Σάββατο, 19 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΝάξος - Τηγάνι: Απολαμβάνοντας αστακομακαρονάδες στο εστιατόριο Alos

Νάξος – Τηγάνι: Απολαμβάνοντας αστακομακαρονάδες στο εστιατόριο Alos

|

Η Μουτσούνα στα ανατολικά της Νάξου είναι το επίνειο τ’ Απεράθου, ένα ψαροχώρι κυρίως γνωστό ως εμπορικός όρμος εξαγωγής σμύριδας. Τα σκουριασμένα απομεινάρια του εναέριου τελεφερίκ είναι μάρτυρες πως η περιοχή υπήρξε κέντρο φόρτωσης του σμυριγλιού κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα, γοητευτικά, αιωρούμενα φαντάσματα που μένουν να θυμίζουν παλιές, τραχιές εποχές.

Η απόσταση από τη Χώρα της Νάξου ως τη Μουτσούνα, αν και μεγάλη –γύρω στα 40 χιλιόμετρα που για να τα διανύσεις θέλεις περίπου μια ώρα με το αμάξι–, είναι ιδιαιτέρως γοητευτική, και η διαδρομή απολαυστική, με πολλές αξιόλογες στάσεις στο ενδιάμεσο, όπως τα χωριά Σαγκρί, Φιλότι, Απείρανθος, αλλά και η όαση του Αγίου Μάμμα, οι παλιοί νερόμυλοι του Δανακού και η Ιερά Μονή Φωτοδότη.

Λίγο πιο πέρα από τη Μουτσούνα, σε μια απόσταση 2 λεπτών με το αυτοκίνητο, βρίσκεται η μικρή αμμουδερή παραλία Τηγάνι και το χαριτωμένο ξενοδοχείο Ostria Inn, ένα γαλήνιο καταφύγιο, που λειτουργεί από την οικογένεια Κώτσου που έχουν καταγωγή από τ’ Απεράθου. Ακριβώς μπροστά στη θάλασσα με θέα στις Μικρές Κυκλάδες, στον ίδιο μίνιμαλ χώρο όπου σερβίρεται το νόστιμο πρωινό του ξενοδοχείου, βρίσκεται εδώ και λίγο καιρό το ανακαινισμένο εστιατόριό τους, το Alos που έχει πάρει το όνομά του από το δακτυλίδι της σελήνης.

Εκεί ο σεφ Άρης Ρούσσος έχει επιμεληθεί ένα ελληνικό μενού «χωρίς πειραγμένες και αποδομημένες συνταγές στο όνομα της μοντέρνας κουζίνας, αλλά με παγκόσμιες τεχνικές μαγειρικής, αξιοποιώντας την πρώτη ύλη της Νάξου που είναι από τις καλύτερες στην Ελλάδα, ακόμα και υλικά που έχουν πια χαθεί από τις κουζίνες», όπως λέει ο ίδιος.

Αρκετά από τα λαχανικά και τα φρούτα που χρησιμοποιούν στην κουζίνα τους τα τροφοδοτεί ο δικός τους κήπος, κάποια από τα κρεατικά όπως κουνέλια και κόκορες, αλλά και αυγά, είναι από τα δικά τους ζώα, τα μοσχάρια είναι από το Γλινάδο, τα ψάρια από καΐκια από τις μικρές Κυκλάδες, ενώ ελαιόλαδο και μέλι προμηθεύονται από μικρούς παραγωγούς του νησιού.

Αγοράζουν ντόπια γραβιέρα την οποία ωριμάζουν στο κελάρι τους και την ξεπλένουν με θαλασσινό νερό, ενώ η ξινομυζήθρα, το ανθότυρο και το ξινότυρο παράγονται από τον παππού της οικογένειας που έχει αιγοπρόβατα στον Άη Λεφτέρη.

Το πρωί σερβίρουν νόστιμα αυγά ποσέ με ρόκα και ναξιώτικη γραβιέρα, καγιανά, λουκουμάδες και γιαούρτι με θυμαρίσιο μέλι, και μερικές ακόμα προτάσεις ταιριαστές στον τόπο και τον χρόνο.

Το βράδυ ξεκινήσαμε με ένα πιάτο δροσερό καρπούζι με ντοματίνια και ντόπια ξινομυζήθρα, δοκιμάσαμε ένα ωμό μυλοκόπι με ωραίο λαδολέμονο αρωματισμένο με φραγκόσυκο, γούνα από ψάρι ημέρας που «ψήνεται» με αφύγρανση σε χοντρό αλάτι, κροκέτες με γραβιέρα, φέτα και ξινομυζήθρα, και ήπιαμε πορτοκαλί, νησιώτικο κρασί.

Συνεχίσαμε με κριθαράκι με γάμπαρη, σαφράν και miso, μοσχαρίσιο φιλέτο Νάξου με κρέμα πατάτας, πορτομπέλο και θυμάρι, και κλείσαμε με το απαλό και βουτυράτο cheesecake με ξινομυζήθρα Νάξου και ντόπιο θυμαρίσιο μέλι.

Φαγητό καλοφτιαγμένο, με σύνεση και νοστιμιά. Η λίστα με τα κρασιά, σφιχτή και αρκετά ενδιαφέρουσα, με τις περισσότερες επιλογές να προέρχονται από μικρά οινοποιεία από τις Κυκλάδες και το Αιγαίο, ενώ και τα κοκτέιλ τα οποία επιμελείται το ένα από τα αδέρφια της οικογένειας, ο Κωνσταντίνος Κώτσoς, είναι νόστιμα και με καλές ισορροπίες, ιδανικά για το άνοιγμα ή το κλείσιμο του δείπνου στη ρομαντζάδα της βεράντας.

Alos, ξενοδοχείο Ostria Inn
Μουτσούνα, Νάξος

Τηλέφωνο: 22850-68.235 ή 6944-00.25.46
Ωράριο: Καθημερινά 12:30 – 22:30
Κόστος: 40-50/ άτομο χωρίς τα ποτά

Περιοδικό “Γαστρονόμος” 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σίφνος: Παραδοσιακό Πάσχα με κατάνυξη και αυθεντικότητα

Η παραδοσιακή φιλοξενία των Σιφνιών και η μοναδική ομορφιά του τοπίου καθιστούν τη Σίφνο ιδανικό προορισμό για όσους αναζητούν κάτι παραπάνω από μια απλή εξόρμηση.

Ελλάδα: Τα έθιμα του Πάσχα σε κάθε γωνιά της χώρας (videos)

Το σταθερό σε όλη την Ελλάδα τελετουργικό, συμπληρώνεται με πολλά ιδιαίτερα έθιμα σε κάθε γωνιά της χώρας

Στην λειτουργία της πρώτης Ανάστασης στην Τήνο ο Πρωθυπουργός

Χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρακολούθησε την ακολουθία και περιφορά του Επιταφίου επίσης στο νησί

Καμπανάκι για τους κινδύνους από τη χρήση βεγγαλικών και φωτοβολίδων. Ας επιλέξουμε το φως και όχι τη φλόγα

Η χρήση φωτοβολίδων και βεγγαλικών αποτελεί πολλαπλή απειλή. Η πρόληψη και η συνειδητή αποφυγή χρήσης τους είναι ευθύνη όλων μας.

Μεξικό: Νέος «μνηστήρας» για τον Γιώργο Γιακουμάκη 

Ο Έλληνας φορ δεν διάγει την καλύτερή του περίοδο στο Μεξικό – Ξανά στο προσκήνιο MLS ομάδες

Νάξος – Γ. Βρούτσης: πρωινός καφές με τους Μανωλά – Σιόβα

Ο Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης βρίσκεται στη Νάξο και απολαμβάνει τον πρωινό του καφέ με τους Κώστα Μανωλά και Δημήτρη Σιόβα

Άγιο Φως: H Τελετή Αφής στα Ιεροσόλυμα (video)

Το Άγιο Φως, θα μεταφερθεί με προγραμματισμένες, αλλά και έκτακτες, ειδικές πτήσεις της AEGEAN και της Olympic Air σε 8 προορισμούς της ελληνικής επικράτειας.

Κουφονήσια – Μεγάλη Παρασκευή: Περιφορά Επιταφίου με δάδες και εγκώμια (photos)

Κατανυκτική περιφορά του Επιταφίου στα γραφικά σοκάκια του Κουφονήσια (Photos)

Νάξος: Στον Ιερό Ναό Παντανάσσης η πρώτη Ανάσταση (video)

Πρωί Μεγάλου Σαββάτου και η πρώτη Ανάσταση στον Ιερό Ναό Παντανάσσης Νάξου είναι γεγονός (video)

115 αγροτικοί γιατροί θα ενισχύσουν τα νησιά ενόψει του καλοκαιριού

Θετική ανταπόκριση στην πρόσκληση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας

Αμοργός: Με πυροτεχνήματα και λουλούδια, η υποδοχή του “Express Skopelitis” (video)

Αργά το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης (15/04) το Express Skopelitis μετά από σαράντα και πλέον ημέρες έφτασε στα Κατάπολα - δείτε την υποδοχή από τους κατοίκους (video)

Νάξος: Ενα ακόμη ξενοδοχείο 4 αστέρων “έρχεται” στο νησί

“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Νάξο

Νάξος – Πανναξιακό τουρνουά Τάβλι: Παν. Σορώκος ή Κοντόπουλος ο νέος πρωταθλητής;

Ο μεγάλος τελικός του 11ου Πανναξιακού Τουρνουά Τάβλι ξεκινάει: Παναγιώτης Σορώκος ή Πέτρος Κοντόπουλος ο μεγάλος νικητής; Η πορεία έως την κατάκτηση του τροπαίου

Φιλώτι: Εφυγε από τη ζωή ανήμερα της ονομαστικής του εορτής ο Λεωνίδας Ανωμερίτης

Ο ΣΦΕΑ αποχαιρετά τον συναγωνιστή του Λεωνίδα Δ. Ανωμερίτη - Μεγάλη Πέμπτη η κηδεία του στο κοιμητήριο της Νέας Σμύρνης

Fast Ferries – Νάξος: Ξεκίνησαν οι προσεγγίσεις του “Andros” δύο φορές την εβδομάδα

Ξεκίνησε τις προσεγγίσεις του στην Νάξο το FAST FERRIES ANDROS - Μέχρι πότε θα έρχεται στη Νάξο, ποιο πλοίο θα το αντικαταστήσει

Νάξος – Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή (video)

Νάξος - Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου στο Καστράκι στην Παναγία Γρηγορούσα (χρονοδιάγραμμα)

Πρέβελης: Το πλοίο που αγαπήθηκε και μισήθηκε όσο κανένα άλλο

Το "Πρέβελις" βρίσκεται στην Ελευσίνα, έτοιμο για το τελευταίο του ταξίδι προς τη Τουρκία και μία αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ανάφη μοιράζεται τις σκέψεις της για το πλοίο

Νάξος: Οι Γερμανοί απολαμβάνουν την φιλοξενία και την ομορφιά του νησιού μας (video)

Ύμνοι της γερμανικής τηλεόρασης για το «ονειρεμένο» Πάσχα στη Νάξο (video) - Τι λέει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βαγγέλης Κατσαράς

Κυκλάδες – Πάσχα: “Κόντρες” μεταξύ SeaJets και Attica Group για τα έκτακτα δρομολόγια

«Η ενέργεια της Attica δεν αποτελεί απλώς μία επιθετική επιχειρηματική κίνηση, αλλά μια ευθεία υπονόμευση του κοινωνικού ρόλου της ακτοπλοΐας και πλήγμα στην νησιωτικότητα», δηλώνει ο Όμιλος Sea Jets - Η απάντηση της Attica Group

Αμοργός- Χοζοβιώτισσα: Ένας μοναχός, ένα παιδί, μια εικόνα χίλιες λέξεις

Πολύς κόσμος επιλέγει τους Ιερούς χώρους των μοναστηριών για να ζήσει τις μέρες της Μ. Εβδομάδας και του Πάσχα σιωπηλά και ήρεμα όπως ακριβώς αρμόζει στη μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης.