Πέμπτη, 8 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΤουρισμόςTouron - Κανόνες Συμπεριφοράς: Οταν οι επισκεπτές τους αγνοούν επιδεικτικά

Touron – Κανόνες Συμπεριφοράς: Οταν οι επισκεπτές τους αγνοούν επιδεικτικά

|

Μεθύσια, παραβάσεις και σκουπίδια: Πολλοί τουρίστες σε όλο τον κόσμο αγνοούν τους κανόνες. Στις ΗΠΑ υπάρχει ήδη μια λέξη για ιδιαίτερα ανίδεους παραθεριστές.

Το Μπαλί στην Ινδονησία έχει γίνει πρωτοσέλιδο εδώ και εβδομάδες – όχι με χορούς σε ναούς και ονειρεμένες παραλίες, αλλά με ξετσίπωτους τουρίστες. Μερικοί μάλιστα απελαύνονται επειδή πόζαραν γυμνοί στο ιερό ηφαίστειο Αγκούνγκ ή σε άλλους ιερούς χώρους. Σε άλλα μέρη, επίσης, οι τουρίστες συχνά δεν αφήνουν τις καλύτερες εντυπώσεις.

Μια λίστα με τα πιο κραυγαλέα λάθη:

ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ: Το 2019, μια πολυπληθής βρετανική οικογένεια προκάλεσε τέτοιο σάλο με την εξωφρενική συμπεριφορά της που η ιστορία της έγινε μουσική παράσταση στο θέατρο: «Οι ανάγωγοι τουρίστες» είναι το όνομα του κομματιού. Η οικογένεια όχι μόνο πετούσε σκουπίδια στις παραλίες και έκλεβε βενζινάδικα, αλλά αρνούνταν να πληρώσει σε εστιατόρια και εκφόβιζε όποιον επέκρινε τη συμπεριφορά τους. Οι ντόπιοι κινηματογραφούσαν τη δράση τους και δημοσίευαν τα βίντεο στο διαδίκτυο. Χιλιάδες Νεοζηλανδοί έκαναν έκκληση για την απέλαση των «τουριστών από την κόλαση» ως που επιτέλους απελάθηκαν.

ΝΕΠΑΛ: Το Έβερεστ προσελκύει ορειβάτεςαπό όλο τον κόσμο – και έρχονται με ουκ ολίγα συμπράγκαλα. Το αποτέλεσμα: Ο κολοσσός των Ιμαλαΐων ύψους 8.848 μέτρων θεωρείται πλέον ο «υψηλότερος σκουπιδότοπος στον κόσμο». Ειδικά στον καταυλισμό βάσης, στοιβάζονται εγκαταλελειμμένες σκηνές, ρούχα, κουζίνες υγραερίου, συσκευασίες και φιάλες οξυγόνου. Οι εταιρείες αναρριχήσεων απαιτούν από τους πελάτες να πληρώσουν μια κατάθεση σκουπιδιών 4.000 δολαρίων. Αν πιαστούν να αφήνουν σκουπίδια στο βουνό, τα χρήματα θα κατασχεθούν.

ΙΣΠΑΝΙΑ: Στο κλασσικό νησί για διακοπές, τη Μαγιόρκα, οι υπερβολές στο ποτό και η θορυβώδης συμπεριφορά γίνονται τακτικά αρνητικά πρωτοσέλιδα. Οι Γερμανοί συγκεντρώνονται στο Ballermann, οι Βρετανοί στο Magaluf. Υπάρχουν παράπονα για μεθυσμένους που σκοντάφτουν, κατουρούν σε γωνίες, κάνουν εμετό ή αφοδεύουν δημόσια.

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ: Στο Down Under, οι ταξιδιώτες τείνουν να υποτιμούν τους κινδύνους που εγκυμονεί η μοναδική άγρια ​​ζωή – και αγνοούν όλους τους κανόνες ασφαλείας: Τον περασμένο Δεκέμβριο, μια παραθερίστρια νοτιοδυτικά του Σίδνεϋ θέλησε να χαϊδέψει ένα άγριο καγκουρό και δέχθηκε αμέσως επίθεση. Το εξαγριωμένο μαρσιποφόρο κυνήγησε τη νεαρή γυναίκα και της χύμηξε πριν την κοπανήσει με γρήγορα πηδήματα.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ: Οι πυραμίδες είναι ιερές. Ένα από τα χειρότερα λάθη του 2018 ήταν ένας Δανός φωτογράφος που σκαρφάλωσε στη διάσημη πυραμίδα του Χέοπα με τη σύντροφό του τη νύχτα, κάτι που από μόνο του απαγορεύεται αυστηρά. Στη συνέχεια όμως φωτογραφίζει και κινηματογραφεί τον εαυτό του κάνοντας σεξ. Οι αρχές συγκλονισμένες κινήθηκαν για «προσβολή των δημοσίων ηθών».

ΜΕΞΙΚΟ: Τα σημαντικά ερείπια των Μάγια του Τσιτσέν Ίτζα φημίζονται επίσης για τις πυραμίδες τους, στις οποίες επίσης δεν επιτρέπεται η αναρρίχηση. Ωστόσο, από τον Νοέμβριο, τουλάχιστον μία γυναίκα και δύο άνδρες έχουν ανέβει στα απότομα πέτρινα σκαλοπάτια της κύριας πυραμίδας Κουκουλκάν στη χερσόνησο Γιουκατάν. Οι υπάλληλοι τους κατέβασαν ενώ άλλοι αγανακτισμένοι επισκέπτες τους έβρισαν και κινήθηκαν εναντίον τους με μπουκάλια.

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ: Όχι μόνο στο Μπαλί, αλλά και στη μουσουλμανική επαρχία Ατσέχ, ένας τουρίστας πρόσφατα συμπεριφέρθηκε άθλια. Στα τέλη Απριλίου, ο Αυστραλός έφυγε τρέχοντας από το κατάλυμά του στο νησί των σέρφερ Simeulue, γυμνός και μεθυσμένος, και επιτέθηκε αδιακρίτως σε περαστικούς. Με αυτόν τον τρόπο τραυμάτισε έναν ψαρά. Ο 23χρονος συνελήφθη. Σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο της Σαρία, απειλήθηκε με έως και 40 μαστιγώματα. Αλλά τελικά τη γλίτωσε: Τον έδιωξαν, αφού πρώτα πλήρωσε αποζημίωση περίπου 15.000 ευρώ.

ΗΠΑ: Οι φύλακες στο Εθνικό Πάρκο Γέλοουστοουν, διάσημο για τους θερμοπίδακες, τις αρκούδες γκρίζλι και τα κοπάδια με βίσωνες, προτρέπουν τους παραθεριστές να κρατήσουν αποστάσεις από την άγρια ​​ζωή. Παρ’ όλα αυτά, ένας τουρίστας από τη Χαβάη προκάλεσε τον θάνατο ενός μικρού βίσωνα τον Μάιο. Πήρε το νεογέννητο από ένα ποτάμι και το άγγιξε. Μετά από την επαφή με τον άνθρωπο το κοπάδι του το απορρίπτει και έτσι αναγκάζονται να το θανατώσουν. Οι υπεύθυνοι του πάρκου επέβαλαν στον άνδρα πρόστιμο άνω των 1.000 δολαρίων. Για τέτοιους ανεγκέφαλους επισκέπτες, υπάρχει ήδη ένας νεολογισμός στην περιοχή: «touron» (από «τουρίστας» και «ηλίθιος»).

ΓΑΛΛΙΑ: Στο Παρίσι πολλοί τουρίστες προτιμούν να μένουν σε διαμερίσματα Airbnb αντί για ξενοδοχεία – και μετά δεν σέβονται ενοίκους των άλλων διαμερισμάτων που ζουν χρόνια εκεί. «Κάνουν θόρυβο μέρα-νύχτα με τις κυλιόμενες βαλίτσες τους, οργανώνουν πάρτι και μας αγνοούν αν τους ζητήσουμε να κάνουν λίγο πιο σιγά», ανέφερε μια θυμωμένη ιδιοκτήτρια σε γαλλικό περιοδικό. Επιπλέον, οι παραθεριστές άφησαν τα σκουπίδια τους σε όλο το κτίριο.

ΠΕΡΟΥ: Στο Περού, μια ομάδα τουριστών προκάλεσε σκάνδαλο το 2020, όταν μπήκαν παράνομα στα ερείπια των Ίνκας του Μάτσου Πίτσου, έσπασαν μια πέτρα από έναν τοίχο και έκαναν την ανάγκη τους στην ερειπωμένη πόλη. Πέντε τουρίστες από τη Χιλή, τη Γαλλία, τη Βραζιλία και την Αργεντινή συνελήφθησαν και απελάθηκαν. Ο φερόμενος ως κύριος δράστης θα δικαστεί για καταστροφή πολιτιστικής κληρονομιάς.

Πηγή: DW

Επιμέλεια: Ευθύμης Αγγελούδης


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Βατικανό: Νέος Πάπας ο Αμερικανός Ρόμπερτ Πρέβοστ, πήρε το όνομα “Λέων 14ος”

Η επίσημη επιβεβαίωση της εκλογής ήρθε με τη λατινική φράση «Habemus Papam» - Ο νέος Πάπας, ο πρώτος με καταγωγή από τις ΗΠΑ, εξελέγη στην τέταρτη ψηφοφορία του Κονκλαβίου

Νάξος: Το Σάββατο 17 Μαΐου οι εκλογές στον Εμποροεπαγγελματικό Σύλλογο

Ανακοίνωση για την ημερομηνία διεξαγωγής και την προθεσμία κατάθεσης υποψηφιοτήτων – Δικαίωμα ψήφου για όλα τα μέλη

Βατικανό: Λευκός καπνός στην Καπέλα Σιξτίνα, “Habemus Papam”

Σύμφωνα με το τελετουργικό οι καρδινάλιοι θα πάνε στην «Αίθουσα των Δακρύων» - Εκεί ο νέος Ποντίφικας θα ενδυθεί και ακολούθως θα γίνει η ανακοίνωση στον κόσμο «Habemus Papam»

Στη Σύμη για τον εορτασμό της 80ης Επετείου της 8ης Μαΐου 1945 ο Γ. Λεονταρίτης

Ο Γιώργος Λεονταρίτης βρέθηκε σήμερα στη Σύμη - Ποιος ο λόγος;

Νάξος – Lennart Neubauer: Ο παγκόσμιος πρωταθλητής που έγινε το πρόσωπο του νέου windsurfing

Μια ζωή πάνω στα κύματα, ένα μέλλον γεμάτο διακρίσεις – Ο Lennart από τη Νάξο εμπνέει με ταλέντο, ήθος και διεθνή αναγνώριση

Λιμενικό Ταμείο Μυκόνου – Posidonia Sea Tourism: Στρατηγική για βιώσιμη κρουαζιέρα στο Αιγαίο

Σημαντικές επαφές και καινοτόμες πρωτοβουλίες για τη διαχείριση της τουριστικής ροής και τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος παρουσίασε ο Πρόεδρος Αθανάσιος Κουσαθανάς – Μέγας

4ο Paros Way: Κολύμβηση & Aquathlon σε έναν μοναδικό αγώνα στην Πάρο

Η παραλία Λιβάδια φιλοξενεί για ακόμη μία χρονιά τα δυναμικά αγωνίσματα του Paros Way, με επίκεντρο το νερό και φόντο το Αιγαίο

Σε Ρόδο & Καστελλόριζο φέτος οι εορταστικές εκδηλώσεις για την Ημέρα της Ευρώπης

Η επιλογή των δύο νησιών ανταποκρίνεται στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ισχυρότερη παρουσία της στις τοπικές κοινωνίες

Άνοιξαν οι εγγραφές για τον Παιδικό Σταθμό Δήμου Ιητών για το σχολικό έτος 2025–2026

Έως τις 31 Μαΐου οι αιτήσεις – Διαθέσιμες στα ΚΕΠ και στο site του Δήμου Ιητών

Posidonia Sea Tourism Forum 2025: Σταυροδρόμι για τη βιώσιμη κρουαζιέρα στη Μεσόγειο

Ηράκλειο, Κρήτη – Το διεθνές φόρουμ έφερε στο προσκήνιο τις προκλήσεις και ευκαιρίες για τον θαλάσσιο τουρισμό, με έμφαση σε νέα λιμάνια, περιβαλλοντική υπευθυνότητα και περιφερειακή ανάπτυξη

Νάξος – Φιλώτι: Αντίο με σεβασμό και αγάπη στον Τάσο Τζιώτη, άνθρωπο του μέτρου και της προσφοράς

Ο Φιλωτίτης που δεν είπε ποτέ κακή κουβέντα, μόνο έδινε—με τα χέρια, με την καρδιά, με την ψυχή του. Μια απώλεια που βαραίνει την κοινότητα, μια μορφή που δεν ξεχνιέται.

Νάξος – Κινητοποίηση στη ΔΟΥ: Διαμαρτυρία επαγγελματιών για το ψηφιακό πελατολόγιο (video)

Επιχειρηματίες και επαγγελματίες από τη Νάξο διαμαρτύρονται για ένα μέτρο που χαρακτηρίζουν άδικο και ανεφάρμοστο – «Επιβαρύνει αδικαιολόγητα τις μικρές επιχειρήσεις», δηλώνει ο Κ. Φαρκώνας.

Καλοκαιρινή εξόρμηση Raptor Club Greece στη Νάξο το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Για πρώτη φορά οι ιδιοκτήτες των εντυπωσιακών pick-up επιλέγουν Κυκλάδες και ξεκινούν από τη Νάξο, με ένα τριήμερο χαλάρωσης, εξερεύνησης και απολαυστικής οδήγησης

Στ. Φουτάκογλου: Το περίπτερο της πλατείας πρώην Δημαρχείου, που φεύγει σιωπηλά (!!!)

Μνήμες, άνθρωποι, ιστορίες δεκαετιών γύρω από ένα μικρό περίπτερο που αποτέλεσε σταθερό σημείο αναφοράς για γενιές Χωραϊτών - Η τοποθέτηση του Στράτου Φουτάκογλου

Νάξος: Μία εικόνα που προκαλεί δέος, πραγματικότητα ή όχι;

Ένα βιομηχανικής κλίμακας έργο απειλεί το φυσικό, πολιτιστικό και κοινωνικό κεφάλαιο της Νάξου και των Κυκλάδων, με επιπτώσεις που ξεπερνούν την ενεργειακή "ανάπτυξη" - Δύο ομιλίες σήμερα και αύριο. Που; Πότε;

Το “Highspeed 3” αλλάζει το τοπίο στις θαλάσσιες συγκοινωνίες Κρήτης – Κυκλάδων;

Η Hellenic SeaWays ενισχύει τη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Ηράκλειο με το ταχύπλοο "Highspeed 3", φέρνοντας νέο ανταγωνισμό και πιθανές μειώσεις τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. (πίνακας δρομολογίων)

Εκτακτο: Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της πόλης Νάξου

Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της πόλης Νάξου σήμερα Δευτέρα 5 Μαϊου

Β. Φλεριανός: Ξεκινά το έργο που περίμενε μια ολόκληρη γενιά

Με χρηματοδότηση 2,28 εκατομμυρίων ευρώ, η Νάξος αποκτά επιτέλους το ενιαίο Αθλητικό Κέντρο που αξίζει στους αθλητές, τους συλλόγους και τη νεολαία της - Η τοποθέτηση του Βασίλη Φλεριανού

Νάξος – 2ο Γυμνάσιο: Η Μιχαηλία-Ευαγγελία Γρατσία διακρίθηκε στον Πανελλήνιο διαγωνισμό φυσικής “Αρίσταρχος”

Η Μιχαηλία-Ευαγγελία Γρατσία κατέκτησε το 3ο βραβείο στη Β΄ Φάση του διαγωνισμού φυσικής "Αρίσταρχος" φέρνοντας περηφάνια στη σχολική μας κοινότητα

Εκτακτο – “Blue Star 1”: Εκκένωση πλοίου λόγω προειδοποίησης για βόμβα (!!!)

Blue Star 1: Εκκενώνεται το πλοίο λόγω συναγερμού για βόμβα