Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΝάξος & Μικρές ΚυκλάδεςΝάξος - Εφορεία Αρχαιοτήτων: Βρέθηκε κεφάλι κούρου εντός του κάστρου (!!!)

Νάξος – Εφορεία Αρχαιοτήτων: Βρέθηκε κεφάλι κούρου εντός του κάστρου (!!!)

|

Eντοπίστηκε πριν από μερικούς μήνες, κατά τη διάρκεια εργασιών καθαρισμού που πραγματοποιούνταν σε κτίριο του μεσαιωνικού Κάστρου της Χώρας της Νάξου. Ηταν ένα εύρημα ανέλπιστο, που αποκαλύφθηκε σε μια επίσης τυχαία θέση, μέσα σε νεότερες επιχώσεις.

Και όμως, η αρχαϊκή κεφαλή κούρου που έφερε πρόσφατα στο φως η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, έχει, παρά τις φθορές της, ιδιαίτερη σημασία: πρόκειται για τον πρώτο κούρο που εντοπίζεται στην ακρόπολη της αρχαίας πόλης της Νάξου, στα ερείπια της οποίας χτίστηκε το Κάστρο της Χώρας του νησιού. Μία άλλη κεφαλή κούρου, που βρίσκεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Νάξου, ανασκάφηκε εκτός της ακρόπολης, στη περιοχή Γρόττα.

«Παρά τις φθορές του, η σημασία του ευρήματος είναι μεγάλη, γιατί η Νάξος, ενώ ήταν κέντρο παραγωγής κουροπλαστικής, για διάφορους λόγους έχει ελάχιστο αριθμό σωζόμενων γλυπτών από την αρχαϊκή περίοδο», λέει στην «Καθημερινή» ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, Δημήτρης Αθανασούλης. «Τα περισσότερα ευρήματα που έχουμε από την αρχαϊκή γλυπτική της Νάξου», συνεχίζει ο αρχαιολόγος, «βρίσκονται εκτός του νησιού. Πρόκειται κυρίως για εκείνα που είναι σήμερα στη Δήλο και στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, καθώς και στους Δελφούς, όπως η Σφίγγα των Ναξίων κ.ά. Το συγκεκριμένο λοιπόν είναι σημαντικό, γιατί βρέθηκε σε ένα χώρο παραγωγής από τον οποίο υπάρχουν ελάχιστα σωζόμενα αρχαϊκά γλυπτά».

Χρονολογημένη περίπου στο 590-580 π.Χ. και κατασκευασμένη από χονδρόκοκκο ναξιακό μάρμαρο, η κεφαλή μπορεί να θεωρηθεί λίγο πρωιμότερη στυλιστικά από μια άλλη ναξιακή κεφαλή κούρου, του 580 π.Χ., που βρίσκεται στη Γλυπτοθήκη Ny Carlsberg της Κοπεγχάγης.

Σε αυτό συνηγορούν τα ειδικά χαρακτηριστικά της, που συνοψίζονται ως εξής: η κορυφή του κρανίου είναι σχετικά επίπεδη, το μέτωπο χαμηλό, οι παρειές ευρείες και τα μάτια έχουν τοποθετηθεί ψηλά, χωρίς έντονη καμπύλη στα άνω βλέφαρα· αρκετά φθαρμένη στο μέτωπο, η κόμμωση σχηματίζεται σε παράλληλες σειρές «ψηφωτών» βοστρύχων (στρωμένων με ψηφίδες), που συγκρατούνται ψηλά, πάνω από τα αυτιά, με μια απλή, επίπεδη ταινία· μπροστά από τα αυτιά (που αποδίδονται σχηματοποιημένα) και κατά μήκος των παρειών, διακρίνονται οι ευθείες απολήξεις των βοστρύχων, οι οποίοι κατευθύνονται μπροστά από τους ώμους – το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό αποτελεί στοιχείο πρωιμότητας· και όσον αφορά το μέγεθος της κεφαλής, με ύψος 29 εκατοστά, πλάτος 33 και βάθος 28, δεν το λες και μικρό: οι ειδικοί υποθέτουν ότι θα ανήκε σε άγαλμα που θα ξεπερνούσε το ύψος ενός ψηλόκορμου άνδρα.

«Το Κάστρο ερευνάται για πρώτη φορά στο εσωτερικό του. Μπορεί λοιπόν η κεφαλή του κούρου να μας οδηγήσει και σε άλλα γλυπτά».

Αραγε είναι εύλογο να υποθέσει κανείς ότι το άγαλμα θα βρίσκεται επίσης κάπου στον ευρύτερο χώρο που εντοπίστηκε η κεφαλή; «Δεν είναι πιθανό, γιατί η αποκοπή της κεφαλής από το σώμα φαίνεται παλιά», αποκρίνεται ο Δημήτρης Αθανασούλης και συμπληρώνει: «Η τομή στον λαιμό είναι φθαρμένη, επομένως το κεφάλι ίσως να είχε κοπεί από τον κορμό του στην αρχαιότητα».

Εξάλλου, συνεχίζει ο αρχαιολόγος, το εύρημα εντοπίστηκε σε νεότερες επιχώσεις, στοιχείο που έχει την αξία του: «σημαίνει ότι είχε υποστεί πολλές μετακινήσεις», λέει ο κ. Αθανασούλης, «και προφανώς πιο πριν ήταν εντοιχισμένο σε κάποιο σημείο, εξ ου και η φθορά στο πρόσωπο. Ολα αυτά δείχνουν μεγάλη χρήση του ως spolio, ως συλήματος δηλαδή. Το οποίο μάλιστα χρησιμοποιήθηκε ξανά και ξανά».

Μια τέτοια χρήση, τόσης έκτασης, ίσως οφείλεται ακριβώς στο γεγονός ότι πρόκειται για κεφάλι, που έχει συμβολικό χαρακτήρα. Ισως όμως η χρήση του να ήταν και ένα τυχαίο γεγονός: αυτό βρήκαν, αυτό χρησιμοποίησαν οι χρήστες και «εντοιχιστές» της κεφαλής, που μπορεί απλώς να είχε καταστραφεί στον μεσαίωνα ή και παλαιότερα. Και αν η ενδιάμεση χρήση της ως στοιχείο μεταγενέστερης κατασκευής είναι μόνο αντικείμενο εικασιών (αφού εντοπίστηκε σε μια τρίτη χρήση και συγκεκριμένα σε επίχωση, σε «μπάζωμα»), την ίδια στιγμή, η συγκεκριμένη αρχαϊκή κεφαλή δημιουργεί μερικές προσδοκίες.

«Δημιουργεί ελπίδες ότι οι έρευνες που γίνονται τώρα στη Νάξο και οι ανασκαφές που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του έργου της “νησίδας των μουσείων” (σ.σ.: πρόκειται για τρία νέα μουσεία μέσα στο Κάστρο, που θα αναδεικνύουν τον κυκλαδικό πολιτισμό από την προϊστορία ώς τον μεσαίωνα) ενδεχομένως να μας αποδώσουν κι άλλα γλυπτά από τη ναξιακή αρχαϊκή περίοδο», καταλήγει ο Δημήτρης Αθανασούλης.

«Το Κάστρο της Νάξου, το οποίο ήταν η αρχαία ακρόπολη του νησιού, ερευνάται για πρώτη φορά στο εσωτερικό του. Μπορεί λοιπόν η κεφαλή του κούρου να είναι ένα γλυπτό που θα μας οδηγήσει και σε άλλα».

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Φιλ. Φόρτωμας: Γιατί ο Σκοπελίτης έφτασε στη …βουλή;

Στη Βουλή από τον Φ. Φόρτωμα τα δρομολόγια του Σκοπελίτη για Δονούσα

Λειψυδρία: Τι συμβαίνει στα νησιά των Κυκλάδων; πως αντιμετωπίζεται;

Λειψυδρία στην Ελλάδα: Προκλήσεις, επιπτώσεις και λύσεις

Υπουργείο Αμυνας: Δεν κλείνουν στρατόπεδα (ή κολλέγια) στα νησιά του Αιγαίου

Αναδιάταξη στρατεύματος και μονάδων με επίκεντρο τα νησιά του Αιγαίου

Αμοργός: Ποια δώρισε 198.000 ευρώ στο Δήμο για κατασκευή σχολείου στην Αρκεσίνη;

Δωρεά από Σοφία Κέλερη στον Δήμο Αμοργού για την κατασκευή σχολείου ή άλλου έργου στην Αρκεσίνη

Κέα: Παρουσιάστηκε η καταγραφή των παραδοσιακών οργανοπαιχτών

Η καταγραφή παραδοσιακών οργανοπαιχτών της Κέας στο 7ο Διεθνές Συνέδριο Ακουστικής Οικολογίας

Ινδία: Ποιο νησί των Κυκλάδων δίνει το όνομά του σε αυτοκίνητο; (video)

Το ελληνικό κυκλαδίτικο νησί που θα δώσει το όνομά του στο νέο SUV (εικόνες & βίντεο)

Αιγαίο: Επτά Κέντρα Υγείας αναβαθμίζονται … σε ποια νησιά;

Ξεκινούν έργα σε Κέντρα Υγείας 7 νησιών του Αιγαίου

Ενωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων: Τιμητική εκδήλωση στη μνήμη “Νικηφόρου Μανδηλαρά”

Εκδήλωση μνήμης για τον Νικηφόρο Μανδηλαρά υπό την αιγίδα της "Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων" - Ποιος θα είναι κεντρικός ομιλητής

Πρόταση Ημέρας: Αρωμα Πόλης με πληγούρι και πιπεριές

Πλιγούρι χοντρό με σάλτσα πιπεριάς Φλωρίνης, από την Κωνσταντινούπολη

Νάξος – Αγερσανί: Το τελευταίο “αντίο” σήμερα στον Γιάννη Καρεγλά

Το μεσημέρι της Κυριακής συγγενείς και φίλοι στον Αγιο Αρσένιο αποχαιρετούν τον αγαπητό Γιάννη Καρεγλά

Ακτοπλοϊα – Παρατηρητήριο Τιμών: Αυξήθηκε η τιμή στο εισιτήριο Πειραιάς – Ρόδος, μείωση στο Πειραιάς – Πάρος

Πώς διαμορφώνεται ο χάρτης των τιμών στην ακτοπλοΐα με βάση το Παρατηρητήριο Τιμών - Η εικόνα στις Κυκλάδες σε συμβατικά και ταχύπλοα

Ιος: Εγκρίθηκε η κατασκευή νέου ξενοδοχείου

Εγκρίθηκε έργο για νέο ξενοδοχείο στην Ίο – Σε ποιά περιοχή θα γίνει

Taste Atlas: Αρσενικό Νάξου, το ημίσκληρο τυρί, 2ο καλύτερο στον κόσμο

Με βαθμολογία 4.6/5: Το ελληνικό ημίσκληρο τυρί που είναι 2ο καλύτερο στον κόσμο – Το μέλλον του Αρσενικού Νάξου αβέβαιο

Αμοργός: Τιμητική βραδιά για τον cpt Γιάννη Φωστιέρη

Η Αμοργός, ο Δήμος και ο Αθλητικός Ναυτικός Πολιτιστικός Όμιλος θα τιμήσουν τον cpt Γιάννη Φωστιέρη

Κώστας Τέο: Ενιωσε αδιαθεσία, δεν πρόλαβε, η καρδιά του τον πρόδωσε στα 44 του χρόνια

Πέθανε ο αθλητικογράφος Κώστας Τέο - Κάλυπτε το ρεπορτάζ της ΑΕΚ

Επιτέλους βροχή…. “Πρωτοβρόχια” στις Κυκλάδες αλλά με διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος

Μετά από σχεδόν επτά μήνες είχαμε την πρώτη βροχή στις Κυκλάδες - Σε Φολέγανδρο και Ιο το μεγαλύτερο ποσοστό βροχόπτωσης

Αντώνης Σαλτερής: Ο Ναξιώτης από το Μικρή Βίγλα που συνεισέφερε στην απελευθέρωση της Ευρώπης

Ο Ναξιώτης από το Μικρή Βίγλα Αντώνης Σαλτερής, που συνεισέφερε στην απελευθέρωση της Ευρώπης

Νάξος: Ξημέρωμα μετά την βροχή στην Κωμιακή ή μήπως όχι;

Μία εικόνα χίλιες λέξεις.. Ξημέρωμα μετά τη βροχή στη Κωμιακή της Νάξου

Νάξος – Κεραμωτή: Γερακίνα τραυματίστηκε από 11 σκάγια (!!!)

Πυροβολημένη με 11 σκάγια από κυνηγετικό όπλο βρέθηκε μία Γερακίνα – Σε σοβαρή κατάσταση η υγεία της