Μία ημέρα μετά τη μερική κατάρρευση του υδροηλεκτρικού φράγματος στην κατεχόμενη από τους Ρώσους περιοχή Νόβα Καχόβκα, στη νότια Ουκρανία, η στάθμη του νερού συνέχιζε να ανεβαίνει και στις δύο όχθες του Δνείπερου, προκαλώντας μεγάλης έκτασης καταστροφές.
Τον γύρο του κόσμου κάνουν τα βίντεο τηλεοπτικών συνεργείων που απεικονίζουν σπίτια να έχουν παρασυρθεί από τα νερά του ποταμού και πολίτες να αγωνίζονται να σώσουν ό,τι μπορεί να σωθεί, με τα πυρά των εμπολέμων να ακούγονται από κοντινή απόσταση.
Στη διάρκεια επίσκεψής του στην πόλη της Χερσώνας, που απελευθερώθηκε τον περασμένο Νοέμβριο από τα ουκρανικά στρατεύματα, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Ολεξάντρ Κουμπράκοφ δήλωσε ότι η υπερχείλιση του νερού προκαλεί εκρήξεις ναρκών που είχε τοποθετήσει στην περιοχή ο ρωσικός στρατός και απειλεί να μεταφέρει στις πλημμυρισμένες περιοχές μολυσματικές ασθένειες και επικίνδυνες χημικές ουσίες. Οι τοπικές αρχές ανακοίνωσαν ότι 1.582 σπίτια πλημμύρισαν στη δεξιά όχθη του ποταμού, που ελέγχεται από τα ουκρανικά στρατεύματα, ενώ 1.457 πολίτες απομακρύνθηκαν από τις οικίες τους στη διάρκεια της νύχτας.
Από την πλευρά τους, οι Ρώσοι έθεσαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τις περιοχές που υπέστησαν καταστροφές στην κατεχόμενη ανατολική όχθη του ποταμού όπου, σύμφωνα με το πρακτορείο TASS, περίπου 2.700 σπίτια πλημμύρισαν και σχεδόν 1.300 άνθρωποι απομακρύνθηκαν, ενώ γύρω στους 100 παρέμεναν εγκλωβισμένοι και επτά αγνοούνταν. Τα αίτια της καταστροφής δεν είχαν μέχρι χθες το βράδυ διευκρινιστεί, με τις δύο πλευρές να συνεχίζουν να αλληλοκατηγορούνται. Ο εκπρόσωπος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, δήλωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση «δεν είναι βέβαιη» ποιος προκάλεσε την κατάρρευση του φράγματος και ότι συνεργάζεται με την ουκρανική πλευρά για τη διευκρίνιση των αιτίων.
Ρεπορτάζ των New York Times αναφέρει ότι η πλειονότητα των ειδικών πιθανολογεί ότι η κατάρρευση προκλήθηκε από την πυροδότηση εκρηκτικών μέσα στις εγκαταστάσεις του φράγματος, ενώ τα ενδεχόμενα να οφείλεται σε πυραυλικά πλήγματα ή σε συστημικές φθορές της εγκατάστασης, αν και δεν αποκλείονται, θεωρούνται λιγότερο πιθανά. Αλλο ρεπορτάζ του CNN επικαλείται μαρτυρία Ουκρανού αξιωματικού, κατά τον οποίο Ρώσοι στρατιώτες παρασύρθηκαν και πνίγηκαν από την υπερχείλιση του φράγματος.
Ο ίδιος υποστήριξε ότι το φράγμα ανατινάχθηκε από τους Ρώσους, με στόχο να εμποδιστεί η ουκρανική αντεπίθεση. «Η καταστροφή ενός από τους μεγαλύτερους υδάτινους ταμιευτήρες της Ουκρανίας συνιστά απολύτως συνειδητή ενέργεια» των Ρώσων, υποστήριξε χθες ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι πολλές περιοχές απειλούνται από έλλειψη πόσιμου νερού. Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Νικολάι Πατρούσεφ, υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ, η Βρετανία και το ΝΑΤΟ «συντονίζουν τις ενέργειες της Ουκρανίας», επομένως «φέρουν ευθύνες» για την καταστροφή της Νόβα Καχόβκα, την οποία, κατά τη Μόσχα, προκάλεσε το Κίεβο.
Μέσα σε όλα αυτά, ο Ταγίπ Ερντογάν θεώρησε ότι έχει άλλη μια ευκαιρία να διεκδικήσει ρόλο μεσολαβητή σε μια διεθνή κρίση. Ο Τούρκος πρόεδρος τηλεφώνησε στους Ζελένσκι και Πούτιν και τους πρότεινε να συγκροτηθεί, με τουρκική μεσολάβηση, διεθνής εξεταστική επιτροπή για τη διερεύνηση του συμβάντος, κατά το πρότυπο της διαπραγμάτευσης για τις εξαγωγές των ουκρανικών σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.
Στο πεδίο των στρατιωτικών επιχειρήσεων, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανέφερε χθες ότι οι Ουκρανοί επιχείρησαν σειρά επιθέσεων γύρω από το Μπαχμούτ, στην περιοχή Ντονέτσκ, αλλά αποκρούστηκαν αποτελεσματικά. Πάντως ο γραμματέας του ουκρανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, Ολέξι Ντανίλοφ, δήλωσε ότι, σε πείσμα των ανακοινώσεων της Μόσχας, η από καιρό αναμενόμενη ουκρανική αντεπίθεση δεν έχει ξεκινήσει ακόμη, για να προσθέσει: «Οταν αρχίσουμε την αντεπίθεση όλοι θα το γνωρίζουν, θα το βλέπουν με τα μάτια τους».
Εξάλλου το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε χθες ότι Ουκρανοί σαμποτέρ ανατίναξαν τμήμα του αγωγού Τολιάτι – Οδησσός, που μεταφέρει ρωσική αμμωνία στην περιοχή του Χάρκοβο. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο τέτοιου τύπου αγωγό στον κόσμο και η επισκευή του θα χρειαστεί τουλάχιστον τρεις μήνες, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα, η οποία απείλησε ότι η Μόσχα μπορεί να μην ανανεώσει τη συμφωνία για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών.
Στο μεταξύ, χθες το βράδυ ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε στο Politico πως η Ουκρανία δεν έχει καμία σχέση με τη δολιοφθορά του αγωγού Nord Stream. «Εγώ είμαι ο πρόεδρος κι εγώ δίνω εντολές. Η Ουκρανία δεν έκανε την επίθεση. Ποτέ δεν θα δρούσα έτσι», είπε.
Μήνυμα της Δύσης προς τη Ρωσία ενόψει της ουκρανικής αντεπίθεσης θα αποτελέσουν τα αεροπορικά γυμνάσια του ΝΑΤΟ στο διάστημα 12-23 Ιουνίου στη Γερμανία, υπό την επωνυμία Air Defender 23. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ανάλογη άσκηση στην ιστορία της Συμμαχίας, όπου θα λάβουν μέρος 250 αεροσκάφη και 10.000 στρατιώτες από 25 κράτη-μέλη.
Με πληροφορίες από τη σελίδα kathimerini.gr / Reuters