανθρώπους, μνήμες και ψίχουλα παράδοσης που φωτίζουν το μέλλον του νησιού

Αμοργός: Ένταση και επεισόδια στο πανηγύρι της ψημένης ρακής μετά από πολιτικό σύνθημα

Απρόσμενη τροπή πήρε το παραδοσιακό γλέντι στα Κατάπολα, όταν συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης προκάλεσαν αντιδράσεις, λογομαχίες και τελικά, διακοπή της γιορτής.

Μητρόπολη Παροναξίας: Με ευλάβεια και κατάνυξη ο Εσπερινός της Αγίας Παρασκευής στο Καστράκι Νάξου

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος χοροστάτησε στον εσπερινό της Αγίας Παρασκευής στο Καστράκι, μεταφέροντας μήνυμα πίστης, ελπίδας και ενότητας στους πιστούς της Νάξου.

Σοκ στη Σέριφο: 27 πρόβατα νεκρά σε αποθήκη, βανδαλισμοί σε εκκλησία και καταγγελίες για φρικαλεότητες

Η Γερόντισσα Ανθοδόχη καταγγέλλει εγκληματική ενέργεια με νεκρά ζώα σε φρικτές συνθήκες, καταστροφές στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας και βεβήλωση του κελιού της Μακαριστής Ανθούσας.

Ιστορική νίκη για τους ναυτικούς στα ιδιωτικά σκάφη, μειώνεται η φορολογία μετά από παρέμβαση του Γ. Βάλλη

Ο πρόεδρος της Π.Ε.Π.Ι.Ε.Θ. ανοίγει νέο κεφάλαιο για το yachting στην Ελλάδα: Δίκαιη φορολόγηση, προστασία εγκύων ναυτικών και ριζικές θεσμικές μεταρρυθμίσεις σε ασφάλεια και επαγγελματικά δικαιώματα

Μηλώσια 2025 – Στίβος: Με συγκίνηση και μεγάλη συμμετοχή η Νάξος τίμησε τον Ιουλιανό Βλασέρο

Ο ΑΜΣ Φιλωτίου διοργάνωσε τους αγώνες στίβου “Μηλώσια” στη μνήμη του Ιουλιανού Βλασέρου, ενώ η συγκινητική συμμετοχή της οικογένειάς του και η στήριξη της τοπικής κοινωνίας ανέδειξαν ξανά τη δύναμη της μνήμης και του αθλητισμού.

Kalami Festival: Μουσική απόψε κάτω από τα αστέρια της Νάξου με Aggelina, Usurum & Σκιαδαρέσσες

Η παραλία της Μικρής Βίγλας υποδέχεται για πρώτη φορά το Kalami Festival σήμερα (27 Ιουλίου) με τρεις καλλιτεχνικές παρουσίες και μια βραδιά γεμάτη ψυχή, αφήγηση και ρυθμό.

“Μαχαιριά” στο λιμάνι της Νάξου: Σοβαρό επεισόδιο βίας μεταξύ νεαρών εργαζομένων

Ένα μεσημέρι του Ιουλίου μετατράπηκε σε σκηνικό τρόμου για περαστικούς και ντόπιους, όταν διαπληκτισμός ανάμεσα σε δύο υπαλλήλους γραφείου ενοικίασης εξελίχθηκε σε αιματηρό περιστατικό.

Δικαστική δικαίωση για τους κατοίκους του Καλοξύλου, ακυρώθηκε η άδεια λειτουργίας του νέου τυροκομείου της ΕΑΣ Νάξου

Μετά από μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα, το Τριμελές Διοικητικό Εφετείο Πειραιά ακύρωσε την άδεια λειτουργίας του υπό ανέγερση τυροκομείου, δικαιώνοντας πλήρως τους περιοίκους

Όταν το GPS σε οδηγεί… σε αδιέξοδο: Τουρίστας σφήνωσε όχημα σε σοκάκι της Νάξου

Αμερικανός οδηγός ακολούθησε πιστά τις οδηγίες πλοήγησης και κατέληξε… στα στενά της Φουντάνας – Η φωτογραφία που έγινε viral και η ανάγκη για καλύτερη καθοδήγηση στους τουρίστες

Δονούσα: Ο τραυματισμός κοπέλας από ομπρέλα (!!!) αποκαλύπτει μια τρύπα στο σύστημα

Μια γυναίκα τραυματίστηκε σοβαρά σε απομονωμένη παραλία της Δονούσας και σώθηκε χάρη στην αλληλεγγύη ντόπιων και τουριστών — αλλά η πολιτεία έλειπε. Και την επόμενη φορά;

Αλυκό Νάξου: Κατεδαφίζεται το φάντασμα του ξενοδοχείου – Σώζεται το κεδροδάσος

Υπεγράφη η σύμβαση κατεδάφισης των ερειπίων στο Αλυκό – Ένα διαχρονικό «τραύμα» για τη Νάξο οδεύει προς θεραπεία μετά από δεκαετίες αδράνειας

Κυκλάδες – Ανατροπή στο τουριστικό χάρτη: Νάξος και Πάρος ανεβαίνουν, Μύκονος και Σαντορίνη «κατεβαίνουν»

Το καλοκαίρι του 2025 φέρνει ανακατατάξεις στους δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς – Η Νάξος και η Πάρος «λάμπουν» με αύξηση ζήτησης, ενώ Σαντορίνη και Μύκονος μετρούν απώλειες και ανησυχίες

Θλίψη στη Σχοινούσα: Το ύστατο χαίρε στη Ρίτα Μούρτζη από τον Σύλλογο Σχοινουσιωτών

Μια αγαπημένη παρουσία του νησιού έφυγε πρόωρα – Συγκινητικό μήνυμα αποχαιρετισμού και κάλεσμα για στήριξη στη μνήμη της

Νάξος – Τραγαία: Όταν η προσπάθεια γράφει ιστορία, Επιτυχίες για τους μαθητές του Γενικού Λυκείου (πίνακας)

Με δάκρυα συγκίνησης, χαμόγελα και βαθιά υπερηφάνεια, οι μαθητές του ΓΕΛ Τραγαίας πέτυχαν σπουδαίες εισαγωγές στις Πανελλαδικές 2025 — αποδεικνύοντας πως τα μεγάλα όνειρα ανθίζουν και στα μικρά σχολεία

Νάξος -“Ξόβορα 2025”: Μουσικά σεμινάρια, χορός και παράδοση στην καρδιά της Απειράνθου

Από 26 έως 31 Ιουλίου, η Απείρανθος φιλοξενεί για τέταρτη χρονιά τα Ξόβορα — με δασκάλους τον Γ. Ζευγόλη, Ν. Αγγελόπουλο, Δ. Παππούλη και Στ. Γανωτή — σε ένα πενθήμερο γεμάτο μουσική, χορό, παραμύθι και εξορμήσεις

Νάξος – «Τέλος στα πρόστιμα, Δήμαρχε – Πεζοδρόμηση τώρα»: Η κραυγή μίας πόλης που πνίγεται

Αδικημένοι επαγγελματίες κρεμούν πανό αγανάκτησης στην καρδιά της Νάξου και ζητούν κάτι απλό: Ίδιους όρους για όλους.