Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομίαTaste Atlas: Το "γιουβέτσι" μπήκε σφήνα στα καλύτερα πιάτα ζυμαρικών στο κόσμο

Taste Atlas: Το “γιουβέτσι” μπήκε σφήνα στα καλύτερα πιάτα ζυμαρικών στο κόσμο

|

Όταν κάποιος σκέφτεται φαγητό με ζυμαρικά, στο μυαλό του… κυματίζει αμέσως η σημαία της Ιταλίας καθώς αυτά τα πιάτα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την κουζίνα της γειτονικής μας χώρας. Το Taste Atlas, το γνωστό μέσο που δημιουργεί λίστες με γνωστά, αλλά και λιγότερα γνωστά φαγητά μέσα από τις αξιολογήσεις του κόσμου, επιβεβαιώνει πλήρως πως Ιταλία σημαίνει ζυμαρικά.

Τώρα ήρθε η σειρά της λίστας με τα κορυφαία φαγητά με ζυμαρικά στον κόσμο και φυσικά η Ιταλία όχι απλά πρωταγωνιστεί, αλλά σχεδόν έχει μονοπώλιο. Από τα 50 φαγητά της λίστας, τα 42 ανήκουν στην ιταλική κουζίνα. Η Ελλάδα όμως μπαίνει… σφήνα στη λίστα με πέντε πιάτα, ενώ υπάρχουν ακόμα δύο από την Κροατία και ένα από την Γαλλία.

Όσον αφορά στα ελληνικά πιάτα, στην 47η θέση βρίσκεται η μανέστρα. «Ο όρος μανέστρα στην Ελλάδα είναι πολύπλευρος και μπορεί να αναφέρεται σε ζυμαρικά με κριθαράκι, σε μια ντοματόσουπα εμπλουτισμένη με κριθαράκι ή σε ένα πλούσιο στιφάδο με βάση το κριθαράκι. Στα κυκλαδίτικα νησιά, η μανέστρα υποδηλώνει κυρίως μια σούπα με βάση την ντομάτα, η οποία συνήθως εμπλουτίζεται με κρεμμύδια, σκόρδο και ελαιόλαδο και στη συνέχεια περιστασιακά ολοκληρώνεται με τριμμένο τυρί.  Ωστόσο, ο όρος χρησιμοποιείται συχνά για να αναφερθεί σε μια πλούσια σούπα με όσπρια. Πρόκειται για ένα κλασικό comfort food, που πιστεύεται ότι επινοήθηκαν στο πλαίσιο της ιταλικής μαγειρικής παράδοσης», αναφέρεται από το Taste Atlas.

manestra

Λίγο υψηλότερα, στην θέση 43 είναι τα αγαπημένα πολλών μακαρόνια με κιμά. «Αυτή η ελληνική εκδοχή των ζυμαρικών και του κιμά με βάση την ντομάτα είναι ένα παραδοσιακό πιάτο που εμφανίζεται σε πολλές εκδοχές σε όλη τη χώρα. Αν και τα μακαρόνια με κιμά kima είναι εξαιρετικά ευέλικτο και μπορεί εύκολα να προσαρμοστεί με πρόσθετα υλικά, συνήθως διακρίνεται από τη χρήση αρωματικών μπαχαρικών όπως κανέλα ή γαρύφαλλο στον κιμά. Πρόκειται για ένα κλασικό πιάτο άνεσης που συνήθως γαρνίρεται με τριμμένο τυρί», γράφουν.

makaronia-me-kima

 

Στη θέση 35 είναι η δημοφιλής, ειδικά στα νησιά, αστακομακαρονάδα με το Taste Atlas να γράφει: «Το κύριο στοιχείο σε αυτό το εξαιρετικό ελληνικό πιάτο είναι ο αστακός που συνδυάζεται με μια γευστική σάλτσα ντομάτας και σερβίρεται πάνω σε ζυμαρικά. Το πιάτο συνήθως παρασκευάζεται με σπαγγέτι, ενώ η σάλτσα συνήθως εμπλουτίζεται με κρασί και διάφορα βότανα και μπαχαρικά. Το κρέας του αστακού σερβίρεται παραδοσιακά σε κέλυφος, ενώ όλο το πιάτο γαρνίρεται γενναιόδωρα με μαϊντανό. Αν και μπορεί να βρεθεί και σε άλλες ελληνικές περιοχές, η αστακομακαρονάδα συνδέεται κυρίως με το νησί της Σκύρου».

astakomakaronada

Στην 20η θέση είναι το Παστίτσιο που ίσως κάποιοι θα περίμεναν λίγο υψηλότερα, όμως έχει πλασαριστεί αρκετά καλά.  «Αν και οι Έλληνες δεν εφηύραν τα ζυμαρικά, κατανάλωναν παρόμοια τρόφιμα από την αρχαιότητα. Στην πραγματικότητα, ορισμένοι όροι που συνήθως συνδέουμε με το ιταλικό φαγητό, όπως τα λαζάνια και τα μακαρόνια, θεωρούνται από ορισμένους ότι είναι ελληνικής προέλευσης. Ωστόσο, αυτό το πιάτο πήρε το όνομά του από το ιταλικό pasticcio, μια μεγάλη οικογένεια πιτών με ζυμαρικά και κιμά. Το παστίτσιο είναι για τους Έλληνες ό,τι είναι τα λαζάνια για τους Ιταλούς και ό,τι είναι τα mac and cheese για τους Αμερικανούς – έντονα αρωματικά, πλούσια και κολλώδη στρώματα σωληνοειδών ζυμαρικών σε μια πλούσια σάλτσα που αποτελείται από ντομάτες και κιμά, που ολοκληρώνεται με σάλτσα μπεσαμέλ και, ιδανικά, πασπαλίζεται με τριμμένο κεφαλοτύρι ή κασέρι», γράφει το γνωστό μέσο.

pastitsio

Όσον αφορά στο κορυφαίο ελληνικό πιάτο αυτής της λίστας, πρόκειται για το γιουβέτσι που είναι στην φοβερή 7η θέση. «Αυτό το κλασικό ελληνικό μαγειρευτό πιάτο είναι ένας συνδυασμός ζυμαρικών και κρέατος με ντομάτα που παρασκευάζεται σε ένα πήλινο πιάτο με μία κατσαρόλα. Αν και το μοσχάρι είναι η παραδοσιακή επιλογή, μπορούν να χρησιμοποιηθούν διάφορα είδη κρέατος, ενώ η πλούσια σάλτσα ντομάτας συνήθως καρυκεύεται με κανέλα, μπαχάρι, κόκκινο κρασί, γαρύφαλλο και φύλλα δάφνης. Η παράδοση προτείνει τη χρήση δύο τύπων ζυμαρικών, του μικρού μεγέθους ή του τετράγωνου σχήματος ήλιου, και την επικάλυψη της κατσαρόλας με μια στρώση τριμμένου τυριού. Το γιουβέτσι, που πήρε το όνομά του από τα τουρκικά πήλινα σκεύη, είναι ένα συνηθισμένο γεύμα που σερβίρεται σε μεγάλες οικογενειακές συγκεντρώσεις και σε διάφορες εορταστικές περιστάσεις»

gioybetsi

Για την… ιστορία στην κορυφαία πεντάδα της λίστας βρίσκονται τα κλασικά λαζάνια, οι ταλιατέλες με ραγού αλά μπολονέζ, η η πασίγνωστη καρμπονάρα, ενώ στην πρώτη θέση είναι το πιάτο Pappardelle al cinghiale. 

Οι παπαρδέλες είναι μια διάσημη ποικιλία ζυμαρικών της Τοσκάνης. Όταν συνδυάζονται με ragù di cinghiale (από αγριογούρουνο), γίνονται μια από τις καλύτερες γαστρονομικές εμπειρίες της περιοχής, λέει το Taste Atlas για να προσθέσει: «Σε αντίθεση με την κλασική ραγού, αυτή που παρασκευάζεται με αγριογούρουνο έχει μια έντονη, πολύ πιο δυνατή γεύση που επιτυγχάνεται με το μακρύ, αργό σιγοβράσιμο σε μια πλούσια σάλτσα από ντομάτες και κόκκινο κρασί. Το τρυφερό κρέας σε συνδυασμό με τα φρέσκα ζυμαρικά με αυγά είναι ένας συνδυασμός γεμάτος γεύσεις και παράδοση σε κάθε μπουκιά – πλούσιο και νόστιμο, γαρνιρισμένο με μπόλικο ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό και πασπαλισμένο με παρμιτζιάνο ρετζιάνο, τα pappardelle al ragù di cinghiale αποτελούν ένα τέλειο, ανακουφιστικό χειμωνιάτικο πιάτο, ειδικά όταν συνοδεύονται με ένα ποτήρι κόκκινο κρασί της Τοσκάνης». 
Με πληροφορίες από τη σελίδα Protothema.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αιγαίο: Τριάντα “πράσινα” έργα (ανάμεσά τους και το Τσικαλαριό) στα ελληνικά νησιά

Ηλεκτρικές διασυνδέσεις άνω των 2,5 δισ. για να βγουν τα νησιά από την απομόνωση. Ταμιευτήρες και φράγματα πολλαπλού σκοπού σε Κυκλάδες, Κρήτη, Δωδεκάνησα.

Χατζημάρκος από Νάξο: Ερχονται επενδύσεις 5 δις στην νησιωτική Ελλάδα

Γιώργος Χατζημάρκος: Το Ταμείο Απαναθρακοποίησης Νησιών φέρνει επενδύσεις 5 δισ. ευρώ στη νησιωτική Ελλάδα

Πρόταση Ημέρας: Ριγκατόνι με σάλτσα φέτας

Μία άλλη προσέγγιση στο φαγητό εκεί όπου η Ιταλία συναντά την Ελλάδα

Silver Alert: Χάθηκε η λεπτομύτα

Η λεπτομύτα δεν θα ξαναπετάξει: Και επισήμως εξαφανισμένο το αποδημητικό πουλί

ΣΥΡΙΖΑ – Κυκλάδες: Παραιτήσεις μελών από Τήνο και Σύρο

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και ποια η σχέση του με τα μέλη… Νέες παραιτήσεις

Κίνα: Ρομπότ με AI «έπεισε» άλλα ρομπότ να… στασιάσουν (!!!)

Ρομπότ με Τεχνητή Νοημοσύνη στην Κίνα «έπεισε» άλλα ρομπότ να... στασιάσουν και να το ακολουθήσουν (video)

Νάξος: Γιατί ο Δημήτρης Λιανός μιλάει για “ιδιαίτερη τιμή”;

Η ανάρτηση που έγινε από τον Δήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων με αφορμή την εκδήλωση χθες Πέμπτη (21/11) στη Νάξο

Ενδοκυκλαδικά: Το “Αρτεμις” κάθε Τρίτη θα ενώνει τη Σύρο με τη Παροναξία και τη Σαντορίνη

Αλλαγή στο δρομολόγιο του "Αρτεμις"... Δείτε πως θα κινείται κάθε Τρίτη

Μητσοτάκης σε Λιανό “Είναι δέσμευσή μου το φράγμα αυτό επιτέλους να ολοκληρωθεί “

Τι είπε ο Μητσοτάκης για τα προβλήματα που υπάρχουν στα νησιά και δη στη Νάξο - Φθηνό ρεύμα και καλό, ποιοτικό, καθαρό νερό για τα νησιά μας

The Voice: Ο Ναξιώτης Κουτελιέρης και η συγκίνηση της Παπαρίζου (video)

Μπορεί ο Μιχάλης Κουτελιέρης να μην πέρασε στον επόμενο γύρο του The Voice όμως η σχέση του με την Κλαύδια έφερε δάκρυα στα μάτια της; Παπαρίζου (video)

Νάξος – Μητσοτάκης: Συμμετοχή στη λιτανεία και καφέ για χαλάρωση

Στη Νάξο βρίσκεται από το πρωί ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης

Ενδοκυκλαδικά: Το “Αρτεμις” κάθε Τρίτη θα ενώνει τη Σύρο με τη Παροναξία και τη Σαντορίνη

Αλλαγή στο δρομολόγιο του "Αρτεμις"... Δείτε πως θα κινείται κάθε Τρίτη

Αμοργός: Εννέα μέτρα μετακινήθηκε ο υποθαλάσσιος πυθμένας και έδωσε τον σεισμό του 1956

Διεθνής ερευνητική ομάδα ρίχνει «φως» στις αιτίες του καταστροφικού σεισμού του 1956 στην Αμοργό - Τι λέει η Εύη Νομικού

Πάρος: Ο καπετάν – Χρήστος Τζουάνης “έφυγε” από την ζωή

Στα 42 του χρόνου ο cpt Χρήστος Τζουάνης έφυγε από τη ζωή ...

Δονούσα: Ανεμογεννήτριες καλύπτουν την Καλοταρίτισσα

φωτορεαλιστικές απεικονίσεις για το πώς θα φαίνεται το συγκεκριμένο έργο στην πλήρη του ανάπτυξη (60 ανεμογεννήτριες) στη Δονούσα

Νάξος: Επίσκεψη εξπρές του Μητσοτάκη με συνοδεία αξιωματούχων σε τρία αεροπλάνα (!!!)

Τρία αεροσκάφη της Olympic Air θα μεταφέρουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους συνοδούς του στη Νάξο – Η ώρα άφιξης και αναχώρησης

MSC: Βάζει στο πρόγραμμα την Σύρο, “βλέπει” τις υποδομές στη Σαντορίνη

MSC: Αντί για τέλη, επενδύσεις σε υποδομές για ανάπτυξη της κρουαζιέρας

Πανναξιακός ΑΟ: Με “τριπλό” Μανωλά το …τρίποντο κόντρα στον Πανθηραϊκό

Με χατ τρικ του Μανωλά ο Πανναξιακός 5-2 τον Πανθηραϊκό - Η αφιέρωση στην επέτειο του Πολυτεχνείου (video)