Για όλους εμάς στην Νεα Εποχή Νικηφόρος Παπανικόλας δεν μας αρκεί η κριτική αλλά προτείνουμε λύσεις για το Αύριο .
Αρθρο του Αντώνη Γάκη (#)
Με όραμα και γνώση θα αντιμετωπίσουμε την περιβαλλοντική κρίση στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
Η πολιτική ανεπάρκεια και η ανικανότητα του κ. Χατζημάρκου οδηγούν σε αδιέξοδο και τον ευαίσθητο τομέα του Περιβάλλοντος του Ν.Αιγαίου Το ζούμε όλοι κάθε μέρα, στην κυκλοφοριακή συμφόρηση στους κύριους οδικούς άξονες, στη διαχείριση των απορριμμάτων όπου δεν έχει αλλάξει τίποτα τα τελευταία χρόνια, στην αντιπλημμυρική προστασία όπου τα έργα διαλύονται το ένα μετά το άλλο, στην αδυναμία να αντιμετωπιστούν οι φυσικές καταστροφές και τόσα άλλα.
Όμως ο κ. Χατζημάρκος , αυτός ήταν αυτος θάναι και αυτά μπορούσε να (μην) κάνει.
Εμείς, ως μια Νεα Εποχή δεν στεκόμαστε μόνο σε αυτήν την αρνητική καταγραφή.
Εμείς δημιουργούμε μια νέα θετική ατζέντα για το περιβάλλον των νησιών μας .
Συνδυάζοντας άμεσες παρεμβάσεις με οραματικές αλλαγές ευρύτερου ορίζοντα.
Που θα υλοποιηθούν με τη συνεργασία όλων των Φορέων της Πολιτείας και όπου η Περιφέρεια Ν.Αιγαίου θα παίζει τον κρίσιμο συντονιστικό -προωθητικό ρόλο.
Ιδού λοιπόν η προγραμματική πράσινο μη οδική Χάρτα μας, την οποία θέτουμε σε συζήτηση με τους επιστημονικούς φορείς, με τις οικολογικές οργανώσεις, με τις συλλογικότητες των ενεργών πολιτών, με όλη την κοινωνία.
1. Δημιουργία Σύγχρονου Τηλεματικού Κέντρου Διαχείρισης Κυκλοφορίας και μεγάλου εύρους Συγκοινωνιακές Μελέτες (για βιώσιμη κινητικότητα με συνδυασμό όλων των συγκοινωνιακών μέσων.
2. Πρασίνισμα των βουνών μας και προστασία των δασών και της βιοποικιλότητας.
3. Προωθημένη επεξεργασία υγρών αποβλήτων ώστε να είναι κατάλληλα και για απεριόριστη άρδευση. Κάθε σταγόνα στα νησιά μας είναι πολύτιμη .
4. Ανακύκλωση των στερεών αποβλήτων, με «Πράσινα Σημεία» διαλογής στην Πηγή και σύγχρονα εργοστάσια επεξεργασίας – με διασφάλιση του Δημοσίου Συμφέροντος, χωρίς καύση και βάζοντας τέλος στην περιβαλλοντική επιβάρυνση των ΧΑΔΑ
5. Αντιπλημμυρική προστασία, με Μελέτες όλων των πλημμυρικών λεκανών ,συγκράτηση κατά το δυνατόν των νερών στα βουνά, αξιοποίηση της οικο-μηχανικής στη διαχείριση των ρεμάτων σύμφωνα με τις επιταγές του Συμβουλίου της Επικρατείας.
6. «Ενεργειακή Δημοκρατία», με ενεργειακές κοινότητες σε συνεργασία με τους Δήμους της και ευρεία προώθηση των φωτοβολταϊκών συστημάτων και πράσινων δωμάτων δημοσίων κτιρίων όπου το επιτρέπει η αρχιτεκτονική μας νομοθεσίας αλλά και οικιών προς όφελος των νοικοκυριών.
7. Ενεργειακά αυτόνομα νησιά με μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα μέσω των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων στα πρότυπα της νέας εποχής σε όλες τις σύγχρονες ευρωπαϊκές περιφέρειες
8. Δημιουργία του Οικολογικού Πάρκου στη Ρόδο στις καμένες περιοχές με διασφάλιση του Δημόσιου Χαρακτήρα του.
9. Στήριξη της αγροτικής παραγωγής με έμφαση στην ποιότητα. Πρόγραμμα έργων για τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα. Προγράμματα υγιούς διατροφής με προϊόντα της νησιωτικής γης.
10. Στήριξη της Περιβαλλοντικής Καινοτομίας με Προγραμματικές Συμβάσεις με τα Πανεπιστήμιά μας, καθώς και στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας στον περιβαλλοντικό τομέα. Ενδεικτικά, στους τομείς της ηλεκτροκίνησης, των φωτοβολταϊκών, της πυρανίχνευσης, της οικο-μηχανικής, της ανακύκλωσης
(*) Γάκης Αντώνης -Mητροπίας Υποψήφιος Περιφερειακής Ενότητας Επαρχείου Θήρας