Παρασκευή, 6 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΑιγαίοOTE - Νότιο Αιγαίο: Οπτικές ίνες με υψηλές ταχύτητες αγκαλιάζουν την περιφέρεια

OTE – Νότιο Αιγαίο: Οπτικές ίνες με υψηλές ταχύτητες αγκαλιάζουν την περιφέρεια

|

Στην υλοποίησή του περνά τμήμα του έργου Ultra-FastBroadband (UFBB) συνολικού προϋπολογισμού 884 εκατ. (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) για τη δημιουργία δικτύων οπτικών ινών σε ημιαστικές και αγροτικές περιοχές, που δεν έχουν συμπεριληφθεί στις επενδύσεις των τηλεπικοινωνιακών παρόχων.

Ο ΟΤΕ ο οποίος αναλαμβάνει τρεις από τις επτά συνολικά γεωγραφικές περιοχές (lots) στις οποίες είναι χωρισμένο το UFBB έχει κληθεί από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης να υπογράψει τη σχετική σύμβαση την ερχόμενη Τρίτη (6 Ιουνίου).

Δεν υπάρχει εκτίμηση για το πότε θα υπογραφεί η αντίστοιχη σύμβαση με ανάδοχο την κοινοπραξία Τέρνα Ενεργειακή – Grid Telecomsπου έχει πλειοδοτήσει για τις υπόλοιπες τέσσερις γεωγραφικές περιοχές. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η επιτροπή διενέργειας του διαγωνισμού εξετάζει τα δικαιολογητικά που έχει προσκομίσει η προαναφερόμενη κοινοπραξία ώστε στη συνέχεια η σύμβαση να αποσταλεί προς έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Το UFBB θα υλοποιηθεί μέσω Σύμπραξης Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) διάρκειας 26 ετών. Χρηματοδοτείται ως προς την κατασκευή από το ΕΣΠΑ με 249 εκατ. (ΕΣΠΑ 2014 – 2020 και ΕΣΠΑ 2021 – 2027) και μέσω ιδίων και δανειακών κεφαλαίων των αναδόχων, ενώ η λειτουργία του θα καλυφθεί από τους ιδιωτικούς φορείς σύμπραξης. Μετά το πέρας των 26 ετών το δίκτυο οπτικών ινών που θα κατασκευαστεί θα μεταβιβαστεί εξ ολοκλήρου στο ελληνικό Δημόσιο.

Συνολικά, βάσει στοιχείων του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, εκτιμάται ότι περισσότερα από 837.500 νοικοκυριά και επιχειρήσεις (18% του συνόλου) θα αποκτήσουν δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο με υπερ-υψηλή ταχύτητα (100 Mbps / 1 Gbps). Επιπλέον, 10.300 δημόσια κτήρια (σχολεία, κέντρα υγείας, ΚΕΠ, κλπ.) θα συνδεθούν στο διαδίκτυο με συμμετρικές ταχύτητες 1 Gbps, ενώ θα καλυφθούν και 2.950 απομακρυσμένοι οικισμοί.

Ο ΟΤΕ ειδικότερα θα καλύψει με δίκτυα οπτικών ινών, περίπου 124.000 νοικοκυριά – επιχειρήσεις (Lot1) σε 9 Περιφερειακές Ενότητες (Ροδόπης, Δράμας, Έβρου, Ξάνθης, Ζακύνθου, Ηλείας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Μεσσηνίας), 122.000 (Lot 3) σε 13 Περιφερειακές Ενότητες (Εύβοιας, Σύρου, Άνδρου, Θήρας, Κέας – Κύθνου, Μήλου, Μυκόνου, Νάξου, Πάρου Τήνου, Ηρακλείου, Ρεθύμνου, Χανίων) και περίπου 101.000 (Lot 7) σε 14 Περιφερειακές Ενότητες (Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Κ.Τ. Αθηνών, Β.Τ. Αθηνών, Δ.Τ. Αθηνών, Ν.Τ. Αθηνών, Αν. Αττικής, Δ. Αττικής, Πειραιώς και Νήσων, Καλύμνου, Καρπάθου, Κω, Ρόδου, Λασιθίου).

Όπως υποχρεούται από τη διαδικασία ο ΟΤΕ έχει ιδρύσει για την υλοποίηση του UFBB την μονοπρόσωπη ειδικού σκοπού εταιρεία, υπό την ονομασία, UltrafastOTE, και αντιστοίχως οι Τέρνα Ενεργειακή – Grid Telecoms, την Τerna Fiber.

Να σημειωθεί ότι το εν λόγω ΣΔΙΤ έχει καθυστερήσει σημαντικά. Η διαδικασία είχε ξεκινήσει από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Το παρέλαβε η επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ, χωρίς να σταθεί δυνατόν να επισπεύσει τις διαδικασίες. Μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια του ανταγωνιστικού διαλόγου ζητήθηκε από τους ενδιαφερόμενους να διαφοροποιηθούν σημαντικοί όροι των προς υπογραφή συμβάσεων, κάτι που συνέβαλε στις καθυστερήσεις. Η ανακήρυξη των αναδόχων έγινε με απόφαση του αρμοδίου υπουργού 15.02.2022, δηλαδή για να έρθει η ώρα της υπογραφής τουλάχιστον από τον ένα ανάδοχο πέρασε πάνω από ένας χρόνος.

Πηγή naftemporiki.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Σύλλογος Προστασίας Αγριας Ζωής: Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και “Το σπίτι μας είναι και των άλλων”

Η άγρια ζωή της Νάξου χάνει το σπίτι της. Ήρθε η ώρα να αλλάξουμε, πριν χάσουμε και το δικό μας.

Αντίο Μίμη: Θλίψη στην οικογένεια της ΑΕΚ για τον Δημήτρη Χατζηχρήστο

Βαρύ πένθος στην οικογένεια της ΑΕΚ, αλλά και συνολικά στο ελληνικό ποδόσφαιρο, προκάλεσε η είδηση του θανάτου του Δημήτρη Χατζηχρήστου, μιας από τις πιο εμβληματικές φυσιογνωμίες της εξέδρας στη χώρα μας.

Νάξος – Κόρωνος: Μια προσφορά από καρδιάς στη μνήμη του Νικόλα Μανωλά

Οι γονείς των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Κορώνου Νάξου ευγνωμονεί την οικογένεια του Νικόλα Μανωλά για μια δωρεά που θα δώσει φωνή στις μαθητικές εκδηλώσεις

Σίφνος: Οι «Φρυκτωρίες» φωτίζουν ξανά τις Κυκλάδες, σημείο συνάντησης πολιτισμού (αφίσα)

Την Κυριακή 8 Ιουνίου, 14 νησιά των Κυκλάδων ενώνονται συμβολικά μέσω των Φρυκτωριών, τιμώντας την ιστορική μνήμη και την ανάγκη για επικοινωνία και συλλογικότητα

Νάξος – Θερινά Εργαστήρια Μουσικής: Το Καλοκαίρι γεμίζει (και φέτος) ήχους και δημιουργία (αίτηση)

Με την καλλιτεχνική διεύθυνση του διεθνούς φήμης συνθέτη Αλέξανδρου Καλογερά, τα μουσικά εργαστήρια προσφέρουν δωρεάν εμπειρίες σε μικρούς και μεγάλους από τις 23 Ιουνίου έως τις 31 Αυγούστου 2025 (αίτηση)

Νάξος: «Αυτές που κάψαν το σανίδι», θεατρικό αφιέρωμα στις γυναίκες του ρεμπέτικου

Δύο παραστάσεις αφιερωμένες στις σπουδαίες γυναικείες φωνές του ρεμπέτικου τραγουδιού, με την καθοδήγηση του Χρήστου Ζέκα, από την Ομάδα 9+ Έντεκα.

Παρεμβάσεις του Εμπορικού Συλλόγου Σαντορίνης προς υπουργούς και FRAPORT

Συλλογικό αίτημα για στρατηγικό σχεδιασμό και ουσιαστική στήριξη

Δήμος Θήρας: Σε ισχύ ο νέος Κανονισμός Καθαριότητας

Έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος, τη δημόσια υγεία και τη συλλογική ευθύνη των πολιτών

Η Σαντορίνη υποδέχεται το «ΔΕΗ 3Χ3 Street Basketball»

Το 3Χ3 έρχεται να μετατρέψει τον αθλητισμό σε γιορτή, με ομάδες όλων των ηλικιών να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό στο γήπεδο

Η Σαντορίνη ταξιδεύει στη Σεούλ – Πρώτη συμμετοχή του Δήμου Θήρας στην έκθεση KOTFA

Στόχος η δυναμική προβολή του νησιού στην Κορεατική και ευρύτερη ασιατική αγορά

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Κυκλάδες – Blue Star Ferries: Ξεκινούν τα θερινά δρομολόγια του “Blue Star 1”, πρωινό το “Blue Star Naxos”

Από την Κυριακή 1 Ιουνίου, το "Blue Star 1" αναλαμβάνει τη βραδινή αναχώρηση από Πειραιά, ενώ από Δευτέρα 2 Ιουνίου, το "Blue Star Naxos" ξεκινάει τα καθημερινά πρωινά του δρομολόγια προς Πάρο, Νάξο, Μικρές Κυκλάδες, Αμοργό και Αστυπάλαια.

“Να βουίξει το Αιγαίο”: Το νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου γεμίζει νησιώτικο ρυθμό το καλοκαίρι μας (video)

Θάλασσα, μελωδία και χορός ενώνονται στο νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου που υπόσχεται να μας ταξιδέψει στα γαλανά νερά του Αιγαίου.

Νάξος: Πυρκαγιά σε ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο καθοδόν προς τη Χώρα

Με ψυχραιμία και συνεργασία πολιτών και Πυροσβεστικής αποφεύχθηκε σοβαρό περιστατικό στο δρόμο Γλυνάδου – Χώρας

Νάξος: Έτοιμος ο νέος δρόμος που ενώνει Αγιο Προκόπιο με Κάπαρες (Πλάκα – Αγία Αννα)

Παραδόθηκε στην κυκλοφορία ο νέος οδικός άξονας που συνδέει τον Άγιο Προκόπιο με τις Κάπαρες, μειώνοντας τον χρόνο διαδρομής και αυξάνοντας την οδική ασφάλεια – Ευχαριστίες από τον πρόεδρο της κοινότητας Αγίου Αρσενίου

Mission (Not) Possible: Νορβηγοί, με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο από Νάξο “πιάστηκαν” στα σύνορα

ζευγάρι τουριστών αποφάσισε να... κάνει εξαγωγή ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου, αλλά το ταξίδι τους σταμάτησε λίγο πριν τη "μεγάλη έξοδο".

Κυκλάδες – “Μαριέττα Γιαννάκου”: Ξεκινά η ανακαίνιση 17 σχολείων μέσω του προγράμματος (πίνακας)

Υπογράφηκε η σύμβαση για την υλοποίηση σημαντικών παρεμβάσεων σε 426 σχολικές μονάδες πανελλαδικά – Εργασίες και σε σχολεία Πάρου, Νάξου, Μυκόνου, Σύρου, Τήνου, Θήρας και Ίου

Κουφονήσια – “Γιορτή Ψαρά”: Μια νύχτα αφιερωμένη στους ανθρώπους της θάλασσας (video)

Παράδοση, διάλογος και κοινότητα ενώθηκαν στη Γιορτή του Ψαρά στα Κουφονήσια, με την παρουσία τοπικών αρχών και ανθρώπων που κρατούν ζωντανό το νησιωτικό μας πνεύμα.

Η 15χρονη Τόνια Κορρέ από τη Νάξο κατακτά τις πίστες των Βαλκανίων!

Με εντυπωσιακές επιδόσεις στο BMU στις Σέρρες, η νεαρή αναβάτρια ανεβαίνει στο βάθρο και στοχεύει σε διεθνείς διακρίσεις.

«Κλείνουμε – γιατί αλλιώς θα μας κλείσουν»: Η εστίαση στην Πάρο κατεβάζει ρολά στις 5 Ιουνίου

Οι επαγγελματίες διαμαρτύρονται για τις καθυστερήσεις και τα εξοντωτικά πρόστιμα που απειλούν τη λειτουργία των επιχειρήσεων τους – Ζητούν άμεσες λύσεις