Δευτέρα, 9 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΤουρκία: Η νέα κυβέρνηση Ερντογάν με νέα πρόσωπα σε επίκαιρες θέσεις

Τουρκία: Η νέα κυβέρνηση Ερντογάν με νέα πρόσωπα σε επίκαιρες θέσεις

|

Νέα δεδομένα έχουμε στην Τουρκία μετά την ορκωμοσία της νέας Κυβέρνησης Ερντογάν…  Ο Χακάν Φιντάν, επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας , αναλαμβάνει το υπουργείο Εξωτερικών ενώ το υπουργείο Αμυνας αναλαμβάνει ο Γιασάρ Γκιουλέρ, ο μέχρι σήμερα Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας, όπως ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Επιπλέον, στη θέση του αντιπροέδρου ορίστηκε ο Σεβντέτ Γιλμάζ, ενώ υπουργός Οικονομικών ονομάστηκε ο «πασάς» της τουρκικής οικονομίας, Μεχμέτ Σιμσέκ, επιβεβαιώνοντας τις πρόσφατες εκτιμήσεις.
Τουρκία: Η νέα κυβέρνηση Ερντογάν – Ποιοι ορίστηκαν υπ. Εξωτερικών και Αμυνας-1
Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Μεχμέτ Ουζχασέκι (αριστερά) και ο υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν (δεξιά)

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τη νέα κυβέρνηση απουσιάζουν ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο πρώην υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ, καθώς και ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλου.

Αναλυτικά, τα ονόματα που ανακοινώθηκαν:

Αντιπρόεδρος: Σεβντέτ Γιλμάζ

Υπουργός Δικαιοσύνης: Γιλμάζ Τουντς

Υπουργός Οικογένειας και Κοινωνικών Υπηρεσιών: Μαχινούρ Ουζντεμίρ Γκουκτάς

Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλειας: Βεντάτ Ισικάν

Υπουργός Περιβάλλοντος, Αστικοποίησης και Κλιματικής Αλλαγής: Μεχμέτ Ουζχασέκι

 

Υπουργός Εξωτερικών: Χακάν Φιντάν

Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων: Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ

Υπουργός Νεολαίας και Αθλητισμού: Οσμάν Ασκίν Μπακ

Υπουργός Οικονομικών: Μεχμέτ Σιμσέκ

Υπουργός Εσωτερικών: Αλί Γερλικάγια

Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού: Μεχμέτ Νούρι Ερσόι

Υπουργός Εθνικής Εκπαίδευσης: Γιουσούφ Τεκίν

Υπουργός Εθνικής Αμυνας: Γιασάρ Γκιουλέρ

Υπουργός Υγείας: Φαχρετίν Κότσα

Υπουργός Βιομηχανίας και Τεχνολογίας: Μεχμέτ Φατίχ Κασίρ

Υπουργός Γεωργίας και Δασοκομίας: Ιμπραήμ Γιουμακλί

Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών: Αμπντουλκαντίρ Ουράλογλου

Υπουργός Εμπορίου: Ομέρ Μπολάτ

Στενός συνεργάτης του Ερντογάν ο νέος ΥΠΕΞ

Ο νέος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, θεωρείται έμπιστος, αξιόπιστος και ικανός συνεργάτης του κ. Ερντογάν και χαίρει εκτίμησης στο εξωτερικό, κυρίως το τελευταίο διάστημα.

Ο ίδιος έχει αναλάβει αποστολές σε πολλές συνομιλίες που αφορούν το Ουκρανικό, την εξομάλυνση των σχέσεων της Τουρκίας με την Αίγυπτο, τη Συρία κ.λπ.

Τουρκία: Η νέα κυβέρνηση Ερντογάν – Ποιοι ορίστηκαν υπ. Εξωτερικών και Αμυνας-2

Ο διορισμός Σιμσέκ και η πορεία της οικονομίας

Σημειώνεται ότι ο Μεχμέτ Σίμσεκ έχαιρε μεγάλης εκτίμησης από τους επενδυτές όταν διετέλεσε υπουργός Οικονομικών και αναπληρωτής πρωθυπουργός μεταξύ 2009 και 2018.

Το πρακτορείο Reuters ανέφερε αυτή την εβδομάδα πως θεωρούνταν σχεδόν βέβαιο ότι ο Ερντογάν θα συμπεριλάβει τον Σίμσεκ στο νέο του υπουργικό συμβούλιο, είτε ως υπουργό Οικονομικών είτε ως υπεύθυνο αντιπρόεδρο για την οικονομία.

Ο διορισμός του εκτιμάται ότι θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια απόκλιση από τις πολυετείς ανορθόδοξες οικονομικές πολιτικές υπό τον Ερντογάν, οι οποίες περιελάμβαναν τη διατήρηση των χαμηλών επιτοκίων παρά τον υψηλό πληθωρισμό και τον έντονο κρατικό έλεγχο των αγορών.

Κασκαρέλης και Αβραμόπουλος στην ορκωμοσία Ερντογάν

Σημειώνεται ότι, μετά από προσωπική πρόσκληση της τουρκικής προεδρίας, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος παρέστη στην τελετή ορκωμοσίας του Ταγίπ Ερντογάν καθώς και στο δείπνο της τουρκικής προεδρίας προς τους ηγέτες και υπουργούς Εξωτερικών αλλά και πολιτικούς.

Τουρκία: Η νέα κυβέρνηση Ερντογάν – Ποιοι ορίστηκαν υπ. Εξωτερικών και Αμυνας-3

Ο κ. Αβραμόπουλος είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον κ. Ερντογάν και να ανταλλάξουν απόψεις για τις τρέχουσες εξελίξεις όπως είχε συνομιλίες με τον νέο υπουργό Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, αλλά και τον Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος θα αναλάβει καθήκοντα του διοικητή των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας. Mαζί τους ήταν και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Τονίζεται επίσης ότι ο υπουργός Εξωτερικών Βασίλης Κασκαρέλης εκπροσώπησε την ελληνική κυβέρνηση στην τελετή ορκωμοσίας του Ερντογάν, κατόπιν προσκλήσεως.

Στο περιθώριο του δείπνου προς εκπροσώπους των ξένων κυβερνήσεων, ο κ. Κασκαρέλης συνεχάρη τον Τούρκο πρόεδρο και είχε σύντομες συνομιλίες με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, τον Χακάν Φιντάν και τον Ιμπραχίμ Καλίν.

Κρίσιμος μήνας ο Ιούνιος
Ο Ιούνιος θεωρείται κρίσιμος μήνας για το μέλλον της Τουρκίας και την κατεύθυνσή της. Πολιτικοί αναλυτές με τους οποίους μίλησε η «Κ», μας αναφέρουν πως ο κ. Ερντογάν θα επιχειρήσει να κάνει άνοιγμα και στη Δύση και θα σταθμίσει τα οφέλη τα οποία θα έχει από αυτή την κίνηση. Στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Τζο Μπάιντεν, ο κ. Ερντογάν αμέσως έθεσε το θέμα των F-16. Σε περίπτωση που διαπιστώσει πως η Ουάσιγκτον ανάψει το πράσινο φως για τον εκσυγχρονισμό των συγκεκριμένων μαχητικών, ο πρόεδρος της Τουρκίας θα άρει τα εμπόδια για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά θα διαπραγματευτεί σκληρά το συγκεκριμένο θέμα.

Οι τηλεφωνικές συνομιλίες με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, με τον καγκελάριο της Γερμανίας Ολαφ Σολτς αλλά και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το περιεχόμενό τους δείχνουν προσπάθεια για μια νέα αρχή, με πιθανό αντάλλαγμα τις ξένες επενδύσεις και τη στήριξη της τουρκικής οικονομίας.

Οικονομικοί αναλυτές ξεκαθαρίζουν πως η Αγκυρα προεκλογικά μπορεί να άντεξε με τις οικονομικές «ενέσεις» των χωρών του Κόλπου, όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο κ. Ερντογάν, ωστόσο τονίζουν πως η τουρκική οικονομία χρειάζεται ξένες παραγωγικές επενδύσεις και καλές αξιολογήσεις από τους διεθνείς οίκους, έτσι ώστε να αποφύγει οποιαδήποτε περιπέτεια και μεγάλη οικονομική κρίση.

Εμπειρος δημοσιογράφος της γειτονικής χώρας παρατήρησε πως ο πρόεδρος της Τουρκίας αμέσως μετά την επανεκλογή του σχεδίαζε να επισκεφθεί την Αγία Σοφία, καθώς ήταν και η επέτειος της Αλωσης της Κωνσταντινούπολης, ωστόσο προτίμησε να παραμείνει στην τουρκική πρωτεύουσα, δεν τήρησε την υπόσχεσή του και ασχολήθηκε με την επόμενη μέρα.

Με τη Ρωσία
Πολιτικοί αναλυτές τονίζουν πως η Τουρκία θα προσπαθήσει να έχει στενούς πολιτικούς, οικονομικούς και ενεργειακούς δεσμούς με τη Ρωσία, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια και εξηγούν πως η προσέγγιση με τις χώρες της Δύσης θα επηρεάζεται και από τη στάση που θα τηρεί η Μόσχα.

Στα ελληνοτουρκικά, λίγες ημέρες πριν από τον πρώτο γύρο των εκλογών στην Τουρκία, ο κ. Ερντογάν σε συνομιλία μας είχε δώσει το στίγμα της πολιτικής που προτίθεται να ασκήσει τονίζοντας: «Με την Ελλάδα μπορούμε να αφήσουμε στην άκρη τις εχθρότητες και τους ανταγωνισμούς, αυτό έφθειρε πολύ και τις δύο χώρες και δεν πρέπει να συνεχιστεί. Εύχομαι οι εκλογές και της Ελλάδας και της Τουρκίας να γίνουν η αρχή μιας νέας εποχής. Εμείς από την Τουρκία στέλνουμε στην Ελλάδα τους εγκάρδιους φιλικούς χαιρετισμούς μας».

Στην Αγκυρα έχουν καταγράψει με θετικό τρόπο να μηνύματα και της Αθήνας, αλλά και την αποφυγή εντάσεων στο Αιγαίο με την αποκλιμάκωση της στρατιωτικής δράσης και περιμένουν το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών για τα επόμενα βήματα.

Κανένας Τούρκος αξιωματούχος δεν αποκλείει το ενδεχόμενο της συνάντησης, ή έστω ενός χαιρετισμού, του κ. Ερντογάν με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, που θα διεξαχθεί στις 11-12 Ιουλίου στη Λιθουανία.

Με πληροφορίες από τη σελίδα kathimerini.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σύλλογος Φιλωτιτών Νάξου: «Όχι» στην απομάκρυνση των Κούρων των Μελάνων

Ο Σύλλογος Φιλωτιτών Νάξου εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του στην απόφαση του ΚΑΣ για τη μεταφορά των Κούρων από το Φλεριό και καλεί σε κοινό μέτωπο για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς στον φυσικό της χώρο.

Μυρίση: Εκεί που η παράδοση ανασαίνει, Πανηγύρι του Αγίου Πνεύματος στην Κωμιακή

Στο λαγκάδι του Μυρίση, ανάμεσα στο πράσινο και τις αναμνήσεις, οι άνθρωποι ξανασμίγουν στη γιορτή του Αγίου Πνεύματος, κρατώντας ζωντανή την ψυχή του τόπου.

Κύκλαδες: Μύκονος και Σύρος είδαν αύξηση τεχνητών επιφανειών κατά 341% και 310% αντίστοιχα (!!!)

Στα νησιά «καλλιεργείται» ο τουρισμός - Τη δραματική μείωση της αγροτικής παραγωγής και την αύξηση δομημένων επιφανειών κατέγραψαν οι επιστήμονες (πίνακες)

«Από ήλιο σε ήλιο»: Η Σέριφος φωτίζει τη μνήμη του εργατικού αγώνα μέσα από τη νέα σειρά της ΕΡΤ

Η αιματηρή απεργία των μεταλλωρύχων της Σερίφου γίνεται τηλεοπτική αφήγηση, αναδεικνύοντας την ανθρώπινη θυσία για αξιοπρέπεια και δικαιοσύνη στην εργασία

Φρυκτωρίες 2025: Οι Κυκλάδες φωτίζουν ξανά τον ουρανό της Ιστορίας

Ένα ταξίδι φλόγας, μνήμης και ενότητας μέσα από τις κορυφές του Αιγαίου

Κ. Σκαρβέλης: “Παρά θίν’ αλός”, Όταν το θέατρο διδάσκει ανθρωπιά”

Με βαθιά συγκίνηση πέφτει σήμερα η αυλαία του 14ου Φεστιβάλ Θεάτρου Νάξου – Ένα ταξίδι ψυχής που αφήνει ανεξίτηλο αποτύπωμα - με την υπογραφή του Κωνσταντίνου Σκαρβέλη

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: Τιμή στους Lord Colin Renfrew και Dr. Michael Boyd

Αναγνώριση δύο κορυφαίων αρχαιολόγων για τη συμβολή τους στην ανάδειξη του Κυκλαδικού Πολιτισμού – Τελετή μνήμης και τιμής στις 11 Ιουνίου στο Κουφονήσι

Αντίπαρος: Νία Βαρντάλος και Κατερίνα Μονογυιού με καλοκαιρινή διάθεση

Η παγκοσμίου φήμης Ελληνοκαναδή ηθοποιός και η Βουλευτής Κυκλάδων απαθανατίστηκαν χαμογελαστές στο νησί των εκπλήξεων

Νάξος – Αεροδρόμιο: Επιστροφή στη κανονικότητα, αλλά μας έμεινε “αμανάτι” το αεροσκάφος (!!!)

Ένα περιστατικό που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κρίση, μετατράπηκε σε απόδειξη επαγγελματισμού και ετοιμότητας. Η επόμενη ημέρα βρίσκει το νησί να μετρά την ωριμότητά του ως τουριστικός προορισμός πρώτης γραμμής.

Στοίχημα – Nations League: Μικρός τελικός και προβάδισμα Γερμανίας

Η πρόταση της ημέρας μας έρχεται από τον μικρό τελικό στο Nations league ... Τι θα .. δούμε;

Νάξος: Πυρκαγιά σε ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο καθοδόν προς τη Χώρα

Με ψυχραιμία και συνεργασία πολιτών και Πυροσβεστικής αποφεύχθηκε σοβαρό περιστατικό στο δρόμο Γλυνάδου – Χώρας

Νάξος – Αεροδρόμιο: Επιστροφή στη κανονικότητα, αλλά μας έμεινε “αμανάτι” το αεροσκάφος (!!!)

Ένα περιστατικό που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κρίση, μετατράπηκε σε απόδειξη επαγγελματισμού και ετοιμότητας. Η επόμενη ημέρα βρίσκει το νησί να μετρά την ωριμότητά του ως τουριστικός προορισμός πρώτης γραμμής.

Εκτακτο – Olympic Air: Καθηλωμένο στο διάδρομο το αεροσκάφος λόγω προβλήματος στον κινητήρα

Εκτακτο.. Καθηλώθηκε αεροπλάνο της Olympic Air στον διάδρομο καθότι πήρε φωτιά ο κινητήρας του λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Νάξου

Νάξος – Κόρωνος: Μια προσφορά από καρδιάς στη μνήμη του Νικόλα Μανωλά

Οι γονείς των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Κορώνου Νάξου ευγνωμονεί την οικογένεια του Νικόλα Μανωλά για μια δωρεά που θα δώσει φωνή στις μαθητικές εκδηλώσεις

Η 15χρονη Τόνια Κορρέ από τη Νάξο κατακτά τις πίστες των Βαλκανίων!

Με εντυπωσιακές επιδόσεις στο BMU στις Σέρρες, η νεαρή αναβάτρια ανεβαίνει στο βάθρο και στοχεύει σε διεθνείς διακρίσεις.

Θηρασία: Σημαντική ανακάλυψη (σφραγίδες) που αλλάζει την ιστορία της γραφής στο Αιγαίο

Σφραγίδες 4.500 ετών φέρνουν στο φως ένα άγνωστο κεφάλαιο επικοινωνίας και εμπορίου ανάμεσα σε Κυκλαδικά νησιά – Με προέλευση από τη Νάξο το πήλινο αγγείο

Νάξος – “Φάρος του Αλυκού”: Θαλασσινές λιχουδιές με την υπογραφή του Σταμάτη Μαργαρίτη

Μια ξεχωριστή συνεργασία με τον ψαρά Σταμάτη Μαργαρίτη και τη Φάρμα Ρότα δίνει άλλη νοστιμιά στο καλοκαίρι στο Αλυκό.

Νάξος: Σε κίνδυνο ο ξύλινος πεζόδρομος του Αγίου Νικολάου

Παρά τις επίσημες προειδοποιήσεις για την επικινδυνότητα, παραμένει ακάλυπτος ο περίπατος στην Αγία Άννα – Έκκληση κατοίκων για παρέμβαση

Η Νάξος γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με δράσεις σε Xώρα και Απείρανθο

Εκπαιδευτικά εργαστήρια, παραμύθια, τέχνη και τεχνολογία για μικρούς και μεγάλους στη Χώρα και την Απείρανθο

Cine Naxos Open: Το καλοκαίρι ξεκινά με… “Επικίνδυνες Αποστολές”

Η θερινή σεζόν στη Νάξο ανοίγει επίσημα την Πέμπτη 5 Ιουνίου με την ταινία περιπέτειας "Mission: Impossible – The Final Reckoning"!