Παρασκευή, 6 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΑπόψειςΜαρτάκης: Στρατηγικό λάθος η χρήση του όρου "υπερτουρισμός"

Μαρτάκης: Στρατηγικό λάθος η χρήση του όρου “υπερτουρισμός”

|

Το 2023 αναμένεται να αναδειχθεί ως χρονιά «κόμβος» για την εξέλιξη του τουρισμού στην Ελλάδα.

Του Νότη Μαρτάκη (*)

Τα δεινά της πανδημίας που περιόρισαν τις μετακινήσεις και άρα τις οικονομικές εισροές, η πληθωριστική και ενεργειακή κρίση που ακολούθησε και συρρίκνωσε το εισόδημα των ταξιδιωτών, οι γεωπολιτικές αναταράξεις που άλλαξαν τον παγκόσμιο χάρτη των μετακινούμενων τουριστών αλλά και η δυναμική είσοδος νέων «παικτών» όπως η Τυνησία, το Μαρόκο, η Αίγυπτος, ακόμα και η Γεωργία, μετά την τελευταία εντυπωσιακή της εμφάνιση στην ΙΤΒ, αποτελούν εν δυνάμει κινδύνους για τη χώρα μας.

Και όλα αυτά, με την εντεινόμενη έλλειψη σε θέσεις προσωπικού που αποτελεί μια σοβαρή απειλή για το επίπεδο των προσφερόμενων υπηρεσιών, στο οποίο θα κριθεί, εν τέλει, η επαναληψιμότητα της επίσκεψης.

Μπροστά σε αυτή τη σωρεία των απειλών, παρατηρούμε μια «νιρβάνα» επιτυχιών που έχει απλά να κάνει με ποσοτικά στοιχεία, μακράν των ποιοτικών χαρακτηριστικών που θα έπρεπε να μας απασχολούν.

Και, σαν να μην έφταναν όλα αυτά, παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια, μια υφέρπουσα φημολογία περί δήθεν υπερτουρισμού την ώρα που δεν έχουμε συμφωνήσει για τον ακριβή ορισμό της.

Είχα από το 2019 επισημάνει ότι σε μια εποχή έντονων ανταγωνιστικών πιέσεων στον τουρισμό της Ελλάδας, η χρήση του «δημοφιλούς» όρου του «υπερτουρισμού» αποτελεί σημαντικό στρατηγικό λάθος.

Και τούτο διότι, ειδικά στη χώρα μας, είναι διαφορετικό να μιλάμε για ένα μόνιμο φαινόμενο, όπως συμβαίνει σε ευρωπαϊκές , κυρίως, πόλεις και άλλο να αναφερόμαστε σε συγκυριακή υπερφόρτωση , όπως μπορεί να συμβαίνει στη διάρκεια του ηλιοβασιλέματος στην Οία της Σαντορίνης ή στις ουρές των επισκεπτών της Ακρόπολης, ειδικά όταν υπάρχει μεγάλη προσέλευση επιβατών κρουαζιερόπλοιων.

Στα δύο αυτά παραδείγματα, οφείλω να επισημάνω ότι το πρόβλημα έγκειται στη διαχείριση του εισερχόμενου πλήθους που, στη μεν περίπτωση της Οίας έχει να κάνει με την ανάδειξη και των άλλων σημείων του νησιού που δυστυχώς δεν έχουν προβληθεί επαρκώς, στη δε περίπτωση της Αθήνας, υπάρχει ένας αδικαιολόγητος διαχωρισμός από την υπόλοιπη Αττική που επανειλημμένα – αλλά χωρίς αποτέλεσμα – έχω υποστηρίξει ότι έχει τη μορφή νησιού με όσα μπορεί να προσφέρει στον επισκέπτη ένας νησιωτικός προορισμός.

Το θέμα , συνεπώς, είναι ότι ενώ υπερτουρισμός , με τη σωστή έννοια του όρου δεν υφίσταται, δεχόμαστε, ως χώρα ένα «στίγμα» που δεν μας ανήκει. Πολύ περισσότερο που ακόμα και οι διεθνείς στατιστικές αδικούν , στην ουσία, τουριστικές περιοχές για τον απλούστατο λόγο ότι υπάρχει δυσαναλογία στον υπολογισμό της σχέσης κατοίκων και επισκεπτών, με αποτέλεσμα τα συμπεράσματα, κατά τη γνώμη μου, να μην αποδίδουν την πραγματικότητα.

Και εξηγούμαι : Σε αντίθεση με τις μεγάλες πόλεις, όπου συνυπάρχουν οι επαγγελματίες και εργαζόμενοι στον τουρισμό με τους επισκέπτες, στις τουριστικές περιοχές, πέρα από την “εισαγωγή” τουριστών, υπάρχει και αντίστοιχη προσέλευση επαγγελματιών και εργαζομένων που διαμένουν στις περιοχές όλο το διάστημα της τουριστικής περιόδου. Η αναφορά ανά κάτοικο, συνεπώς, δεν λαμβάνει υπόψη και τους προσωρινούς κατοίκους λόγω επαγγελματικής ενασχόλησης και αναφέρεται μόνο στους μόνιμους κατοίκους, πράγμα που, κατά τη γνώμη μου αλλοιώνει την αναλογία.

Ο ισχυρισμός μου, λοιπόν, είναι ότι, αν υπολογίσουμε στους κατοίκους και τους εποχικούς απασχολούμενους, η αναλογία με τους επισκέπτες είναι μικρότερη, πράγμα που δεν αποδίδει την πραγματική εικόνα για τυχόν υπερτουρισμό.

Ακόμα δε, και στην Αττική, έχει σημασία να υπολογίσουμε κάτοικο και επισκέπτη στην Αθήνα με τους αντίστοιχους των παραλιακών ζωνών και, επομένως, χρήσιμα συμπεράσματα θα είχαμε αν γνωρίζαμε τη συγκεκριμένη αναλογία ανά Δήμο και όχι λαμβάνοντας υπόψη την πρωτεύουσα ως σημείο σύγκρισης με το υπόλοιπο κομμάτι της Περιφέρειας.

Είναι σαφές ότι, σε αυτή τη χρονική καμπή, ουδείς έχει το δικαίωμα να εφησυχάζει. Και ήδη τα μηνύματα αλλά και η εμπειρία έχουν αποδείξει ότι τα όρια ανάμεσα στην ανάπτυξη και την υποβάθμιση ενός προορισμού, μπροστά σε όλα τα υπόλοιπα που ανέφερα στην εισαγωγή του σημειώματός μου, είναι πολύ στενά και μπορεί να μας οδηγήσουν από τη μια φάση στην άλλη.

# Ο Νότης Μαρτάκης είναι πρόεδρος του Ομίλου MTC GROUP


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Σύλλογος Προστασίας Αγριας Ζωής: Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και “Το σπίτι μας είναι και των άλλων”

Η άγρια ζωή της Νάξου χάνει το σπίτι της. Ήρθε η ώρα να αλλάξουμε, πριν χάσουμε και το δικό μας.

Naxos Medical: Αγγειοχειρουργικό ιατρείο, εξειδικευμένη φροντίδα δίπλα μας

Ο Επίκουρος Καθηγητής Γεώργιος Σφυροέρας επιστρέφει (για μία ακόμη φορά) στη Νάξο για να προσφέρει εξειδικευμένες αγγειοχειρουργικές εξετάσεις στο πλευρό των κατοίκων

Αντίο Μίμη: Θλίψη στην οικογένεια της ΑΕΚ για τον Δημήτρη Χατζηχρήστο

Βαρύ πένθος στην οικογένεια της ΑΕΚ, αλλά και συνολικά στο ελληνικό ποδόσφαιρο, προκάλεσε η είδηση του θανάτου του Δημήτρη Χατζηχρήστου, μιας από τις πιο εμβληματικές φυσιογνωμίες της εξέδρας στη χώρα μας.

Νάξος – Κόρωνος: Μια προσφορά από καρδιάς στη μνήμη του Νικόλα Μανωλά

Οι γονείς των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Κορώνου Νάξου ευγνωμονεί την οικογένεια του Νικόλα Μανωλά για μια δωρεά που θα δώσει φωνή στις μαθητικές εκδηλώσεις

Σίφνος: Οι «Φρυκτωρίες» φωτίζουν ξανά τις Κυκλάδες, σημείο συνάντησης πολιτισμού (αφίσα)

Την Κυριακή 8 Ιουνίου, 14 νησιά των Κυκλάδων ενώνονται συμβολικά μέσω των Φρυκτωριών, τιμώντας την ιστορική μνήμη και την ανάγκη για επικοινωνία και συλλογικότητα

Νάξος – Τυροκομείο Πιτταρά: Γιατί για εμάς, το περιβάλλον δεν είναι μια μέρα, είναι τρόπος ζωής

Το Τυροκομείο Πιτταρά στη Νάξο τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με πράξεις που ξεκινούν από τη γη και καταλήγουν στο τραπέζι μας

Νάξος – Θερινά Εργαστήρια Μουσικής: Το Καλοκαίρι γεμίζει (και φέτος) ήχους και δημιουργία (αίτηση)

Με την καλλιτεχνική διεύθυνση του διεθνούς φήμης συνθέτη Αλέξανδρου Καλογερά, τα μουσικά εργαστήρια προσφέρουν δωρεάν εμπειρίες σε μικρούς και μεγάλους από τις 23 Ιουνίου έως τις 31 Αυγούστου 2025 (αίτηση)

Νάξος: «Αυτές που κάψαν το σανίδι», θεατρικό αφιέρωμα στις γυναίκες του ρεμπέτικου

Δύο παραστάσεις αφιερωμένες στις σπουδαίες γυναικείες φωνές του ρεμπέτικου τραγουδιού, με την καθοδήγηση του Χρήστου Ζέκα, από την Ομάδα 9+ Έντεκα.

Παρεμβάσεις του Εμπορικού Συλλόγου Σαντορίνης προς υπουργούς και FRAPORT

Συλλογικό αίτημα για στρατηγικό σχεδιασμό και ουσιαστική στήριξη

Δήμος Θήρας: Σε ισχύ ο νέος Κανονισμός Καθαριότητας

Έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος, τη δημόσια υγεία και τη συλλογική ευθύνη των πολιτών

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Κυκλάδες – Blue Star Ferries: Ξεκινούν τα θερινά δρομολόγια του “Blue Star 1”, πρωινό το “Blue Star Naxos”

Από την Κυριακή 1 Ιουνίου, το "Blue Star 1" αναλαμβάνει τη βραδινή αναχώρηση από Πειραιά, ενώ από Δευτέρα 2 Ιουνίου, το "Blue Star Naxos" ξεκινάει τα καθημερινά πρωινά του δρομολόγια προς Πάρο, Νάξο, Μικρές Κυκλάδες, Αμοργό και Αστυπάλαια.

“Να βουίξει το Αιγαίο”: Το νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου γεμίζει νησιώτικο ρυθμό το καλοκαίρι μας (video)

Θάλασσα, μελωδία και χορός ενώνονται στο νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου που υπόσχεται να μας ταξιδέψει στα γαλανά νερά του Αιγαίου.

Νάξος: Πυρκαγιά σε ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο καθοδόν προς τη Χώρα

Με ψυχραιμία και συνεργασία πολιτών και Πυροσβεστικής αποφεύχθηκε σοβαρό περιστατικό στο δρόμο Γλυνάδου – Χώρας

Νάξος: Έτοιμος ο νέος δρόμος που ενώνει Αγιο Προκόπιο με Κάπαρες (Πλάκα – Αγία Αννα)

Παραδόθηκε στην κυκλοφορία ο νέος οδικός άξονας που συνδέει τον Άγιο Προκόπιο με τις Κάπαρες, μειώνοντας τον χρόνο διαδρομής και αυξάνοντας την οδική ασφάλεια – Ευχαριστίες από τον πρόεδρο της κοινότητας Αγίου Αρσενίου

Mission (Not) Possible: Νορβηγοί, με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο από Νάξο “πιάστηκαν” στα σύνορα

ζευγάρι τουριστών αποφάσισε να... κάνει εξαγωγή ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου, αλλά το ταξίδι τους σταμάτησε λίγο πριν τη "μεγάλη έξοδο".

Κυκλάδες – “Μαριέττα Γιαννάκου”: Ξεκινά η ανακαίνιση 17 σχολείων μέσω του προγράμματος (πίνακας)

Υπογράφηκε η σύμβαση για την υλοποίηση σημαντικών παρεμβάσεων σε 426 σχολικές μονάδες πανελλαδικά – Εργασίες και σε σχολεία Πάρου, Νάξου, Μυκόνου, Σύρου, Τήνου, Θήρας και Ίου

Κουφονήσια – “Γιορτή Ψαρά”: Μια νύχτα αφιερωμένη στους ανθρώπους της θάλασσας (video)

Παράδοση, διάλογος και κοινότητα ενώθηκαν στη Γιορτή του Ψαρά στα Κουφονήσια, με την παρουσία τοπικών αρχών και ανθρώπων που κρατούν ζωντανό το νησιωτικό μας πνεύμα.

Η 15χρονη Τόνια Κορρέ από τη Νάξο κατακτά τις πίστες των Βαλκανίων!

Με εντυπωσιακές επιδόσεις στο BMU στις Σέρρες, η νεαρή αναβάτρια ανεβαίνει στο βάθρο και στοχεύει σε διεθνείς διακρίσεις.

«Κλείνουμε – γιατί αλλιώς θα μας κλείσουν»: Η εστίαση στην Πάρο κατεβάζει ρολά στις 5 Ιουνίου

Οι επαγγελματίες διαμαρτύρονται για τις καθυστερήσεις και τα εξοντωτικά πρόστιμα που απειλούν τη λειτουργία των επιχειρήσεων τους – Ζητούν άμεσες λύσεις