Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΤεχνολογίαΑΑΔΕ: Πλατφόρμα καταγγελιών έφερε τη "σύλληψη" ψηφιακών φοροφυγάδων

ΑΑΔΕ: Πλατφόρμα καταγγελιών έφερε τη “σύλληψη” ψηφιακών φοροφυγάδων

|

ΟΙ ηλεκτρονικές συναλλαγές και οι νέες τεχνολογίες διευκολύνουν το έργο του ελεγκτικού μηχανισμού, ο οποίος πλέον έχει όλα τα εργαλεία για να την περιορίσει.

Οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες άντλησης πληροφοριών, όπως για παράδειγμα Booking, Airbnb, οι πλατφόρμες διανομής φαγητού καθώς και οι υπηρεσίες courier συμβάλλουν στη μείωση της φοροδιαφυγής μέσω της διάθεσης των στοιχείων στον ελεγκτικό μηχανισμό.

Μάλιστα, έχουν υπογραφεί πρωτόκολλα συνεργασίας και ήδη, σε ότι αφορά τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, η Booking αποβάλλει από την πλατφόρμα όσους δεν έχουν αριθμό μητρώου.

Στο στόχαστρο οι influencers
Η υπερ-έκθεση των influencers, ιδιαίτερα κατά την περίοδο της πανδημίας, όπου βρήκαν χώρο, συνεπεία του κλεισίματος της αγοράς, οδήγησε τον ελεγκτικό μηχανισμό στην επικέντρωση του ενδιαφέροντος του στα social media και συγκεκριμένα Instagram, Tik Tok, και Facebook. 

Ουσιαστικά η έντονη κινητικότητα τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να πωλήσουν τα προϊόντα που διαφημίζουν τους έφερε στην πρώτη γραμμή με τα πρώτα αποτελέσματα να είναι εντυπωσιακά.

Πλέον η φορολογική διοίκηση έχει στο πλάι της, τους followers, τους τηλεθεατές αλλά και τις εταιρείες ταχυμεταφορών. Το δίκτυο των «νέων ελεγκτών» που διαθέτει η ΑΑΔΕ ανέρχεται σε εκατοντάδες χιλιάδες και έχει απλωθεί διαδικτυακά σε όλη την επικράτεια.

Ετσι, λοιπόν οι εφοριακοί από το γραφείο τους μπορούν και συγκεντρώνουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία, εντοπίζοντας τη φοροδιαφυγή.

Τη σκυτάλη παίρνουν τα συνεργεία ελέγχου όπου διενεργούν ελέγχους στην έδρα των φυσικών προσώπων αλλά και των ηλεκτρονικών καταστημάτων, απλά και μόνο για να διαπιστώσουν και να καταγράψουν τις παραβάσεις.

Σημειώνεται ότι τον περασμένο Φεβρουάριο η φορολογική διοίκηση αναδιατάχθηκε δημιουργώντας δύο νέες υπερδιευθύνσεις. Μάλιστα, δημιουργήθηκε ένα νέο τμήμα που ασχολείται αποκλειστικά με τη φοροδιαφυγή του ηλεκτρονικού εμπορίου και των social media.

Η πρόσφατη αποκάλυψη της γνωστής influencer και μοντέλου, ήταν μόνο η αρχή αναφέρουν από την ΑΑΔΕ. Η εντατικοποίηση των διαδικτυακών ελέγχων αποτελεί προτεραιότητα του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή καθώς όπως φαίνεται η φοροδιαφυγή οργιάζει ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν τεράστια περιθώρια αύξησης των δημοσίων εσόδων.

Μετά λοιπόν την influencer, σειρά είχε παρουσιαστής τηλεοπτικής εκπομπής, ο οποίος ταυτόχρονα διαθέτει εταιρεία τηλε-πωλήσεων. Μετά από καταγγελίες καταναλωτών, οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ άρχισαν να παρακολουθούν τη συναλλακτική συμπεριφορά της επιχείρησης.

Ζήτησαν στοιχεία των παραδόσεων από την εταιρεία ταχυμεταφορών, με την οποία συνεργαζόταν η επιχείρηση, και βρήκαν ότι, για τέσσερις χρήσεις, δεν είχαν δηλωθεί 12.000 αποδείξεις, συνολικής αξίας 400.000 ευρώ.

Βρήκαν ακόμα ότι ο συγκεκριμένος παρουσιαστής δεν εμφανιζόταν τυπικά ως μέτοχος της εταιρείας, αλλά είχε βάλει μπροστά τη μητέρα του. Ηδη, έχουν επιβληθεί τα προβλεπόμενα πρόστιμα, ενώ ελέγχονται τόσο η επιχείρηση για τις υπόλοιπες χρήσεις, όσο και ο ίδιος και η μητέρα του για πιθανές άλλες φορολογικές παραβάσεις.

Πώς θα λειτουργεί η πλατφόρμα καταγγελιών
Σημειώνεται ότι το προσεχές διάστημα η ΑΑΔΕ θα θέσει σε ισχύ τη νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας οι πολίτες θα μπορούν να καταγγέλλουν περιπτώσεις φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου.

Η πλατφόρμα θα συγκεντρώνει όλες τις καταγγελίες των πολιτών – επώνυμες και ανώνυμες. Ειδικότερα, όσοι πολίτες θέλουν να καταγγέλλουν κάποια παράβαση θα εισέρχονται στην πλατφόρμα, η οποία θα είναι ανοιχτή για όλους, δηλαδή για την είσοδο στην ηλεκτρονική εφαρμογή δεν θα απαιτούνται κωδικοί πρόσβασης στο Taxinet, θα συμπληρώνουν σε ειδική φόρμα τα στοιχεία για το είδος και το χρόνο της φορολογικής παράβασης.

Στη συνέχεια θα περιγράφουν αναλυτικά την καταγγελία και θα συμπληρώνουν τα στοιχεία του φυσικού ή νομικού προσώπου που καταγγέλλουν. Μετά την αξιολόγηση της καταγγελίας θα παραδίδεται στους ελεγκτές οι οποίοι θα αναλάβουν να την ερευνήσουν.

Σημειώνεται ότι πολλές υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής, απάτες στο ΦΠΑ, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και παράνομου πλουτισμού έχουν έρθει στην επιφάνεια μετά από καταγγελία.

Με πληροφορίες από τη σελίδα kathimerini.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ανάφη: Το υπέροχο νησί για ήρεμες διακοπές και η πρωτιά στην Μεσόγειο (video)

Το υπέροχο νησί για ήρεμες διακοπές στις Κυκλάδες που κατέχει μια ξεχωριστή πρωτιά (ποια είναι;) σε όλη τη Μεσόγειο (video)

Σύρος – Μουσείο Κλωστοϋφαντουργίας: Παρουσιάζεται (23/05) το “Gyaros Story”

Παρουσίαση του νέου website και mobile application που μας «ταξιδεύει» στη Θαλάσσια Προστατευόμενη Περιοχή της Γυάρου

Νάξος: Δράσεις από το Δήμο για την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων

Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2024 - Μουσεία για την Εκπαίδευση και την Έρευνα

Νάξος – Πολιτιστικός & Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών: Το 1ο Συνέδριο Παιδιών ξεκινάει (!!!)

Το 1ο Συνέδριο Παιδιών είναι γεγονός - Κυριακή 19 Μαϊου - Ο κόσμος μας …με άλλα μάτια!

Κυκλάδες – Μ. Καφούρος: Ενημέρωση από Κυκλαδίτες για τοπικά θέματα

«Πρόγραμμα συναντήσεων του βουλευτή Κυκλάδων Μάρκου Εμμ. Καφούρου για τα τοπικά θέματα και τις Ευρωεκλογές».

Ιταλία: Για τον Μάιο επέλεξαν οι Ιταλοί Νάξο, Αστυπάλαια και Σκόπελο

Η επιλογή των Ιταλών για το φετινό Μάιο .. Τι αναφέρει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τουρισμού για τη Νάξο Βαγγέλης Κατσαράς

Κτηνοτροφική Ενωση Φιλωτίου – Β. Κρασσάς: “Φέρνουμε τον Υφυπουργό για να δει τα προβλήματα από κοντά” (video)

O πρόεδρος της Κτηνοτροφικής Ενωσης Φιλωτίου Βασίλης Κρασσάς μιλάει στη Ραδιοφωνία Κυκλάδων για την έλευση του Υφυπουργού Σταύρου Κελέτση (video)

Κάνεις δίαιτα; 52 light τυριά που τρώμε κι είναι όλα ελληνικά!

Τι τυριά τρώμε στη δίαιτα; Ξεχάστε τα αδιάφορα ξένα τυριά που πλασάρονται ως light. Οι Έλληνες παραγωγοί φτιάχνουν τα δικά τους, χαμηλά σε λιπαρά αλλά πλούσια σε γεύση.

ΟΤΑ: 30 εκατ. ευρώ από το Πράσινο Ταμείο για την δημιουργία αντιπυρικών ζωνών

Ο κύριος στόχος του έργου είναι να συμβάλλει στην αμφίδρομη και αποτελεσματική πυροπροστασία των οικισμών και των δασικών οικοσυστημάτων.

Νάξος – Δημαρχείο: Συνάντηση που “έλιωσε” τον πάγο στις εσωκομματικές σχέσεις;

Η συνάντηση που έγινε στο Δημαρχείο Νάξου παρουσία και των τεσσάρων βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας

Νάξος – Final 4 (U14): Σήμερα ο μεγάλος τελικός ανάμεσα στον Πανναξιακό ΑΟΚ και τον ΑΟ Ανδρου

Πως έφτασαν έως τον τελικό του u14 οι ΑΟ Ανδρου και Πανναξιακός ΑΟΚ...

Κυκλάδες – Final 4 (U-14): Κυρίαρχος ο Πανναξιακός ΑΟΚ

Εντυπωσιακός ο Πανναξιακός ΑΟΚ κατέκτησε τον τίτλο της καλύτερης ομάδας στο Final 4 (P-14)... Η ανάρτηση του Πανναξιακού ΑΟΚ και ο πολυτιμότερος παίκτης του τουρνουά

Νάξος – Χαλκί: Η έκλειψη Σελήνης το 1692, η αναβολή της συντέλειας ελέω ιερομόναχου Χρύσανθου

Ορεινός Αξώτης: 1692 μεγάλος πανικός στο Χαλκί Νάξου εξ αφορμής της εκλείψεως της Σελήνης

Ομάδα Αιγαίου: 30ος Επετειακός Διάπλους, γιορτή με κύματα αγάπης

30ος Επετειακός Διάπλους του Αιγαίου Πελάγους – Φούρνοι, Θύμαινα, Αγαθονήσι, Αρκιοί, Λειψοί, Πάτμος, Κίναρος, Σίκινος, Κουφονήσι 16 – 26 Μαΐου 2024

Χατζηανδρέου προς Προέδρους Κοινοτήτων Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: “επιβεβλημένη η παρουσία σας στη συνεδρίαση”.

Ανοιχτή Πρόσκληση του Λεονάδρου Χατζηανδρέου στους προέδρους των Κοινοτήτων Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ώστε να παραστούν στην αυριανή (13/05) συνεδρίαση για την αύξηση των δημοτικών τελών

Νάξος: Κλειστό το κεντρικό πάρκινγκ του δημαρχείου, ποιος ο λόγος (photos)

Νάξος.... Εδώ και 48 ώρες το μεγαλύτερο μέρος του πάρκινγκ στο Δημαρχείο είναι κλειστό ... Ποιος ο λόγος;

Νάξος: Η μεγάλη …. επιστροφή στην Αθήνα

Εικόνα από το λιμάνι της Νάξου σήμερα...

Ρόδος: «Λουκέτο» θα μπει στο κατάστημα με τα κρεβάτια μέσα στο νερό (!!!)

Τελεσίγραφο... Παράνομα μπαρ ξανά σε λειτουργία - «Λουκέτο» θα μπει στο κατάστημα της Ρόδου με τα κρεβάτια μέσα στο νερό, που βρέθηκε πέρυσι στην επικαιρότητα, καθώς έπρεπε να έχει σφραγιστεί από το 2017

Νάξος & Μικρές Κυκλάδες: Αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα “Καλοκαιρινή Φύλαξη Παιδιών με Δημιουργική Απασχόληση”

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: Εκδήλωση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο πρόγραμμα "Καλοκαιρινή Φύλαξη Παιδιών με Δημιουργική Απασχόληση" (χρονοδιάγραμμα)