Πέμπτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΝάξος & Μικρές ΚυκλάδεςΚατ. Παναγοπούλου για τη Νάξο: "Είναι γεύσεις, εικόνες, στιγµές"

Κατ. Παναγοπούλου για τη Νάξο: “Είναι γεύσεις, εικόνες, στιγµές”

|

Κάθε καλοκαίρι το ίδιο ερώτηµα. Έχεις κάποια καταγωγή από τη Νάξο και πηγαίνεις κάθε χρόνο; Καµία απολύτως. Όταν το 2009, όµως, την επισκέφτηκα για πρώτη φορά ήταν coup de foudre. Η Νάξος είναι γεύσεις, εικόνες, στιγµές. Αρσενικό (το τοπικό τυρί) µε σταφύλι τα απογεύµατα στο µπαλκόνι, ατελείωτες ώρες στην απέραντη παραλία της Πλάκας µε τη χρυσή άµµο, µακρινές εκδροµές.

«Τουλάχιστον δύο µέρες θα πάµε ολοήµερη εκδροµή, εντάξει;». Μαγιό, παρεό, φύγαµε. Πρώτος σταθµός για καφέ στο χέρι από τον Λαγογιάννη στην Πλάκα –οι µόνοι που πετυχαίνουν τις παραξενιές µου στον γλυκό latte– και χειροποίητα τυρποπιτάκια, κρουασανάκια κ.λπ. για τον δρόµο. Μετά από πολλές στροφές και την ίδια πάντα γκρίνια που ζαλίζοµαι, φτάνουµε στην ορεινή Απείρανθο.

Το πιο γραφικό χωριό των Κυκλάδων, µε συµπυκνωµένο πολιτισµό σε πλακόστρωτα σοκάκια. Κλαµπ σάντουιτς και οµελέτες για πρωινό, πορτοκαλόπιτα και παγωτά. Πάντα τα καλοκαίρια το πρωινό είναι µια ιεροτελεστία που τηρείται αυστηρά. Βόλτες και πόζες σε σκαλάκια, γέλια και ατάκες κλισέ.

Στη συνέχεια, απαραίτητη στάση για καφέ στον πλάτανο στο χωριό του κολλητού μου φίλου του Δημήτρη, το Φιλώτι (το μεγαλύτερο χωριό του νησιού) και βόλτα στη γειτονιά του Φασολά με τα παραδοσιακά εργαστήρια. Επόµενος σταθµός Χρυσή Άµµος. Μία παραλία στην άλλη µεριά του νησιού, όπου περπατάς και δεν βαθαίνει ποτέ! Το καλύτερό µου… παιχνίδια µε τεράστια κύµατα αν είσαι τυχερός και έχει αέρα, το ετήσιο ραντεβού παλιµπαιδισµού, εκεί όπου το µυαλό αδειάζει. «Πάµε να φύγουµε; Σε αυτή την παραλία νυχτώνει νωρίς». Πάντα το ίδιο αστείο. «Μα είσαι χαζό, παιδάκι µου; Αλήθεια σου λέω, αφού η παραλία είναι ανατολική και ο ήλιος φεύγει πιο νωρίς»«Θα µου κουβαλήσεις τα πράγµατα ως το αυτοκίνητο;» «Αλίµονο!»

Φτάνουµε στο Χαλκί. Ένα µικρό γραφικό χωριό σαν ζωγραφισµένο. Κρύος αέρας, πάντα ξεχνάς να πάρεις ρούχα µαζί, προσπαθείς να κουλουριαστείς και να χωρέσεις στο παρεό. Φαγητό στην πλατεία. «Κρέας ή ψάρι;» Αστεία ερώτηση, κρέας. «Αύριο να πάµε στον Βασίλη στους Μέλανες», το χωριό µε τα πιο νόστιµα κρέατα του νησιού. Σε ξέρουν πια και σου ετοιµάζουν την αγαπηµένη ποικιλία. Και µετά χειροποίητο γλυκό κερασµένο.

Στο λιµάνι να παραλάβω την παιδική κολλητή µου φίλη. Κάθε χρόνο η ίδια υπόσχεση: «Να µη µιλήσουµε λίγες µέρες πριν για να µου πεις όλα τα νέα στην ξαπλώστρα». Ατελείωτες εξοµολογήσεις µέχρι να δύσει ο ήλιος, παραγγέλνουµε φρούτα, κλαµπ σάντουιτς, οµελέτες. Με τα πόδια απέναντι ως το δωµάτιο, στα γρήγορα µπάνιο και οπωσδήποτε για φαγητό στο Vlassis Family µε τα πιο προσεγµένα και διαλεχτά φαγητά, τους πιο γλυκούς ανθρώπους και το πιο ευγενικό service που θα συναντήσεις σε όλο το νησί. Κοριτσίστικες συζητήσεις, νέες εξοµολογήσεις, επώδυνες αναδροµές στο παρελθόν, αισιόδοξα σχέδια για το µέλλον. Κάποιες φορές δάκρυα.

«Το βράδυ να πάµε στη Χώρα! Πλησιάζει 15Αύγουστο και θα είναι απλησίαστη». Περιπλάνηση στα σοκάκια. Ντόπια µαγαζιά µε παρεό και φορέµατα ραµµένα στο χέρι που θα φοράω όλη τη χρονιά και κανείς δεν πιστεύει όταν λέω ότι είναι αγορασµένα από το κρυµµένο µαγαζάκι του νησιού. Σουλάτσο στο λιµάνι πάνω κάτω ως αργά. Και τώρα ποτό ή παγωτό; Πάντα το δεύτερο, από τότε που έκλεισε το Escoba του Γιάννη στο λιµάνι. Βάφλες µε δυο µπάλες. Οι πιο νόστιµες που έχεις δοκιµάσει. Ή µήπως τις κάνει νόστιµες το νησί; Ακόµα δεν το έχω απαντήσει.

«Την επόµενη µέρα µην πάµε πουθενά, να µείνουµε στην Πλάκα!» Με το αυτοκίνητο στον χωµατόδροµο ως τον Μάραγκα. Μάραγκας ή Μαράγκας; Μπάνιο στην Πλάκα, περπάτηµα µέχρι το τέλος της απέραντης παραλίας ως τα βράχια στον Ορκό. Βουτιά για επιβράβευση. «Θα πάµε αύριο στη Μικρή Βίγλα να δούµε τους σέρφερς;» Έρχονται από κάθε γωνιά του κόσµου ειδικά σε αυτή την παραλία. «Θα φάµε στις Εγγαρές το βράδυ;» Αµέ!

Και αύριο µπάνιο στον Ιππόκαµπο«Μα έτσι τη λένε την παραλία;» Έτσι τη λέµε εµείς. Εσύ µόνη µε τη θάλασσα σε µια χρυσή αµµουδιά. Κάπου µακριά µία άλλη παρέα, αλλά τόσο µακριά που δεν διακρίνονται καν. Ο κρυφός µου παράδεισος. Τελευταία εικόνα, η επιβλητική Πορτάρα στο λιµάνι. Κοιτάζω και σκέφτοµαι πότε πέρασαν τόσες µέρες από τότε που έφτασα και φέτος στο νησί και αντίκρισα την ίδια εικόνα. Τι θα έχει συµβεί έως την επόµενη χρονιά; Θα είναι όλα καλά; Θα είναι. Ναι, αλλά µου το υπόσχεσαι;

Αρθρο της δημοσιογράφου Κατερίνας Παναγοπούλου για τη Νάξο στην σελίδα AthensVoice.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Υπόθεση …Νερό: Ο Σύλλογος Επαγγελματιών Δονούσας ζητά επανεξέταση της τιμολογιακής πολιτικής και δίκαιες χρεώσεις

Μετά την Ηρακλειά και τα Κουφονήσια, διαμαρτύρεται και η Δονούσα για τις αυξήσεις - Τι ζητούν οι επαγγελματίες

Κύπελλο Ελλάδος: Πάλεψε η ΕΛΛΑΣ Σύρου αλλά ηττήθηκε (4-2) από τον Ατρόμητο, περιμένει εκτός έδρας το Αιγάλεω

Οι Συριανοί έδειξαν χαρακτήρα και πέτυχαν δύο γκολ, αποσπώντας το χειροκρότημα – Τιμήθηκε ο Μιχάλης Λυγνός πριν τη σέντρα

Νάξος: Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη φωλιά Πράσινης θαλάσσιας χελώνας στις Κυκλάδες

138 νεοσσοί κατάφεραν να φτάσουν στη θάλασσα – Ένα μοναδικό γεγονός για το νησί και την προστασία της φύσης

Κάρπαθος: Γεννήθηκε το πρώτο φωκάκι της χρονιάς

Η πρώτη γέννηση μεσογειακής φώκιας (Monachus monachus) για το 2025 καταγράφηκε σε θαλάσσιο σπήλαιο – Σπάνια στιγμή για το απειλούμενο είδος

Αγιο Ορος: Εκοιμήθη ο Αγιορείτης Γέροντας Βασίλειος Γοντικάκης

Η εξόδιος ακολουθία αύριο στην Ιερά Μονή Ιβήρων – Ο λόγιος και πνευματικός καθοδηγητής που σφράγισε το Άγιον Όρος και την Ορθοδοξία

Μάρκος Καφούρος: Αναφορά για επαναφορά μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου

Ο Βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ μεταφέρει το ψήφισμα του Δ.Σ. Θήρας στον Υπουργό Οικονομικών, ζητώντας μέτρα στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις στις νησιωτικές περιοχές.

Παρέμβαση Φιλίππου Φόρτωμα για τις συντάξεις χηρείας του πρώην ΟΓΑ

Ερώτηση στη Βουλή για την άρση αδικιών του νόμου Κατρούγκαλου και την εξίσωση παλαιών και νέων συντάξεων χηρείας προς όφελος των δικαιούχων.

Φεστιβάλ Στρογγύλη On The Road: Μια μουσική βραδιά με το «The Hollywood Project»

Την Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2025 στον υπαίθριο χώρο μπροστά από τον Μητροπολιτικό Ναό Θήρας, τρεις μουσικοί παρουσιάζουν αγαπημένα ελληνικά τραγούδια

Κύπελλο Ελλάδας: Από το Περιστέρι κόντρα στον Ατρόμητο ξεκινάει η μάχη της ΕΛΛΑΣ Σύρου (video)

Πρεμιέρα στη League Phase του κυπέλλου Ελλάδος, με τους Συριανούς να αγωνίζονται σήμερα στις 16:00 στο Δημοτικό γήπεδο Περιστερίου

«Έφυγε» ο Γιώργος Κωβαίος – Ο χορευταράς παππούς της Σχοινούσας που έγινε σύμβολο ζωής και παράδοσης

Μέχρι τα 92 του χρόνια χόρευε με πάθος στη Γιορτή Φάβας, δίπλα στην εγγονή του Ποθητή – Ένας άνθρωπος που ένωσε γενιές μέσα από τη μουσική και την αγάπη για τον τόπο του.

Αναφορά στο Ευρωκοινοβούλιο για την Αμοργό: Αντίδραση σε λιμενικά και οδικά έργα με χρηματοδότηση της Ε.Ε.

Ο Νικόλαος Γαβαλάς, εκ μέρους περιβαλλοντικών συλλόγων και εκατοντάδων πολιτών, καταγγέλλει την καταστροφική επίδραση αναπτυξιακών έργων στην Αμοργό και ζητά παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Minoan Lines: Δύο νέα πλοία στη γραμμή Ηράκλειο–Μήλος–Πειραιάς μέχρι το 2028

«Στολίδια για το Ηράκλειο» τα χαρακτήρισε ο διευθύνων σύμβουλος Λουκάς Σιγάλας – Στόχος η αύξηση της επιβατικής κίνησης και η πράσινη μετάβαση στη ναυτιλία

Γυμνάσιο Σκαδού: 22 μαθητές φέτος δίνουν ζωή στο σχολείο της Ορεινής Νάξου

Από το παλιό δημοτικό του Σκαδού στο σύγχρονο Γυμνάσιο: Ένα σχολείο που κρατά ζωντανή την εκπαίδευση στα ορεινά χωριά της Νάξου

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο Προφήτη Ηλία μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

Νάξος – Αύγουστος 2025: περισσότερες αφίξεις, Ισχυρότερο το σύνολο του καλοκαιριού (πίνακες)

Στο λιμάνι της Νάξου οι επιβάτες αυξήθηκαν 5,2% τον Αύγουστο σε σχέση με πέρυσι, ενώ το τρίμηνο Ιουνίου–Αυγούστου έκλεισε με +6,5% συνολικά. Τι δείχνει η δεκαετία.

Χώρα Νάξου: «Πάγωσε» το αίτημα κατοίκων για αλλαγή κυκλοφοριακού στη Μικρασιατών Προσφύγων

Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες κατοίκων για επικίνδυνες συνθήκες, ο Δήμος Νάξου απάντησε αρνητικά στο αίτημα αλλαγής κατεύθυνσης της ημικεντρικής οδού.

Νάξος: “Στάση” Σινούκ για παραλαβή ασθενούς από άλλο νησί, πριν αναχωρήσει για Αττική

Το είδαμε κι αυτό... Ελικόπτερο Σινούκ έμεινε στη Νάξο για αρκετά λεπτά περιμένοντας το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ ώστε να παραλάβει άλλο ασθενή και να τον μεταφέρει στην Αττική

Με την Ιωάννα Συνοδινού από την Αμοργό, η νέα σύνθεση του Δ.Σ. του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας

Με απόφαση του αναπληρωτή Υπουργού Γιάννη Βρούτση, ανανεώθηκε η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του Σ.Ε.Φ., με συμμετοχή του παλαίμαχου μπασκετμπολίστα Σταύρου Ελληνιάδη και της φοιτήτριας Μαρούσας Σιδέρη.

Ηρακλειά: Με έναν μαθητή ξεκίνησε το Δημοτικό Σχολείο, δύο στο νηπιαγωγείο, τη Δευτέρα (15/09) ο αγιασμός (video)

Η νέα σχολική χρονιά βρίσκει τη μικρή Ηρακλειά με μόλις τρία παιδιά σε σχολική τάξη – Ο πρόεδρος της κοινότητας Δημήτρης Γαβαλάς μιλά για τη μοναξιά του ενός μαθητή και τις προκλήσεις της νησιωτικότητας (video)