Τετάρτη, 10 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΤουρισμόςMTC Group: Οταν οι αριθμοί για Μύκονο και Σαντορίνη δεν λένε όλη...

MTC Group: Οταν οι αριθμοί για Μύκονο και Σαντορίνη δεν λένε όλη την αλήθεια

|

Διαφορετική πορεία  φαίνεται να ακολουθούν Μύκονος και Σαντορίνη όσον αφορά την προσέλκυση επισκεπτών . Ωστόσο, σύμφωνα με ανάλυση της MTC GROUP, οι αριθμοί που είδαν το φώς της δημοσιότητας αναφορικά με την εικόνα που παρουσίασαν οι δύο κορυφαίοι προορισμοί των Κυκλάδων άγγιξαν τα όρια της υπερβολής. Σε καμία περίπτωση δεν παρατηρήθηκε ραγδαία πτώση στις αφίξεις κυρίως στη Μύκονο .  

Οι αριθμοί καταδεικνύουν ότι , διαπιστώθηκε μια διαφορά ανάμεσα στις αφίξεις εσωτερικού με τις αντίστοιχες του εξωτερικού, χωρίς να μπορεί να αποδειχθεί ότι οι αφίξεις εσωτερικού αφορούσαν εγχώριους επισκέπτες ή και ξένους που προτίμησαν να συνδυάσουν το δίπολο Αθήνα – Μύκονος ή και Αθήνα – Σαντορίνη για τις διακοπές τους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ελληνικής σελίδας της Fraport η Μύκονος αντιμετώπισε πτώση στον αριθμό των αεροπορικών αφίξεων της τάξεως του 8,3% για το μήνα Μάιο συγκριτικά με το Μάιο του 2022. Αντίθετα, η άνοδος  των αφίξεων στη Σαντορίνη ανέρχεται στο 11,7% για το ίδιο χρονικό διάστημα .

Αυτή η αντίθεση οφείλεται στο συγκερασμό δύο παραγόντων:

  • Η Μύκονος ενώ βίωσε αύξηση της τάξης του 5,2% στις αεροπορικές αφίξεις εσωτερικού (58.465 επισκέπτες το Μάιο του 2023 έναντι 55.580 του Μαΐου του 2022) υπέστη πτώση που ανέρχεται στο 17,5% όσον αφορά την προσέλευση ταξιδιωτών εκτός Ελλάδας (67.122 επισκέπτες το Μάιο του 2023 έναντι 81.323 του Μαΐου του 2022)
  • Στη Σαντορίνη από την άλλη ,ενώ παρατηρήθηκε  πτώση 3,2 % στην έλευση επισκεπτών από το εξωτερικό (147.424 το Μάιο του 2023 έναντι 152.295 του Μαΐου του 2022) οι αφίξεις  εσωτερικού ανέβηκαν ραγδαία  και συγκεκριμένα κατά 30,4% (158.731 επισκέπτες το Μάιο του 2023 έναντι 121.772 του Μαΐου του 2022)

Στην περίπτωση της Μυκόνου η άνοδος του αριθμού των αφίξεων εσωτερικού δεν μπόρεσε να υπερκεράσει τη μεγάλη πτώση στον αριθμό των ταξιδιωτών του εξωτερικού ενώ αντίθετα η ραγδαία άνοδος των εγχωρίων ταξιδιωτών στη Σαντορίνη κάλυψε με χαρακτηριστική άνεση την πτώση της προσέλευσης ταξιδιωτών από το εξωτερικό

Σε ότι αφορά στη σύγκριση με το 2019, το Μάιο του 2023 η Μύκονος υποδέχτηκε συνολικά 125.587 επισκέπτες στο αεροδρόμιο της έναντι 142.029 επισκεπτών το Μάιο του 2019 σημειώνοντας πτώση 11,6 %.

Αντίθετα η Σαντορίνη είχε 306.155 επισκέψεις κατά το Μάιο του 2023 έναντι μόλις 260.658 το Μάιο του 2019 σημειώνοντας άνοδο 17,5%.

Η Σαντορίνη μέσα στο Μάιο του 2023 είχε άνοδο τόσο στην εγχώρια ,όσο και στην προσέλευση επισκεπτών του εξωτερικού  έναντι του Μαΐου του 2019.

Συγκεκριμένα :

  • Η Σαντορίνη είχε 731 αεροπορικές αφίξεις εσωτερικού το Μάιο του 2023 έναντι 143.388 το Μάιο του 2019, διαφορά που μεταφράζεται σε άνοδο της τάξεως του 10,7%
  • Άνοδο 25,7% στην προσέλευση επισκεπτών από το εξωτερικό παρατηρήθηκε μεταξύ του Μαΐου του 2023 και του Μαΐου του 2019. Σε απόλυτες τιμές, το Μάιο του 2023 147.424 επισκέπτες κατέφτασαν στο αεροδρόμιο της Σαντορίνης έναντι 117.270 του Μάιο του 2019

Η Μύκονος από την άλλη ενώ είχε άνοδο στην εγχώρια προσέλευση επισκεπτών ,υπέστη μείωση στην προσέλευση επισκεπτών από το εξωτερικό.

Συγκεκριμένα :

  • Η Μύκονος είχε 465 αεροπορικές αφίξεις εσωτερικού το Μάιο του 2023, αριθμός αυξημένος κατά 5,7% συγκριτικά με τους 55.310 για το Μάιο του 2019
  • Κατά 22,6 % μειώθηκε η προσέλευση των επισκεπτών του εξωτερικού το Μάιο του 2023 συγκριτικά με το Μάιο του 2019 . Σε απόλυτες τιμές, το Μάιο του 2023 κατέφτασαν 67.122 επισκέπτες έναντι 86.719 το Μάιο του 2019

Συμπερασματικά, σύμφωνα με όσα εκτέθηκαν παραπάνω, συνάγεται ότι ένας μεγάλος αριθμός επισκεπτών προτίμησε στη διάρκεια της άνοιξης να συνδυάσει την Αθήνα και την Αττική γενικότερα με τα δύο νησιά αντί να κατευθυνθεί απευθείας από το εξωτερικό στη Μύκονο και τη Σαντορίνη.

Είναι σαφές ότι στη διάρκεια των επόμενων μηνών η εικόνα θα μεταβληθεί υπέρ των νησιών δεδομένου ότι  με την άνοδο της θερμοκρασίας δεν προτιμώνται αστικοί προορισμοί.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σίφνος: Πρώτη στην Ελλάδα για την καλύτερη σχέση ποιότητας – τιμής, σύμφωνα με τη The Sun

Διεθνής διάκριση για το νησί του Τσελεμεντέ, που αναδείχθηκε κορυφαία επιλογή για αυθεντικές εμπειρίες και ποιοτικές υπηρεσίες σε προσιτές τιμές.

Hermoupolis Heritage: Πολίτες έβαψαν και καθάρισαν το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης

Μια εθελοντική πρωτοβουλία που δείχνει πως η αγάπη για την πόλη ξεκινά από τις μικρές, καθημερινές πράξεις φροντίδας.

Ισραηλινή επίθεση στη Ντόχα: Επικίνδυνη κλιμάκωση με στόχο στελέχη της Χαμάς

Σφοδρές διεθνείς αντιδράσεις για την επιχείρηση στην πρωτεύουσα του Κατάρ – Βαριές κατηγορίες περί «μαφιόζικης τακτικής» από αναλυτές.

Ευχαριστήριο των γονέων – κηδεμόνων Αγγιδιών προς το ΚΤΕΛ Νάξου

Με λόγια συγκίνησης οι οικογένειες εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους για την ασφαλή και συνεπή μεταφορά των παιδιών στα σχολεία.

Ενοικιάζεται δυάρι νεόδμητο στο Καστράκι Νάξου

Πλήρως εξοπλισμένο διαμέρισμα με θέα θάλασσα και βουνό, διαθέσιμο από 1 Σεπτεμβρίου 2025 έως 30 Ιουνίου 2026

Μια βραδιά αφιερωμένη στην Κέρο στο πλαίσιο του Koufonisia Festival (photos)

Με ξεχωριστές παρουσιάσεις, ντοκιμαντέρ και την παρουσία της τ.ΠτΔ Κατερίνας Σακελλαροπούλου, το Κουφονήσι τίμησε την ιστορία και το μυστήριο της Κέρου.

Αμοργός: Επανέναρξη δρομολογίων δημοτικής συγκοινωνίας (πίνακας)

Ο Δήμος Αμοργού ανακοίνωσε την επιστροφή των δρομολογίων για την καλύτερη εξυπηρέτηση των κατοίκων και επισκεπτών του νησιού.

Σαντορίνη – Δήμος: Επαναλειτουργεί η λεωφορειακή γραμμή Επισκοπής Γωνιάς – Καμαρίου

Από τις 10 Σεπτεμβρίου 2025 ξεκινούν ξανά τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ Θήρας, προσφέροντας δημόσια συγκοινωνία από την περιοχή του ΑΒΙΣ έως την Καμάρα.

Πανναξιακός ΑΟΚ: Ο Αλέξανδρος Καλαμπόγιας η τρίτη φετινή μεταγραφή

Ο 22χρονος γκαρντ με εμπειρία από Ίκαρο Καλλιθέας και Ηλιούπολη ενισχύει την ομάδα της Νάξου για τη νέα σεζόν.

Αύγουστος 2025: Ο τρίτος πιο θερμός στην ιστορία σύμφωνα με το Copernicus

Καύσωνες στην Ευρώπη και την Ασία, εκατοντάδες θάνατοι στην Ισπανία και ιστορικά ρεκόρ θερμοκρασιών στη Γαλλία – «Επείγουσα η μείωση εκπομπών», προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Εκτακτο – Νάξος: Φωτιά στο ύψος του Τιμίου Σταυρού, στο δρόμος προς Γαλήνη

Φωτιά σε εξέλιξη στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Εγγαρών στο ύψος του Τιμίου Σταυρού

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι

ΑΜΠΕΛΙΦΕΣΤ 2025: Η Νάξος γιορτάζει με κρασί, μουσική και χορό στον αμπελώνα Τρανάμπελο

Δύο βραδιές (5 & 6 Σεπτεμβρίου) γεμάτες ρυθμούς, γεύσεις και φεγγαρόλουστες εμπειρίες στο πιο μεθυστικό φεστιβάλ του Αιγαίου.

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της κοινότητας, Εμμανουήλ Φακίνος

Μεγάλη θλίψη στην τοπική κοινωνία για την ξαφνική απώλεια του Προέδρου της Κεραμωτής, που υπήρξε σύμβολο ανθρωπιάς και προσφοράς. - Σήμερα η εξόδιος ακολουθία

Νάξος: Έντονες αντιδράσεις για την ακύρωση μίσθωσης ακινήτου και το μέλλον σχολικών μονάδων (video)

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο με αιχμές για «σπατάλη» 120.000 ευρώ, προτάσεις για τρεις νέες σχολικές μονάδες και διαφωνίες για το Δικαστικό Μέγαρο.

«Βιώσιμες Κυκλάδες»: Το Φιλώτι της Νάξου στο πρώτο ντοκιμαντέρ της Πρωτοβουλίας για τη Δημοσιογραφία (video)

Η καρδιά της κτηνοτροφίας, η κρίση νερού και η μάχη για διατήρηση της ταυτότητας

Kεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο για το περιστατικό στη Νάξο «Σκηνές πογκρόμ του 19ου αιώνα»

Σκληρή ανακοίνωση του ΚΙΣ για τον αντισημιτισμό στην Ελλάδα – Κάνει λόγο για υπονόμευση της δημοκρατίας και καλεί σε μηδενική ανοχή στη ρητορική μίσους.

Ι. Μητρόπολη Παροναξίας: «Η Μονή Τιμίου Σταυρού Σαγκρίου δεν είναι χώρος εκδηλώσεων αλλά ιερός τόπος λατρείας»

Με σκληρή ανακοίνωση, η Μητρόπολη Παροναξίας απαντά σε δημοσιεύματα για το Φεστιβάλ Νάξου, θέτοντας ζήτημα σεβασμού της ιστορικότητας και ιερότητας της Μονής.