«Νησίδα Μουσείων Κάστρου Χώρας Νάξου»… Ενα έργο που αναμένεται να είναι έτοιμο στα τέλη του 2026 και ο προϋπολογισμός του έχει ανέρθει στα 8,3 εκατ. ευρώ, με τη Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου μέσω του Προγράμματος «Νότιο Αιγαίο» 2021 – 2027 έχει αναλάβει την οικονομική του κάλυψη…
Γιατί το αναφέρουμε; Μα πολύ απλά το περασμένο Σάββατο (13/08) την προτελευταία ημέρα παραμονής της στην Νάξο, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου βρέθηκε στο Κάστρο και είδε την Καστρόπολη. Οπότε, είχε την ευκαιρία έχοντας στο πλευρό του τον Διευθυντή Εφορο Αρχαιοτήτων Δημήτρη Αθανασούλη (σ.σ. αλλά και μέλη της Εφορείας) να δει από κοντά τις εξελίξεις όσον αφορά τα έργα..
Η σχετική είδηση έγινε γνωστή μέσω ανάρτησης από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων που αναφέρει: “Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου, δείχνει με κάθε ευκαιρία το διαρκές ενδιαφέρον της για την πολιτιστική κληρονομιά των Κυκλάδων. Παρακολουθεί τις εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης των σπουδαίων ναξιακών βυζαντινών ναών καθώς και το μεγάλο έργο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων στο μουσειακό σύστημα Νάξου.
Με την ευκαιρία της παρουσίας της στο αγαπημένο κυκλαδονήσι επισκέφθηκε το εργοτάξιο της Νησίδας των Μουσείων του Κάστρου Χώρας Νάξου, περιηγήθηκε στους χώρους του και ενημερώθηκε για την εξέλιξη του έργου που είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ-ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου”.
Τι περιλαμβάνει το έργο
Το έργο ολοκληρωμένο αφορά στη μετατροπή του Κάστρου Χώρας Νάξου, το οποίο κατασκευάστηκε το 1207, σε ανοιχτό μουσείο. Όλα τα σημαντικά κατάλοιπα του μεσαιωνικού συγκροτήματος (κτίριο Αρχαιολογικού Μουσείου, Πύργος Γλέζου ή Crispi, και κτίριο Αεροπορίας) θα σημανθούν κατάλληλα και θα διασυνδεθούν νοηματικά και χωροταξικά με ενημερωτικές πινακίδες, με σημάνσεις διαδρομών και με δημιουργία σχετικής ψηφιακής εφαρμογής ξενάγησης – περιήγησης για έξυπνες συσκευές.
Βασικά σημεία του ανοιχτού μουσείου αποτελούν τα τρία μουσειακά κελύφη. Στα τρία μεσαιωνικά κτίρια και στο άμεσο περιβάλλον τους, υλοποιούνται εργασίες στερέωσης, αποκατάστασης και αναβάθμισης των υποδομών τους. Τέλος, οργανώνεται σε αυτά εξ αρχής μια ενιαία μόνιμη έκθεση με τον χαρακτήρα Θεματικού Μουσείου για τον πολιτισμό της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων διαχρονικά, με όλα τα εξαιρετικά εκθέματα που σήμερα βρίσκονται στις αποθήκες του Υπουργείου Πολιτισμού στο νησί.
Το έργο περιλαμβάνει ακόμη εκπόνηση Μουσειολογικής- Μουσειογραφικής μελέτης και μελέτης φωτισμού, εργασίες τεκμηρίωσης, συντήρηση αντικειμένων, διαμόρφωση και εξοπλισμό μουσειακών αποθηκευτικών χώρων, διαμόρφωση λοιπών χώρων (εκδοτηρίου, πωλητηρίου, αναψυκτηρίου), διαμόρφωση ερευνητικού κέντρου με τον απαραίτητο εξοπλισμό, παραγωγή εποπτικού υλικού, έκδοση Οδηγού, φυλλαδίων πληροφόρησης κοινού και σε γραφή Braille, παραγωγή ενημερωτικών πινακίδων για τα κτήρια της νησίδας και πινακίδων σήμανσης στον χώρο του Κάστρου, ψηφιακή εφαρμογή ξενάγησης – περιήγησης για έξυπνες συσκευές, δημιουργία ιστοσελίδας του θεματικού μουσείου και ντοκιμαντέρ, προμήθεια και εγκατάσταση μουσειακών προθηκών κλπ., ούτως ώστε, κάτοικοι και επισκέπτες της Νάξου θα μπορούν σε ένα σύγχρονο χώρο να θαυμάσουν την Ιστορία, τον Πολιτισμό ενός ακόμα μοναδικού νησιού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.