Τετάρτη, 3 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΝάξος & Μικρές ΚυκλάδεςΦεστιβάλ Νάξου - Μ. Βαζαίος: "Ο Πύργος κατοικείται από την Τέχνη κι...

Φεστιβάλ Νάξου – Μ. Βαζαίος: “Ο Πύργος κατοικείται από την Τέχνη κι όχι από πρόσωπα” (video)

|

Η ιστορία του Πύργου Μπαζαίου, ενός από τα σημαντικότερα σημεία αναφοράς για τον πολιτισμό στη Νάξο, το Φεστιβάλ Νάξου που εδώ και 23 χρόνια πραγματοποιείται με το ίδιο πάθος από τους ανθρώπους που το στηρίζουν, οι πολιτιστικές δράσεις που είναι σε εξέλιξη φέτος και απόψεις για την πολιτιστική ζωή του τόπου, είναι κάποια από τα θέματα που κράτησαν ζωντανό το ενδιαφέρον καθ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησης που κάναμε με τον Δ/ντη του Φεστιβάλ Νάξου κ. Μάριο Βαζαίο.

“Η Τέχνη ζει μέσα στον Πύργο… Κατοικείται από την Τέχνη, όχι από πρόσωπα” Θα μας πει και θα εξηγήσει γιατί επέλεξε να αξιοποιήσει με τον τρόπο αυτό, ένα τόσο σημαντικό μνημείο για την τοπική κοινωνία. “Προχωρήσαμε στην αξιοποίηση (σ.σ. κι όχι ανάδειξη) για δύο βασικούς λόγους. Ο ένας ήταν ότι εάν επιλέγαμε την αυτονόητη λύση (σ.σ. ένα τύπου ξενώνα) τότε θα το χαίρονταν λίγοι. Και θα ήταν πλεονεξία να το χαρούν λίγοι και όχι οι πολλοί. Ο δεύτερος ήταν ότι θα πήγαινε κόντρα στη φύση του μνημείου”… 

Στον εξαιρετικά διαμορφωμένο αύλειο χώρο του πύργου -όπως θα διαπιστώσετε στο βίντεο-, οι ήχοι από το θρόισμα των “ονοματισμένων” δέντρων, έδωσαν τόνο όπως αρμόζει σε κάθε συνάντηση, συνάθροιση, συναπάντημα σε τέτοιους χώρους.

Ο κος Βαζαίος δεν είναι υπέρ των πυροτεχνημάτων. Επιλέγει μίεσα από το Φεστιβάλ την έλευση καλλιτεχνών που θα προσφέρουν την ψυχή τους στους επισκέπτες… Θεωρεί ότι η Νάξος είναι μία αφύλακτη Τοσκάνη και το εξηγεί με γλαφυρό τρόπο.

Αναφέρει τις πρώτες εικόνες που είχε από το μνημείο, σημειώνει ότι “οι τρικλοποδιές παραγράφονται” και τονίζει με έμφαση ότι η Νάξος είναι ένα νησί, ένας δήμος και ένα φεστιβάλ… Και έτσι θα πρέπει να το βλέπουν όλοι…

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται από τον Διευθυντή του Φεστιβάλ, στον Klaus Pfeiffer, τον Γερμανό που αγάπησε και έκανε πατρίδα του την Νάξο. “Δύο αγάπες είχε, την σύντροφό του και την Τέχνη. Οταν ήρθε στον Πύργο τον έκανε δεύτερο σπίτι του και συνεχώς δημιουργούσε. Στον τελευταίο όροφο βρίσκεται το έργο που δεν πρόλαβε να εκθέσει στην Ιαπωνία…” Η έκθεση “Τα φτερά του Ίκαρου” αποτελεί φόρο τιμής, περικλείει δε την κλασική ελληνική μυθολογία, την κοινωνική κριτική και τα μοτίβα της ιστορίας της κλασικής τέχνης, μεταφέροντάς τα σε μια πολύχρωμη, σύγχρονη σύνθεση.

Ευχαριστούμε τον κ. Μάριο Βαζαίο για το καλωσόρισμα και για την όμορφη κουβέντα που κάναμε μαζί του, μια κουβέντα που χωρίς προσπάθεια μας γύρισε πίσω στο χρόνο για να ξεδιπλώσουμε την ιστορία ενός από τα ομορφότερα μνημεία της νησιωτικής Ελλάδας.

Δείτε τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Μάριος Βαζαίος στην Μαντώ Στουρνάρα

 

 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σαντορίνη – Κτήμα Σιγάλα: Επένδυση στο μέλλον του Σαντορινιού αμπελώνα

Παρά τη μείωση της παραγωγής για τρίτη χρονιά, το οινοποιείο χαράζει πορεία αναγέννησης με νέες φυτεύσεις, καινοτομία και σεβασμό στο μοναδικό terroir

Η Ελλάς Σύρου θα υποδεχτεί τον Ολυμπιακό στο ανακαινισμένο γήπεδο της Ερμούπολης

Η ιστορική ομάδα των Κυκλάδων ετοιμάζεται για την πιο μεγάλη στιγμή της σύγχρονης πορείας της, με το Δημοτικό Στάδιο να αλλάζει πρόσωπο ενόψει του αγώνα Κυπέλλου.

Από τη Σύρο ξεκινά το «καράβι της ελπίδας» προς τη Γάζα – Η αποστολή Global Sumud Flotilla

Την Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου συναυλία αλληλεγγύης στη Σύρο και τη Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου ο απόπλους για τη Γάζα με στόχο τη στήριξη του παλαιστινιακού λαού.

Ιερά Πανήγυρις στον Ιερό Ναό Γενεσίου της Θεοτόκου Κορωνίδος Νάξου

Διήμερος εορτασμός με Εσπερινούς, Θεία Λειτουργία και λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας

Σε αποχή προχωρούν οι δικηγόροι Νάξου την Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου

Αντίδραση στη μη αύξηση του ορίου απαλλαγής ΦΠΑ και στην επιβάρυνση των πολιτών με υψηλά δικαστικά έξοδα

Λαϊκή Συσπείρωση Νάξου: Πρόταση ψηφίσματος στήριξης στον Δήμο Καισαριανής

Συζήτηση στο ΔΣ Νάξου & Μικρών Κυκλάδων για την αλληλεγγύη στον Δήμαρχο και τα μέλη του ΔΣ Καισαριανής που διώκονται ποινικά.

Παύλος Χρηστίδης: «Αδικαιολόγητη καθυστέρηση στο Φράγμα Τσικαλαριού – Κινδυνεύει η Νάξος να διψάσει και να πεινάσει»

Με επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ζητά εξηγήσεις για τις αλλεπάλληλες αναβολές στην ολοκλήρωση του έργου.

Ο Δήμαρχος Αγίου Ευστρατίου διαψεύδει την ένταξη της Τήνου στη γραμμή Λαυρίου – Καβάλας

Καμία αλλαγή δεν αναμένεται στη γραμμή που συνδέει τον Άη Στράτη και τη Λήμνο, παρά τις «εντυπώσεις» που δημιουργήθηκαν από δηλώσεις βουλευτών.

Ο Γιάννης Καραγκιολίδης συνεχίζει για 5η χρονιά στον Πανναξιακό

Ο έμπειρος αθλητής και προπονητής παραμένει βασικό κομμάτι του συλλόγου, συνεχίζοντας το έργο του τόσο στην ομάδα όσο και στις ακαδημίες.

«Το Γλέντι»: Από τη Σχοινούσα στα πανηγύρια όλης της Ελλάδας, το τραγούδι που έγινε φαινόμενο (video)

Δεκαεννιά χρόνια μετά την πρώτη του κυκλοφορία, το τραγούδι του Νίκου Οικονομίδη εξακολουθεί να ξεσηκώνει, αποδεικνύοντας ότι η παράδοση μπορεί να παραμένει ζωντανή και να γίνεται viral.

Νάξος: Η «Αξιώτισσα» απαντά για το επεισόδιο με τους Βρετανούς τουρίστες – «Έσκισαν το αυτοκόλλητο, δεχόμαστε απειλές»

Ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας Γιάννης Βάσιλας δίνει τη δική του εκδοχή: οι τουρίστες αποχώρησαν αφού πρώτα προκάλεσαν, ενώ μετά το δημοσίευμα της Daily Mail η επιχείρηση καταγγέλλει μπαράζ συκοφαντιών και απειλών.

Νάξος: «Μαμά με καρότσι σε πόλη αφιλόξενη», η κραυγή αγωνίας μιας νέας μητέρας

Το σχόλιο του Στράτου Φουτάκογλου και η ανοιχτή επιστολή μαθήτριας του που φωτίζει την αδιαφορία για πεζούς, μητέρες και ΑμεΑ

Άδωνις Γεωργιάδης: «Ντροπή για το επεισόδιο στη Νάξο – Οι Εβραίοι πολίτες είναι ασφαλείς στην Ελλάδα»

Σαφή θέση υπέρ των βρετανών τουριστών πήρε ο υπουργός Υγείας, καταδικάζοντας το περιστατικό αντισημιτισμού και μιλώντας για επιλεκτικές «ευαισθησίες» στην ελληνική κοινωνία.

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Διακοπή ρεύματος το πρωί της Τρίτης 2 Σεπτεμβρίου, δείτε τις περιοχές

Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε προγραμματισμένη διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω τεχνικών εργασιών σε κεντρικές περιοχές της Χώρας Νάξου.

ΑΑΔΕ: Πρόστιμα και 48ωρο «λουκέτο» σε επιχειρήσεις νησιών (Πάρος) για φοροδιαφυγή

Εντατικοί έλεγχοι σε Ρόδο, Πάρο, Χανιά, Ύδρα, Κέρκυρα και Πειραιά αποκάλυψαν περισσότερες από 400 παραβάσεις για μη έκδοση αποδείξεων.

Νάξος: Τραυματισμός καβοδέτη στο λιμάνι, εξήλθε αυθημερόν από το Κέντρο Υγείας

εργατικό ατύχημα σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης κατά την πρόσδεση πλοίου στο λιμάνι της Νάξου, με 30χρονο καβοδέτη να τραυματίζεται ελαφρά.

Νομική εκπροσώπηση για την «Αξιώτισσα» – Κ. Παπαδάκης: «Δεν θα περάσει ο εκφοβισμός και η συκοφαντία»

Ο γνωστός δικηγόρος αναλαμβάνει την υπόθεση της ταβέρνας στη Νάξο που βρίσκεται στο επίκεντρο διεθνούς εκστρατείας συκοφαντιών και απειλών.

Εκτακτο: Τροχαίο στο δρόμο προς το αεροδρόμιο της Νάξου

Αυτοκίνητο κατέληξε σε τάφρο στον δρόμο Χώρας – Αεροδρομίου. Σώα η οδηγός, νέα ερωτήματα για το οδικό δίκτυο της Νάξου.

Πάρος: «Κλείνουμε πριν μας κλείσουν», η εστίαση σε απεργία στις 5 Ιουνίου

Σε συμβολικό λουκέτο προχωρούν οι παραλιακές επιχειρήσεις του νησιού – Αντίδραση απέναντι σε τιμωρητικές πολιτικές και κρατική απουσία - Το σχόλιο του Γιάννη Παπαδόπουλου

Νάξος – “Στου Βασιλαρακιού”: 3 γενιές, dry-aging κρέατα και «ωραιότερο επιδόρπιο του γαλαξία»

Στην καρδιά του ορεινού Κυνίδαρου, μια χασαποταβέρνα από το 1931 συνεχίζει να μαγεύει γαστρονομικά τους επισκέπτες.