Δευτέρα, 31 Μαρτίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΝάξος: Γαστρονομικό εστιατόριο-happening που ακούει στο όνομα "Barozzi"

Νάξος: Γαστρονομικό εστιατόριο-happening που ακούει στο όνομα “Barozzi”

|

Ιστορία, αρχιτεκτονική, τέχνες, γαστρονομία, τοπικότητα, εποχές, σέρβις σαν θεατρική παράσταση. Αν έβαζα αυτά τα keywords στην αναζήτηση, το αποτέλεσμα που θα έβγαινε θα ήταν Barozzi.

Το δημιουργικό εστιατόριο της Νάξου που άνοιξε τις πόρτες του τον Ιούλιο του 2017 διανύει αισίως την έβδομη σεζόν λειτουργίας του, και ποντάρει όχι μόνο στο φαγητό, αλλά σε μια ενορχηστρωμένη γαστρονομική παράσταση και μια ολιστική, βιωματική εμπειρία, η οποία στεγάζεται σε ένα επιβλητικό, λιθόκτιστο κτίριο του 1930.

Το κτίριο ανακαινίστηκε από την εταιρεία Aliberti Projects με την αρχιτεκτονική ματιά της ομάδας του γραφείου gfra, για λογαριασμό του ιδιοκτήτη και δημιουργού του Barozzi, του Ναξιώτη Διονύση Αλιμπέρτη, από τον οποίο μαθαίνουμε ότι οι καταβολές της οικογένειάς του συνδέονται με τη δυναστεία των Barozzi.

Και μας εξηγεί: «Σύμφωνα με προφορικές μαρτυρίες οι Ναξιώτες με το επίθετο Αλιμπέρτη έχουν καταγωγή από τους Barozzi. Μπαρότσι (Barozzi, Baroci ή Barocci) ονομάζεται μια από τις περίφημες δώδεκα οικογένειες ενετών πατρικίων, τις επονομαζόμενες και «αποστολικές», οι οποίες, σύμφωνα με την παράδοση, γύρω στον 7o αιώνα ίδρυσαν τη Βενετία, τότε πρωτεύουσα του ανεξάρτητου κράτους της Γαληνοτάτης Βενετικής Δημοκρατίας.

Το δείπνο σερβίρεται σε μια ατμοσφαιρική αυλή στο λιθόκτιστο κτίριο του 1930
 

Ραβιόλια με κουνέλι Νάξου
 

Ναξιώτικος κήπος με λαχανικά farm to table

 

Η ονομασία της οικογένειας ανάγεται ετυμολογικά στο μεσαιωνικό λατινικό επίθετο barus που σημαίνει γενναίος, ενώ πολλοί απόγονοι των Μπαρότσι διέπρεψαν στις τέχνες, στις επιστήμες, και κατείχαν πολιτικά, στρατιωτικά και εκκλησιαστικά αξιώματα.

Κλάδοι της οικογένειας εμφανίζονται τον 13o αιώνα ως φεουδάρχες στο Αιγαίο, όπου μεταξύ άλλων νησιών, στη Νάξο διασώζονται οικόσημά τους. Φέουδα των Μπαρότσι εντοπίζονται σε διάφορα σημεία στην Νάξο, ενώ από το φέουδο στην Κωμιακή κατάγεται ο Αλμπέρτο Μπαρότσι, ο γιός του οποίου λέγεται πως άλλαξε το επώνυμό του σε Αλιμπέρτος, και από αυτόν προήλθαν οι οικογένειες Αλιμπέρτη του νησιού».

 

Μια γαστρονομική παράσταση

Η φιλοσοφία της κουζίνας στο Barozzi εστιάζει στην ανάδειξη της αιγαιοπελαγίτικης και μεσογειακής γαστρονομίας, χωρίς ακραία στοιχεία εντυπωσιασμού, αλλά ποντάροντας και χρησιμοποιώντας άριστες ντόπιες πρώτες ύλες, που στόχο έχουν να δημιουργήσουν γεύσεις οικείες και ελληνικές με σύγχρονη οπτική.

Ο consultant chef Γκίκας Ξενάκης βρίσκεται εδώ εντελώς στο στοιχείο του, και δεν είναι καθόλου τυχαία η επιλογή του ως εμπνευστή του μενού για τέσσερα συναπτά χρόνια. Η συνεργασία του με τους Barozzi κούμπωσε από την αρχή, και έτσι τα νόστιμα, δημιουργικά πιάτα που ετοιμάζει για την κάθε σεζόν, υλοποιούνται επιτυχώς από μια σφιχτή ομάδα ταλαντούχων resident μαγείρων, με επικεφαλής τον Κωνσταντίνο Βότανο και τον sous chef του Αντώνη Νικηταρά.

Το μενού κάθε χρόνο καταρτίζεται ύστερα από ένα γαστρονομικό σαφάρι στο καρπερό και σχεδόν αυτάρκες νησί. Οι σεφ εξορμούν σε τυροκομεία, φάρμες, μπαξέδες, αλλά και για foraging στη φύση, για να δοκιμάσουν και να επιλέξουν τα υλικά επάνω στα οποία θα χτιστεί το μενού, επηρεασμένο εν πολλοίς από την παραδοσιακή κουζίνα της Νάξου.

Αυτή η μικρή περιπέτεια μεταφέρεται ως βιωματική εμπειρία και στο μενού, και γίνεται αντιληπτή και από τους επισκέπτες του εστιατορίου μέσω του περιγραφικού σέρβις του οποίου ηγείται ως μαέστρος σε καλοκουρδισμένη παράσταση, ο μάναντζερ και ψυχή του εστιατορίου, Γιάννης Ζυγομαλάς.

 

Ο resident σεφ Κωνσταντίνος Βότανος είναι υπεύθυνος για την άρτια εκτέλεση των πιάτων
 

Υπέροχη σφυρίδα πλακί

 

Στο Barozzi σερβίρονται δύο μενού degustation των 7 σταδίων (135€), δύο των 5 σταδίων (110 €), και υπάρχει επίσης και το μενού των 3 σταδίων που χτίζεται με πιάτα της επιλογής μας (85 €).

Δοκιμάσαμε μια υπερτέλεια παλαμίδα βουτυράτη, καρυκευμένη με Ναξιώτικα εσπεριδοειδή, ελαφρά καψαλισμένη και σερβιρισμένη με αγγούρι τουρσί, ζωμό καπνιστής ρέγκας και χρένο, ως ένα ένδοξο αλίπαστο.

Λιχουδιά τα ψητά χτένια που σερβίρονται με απαλή κρέμα καρότο, απάκι, κολούμπρα κι έναν ζωμό καραβίδας με απύθμενη νοστιμιά, ενώ highlight της βραδιάς είναι η πράσινη μελιτζάνα Ανάφης με φυστικοβούτυρο, πετιμέζι και granola ηλιόσπορου με μπαχαρικά.

Στα κυρίως, είναι πολύ δυνατά πιάτα τόσο τα ραβιόλια με κουνέλι Νάξου, όσο και η σφυρίδα πλακί.

Επιλέξαμε το φιλέτο από ντόπιο μοσχάρι , με τερίνα φάβας , σύκο, κρεμμύδια και σάλτσα λεμονοθύμαρο, και το μελωμένο κατσίκι Νάξου στον ξυλόφουρνο, με κρέμα αγκινάρας, πέστο αγριομάραθου και σάλτσα από τους χυμούς του, δύο πιάτα με πολλά επίπεδα γεύσης, άρτιες τεχνικές, σάλτσες σαν μαγικούς ζωμούς και ζουμερή νοστιμιά με ουσία.

Κλείσαμε με δύο επιδόρπια ανάλαφρα, τα οποία επιμελείται η pastry chef Βασιλική Τσέλιου (Aleria). Τη σοκολάτα με κεράσια, γκανάς πικρής σοκολάτας, Kirsch και παγωτό σουμάδα, και το μυκονιάτικο γιαούρτι με βερίκοκο , κρεμέ αμύγδαλο και σορμπέ δεντρολίβανο.

 

Τα επιδόρπια επιμελείται η pastry chef Βασιλική Τσέλιου
 

Σοκολάτα με κεράσια, γκανάς πικρής σοκολάτας, Kirsch και παγωτό σουμάδα

 

 

Παράλληλα ο Γιάννης Ζυγομαλάς με τη συνεργάτιδά του στη σάλα, την Έλενα Λυσίκοβα, έχουν επιμεληθεί και την πολύ αξιόλογη αιγαιοπελαγίτικη λίστα με τα κρασιά. Έχουν μάλιστα καταρτίσει και τέσσερα μενού οινογνωσίας, τα οποία αλληλοσυμπληρώνονται με τα μενού, αν και μπορούν να σερβιριστούν και μόνα τους, στο μπαρ.

Πρόκειται για μια πολύ αξιόλογη και ενδιαφέρουσα κίνηση, κάτι που σπάνια συναντάμε σε εστιατόριο, τουλάχιστον σε αυτή την έκταση, αν λάβουμε υπόψη ότι τα μεν δύο μενού αποτελούνται από κυκλαδίτικα Ασύρτικα (το ένα περιλαμβάνει 6 και το άλλο 8 ετικέτες, στα 70 € και 90 € αντίστοιχα), ενώ τα άλλα δύο αποτελούνται από πολύ αξιόλογα κρασιά από όλη την Ελλάδα.

Η εμπειρία αρχίζει και τελειώνει στο μπαρ, όπου τα κοκτέιλ έχει επιμεληθεί ο mixologist Χρήστος Χουσέας, δημιουργώντας μια σειρά από signature cocktails με άρωμα Κυκλάδων, βασισμένα σε τοπικά υλικά.

Όλα αυτά συμβαίνουν στην εξωτερική αυλή τους, όμως οι εσωτερικοί χώροι του Barozzi, ατμοσφαιρικά φωτισμένοι και με εξαιρετικό γούστο επιμελημένοι, χρήζουν επίσκεψης, ειδικά όταν –συχνά– φιλοξενούνται εκθέσεις έργων τέχνης, όπως μαρμαρόγλυπτα από ναξιακό μάρμαρο, εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας.

Με πληροφορίες από τον gastronomos.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πρώτη Απριλίου: Γιατί τα σχολεία θα λειτουργήσουν δύο ώρες λιγότερο;

Νέος εορτασμός στα σχολεία την 1η Απριλίου: «Κόβονται» 2 διδακτικές ώρες

Κακοκαιρία – Πάρος: Κλειστά τα σχολεία αύριο Τρίτη (01/04) λόγω καιρικών συνθηκών

Κακοκαιρία: Κλειστά όλα τα σχολεία αύριο Τρίτη 1η Απριλίου στην Πάρο

Κακοκαιρία – Μύκονος: Καταιγίδα στη … Χώρα και ήχησε το 112

Πλημμύρισαν τα σοκάκια στη Χώρα της Μυκόνου από την ισχυρή κακοκαιρία που πλήττει τις Κυκλάδες

Νάξος – Αεροδρόμιο: Επαναλειτουργεί από σήμερα (31/03), επέστρεψε Αθήνα μία πτήση λόγω καιρικών συνθηκών

Επαναλειτουργεί αναβαθμισμένο το αεροδρόμιο Νάξου - Οι εργασίες που έγιναν και η επιστροφή αεροπλάνου στην Αθήνα λόγω καιρικών συνθηκών

Πάρος – Νάουσα: Καταστροφικό πέρασμα βροχής, ήχησε και το 112 (video)

Μεγάλες ζημιές από την κακοκαιρία στην Πάρο: Ορμητικοί χείμαρροι οι δρόμοι, μήνυμα του 112 για απαγόρευση κυκλοφορίας των οχημάτων

Αιγαίο – 2η ΥΠΕ: Αναζητούνται γιατροί για τα νησιά λίγες ημέρες πριν το Πάσχα

Αναζητούνται γιατροί για τα νησιά λίγες ημέρες πριν το Πάσχα – Οι αμοιβές και οι αρνήσεις

Πάρος: Η έντονη βροχόπτωση στη περιοχή της Νάουσας παρασύρει αυτοκίνητα (video)

Η έντονη βροχόπτωση παρασύρει αυτοκίνητα στην Νάουσα της Πάρου - Προσοχή (video)

ΠΝΑΙ – Μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ: Απόφαση όπου ζητά την αποκατάσταση της ισονομίας

Την εφαρμογή της Oδηγίας του Συμβουλίου της ΕΕ περί επαναφοράς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, ζητά από το Υπουργείο Οικονομικών το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου

Κυκλάδες: Ανοιξαν οι .. ουρανοί, ήχησε το 112 για έντονα καιρικά φαινόμενα

Επιτέλους βροχή και μάλιστα έντονη στις Κυκλάδες - Ηχησε το 112 για έντονα καιρικά φαινόμενα

Σύρος: Επαφές Δήμου και διοίκησης Sky Express, ποιοι οι λόγοι;

Διερευνητικές επαφές του Δήμου Σύρου- Ερμούπολης με τη Sky Express για στοχευμένες συνέργειες

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Στέλιος Δεγαϊτας

Ενας νέος άνθρωπος - ο Στέλιος Δεγαίτας - έφυγε από τη ζωή το πρωί της Παρασκευής σε ηλικία μόλις 63 ετών

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Μιχάλης Βαλέτας

Ο αγαπημένος φούρναρης των παλιών χωραϊτών, ο Μιχάλης Βαλέτας έφυγε από τη ζωή - Τι αναφέρει στην ανάρτησή του ο Στράτος Φουτάκογλου

Νάξος – Σκαδό: Πένθος με την απώλεια του Νίκου Φάρκωνα

Φτωχότερη από σήμερα η τοπική κοινωνία του Σκαδού Νάξου - Πότε θα γίνει η εξόδιος ακολουθία του Νίκου Φάρκωνα

Νάξος – Εγγαρές: Εφυγε από τη ζωή η Ελενα Κοντοπίδη, αύριο (26/03) η εξόδιος ακολουθία

Σε ηλικία 45 ετών έφυγε από τη ζωή η Ελενα Κοντοπίδη, σύζυγος του γιατρού Δημήτρη Μπάκαλου - Αύριο (26/03) η εξόδιος ακολουθία στις Εγγαρές

Νάξος: Παιδική Χαρά Αγ. Μηνά ή, αλλιώς, “γήπεδο εκρήξεων”…

Παιδική Χαρά Αγ. Μηνά: Ή, αλλιώς, «γήπεδο εκρήξεων»… Το σπασμένο τζάμι και η πετρούκλα μες στο σπίτι…

Νάξος – Αεροδρόμιο: Ανανεωμένο ανοίγει …πύλες την Δευτέρα 31 Μαρτίου (Photos)

Το Αεροδρόμιο "Απόλλων" της Νάξου ανοίγει τις.. πόρτες από την Δευτέρα 31 Μαρτίου - Τα έργα που γίνονται κι έρχονται (Photos)

Νάξος – Λιμενικό Σώμα: Η ανακοίνωση για τον θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα

Η επίσημη ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος για τον αιφνίδιο θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα...

Πάρος: Η έντονη βροχόπτωση στη περιοχή της Νάουσας παρασύρει αυτοκίνητα (video)

Η έντονη βροχόπτωση παρασύρει αυτοκίνητα στην Νάουσα της Πάρου - Προσοχή (video)

Εκτακτο – Αμοργός: Ισχυρός σεισμός 4.5 R με μικρό εστιακό βάθος

Σεισμός 4,5 Ρίχτερ στο γνωστό ρήγμα Ανύδρου πιο κοντά όμως στην Σαντορίνη - Το εστιακό βάθος του σεισμού εντοπίζεται στα 5,6 χιλιόμετρα

Πάρος – Νάουσα: Καταστροφικό πέρασμα βροχής, ήχησε και το 112 (video)

Μεγάλες ζημιές από την κακοκαιρία στην Πάρο: Ορμητικοί χείμαρροι οι δρόμοι, μήνυμα του 112 για απαγόρευση κυκλοφορίας των οχημάτων