Ο ελληνικός τουρισμός οδεύει φέτος προς νέο ρεκόρ. Παρ’ όλα αυτά, «σε μια ναυαρχίδα της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας, στο διάσημο νησί της Μυκόνου, οι επισκέπτες μειώνονται».
Σύμφωνα με το Γερμανικό Δημοσιογραφικό Δίκτυο (RND), «τους πρώτους τέσσερις μήνες, ο αριθμός αλλοδαπών ταξιδιωτών στο αεροδρόμιο της Μυκόνου μειώθηκε κατά 28% συγκριτικά με την ίδια περίοδο πέρυσι.
Ο αριθμός των διακινηθέντων επιβατών από το εξωτερικό ανήλθε τον Απρίλιο του 2023 σε 21.806 έναντι 30.760 το αντίστοιχο διάστημα της περσινής χρονιάς, καταγράφοντας μια μείωση της τάξεως του 29,1%. Σε ό,τι αφορά την πορεία του τετράμηνου, η διεθνής επιβατική κίνηση έφτασε τους 22.735, κινούμενη πτωτικά κατά 28,1% σε σχέση με τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2022, όπου είχε αγγίξει τους 31.609.
Η υποχώρηση αποτυπώθηκε και στον αριθμό των απευθείας διεθνών πτήσεων στο αεροδρόμιο της Μυκόνου. Ειδικότερα, τον Απρίλιο του 2023, ο αριθμός πτήσεων στο δίκτυο εξωτερικού διαμορφώθηκε σε 193 από 372 το αντίστοιχο διάστημα του 2022, σημειώνοντας μείωση 48,1%. Την ίδια στιγμή στους τέσσερις πρώτους μήνες της φετινής χρονιάς ο αριθμός των διεθνών πτήσεων έφτασε τις 237 έναντι 434 κατά το αντίστοιχο περσινό διάστημα, μειωμένος κατά 45,4%.
[…] Για τους κανονικούς παραθεριστές, το νησί δεν είναι πλέον προσιτό. Τον Ιούλιο, ακόμη και ένα δίκλινο δωμάτιο σε ξενώνα δύο αστέρων κοστίζει περίπου 150 ευρώ ανά διανυκτέρευση, ενώ η αντίστοιχη διαμονή σε ξενοδοχεία τεσσάρων ή πέντε αστέρων κοστίζει συχνά μεταξύ 400 και 800 ευρώ. Στις παραλίες, πολλά beach bars χρεώνουν αρκετές εκατοντάδες ευρώ για τις πολυτελείς ξαπλώστρες στην πρώτη σειρά ακριβώς δίπλα στη θάλασσα».
[…] Επιπλέον, δύο γνωστά παραλιακά μαγαζιά, το Nammos και το Principote καλούνται να κατεδαφίσουν παράνομα κτήριά τους, αντιμετωπίζοντας αυστηρές κυρώσεις, ακόμη και κλείσιμο. Για χρόνια στη Μύκονο οι ιδιοκτήτες συχνά καταλάμβαναν ολόκληρα τμήματα των παραλιών κατά τη διάρκεια της νύχτας και έχτιζαν νέα κτίρια ξανά και ξανά.
Η αστυνομία και οι οικοδομικές αρχές παρακολουθούσαν αδρανείς – εδώ η λέξη-κλειδί είναι η διαφθορά. Αυτό όμως άλλαξε όταν άγνωστοι επιτέθηκαν στον αρχαιολόγο Μανώλη Ψαρρό, ο οποίος παλαιότερα είχε καταγγείλει παράνομη δόμηση. Τώρα, η κυβέρνηση έχει στείλει ειδικούς ανακριτές στη Μύκονο. Οι έρευνες δείχνουν έως τώρα οργανώσεις παρόμοιες με τη μαφία, στις οποίες εμπλέκονται ιδιοκτήτες μπαρ, υπάλληλοι των πολεοδομικών αρχών, τοπικοί πολιτικοί και αστυνομικοί».
Πηγή: Deutsche Welle