Κυριακή, 10 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΚυκλάδεςΤήνος: Τα "νέα όπλα" για ένα μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά

Τήνος: Τα “νέα όπλα” για ένα μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά

|

Στην καθιέρωση της Τήνου, ως έναν τουριστικό προορισμό που θα αποτελεί βασικό σταθμό για τους λάτρεις των εναλλακτικών μορφών τουρισμού στοχεύει η δημοτική αρχή του νησιού αναδεικνύοντας μεταξύ άλλων τις πεζοπορικές διαδρομές του. Μέσα από ένα πεζοπορικό δίκτυο που ξεπερνά τα 150 χιλιόμετρα, ο επισκέπτης θα ανακαλύψετε ένα αυθεντικό και συνάμα ανεξερεύνητο νησί των Κυκλάδων, που είναι φιλόξενο και εντυπωσιακό σε όλες τις εποχές του χρόνου.

Με ομπρέλα την επικοινωνιακή πλατφόρμα, “ΜονοπαΤήνος”  που υλοποίησε ο δήμος, όλος ο πολιτιστικός πλούτος του νησιού ξετυλίγεται στα σηματοδοτημένα μονοπάτια του νησιού. “Η Τήνος μπορεί να πρωταγωνιστήσει στον περιπατητικό τουρισμού και να ελκύσει επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Κάτι που φυσικά και τώρα γίνεται, όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Μάνθος Πρελορέντζο / διοργανωτής Tinos Outdoor Activities. Ο Μάνθος ήταν ο ξεναγός μας σε μια από τις υπέροχες διαδρομές που παρουσίασε ο δήμος σε πρόσφατη εκδήλωση. Ξεκινώντας από το χωριό Ταραμπάδος, που διακρίνεται για τους υπέροχους περιστερώνες καταλήξαμε μετά από 3 περίπου ώρες στην Κώμη, ένα υπέροχο χωριού του νησιού προκειμένου να βιώσουμε με τους ντόπιους την γιορτή της αγκινάρας. Στο μεταξύ ο Δήμαρχος Τήνου Γιάννης Σιώτος, εξέφρασε την πρόθεσή του να προχωρήσει άμεσα σε περαιτέρω συζητήσεις με φορείς για τη στήριξη, την ανάπτυξη και την εύρεση χρηματοδοτικών εργαλείων με στόχο τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου τουριστικού προϊόντος εναλλακτικού τουρισμού.

Στη διάρκεια της διαδρομής ουσιαστικά ξετυλίχτηκε η ιστορία του  νησιού των κυκλάδων. Η Τήνος, η «Μούσα του Αιγαίου» στάθηκε ακόμα μία φορά πηγή έμπνευσης προσφέροντας στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να αιχμαλωτίσουν με το φακό τους την απαράμιλλη φυσική ομορφιά, τα χωριά, τα υπαίθρια έργα μαρμαροτεχνίας, τους περιστεριώνες, τα εκθέματα του μοναδικού Μουσείου των Ουρσουλινών αλλά και τον μοναδικό τρόπο με τον οποίο οι Τηνιακοί ευχαριστούν τη γη για τη γενναιοδωρία της και γιορτάζουν.

Ο Μάνθος Πρελορέντζο αλλά και ο Αγγελος Δελατόλας από τον δήμο Τήνου, γεννήθηκαν στην Τήνο, σπούδασαν και δούλεψαν στην Αθήνα αλλά επέστρεψαν στον τόπο καταγωγής τους. Παρά τις δυσκολίες που είχαν να αντιμετωπίσουν, αυτές δεν αποτέλεσαν εμπόδιο ώστε να επιχειρήσουν επαγγελματικά στο νησί. Η Τήνος πρέπει να κρατάει τα παιδιά της στο νησί, σημειώνουν. Και οι δυο τους φιλοδοξούν να αποτελέσουν ένα απτό παράδειγμα και για τα νέα παιδιά του νησιού, κυρίως στο πως να διατηρήσουν την αγάπη τους για το νησί φλογερή.

Σε ό,τι αφορά τα μονοπάτια του νησιού, όπως τονίστηκε ορισμένα είναι κυκλικά, ενώ άλλα ακολουθούν κατά μήκος την ακτή οδηγώντας τους πεζοπόρους σε αρχαιολογικά μνημεία, μοναστήρια, λαογραφικά μουσεία, ένα ενετικό κάστρο, δεκάδες περιστεριώνες και τοπία με απόκοσμους, λείους, σφαιρικούς βράχους.  Σε κάθε περίπτωση ο υποψήφιος επισκέπτης που αγαπάει την πεζοπορία μπορεί να παραμείνει μια εβδομάδα στην Τήνο ακολουθώντας κάθε μέρα από ένα διαφορετικό μονοπάτι.

Η Τήνος τα τελευταία χρόνια έχει μπει δυναμικά στον τουριστικό χάρτη με τον πρόεδρο των ξενοδόχων του νησιού Στέλιο Μαλλιαρη να παρατηρεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι υπάρχει και επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, πέραν του διμήνου Ιουλίου και Αυγούστου, που κορυφαίνεται η τουριστική κίνηση. Φιλοδοξία του είναι η περαιτέρω επέκταση της περιόδου και πέραν του Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου, καθώς όπως λέει η Τήνος έχει όλα τα φόντα για μια τέτοια εξέλιξη.

Οι δράσεις του «ΜονοπαΤήνος» θα συνεχιστούν με ανοιχτή έκθεση φωτογραφίας με θέμα τα Τηνιακά Μονοπάτια, ενώ με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται ο καθαρισμός και η συντήρησή τους ώστε να είναι έτοιμα να υποδεχτούν τους πεζοπόρους την περίοδο του φθινοπώρου.

Πηγή: Κ. Χαλκιαδάκης για το ΑΠΕ – ΜΠΕ


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ξεκίνησαν οι εγγραφές στην Ακαδημία Μπάσκετ του Πανναξιακού ΑΟΚ

Για παιδιά 4-16 ετών – Προπονήσεις από 1η Σεπτεμβρίου με νέες παροχές και εκπλήξεις

Σίφνος: Πλοία γεμάτα, ρεκόρ επισκεψιμότητας και μήνυμα προσοχής στους δρόμους (video)

Κατάμεστα φτάνουν τα δρομολόγια στο νησί – Σημαντικές αφίξεις επιβατών και οχημάτων, σε πλήρη λειτουργία οι υπηρεσίες υποστήριξης

Αυξημένη κίνηση και πληρότητα 100% στα πλοία στο λιμάνι του Πειραιά (video)

Χιλιάδες εκδρομείς αναχωρούν για τα νησιά ενόψει Δεκαπενταύγουστου – Αυξημένα μέτρα για την ομαλή ροή

Ρεκόρ αφίξεων τον Ιούλιο στη Νάξο: +7,2% οι επιβάτες – Στο «κόκκινο» το λιμάνι και οι υποδομές

Τα στοιχεία του Λιμεναρχείου δείχνουν νέα άνοδο στην επιβατική και οδική κίνηση, αλλά και αυξανόμενη πίεση σε λιμάνι και οδικό δίκτυο, επηρεάζοντας την καθημερινότητα κατοίκων και επισκεπτών.

Σαντορίνη: Νέο αναψυκτήριο – μίνι μάρκετ στην Έξω Γωνιά από τη ΓΕΩΘΗΡΑ ΜΑΕ

Η δημοτική επιχείρηση μισθώνει τον χώρο για 15 έτη, εξασφαλίζοντας συνεχή λειτουργία όλο τον χρόνο

Καθαρά και ασφαλή τα νερά κολύμβησης στη Σαντορίνη για τον Ιούλιο 2025

Οι δειγματοληψίες σε επτά παραλίες του Δήμου Θήρας επιβεβαιώνουν την εξαιρετική ποιότητα των θαλάσσιων υδάτων

Αντώνης Φωστιέρης: Μια ποιητική βραδιά στην Αμοργό με τον σπουδαίο δημιουργό

Ο κορυφαίος Έλληνας ποιητής επιστρέφει στα Κατάπολα για μια μοναδική συνάντηση με το κοινό, την Κυριακή 10 Αυγούστου 2025, στο Βοτανικό Πάρκο Αμοργού.

ΕΠΑ.Λ. Νάξου «Μιχάλης Κατσάνης» ταξίδεψε με το Erasmus+, Μαθητές στην Τενερίφη, εκπαιδευτικοί στη Βιέννη

Μετά από χρόνια, το σχολείο συμμετείχε ξανά σε Ευρωπαϊκό πρόγραμμα, προσφέροντας σε μαθητές και καθηγητές εμπειρίες εκπαίδευσης, πολιτισμού και επαγγελματικής ανάπτυξης.

Αμοργός: Σταυροδρόμι πολιτισμών, φρούριο του Αιγαίου

Αμοργός: Ένα νησί που αντιστέκεται στον χρόνο και τη φθορά. Από την Παναγία τη Χοζοβιώτισσα έως τα λιθόστρωτα της Χώρας, η γοητεία ενός νησιού που μένει αλώβητο

Πάρος: Το κυκλαδίτικο διαμάντι που μάγεψε την Telegraph

Μαζί με Μαλδίβες και Γκαλαπάγκος, ανάμεσα στους κορυφαίους προορισμούς διακοπών για το 2025

Έκτακτο: Συλλήψεις υπευθύνων αρχαιολόγων και μελών της Εφορείας Κυκλάδων για τα πλέγματα στην Πορτάρα

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση προστασίας του μνημείου – Αντιδράσεις και επόμενες κινήσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων

Νάξος: Διάσωση δύο ηλικιωμένων κολυμβητών στον Άγιο Γεώργιο με πρωταγωνιστή τον Lennart Neubauer

Ο πρωταθλητής του windsurfing εντόπισε και κράτησε στην επιφάνεια δύο ηλικιωμένους που είχαν παρασυρθεί από ρεύματα και κύματα – Κίνδυνος στην περιοχή του «Πορτοκάλι».

Ένταση στο λιμάνι του Πειραιά: Επιβάτες για Νάξο ανέβηκαν στον καταπέλτη μετά από νέα ακύρωση δρομολογίου

Πάνω από 100 ταξιδιώτες αντέδρασαν έντονα μετά την αιφνιδιαστική ενημέρωση ότι δεν θα ταξιδέψουν ούτε σήμερα, παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις της εταιρείας.

Μαρτυρία-στήριξη στο Νοσοκομείο Νάξου: «Χειρουργήθηκα και σώθηκα – Στηρίξτε το!»

Την ώρα που η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ελλείψεις και «παύση χειρουργείων», ένας Ναξιώτης πολίτης μιλά για την εμπειρία ζωής στο Γενικό Νοσοκομείο Νάξου και απευθύνει έκκληση στήριξης

Πενήντα χρόνια μετά… Η γενιά του 1975 ξανασυναντιέται στη Νάξο

Ένα reunion-γιορτή για εκείνους που έζησαν τη νιότη τους στο Γυμνάσιο της Χώρας και συνεχίζουν να ταξιδεύουν με τη σοφία του καιρού

Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων: «Απαράδεκτη η καταγγελία του Δημάρχου Νάξου – Δεν θα μας εκφοβίσουν»

Σφοδρή αντίδραση για την προσαγωγή αρχαιολόγου και υπαλλήλων της ΕΦΑ Κυκλάδων – Ζητούν απόσυρση της καταγγελίας και μόνιμη λύση για την προστασία της Πορτάρας

Λιμεναρχείο Νάξου: Απαγόρευση κυκλοφορίας στην παραλιακή της Χώρας Νάξου από 9 Αυγούστου, ποιοι εξαιρούνται

Η Νάξος γεμίζει κόσμο και το Λιμεναρχείο λαμβάνει δράση για την αποφυγή κυκλοφοριακού εφιάλτη.

Κυκλάδες: Ταχύπλοα στο έλεος του καιρού, ποια δεν προσέγγισαν λιμάνια

Δεν προσέγγισε Ηρακλειά το Tera Jet 2 – Διπλό περιστατικό με το CAT I στη Σέριφο – Ακινητοποιήθηκε το Superjet στην Πάρο λόγω ισχυρών ανέμων

Επίκαιρο ερώτημα αφελούς πολίτη: Ο τουρίστας βεβήλωσε την Πορτάρα; ή, οι αρχαιολόγοι την βεβηλώνουν διαχρονικά;

Εμείς βλέπουμε να εξαφανίζεται όλο  και πιο πολύ, από την αιολική ενέργεια, το κονίαμα της λιθοδομής θεμελίωσης. Μπορεί να μας διαβεβαιώσει η αρχαιολογική υπηρεσία ότι αδίκως ανησυχούμε;

Νάξος: Την Τρίτη 5 Αυγούστου το τελευταίο αντίο στον Βασίλη Σταμ. Βαλληνδρά

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί στον Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου, στη Χώρα Νάξου, στις 14:00