Μια συζήτηση για την κατανομή των πόρων στην Υγεία, η οποία έγινε σε λάθος πεδίο, τη λάθος στιγμή και με τη χρήση ενός τελείως άστοχου παραδείγματος για τους ογκολογικούς ασθενείς τελικού σταδίου, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων ασθενών και γιατρών και οδήγησε χθες ένα γιατρό και βουλευτή του ελληνικού Κοινοβουλίου να παραιτηθεί της ευκαιρίας να διεκδικήσει την επανεκλογή του.
Η αναφορά του καθηγητή Ορθοπεδικής του ΕΚΠΑ και τέως βουλευτή της Ν.Δ. Σπύρου Πνευματικού για τον περιορισμό ιατρικών πράξεων με μεγάλο κόστος σε ασθενείς που δεν έχουν καλή πρόγνωση, με παράδειγμα τους καρκινοπαθείς τελικού σταδίου, με τη φράση «πρέπει κάποια στιγμή να τραβήξουμε μια γραμμή, γιατί είναι πάρα πολύ δύσκολο να μπορούμε να αντεπεξέλθουμε στα έξοδα», δεν έγινε σε μια επιστημονική συνάντηση με ειδικούς – γνώστες του αντικειμένου, αλλά σε μια ραδιοφωνική εκπομπή (ΣΚΑΪ), με περιορισμένο χρόνο στον «ραδιοφωνικό αέρα», και χωρίς τεκμηριωμένο επιστημονικό αντίλογο.
Και χαρακτηρίστηκε από τους εκπροσώπους των καρκινοπαθών ως «επικίνδυνη». Οπως τονίζεται σε ανακοίνωση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), «απόψεις σαν και αυτές δεν απέχουν πολύ από το να οδηγήσουν το αγαθό της δημόσιας υγείας σε μονοπάτια σκοτεινά, στα οποία ο άνθρωπος αντιμετωπίζεται ως προϊόν και όχι ως προσωπικότητα με συνείδηση, συναισθήματα, ανάγκες και αξιοπρέπεια».
Η ΕΛΛΟΚ επισημαίνει ότι την ώρα που είναι σε εξέλιξη συζητήσεις για τη βελτίωση της περίθαλψης των καρκινοπαθών με προγράμματα κατ’ οίκον χορήγησης θεραπείας (το πρωί των επίμαχων δηλώσεων, ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης επισκεπτόταν το ογκολογικό νοσοκομείο «Αγιος Σάββας», όπου ενημερώθηκε για σχετικό πρόγραμμα), τη βελτίωση της πρόσβασης των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες και σε εξειδικευμένη ιατρική και την ανάπτυξη δομών ανακουφιστικής φροντίδας για την αξιοπρεπή διαβίωση έως το τέλος, ο κ. Πνευματικός «επέλεξε να κάνει αναφορά σε cost-effectiveness πρακτικές, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα τους καρκινοπαθείς τελικού σταδίου».
Οπως σημείωσε στην «Καθημερινή» ο πρόεδρος της ΕΛΛΟΚ Γεώργιος Καπετανάκης, «είναι τελείως άστοχο, εκτός λογικής και άκαιρο. Αντί να συζητήσουμε πώς θα προσφέρουμε καλύτερες υπηρεσίες για τους ασθενείς, μπαίνουμε στη διαδικασία να κοστολογήσουμε την ανθρώπινη ζωή. Πλέον είναι τόσο πολλές οι κλινικές μελέτες για νέες θεραπείες οι οποίες είναι σε εξέλιξη, που κάθε μέρα ζωής, κάθε στιγμή, μετράει». Ο ίδιος επισημαίνει ότι «το σύστημα υγείας έχει πολλά προβλήματα και πεδία σπατάλης. Εάν θέλει ο κ. Πνευματικός να συνεισφέρει με την εμπειρία του ως λειτουργός υγείας, ας αναζητήσει σε αυτά τα πεδία πόρους για το σύστημα».
Πάντως, ο ίδιος ο κ. Πνευματικός, σε ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ζήτησε συγγνώμη «από κάθε πολίτη και ασθενή χωριστά», σημειώνοντας ότι τα λεγόμενά του, «δεδομένου και του περιορισμένου χρόνου που είχα να αναλύσω ένα τόσο δύσκολο θέμα», παρερμηνεύθηκαν.