Τετάρτη, 18 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΒιβλίοΝαξιακά Γράμματα: Συμπλήρωσε 13 χρόνια ζωής, πρωτοσέλιδο με απεραθίτες κουδουνάρηδες

Ναξιακά Γράμματα: Συμπλήρωσε 13 χρόνια ζωής, πρωτοσέλιδο με απεραθίτες κουδουνάρηδες

|

Επιασε 13αρι… Ενα από τα σημαντικότερα περιοδικά στην σύγχρονη ιστορία της Νάξου, τα “Ναξιακά Γράμματα” με τρίμηνη προυσία στα δρώμενα του νησιού κυκλοφορεί αυτές τις ημέρες…

Οπως δε διαβάζουμε στην εισαγωγή του

Κυκλοφόρησε το 46ο τεύχος (Ιανουάριος-Φεβρουάριος-Μάρτιος 2023) του τριμηνιαίου περιοδικού Ναξιακά Γράμματα, που εισήλθε αισίως στο 13ο έτος έκδοσής του. Και σε αυτό το τεύχος περιλαμβάνεται ενδιαφέρουσα και χρήσιμη ύλη που αφορά στη Νάξο και τον πολιτισμό της.

Στο νέο τεύχος και στην ενότητα ΜΕΛΕΤΗΜΑΤΑ υπάρχουν τα εξής άρθρα:

Δημήτρης Χατζηλαζάρου, Τα θέρετρα των Σχολών των Ιησουιτών και Ουρσουλινών στις Μέλανες της Νάξου.

Γιώργος Ανωμερίτης, Φραγκίσκος Άλβος. Ο Έλληνας πλοηγός από τη Νάξο (Axio), ο οποίος έκανε το γύρο του κόσμου με την αποστολή του Μαγγελάνου (1519-1522).

Ι. Κ. Προμπονάς, Τα ομηρικά έπη διαφωτίζουν το τοπωνύμιο Αριοβέσσα;

Μαρία Γιουρούκου, Η κοκόνα Ντουντού Μαρκοπολίτη. Μια ηρωίδα μεταξύ μύθου και πραγματικότητας.

Ιωάννης Στυλ. Βερώνης, Όταν κάπνιζαν οι φούρνοι στον Δαμαριώνα.

Στην ενότητα ΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ θα διαβάσετε την παρουσίαση:

  • της ποιήτριας Σοφίας Εμμ. Μπουγιούκα-Καραπάτη από τον Νίκο Δ. Δέτση.
  • του αυτοβιογραφικού βιβλίου του Κωνσταντίνου παπά-Ποστόλη Ψαρρά από τον Αντώνη Γ. Τζιώτη.

Στην ίδια ενότητα φιλοξενούνται διηγήματα του Δημήτρη Ι. Μουστάκα και της Άννας Μπαρδάνη- Ζαβιτσάνου.

Στο ίδιο τεύχος υπάρχουν επίσης οι μόνιμες στήλες:

Επισημάνσεις, που στεγάζουν άρθρο του Λάζαρου Ν. Θεόφιλου υπό τον τίτλο «Νησιωτικότητα και υγεία: Η περίπτωση της Νάξου».

Eξώφυλλο: Παρουσίαση από τη Γαλήνη Μπαρδάνη του εθίμου των απεραθιτών κουδουνάρηδων.

Ήτανε στιγμές…: Ο Ευάγγελος Μανωλάς, σχολιάζει μια φωτογραφία που αφορά στην εμπειρία του ταξιδιού με καΐκι λίγο μετά την Κατοχή. Η φωτογραφία προέρχεται από το Αρχείο του πατέρα του, γιατρού Γιαννούλη Μανωλά.

Ναξ-Αρχείον: Δημοσιεύεται (από την αρχειοθήκη του Λ. Ν. Θεόφιλου) και σχολιάζεται απόφαση του Κοινοτικού Συμβουλίου Νάξου της 1ης Αυγούστου 1920, που καταδικάζει την απόπειρα δολοφονίας του Ελευθερίου Βενιζέλου στις 30 Ιουλίου 1920 στο Παρίσι.

Ναξιακά Θέματα και Νάξιοι συγγραφείς (επιμ.: Βασίλης Φραγκουλόπουλος): Επικεντρώνεται στην πρόσφατη βιβλιογραφική και αρθρογραφική παραγωγή, η οποία αποτελεί μέρος του καταθετικού λογαριασμού μιας ναξιακής, διαρκώς επικαιροποιημένης, βιβλιογραφικής βάσης ποικίλων δημοσιευμάτων, αρχειακού υλικού και άλλων πληροφοριών για τη Νάξο και τους ναξιώτες συγγραφείς.

In Memoriam, όπου δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας προπέμπουν τον επίτ. Σύμβουλο της Επικρατείας Γιάννη Κ. Μαντζουράνη. Επίσης, δημοσιεύονται κείμενα (πεζό και ποιήματα) για τον θάνατο του Γεωργίου Ν. Φραγκίσκου, επίτ. Συμβολαιογράφου.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθευτούν το νέο ή παλαιότερα τεύχη του περιοδικού Ναξιακά Γράμματα ή να εγγραφούν ως συνδρομητές του από τον Εκδότη Ιωάννη Στυλ. Βερώνη (κινητό τηλέφωνο: 6944290450, info@veronis.net) ή την υπεύθυνη για την τυπογραφική μορφοποίηση και διεκπεραίωσή του Λία Φακίνου (GraphoPress Ε.Π.Ε., τηλ. 210 9523617). 

Δείτε τον σχετικό πίνακα περιεχομένων

naxiaka grammata

Και το εξώφυλλο

Εξώφυλλο-1

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Εκτακτο: Φωτιά σε εξέλιξη στον Κυνίδαρο

Επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις – Συνδρομή από υδροφόρες των ΟΤΑ για την κατάσβεση της δασικής πυρκαγιάς

«Με την Παλαιστίνη ως τη Λευτεριά»: Ψήφισμα της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δ.Σ. Νάξου για τη γενοκτονία στη Γάζα

Δριμεία κριτική της παράταξης στη στάση της δημοτικής αρχής – Καταγγελία για «λογική ίσων αποστάσεων» και σιγή γύρω από τη συνεργασία Ελλάδας–Ισραήλ

Πάρος: Αναδεικνύεται σε “διαμάντι” του τουρισμού πολυτελείας στην Ευρώπη

Από τις πρώτες επιλογές για ταξιδιώτες υψηλού εισοδηματικού επιπέδου — Διεθνείς διακρίσεις και αύξηση ενδιαφέροντος εκτός αιχμής επιβεβαιώνουν τη στρατηγική στροφή του νησιού

«ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ 2»: Σχέδιο αντισεισμικής θωράκισης από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο πολιτικής προστασίας ενεργοποιείται προληπτικά για την άμεση απόκριση και διαχείριση συνεπειών από ενδεχόμενους σεισμούς – Ο Δήμος επενδύει στη συνέργεια, την ετοιμότητα και την προστασία των πολιτών.

Συμμετοχή της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή άμυνα: Εθνική αποτυχία ή εθνική ευκαιρία;

Αρθρο του Δρ. Κωνσταντίνου Π. Μπαλωμένου με επίκεντρο την συζήτηση γύρω από τη συμμετοχή της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Αμυνα

ΑΟ Θήρας: Η Αναστασία Σιρίνινα στο ρόστερ για τη νέα χρονιά, προσθέτει εμπειρία και πάθος

Η 29χρονη κεντρική με θητεία σε Παναθηναϊκό, Θέτιδα και διεθνείς διοργανώσεις, έρχεται με όραμα και δυναμική να ενισχύσει τη φετινή πορεία της Σαντορινιάς ομάδας στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

«Μαγικές Νύχτες» στη σκηνή του Καμπανέλλη, όταν το Μουσείο ζωντάνεψε μέσα από τον χορό

Δύο παραστάσεις γεμάτες χρώμα, κίνηση και συγκίνηση από τη Fani’s Dance Studio, υπό την καθοδήγηση της Φανής Μπαρδή, ταξίδεψαν μικρούς και μεγάλους στο μαγικό κόσμο της Τέχνης.

Νάξος – Απείρανθος: Μνήμες από τη Χούντα, παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Βεριώνη με ανοιχτή συζήτηση

Το Σάββατο 21 Ιουνίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Απεράθου, μια ξεχωριστή εκδήλωση για την ιστορική μνήμη, την αντίσταση και τους ανεξιχνίαστους θανάτους της δικτατορίας.

Από τη Νάξο στη Super League, Ο Νικηφόρος Κατσαράς στον ΟΦΗ

Ο ταλαντούχος τερματοφύλακας του ΠΑΣ Νάξου κάνει το μεγάλο βήμα και μεταγράφεται στην Κ15 του ΟΦΗ, με φόντο τη συμμετοχή στην προεπιλογή της Εθνικής Ομάδας.

Ένα Κολυμβητήριο για την Τήνο, ιστορική ανακοίνωση από τον Υπουργό Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση

Σε μια θερμή εκδήλωση στο Κλειστό Γυμναστήριο του νησιού, παρουσιάστηκε το νέο έργο-ορόσημο για τις Κυκλάδες: Κολυμβητήριο στην Τήνο με χρηματοδότηση 2 εκατομμυρίων ευρώ.

Κόρωνος (Λυώνας) – Αντώνης Παπακωνσταντής: Έφυγε ξαφνικά, αλλά θα μείνει για πάντα δίπλα μας

Μια συγκινητική αποχαιρετιστήρια ανάρτηση του Γιώργου Κουφόπουλου για τον αγαπημένο φίλο, συνοδοιπόρο και πρώην πρόεδρο του συλλόγου

“O Χαρχαλιάς”: Η νέα ταβέρνα στη Μέση Ποταμιά που μαγειρεύει με καρδιά και μνήμες

Στην πράσινη καρδιά της Νάξου, μια αυθεντική ταβέρνα σερβίρει γεύσεις που μυρίζουν πατρίδα, με σεβασμό στην τοπική παράδοση και ζεστή φιλοξενία που σε κάνει να νιώθεις σαν στο σπίτι σου.

Αθήνα – Σύνταγμα: Θρήνος για τον Ανδρέα Κυριακόπουλο

Η ανακοίνωση της ProSport για τον ξαφνικό θάνατο του εκλεκτού συνεργάτη – «Το κενό του είναι δυσαναπλήρωτο, καλό ταξίδι φίλε…»

Δέκα σχολεία των Κυκλάδων περιμένουν διευθυντή, θέση ευθύνης και καρδιάς (πίνακας)

Ανοιχτή η προκήρυξη για τους εκπαιδευτικούς που θέλουν να στελεχώσουν τις σχολικές μονάδες νησιών όπως η Νάξος, η Σίφνος, η Κύθνος και η Μύκονος ως διευθυντές (πίνακας)

Ν. Πιτταράς: “Το ότι χτίζουν όπου να ’ναι, το ότι βάζουν τσάπες μέσα στη θάλασσα και βγάζουν τα βράχια, είναι κατάντια για τη Νάξο”

Οι αγρότες της Νάξου πιέζονται από τον υπερτουρισμό, που απορροφάει ολοένα και περισσότερους υδάτινους πόρους και επεκτείνεται με τη δόμηση. Μπορεί να βρεθεί ισορροπία; Η «Κ» μίλησε με όλες τις πλευρές της τοπικής κοινωνίας

Europa Nostra: Διεθνής διάκριση για τον Πύργο “Κάμπονες 1615” στη Νάξο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ένα ζωντανό σύμβολο πολιτιστικής αναγέννησης και βιώσιμης αποκατάστασης από τις Κυκλάδες ανάμεσα στα κορυφαία παραδείγματα ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς για το 2025

Στέλλα Τσουνέλλη – Φουτάκογλου: Η τελευταία κεντήστρα της παράδοσης στη Χώρα της Νάξου

Από τη Μικρά Ασία στη Νάξο, η κυρία Στέλλα υφαίνει με βελόνα και νήμα τις μνήμες, τις ρίζες και την ψυχή ενός τόπου που δεν ξεχνά.

Νάξος: Μπήκαν τα θεμέλια της νέας πτέρυγας του Νοσοκομείου, ένα όραμα γίνεται πράξη

Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί την έναρξη της ουσιαστικής αναβάθμισης της δημόσιας υγείας στη Νάξο, με την τοπική κοινωνία να παρακολουθεί με ελπίδα και προσδοκία την πρόοδο του έργου.

Νάξος: Όταν τα σκουπίδια… μιλούν, μήνυμα με σακούλες σε ασυνείδητο οδηγό

Παρκάρισμα "καρφί" δίπλα στους κάδους και η πιο ευφάνταστη απάντηση των κατοίκων: δύο σακούλες σκουπιδιών στο καπό αυτοκινήτου. Νάξος, έχεις ταλέντο!

Guardian: Η παραλία στο Καστράκι της Νάξου ανάμεσα στις τρεις καλύτερες της Ευρώπης για το 2025

Διπλή διάκριση για την Ελλάδα – Το Καστράκι Νάξου και η Φακίστρα Πηλίου ανάμεσα στους κορυφαίους προορισμούς για ήλιο, θάλασσα και αυθεντική απόλαυση