Πέμπτη, 10 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΑιγαίοΠΟΕΔΗΝ - ΕΚΑΒ: Στην Τήνο στρατιωτικοί αρνήθηκαν εγγράφως να κάνουν διακομιδές

ΠΟΕΔΗΝ – ΕΚΑΒ: Στην Τήνο στρατιωτικοί αρνήθηκαν εγγράφως να κάνουν διακομιδές

|

Το χάος που επικρατεί στα νησιά αναφορικά με τις διακομιδές ασθενών περιγράφει σε μακροσκελή ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος τονίζοντας οτι δεν υπάρχει καμία βελτίωση στις διακομιδές με την εμπλοκή ενστόλων μετά την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) με την οποία η κυβέρνηση προσπαθεί να καλύψει τα τεράστια κενά με «επιστράτευση» ενστόλων.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά “η κυβέρνηση με την ΠΝΠ επιχείρησε να βελτιώσει την κατάσταση στις διακομιδές, μετακινώντας προσωρινά προσωπικό από τις Ένοπλες Δυνάμεις ως οδηγούς ασθενοφόρων για να καλύψει τις ελλείψεις του ΕΚΑΒ.

Ένα μήνα μετά η κατάσταση ελάχιστα βελτιώθηκε στα νησιά. Όχι από ένστολους, αλλά από μετακινήσεις διασωστών του ΕΚΑΒ. Στα μεγάλα τουριστικά νησιά δεν υπάρχει καμία ενίσχυση των τομέων του ΕΚΑΒ με ένστολους”.

Συνεχίζει λέγοντας πως “ο στόχος για δύο ασθενοφόρα τη βάρδια δεν επετεύχθη” ενώ “στους σταθμούς του ΕΚΑΒ στα νησιά δεν εμφανίσθηκε κανείς ένστολος”.

Προσθέτει ότι για ένα μήνα (20 Ιουλίου με 20 Αυγούστου) ενισχύθηκαν με μοτοσικλέτες ταχείας ανταπόκρισης η Σύρος, η Νάξος, η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Κως και η Τήνος. Ωστόσο, όπως τονίζει “παρ’ όλες τις παρεμβάσεις δεν επιτευχθεί ο στόχος στα νησιά των δύο ασθενοφόρων ανά βάρδια όλο το 24ωρο”.

Και συνεχίζει: “Ένστολοι μετακινήθηκαν με φύλλα πορείας σε κέντρα υγείας κατ’ εφαρμογή της ΠΝΠ που δημιουργεί ανυπέρβλητα προβλήματα στις διακομιδές στις περιοχές ευθύνης τους. Σε αυτές τις περιοχές δεν υπάρχει ΕΚΑΒ.

Οι διακομιδές γίνονται από τα Κέντρα Υγείας. Με την εμπλοκή των ενστόλων στις διακομιδές των Κέντρων Υγείας δημιουργήθηκαν περισσότερα προβλήματα παρά λύθηκαν”.

Προσθέτει οτι “λόγω πυρκαγιών δεν εμφανίσθηκε κανείς πυροσβέστης στα Κέντρα Υγείας για διακομιδές και πολύ σωστά. Εμφανίσθηκαν με φύλλα πορείας μόνιμοι οπλίτες (ΕΠΟΠ) οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση με διακομιδές. Εκπαιδεύθηκαν λίγες ώρες σε μία ημέρα από στελέχη του ΕΚΑΒ. Τι να μάθουν σε μία ημέρα;

Όταν παρήλθε ο πρώτος μήνας αντικαταστάθηκαν από το Στρατό από άλλους μόνιμους οπλίτες που επίσης δεν γνωρίζουν από διάσωση. Πάνω δηλαδή που πήγαιναν οι πρώτοι κάτι να μάθουν, αντικαταστάθηκαν”.

«Αρνήθηκαν να κάνουν διακομιδές χωρίς να γνωρίζουν»

Ο κ. Γιαννάκος συμπληρώνει πως “οι μόνιμοι οπλίτες αισθάνονται ανασφάλεια να κάνουν διακομιδές χωρίς να γνωρίζουν.

Στην Τήνο οι δύο ένστολοι του πολεμικού ναυτικού που επιλέχθηκαν να κάνουν διακομιδές αρνήθηκαν εγγράφως στο Πολεμικό Nαυτικό προβάλλοντας τη μη γνώση στις διακομιδές και τώρα προσπαθούν να βρουν άλλους για να επιχειρούν δύο ασθενοφόρα το Δεκαπενταύγουστο.

Στο δεύτερο ασθενοφόρο το πλήρωμα θα αποτελείται από δύο άσχετους από διάσωση. Ενας ενστολος και ένας υπάλληλος του Κέντρου Υγείας. Ξεσηκώθηκαν οι εργαζόμενοι του Κέντρου Υγείας και ετοιμάζουν καταγγελία.

Οι αργίες των ενστόλων ως διασώστες δεν πληρώνονται από το Στρατό και διαμαρτύρονται για το πρόγραμμα υπηρεσίας. Με τη ΠΝΠ στις διακομιδές εμπλέκεται το πάσης φύσεως υγειονομικό προσωπικό”.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, “έχει γίνει διακομιδή ασθενούς με ασθενοφόρο τις πρώτες ημέρες της εφαρμογής της ΠΝΠ στο Κεντρο Υγείας Πλωμαρίου Λέσβου που το πλήρωμα ήταν ένας ένστολος και μία συνάδελφος γενικών καθηκόντων υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

Ήδη υπάρχουν δικηγόροι ασθενών που ζητάνε στοιχεία για τις διακομιδές τους για να προσφύγουν στα δικαστήρια.

Ποιός πληρώνει τα έξοδα την αγωνία των επαγγελματιών υγείας των Κεντρων Υγείας που αναγκάζονται να κάνουν διακομιδές; Δεν καλύπτονται νομικά γι αυτή τη δουλειά”.

Περιγράφοντας την κατάσταση σήμερα αναφέρει οτι:

“σε Σαντορίνη, Μύκονο και Πάρο επιχειρεί ένα ασθενοφόρο σε 24 ωρη βάση και κάποιες λίγες ημέρες το μήνα επιχειρεί και δεύτερο ασθενοφόρο πρωί και απόγευμα.

Στην Σάμο επιχειρεί ένα ασθενοφόρο το 24ωρο και δεύτερο κάποιες ημέρες πρωί και απόγευμα.

Στο Κέντρο Υγείας Καρλοβασίου μετακινήθηκαν 4 ένστολοι και επιχειρεί ένα ασθενοφόρο το 24ωρο με τα προβλήματα που αναφέρθηκαν παραπάνω. Δηλαδή πλήρωμα στο ασθενοφόρο είναι ένας ένστολος και ένας οποιασδήποτε ειδικότητας επαγγελματίας υγείας.

Στη Τήνο επιχειρεί ένα ασθενοφόρο το 24ωρο και προσπαθούν να επιχειρεί και δεύτερο το Δεκαπενταύγουστο με ενστόλους όπως περιγράψαμε παραπάνω.

Στην Χίο επιχειρεί ένα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ σε 24ωρη βάση και τις μισές ημέρες του μήνα επιχειρεί και δεύτερο. Στο Κέντρο Υγειας Πυργίου και το Περιφερειακό Ιατρείο Βολισσού έχουν ενταχθεί ένστολοι για βοήθεια (3 εως 4) με έκθεση σε κίνδυνο για τους ενστόλους και το υγειονομικό προσωπικό των μονάδων υγείας που κάνουν διακομιδές χωρίς να γνωρίζουν”.

Πηγή: tvxs.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Καύσωνας σαρώνει τη χώρα – Στους 38°C η Νάξος, 42,1°C στο Κρανίδι (πίνακας)

Ακραίες θερμοκρασίες καταγράφηκαν την Τετάρτη 9 Ιουλίου – Πάνω από 37°C σε 125 περιοχές σύμφωνα με το meteo.gr – Δείτε πού «έβρασαν» οι Κυκλάδες

Σε πύρινο κλοιό ο Ωρωπός: Εκκενώθηκε το Ασπροχώρι – Σε ετοιμότητα η Μαλακάσα

Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στον Ωρωπό – Εκκενώθηκαν σπίτια, απειλείται η δομή φιλοξενίας στη Μαλακάσα – Ενεργοποιήθηκε το 112, πάνω από 140 πυροσβέστες στο πεδίο

«Στη Σκιά του Ζα»: Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2025 από τον Σύλλογο Φιλωτιτών Νάξου

Συναυλίες, αφιερώματα, εκδηλώσεις παράδοσης και ιστορίας στο Φιλώτι – Ένα καλοκαίρι γεμάτο τέχνη και συγκίνηση στην καρδιά της Νάξου

Πάρος: Το καλύτερο νησί στον κόσμο για το 2025, διεθνής θρίαμβος για τις Κυκλάδες

Το κορυφαίο ταξιδιωτικό περιοδικό Travel + Leisure ανέδειξε την Πάρο στην 1η θέση παγκοσμίως – Σημαντικές διακρίσεις και για άλλους ελληνικούς προορισμούς

Στοπ σε κρίσιμα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, σε αβεβαιότητα η νησιωτική ανάπτυξη

Μεγάλες περικοπές στο σχέδιο "Ελλάδα 2.0" αφήνουν εκτός δεκάδες υποδομές σε υγεία, ενέργεια και παιδική μέριμνα – Πλήγμα για νησιά και τοπικές κοινωνίες

“Εξοικονομώ” με νέα μορφή από το 2026: Με συμμάχους τους παρόχους ρεύματος

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επεξεργάζεται ριζικές αλλαγές στα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης – Πάνω από 300.000 ωφελούμενα νοικοκυριά, ESCO μοντέλο και Κάρτα Δικαιούχου φέρνουν νέα εποχή στο «Εξοικονομώ».

Ανδρος – «Όταν ξεκίνησα, η θάλασσα ήταν ακόμα ζωντανή»: Ο ψαράς Δημήτρης Ζάννες αφηγείται τη ζωή του

Ο Ανδριώτης ψαράς Δημήτρης Ζάννες μιλά για την αγάπη του για τη θάλασσα, την κρίση στην αλιεία και τον ρόλο του αλιευτικού τουρισμού σε ένα επάγγελμα που σβήνει σιωπηλά.

Ο Ζαν Τάμπακ στα εγκαίνια του Rizes Gastro Taverna στη Σαντορίνη

Ο πρωταθλητής του NBA και προπονητής παγκόσμιου κύρους τίμησε με την παρουσία του μια ξεχωριστή γαστρονομική βραδιά

ΑΠΑΣ Νάξου στον 1ο Όμιλο της “National League 1”, ποιοι είναι οι αντίπαλοί (πίνακας)

Ανακοινώθηκαν οι όμιλοι της National League 1 για τη σεζόν 2025-2026 – Δυνατές ομάδες και υψηλό επίπεδο στον γεωγραφικό όμιλο της Νάξου

Νάξος – Μητρόπολη Παροναξίας: Λαμπρός εορτασμός της Αγίας Κυριακής στη Μέση

Ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Όρθρο, ευλόγησε τους άρτους και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της Αγίας Κυριακής

Τζεφ Μπέζος: After wedding party στη Νάξο με την Λόρεν Σάντσεζ, η «έξυπνη» αγάπη του για το νησί

Μετά τον χλιδάτο γάμο των 48 εκατομμυρίων στη Βενετία, ο ιδρυτής της Amazon και η εκρηκτική σύζυγός του επιλέγουν τη Νάξο για το after wedding ταξίδι τους, επιβεβαιώνοντας την ιδιαίτερη σχέση του δισεκατομμυριούχου με το νησί και τα φιλόδοξα σχέδιά του για το «smart island» των Κυκλάδων.

Νάξος – Κωμιακή: «Έφυγε» ο Δημήτρης Ιωάννου Καρούσης, θλίψη για τον αγαπημένο “Τζήμα”

Αποχαιρετισμός σε έναν ήσυχο και αγαπητό συγχωριανό που δεν ξέχασε ποτέ τον τόπο του – Το χωριό τον τιμά με συγκίνηση

Aperto – Cucina Italiana: Η αυθεντική ιταλική εμπειρία ήρθε στη Νάξο με την υπογραφή του κορυφαίου pizzaiolo Νίκου Σωτηρόπουλου

Ένα νέο γαστρονομικό σημείο στην καρδιά της Νάξου που ενώνει την ιταλική φινέτσα με τη δημιουργικότητα του Έλληνα pizzaiolo που διακρίθηκε δύο φορές ως ο καλύτερος της χώρας και στους 50 κορυφαίους της Ευρώπης.

Κατ’ Οίκον Νοσηλευτική Φροντίδα στη Νάξο από τη Φραντζέσκα Λαγογιάννη

Με επιστημονική γνώση, σεβασμό και ολιστική προσέγγιση, η Φραντζέσκα Λαγογιάννη προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες νοσηλείας στο σπίτι, σε όλη τη Νάξο.

Νάξος: Αλλαγές στην κυκλοφορία σε Χώρα, Αγία Άννα, Άγιο Προκόπη και Πλάκα, “εμφάνιση” του e-naxios

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ανακοινώνει τις νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την τουριστική περίοδο – Δωρεάν στάθμευση και έλεγχος τροφοδοσίας στα παραλιακά μέτωπα

Εκρηκτική αύξηση επιβατών στο λιμάνι Νάξου τον Ιούνιο (πίνακας)

Οι αριθμοί αυξάνονται, οι υποδομές όμως όχι. Η Νάξος «ασφυκτιά» και χρειάζεται λύση τώρα.

Νάξος – Κατερίνα Καινούργιου: Ρομαντικό ηλιοβασίλεμα και η ξακουστή πατάτα στο τραπέζι της

Η παρουσιάστρια περνά τις διακοπές της στο νησί των Κυκλάδων με τον Παναγιώτη Κουτσουμπή, απολαμβάνοντας τα τοπικά εδέσματα, τη γαλήνη του τοπίου και τις συγκινήσεις μετά το φινάλε της σεζόν.

Νάξος: “Σιωπή” στην τοπική κοινωνία, έφυγε πρόωρα ο Γεώργιος Λαΐος

Η Νάξος αποχαιρετά έναν νέο άνθρωπο με έντονη κοινωνική παρουσία και ανθρώπινη προσφορά – Κηδεύεται την Πέμπτη 3 Ιουλίου στον Ιερό Ναό Κοιμητηρίου Άνω Λιοσίων

Μενδώνη για Κούρους Μελάνων: “Θα γίνει πιλοτική μεταφορά του ενός κούρου”

Οι κάτοικοι της Νάξου αντιστέκονται στην απομάκρυνση των αρχαίων αγαλμάτων από το Φλεριό, ενώ το Υπουργείο Πολιτισμού υπερασπίζεται μια μεταφορά που δημιουργεί ερωτήματα και αντιδράσεις.

Γ. Καρνέζης: “Οι σκέψεις μου για το μέλλον των Κούρων στη Χώρα της Νάξου”

Και η απάντηση στη δημοσίευση στη Naxos Press της πολιτικού του κόμματος Κίνημα Δημοκρατίας, κ. Κατερίνας Γιαννακά