Κινήσεις μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Αθόρυβα και απλά. Με σεβασμό στους ανυθρώπους που έχουν την “ανάγκη” μας.
Και οι άνθρωποι του Τυροκομείου Πιτταρά με επικεφαλής τον Νικόλα Πιτταρά, για μία ακόμη χρονιά βρέθηκαν παραμονή της Παναγίας στο Χαλκί και δη στο χώρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Στα στελέχη του Πυροσβεστικού Κλιμακίου…
Τι έγινε; Οπως διαβάζουμε σε σχετική ανάρτηση στα social media …
“Είναι τιμή (και παράδοση) για όλους εμάς στο Τυροκομείο Πιτταράς, να προσφέρουμε κάθε χρόνο την Παραμονή του Δεκαπενταύγουστου στο πυροσβεστικό σώμα του νησιού μας.
Τους ευχαριστούμε για την προσφορά τους και τον καθημερινό τους αγώνα.
Ευχόμαστε Υγεία σε όλο τον κόσμο. Και του χρόνου να είμαστε καλά. Χρόνια πολλά!”
Η Ιστορία του Τυροκομείου Πιτταρά
Το τυροκoμείο και η κτηνοτροφική μονάδα του Νικόλα Πιτταρά βρίσκονται σε ημιορεινή περιοχή 1 χλμ. από τις Μέλανες της Νάξου, περιστοιχισμένο από ξερολιθιές που οριοθετούν μικρούς οικογενειακούς ελαιώνες και περιβόλια. Η εκτροφή των ζώων και παραγωγή του γάλακτος γίνεται με σεβασμό στον άνθρωπο και στο περιβάλλον.
Το σύγχρονο τυροκομείο συνολικής επιφάνειας 400m2 είναι άρτια εξοπλισμένο: χώρος υποδοχής και παστερίωσης του γάλακτος, τυροκόμηση σε ανοξείδωτες δεξαμενές, χώρος ωρίμανσης, ποιοτικού ελέγχου και συσκευασίας.
Σε μικρή απόσταση βρίσκεται η κτηνοτροφική μονάδα όπου ζουν και μεγαλώνουν κάτω από το Αιγαιοπελαγίτικο ήλιο 220 αγελάδες γαλακτοπαραγωγής Holstein, 150 µοσχάρια και µοσχίδες αναπαραγωγής και 100 µοσχάρια για παραγωγή κρέατος.
Η κτηνοτροφική μονάδα του Νικόλα Πιτταρά ξεκίνησε το 1970 όταν ο πατέρας του, Εμμανουήλ Πιτταράς, αγόρασε την πρώτη του αγελάδα. Με την αγάπη του για αυτήν την δουλειά και την βοήθεια των 3 γιών του αυτή την στιγμή η μονάδα αριθμεί τα 500 βοοειδή και είναι η μεγαλύτερη μονάδα στο Αιγαίο.
Η παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων ξεκίνησε το Μάιο του 2008 χρησιμοποιώντας αρχικά ένα μέρος της παραγωγής του γάλακτος της μονάδας του, και από τον Απρίλιο του 2009 χρησιμοποιεί όλο το γάλα που παράγει.
Σήμερα η παραγωγή ανέρχεται σε πάνω από 3,000 τόνους γάλα ετησίως, σε τουλάχιστον 250 τόνους τυρί και 100 τόνους κρέας.