Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΠανελλαδικές 2023 - ΕΠΑΛ: Πρεμιέρα σήμερα με Νέα Ελληνικά

Πανελλαδικές 2023 – ΕΠΑΛ: Πρεμιέρα σήμερα με Νέα Ελληνικά

|

Το πρώτο τους μάθημα για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις δίνουν σήμερα οι υποψήφιοι των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ). Εξετάζονται στα Νέα Ελληνικά, το οποίο είναι μάθημα Γενικής Παιδείας.

Αύριο, Παρασκευή 2 Ιουνίου, θα «μπουν» στον στίβο των Πανελλαδικών και οι υποψήφιοι των ΓΕΛ, με την εξέταση του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας (Γενικής Παιδείας).

Η φετινή έναρξη των Πανελλαδικών έρχεται μετά από δύο ημέρες ταλαιπωρίας για μία μερίδα των αποφοίτων των λυκείων, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν τη Δευτέρα τις ενδοσχολικές εξετάσεις, όπως ήταν προγραμματισμένο, εξ αιτίας κυβερνοεπιθέσεων στο σύστημα της Τράπεζας Θεμάτων και των μεγάλων καθυστερήσεων που αυτές προκάλεσαν.

Ωστόσο, τα υπουργεία Παιδείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχουν διαβεβαιώσει, με κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν την περασμένη Τρίτη, ότι οι Πανελλαδικές Εξετάσεις θα διεξαχθούν «κανονικά και με απόλυτη ασφάλεια», επισημαίνοντας ότι η πλατφόρμα του ΕΔΥΤΕ -που δέχθηκε τις κακόβουλες επιθέσεις- «είναι απολύτως διακριτή από το σύστημα μετάδοσης θεμάτων των Πανελλαδικών Εξετάσεων».

Αρχή εξετάσεων και για τα γυμνάσια
Υπενθυμίζεται ότι η σημερινή ημέρα, εκτός από ημέρα έναρξης των Πανελλαδικών Εξετάσεων για τους υποψηφίους των ΓΕΛ, είναι και η πρώτη μέρα εξετάσεων για τους μαθητές και τις μαθήτριες των γυμνασίων.

Οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις των γυμνασίων θα διαρκέσουν μέχρι την 15η Ιουνίου.

Αλλαγές στη βαθμολόγηση
Για το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας Γενικής Παιδείας, από φέτος το άριστα για το πρώτο θέμα -την περίληψη δηλαδή που καλούνται να κάνουν οι υποψήφιοι- θα λαμβάνει 20 στις 100 μονάδες, από 15 που λάμβανε μέχρι πέρυσι.

Επιπλέον, στο μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών, «κόπηκε» η μία από τις δύο ερωτήσεις του διδαγμένου κειμένου, που λάμβανε 2 μονάδες στις 20. Οι μονάδες αυτές θα προστεθούν στη μετάφραση του αδίδακτου, το άριστα για το οποίο θα είναι πλέον 10 μονάδες στις 20, από 8 που ήταν μέχρι πέρυσι.

Ειδικά μαθήματα
Με το πέρας των εξετάσεων Προσανατολισμού (ΓΕΛ) και Ειδικότητας (ΕΠΑΛ) θα ακολουθήσουν οι εξετάσεις για τα ειδικά μαθήματα, από 17 έως και 29 Ιουνίου.

Αρχικά, στις 17 Ιουνίου οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στο μάθημα των Αγγλικών και στις 19 Ιουνίου στα Γερμανικά. Στη συνέχεια, θα διεξαχθούν οι εξετάσεις του Ελεύθερου και Γραμμικού Σχεδίου (20 και 21 Ιουνίου, αντίστοιχα).

Μετά, θα διεξαχθούν οι εξετάσεις των μαθημάτων που αφορούν στην εισαγωγή σε μουσικά τμήματα: Αρμονία (22 Ιουνίου), Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων (23 Ιουνίου), Μουσική Αντίληψη και Γνώση (24 Ιουνίου), Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία (26 Ιουνίου).

Οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων θα ολοκληρωθούν με τα Γαλλικά (27 Ιουνίου), τα Ισπανικά (28 Ιουνίου) και τα Ιταλικά (29 Ιουνίου).

Αποτελέσματα και υποβολή Μηχανογραφικού
Οι βαθμολογίες των μαθημάτων (πλην των ειδικών μαθημάτων), αναμένεται να ανακοινωθούν τέλη Ιουνίου. Οι υποψήφιοι θα έχουν και πάλι τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τις βαθμολογίες τους (και αργότερα, τη σχολή και το τμήμα στο οποίο εισάγονται) μέσω της σχετικής ηλεκτρονικής εφαρμογής του υπουργείου Παιδείας, αλλά και με γραπτό μήνυμα στο κινητό τους (SMS).

Στη συνέχεια, οι υποψήφιοι θα χρειαστεί να υποβάλουν ηλεκτρονικά το Μηχανογραφικό τους Δελτίο. Όπως και τις δύο προηγούμενες χρονιές, θα υπάρχει η δυνατότητα υποβολής διπλού, παράλληλου Μηχανογραφικού και για τα Δημόσια ΙΕΚ. Αυτό που θα αλλάξει φέτος, είναι ότι η υποβολή δεν θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις, αλλά σε μία, καθώς με βάση τα στοιχεία των περασμένων ετών, ένα πολύ υψηλό ποσοστό των υποψηφίων (93% για το 2022) εισάγεται στις σχολές των 10 πρώτων επιλογών του από την πρώτη φάση.

Όσον αφορά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των Πανελλαδικών (των βάσεων εισαγωγής δηλαδή), σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας, αναμένεται να ακολουθηθεί ο ίδιος προγραμματισμός, βάση τον οποίο για πρώτη φορά μετά από χρόνια ανακοινώθηκαν κατά τα τέλη Ιουλίου. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι εκλογικές διαδικασίες δεν αναμένεται να επηρεάσουν τον συγκεκριμένο προγραμματισμό.

Λήξη μαθημάτων και ενδοσχολικές εξετάσεις
Υπενθυμίζεται ότι τα μαθήματα για όλες τις τάξεις του λυκείου θα τελειώσουν στις 18 Μαΐου. Στη συνέχεια, θα πραγματοποιηθούν οι προαγωγικές και ενδοσχολικές εξετάσεις. Πιο συγκεκριμένα, οι ενδοσχολικές εξετάσεις για τους μαθητές της Γ’ λυκείου θα πραγματοποιηθούν πριν από τις Πανελλαδικές, από 23 έως 30 Μαΐου, ενώ οι εξετάσεις για τους μαθητές της Α’ και Β’ λυκείου θα πραγματοποιηθούν από 23 Μαΐου έως 15 Ιουνίου.

Όσον αφορά στα γυμνάσια, τα μαθήματα θα τελειώσουν στις 30 Μαΐου και οι εξετάσεις θα διεξαχθούν στο διάστημα 1 – 15 Ιουνίου.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αμοργός: Το Δημαρχείο στα “μπλε” για την Παγκόσμια Ημέρα Ευχής!

Ο Δήμος Αμοργού φώτισε «μπλε» το Δημαρχείο για την Παγκόσμια Ημέρα Ευχής!

Νότιο Αιγαίο: Ακόμα ένα βραβείο γαστρονομίας με επίκεντρο το ελαιόλαδο της Ρόδου

Ο φετινός διαγωνισμός δώρων Γαστρονομίας World Food Gift Challenge αναγνωρίζει την προσήλωση στις αρχές της βιωσιμότητας - Ποια ήταν το προτεινόμενα προϊόντα

3+1 λόγοι που οι νέοι σπουδάζουν ψυχολογία σήμερα

Ποιοι είναι οι λόγοι που ωθούν τους νέους για σπουδάσουν φέτος ψυχολογία (!!!)

Η Wolt τώρα διαθέσιμη και στην Πάρο

Η γεωγραφική επέκταση της Wolt συνεχίζεται, με το νησί της Πάρου να αποτελεί το νέο σημείο που εντάσσεται στην ψηφιακή πλατφόρμα.

Πανναξιακός ΑΟ: Πρώτη θέση στο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Στίβου στη Μήλο (επιδόσεις)

Συγχαρητήρια στην ομάδα στίβου για την 1η θέση στο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Στίβου

Νάξος: Θα φιλοξενήσει τον Μάιο – μετά από επτά χρόνια- το Πανελλήνιο Νοσηλευτικό Συνέδριο

Ανακοίνωση ενημέρωσης εξέδωσε το Σωματείο Μαζικής Εστίασης "Φιλοξενία" για τη διοργάνωση του 51ου Πανελλήνιου Νοσηλευτικού Συνεδρίου στη Νάξο... Τι ζητάει

Νάξος – Κωμιακή: Επιασαν τη δουλειά και το χωριό άσπρισε ενόψει Αγίου Πάσχα

Μύρισε… άνοιξη στην Κωμιακή και ο ασβέστης έχει πρωταγωνιστικό ρόλο – Ετοιμασίες εν όψει Πάσχα (Photos)

Νάξος – Κέντρο Κοινότητας & Κοινωνικό Φαρμακείο: Ερχονται δωρεάν εξετάσεις σπιρομέτρησης

Δωρεάν εξετάσεις σπιρομέτρησης με στόχο την πρώιμη διάγνωση της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας για τους κατοίκους του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Σαντορίνη – Θηρασιά: Σε ποιους παράγοντες οφείλεται η πρόσφατη κατολίσθηση; (video)

Η Ευη Νομικού μιλάει για την Θηρασιά και την κατολίσθηση που προκλήθηκε πριν από μερικές ημέρες (video)

Ωκεανοί: Στον πυθμένα βρίσκονται 11 εκατ. τόνοι πλαστικά απόβλητα

Αν και ο όγκος μικροπλαστικών έχει ήδη υπολογιστεί ανά τετραγωνικό μέτρο ιζήματος, μια νέα μελέτη εστιάζει σε μεγαλύτερα αντικείμενα, όπως πλαστικές σακούλες, δίχτυα, ποτήρια.

Νάξος – Αναβολή: Οι καιρικές συνθήκες “νίκησαν” το μπάσκετ

Αναβλήθηκε ο αγώνας Πανναξιακός ΑΟΚ - Ηλυσιακός λόγω αδυναμίας έλευσης των διαιτητών - Αύριο (όπως και ο αγώνας Πρωτέας - ΑΠΑΣ Νάξου) η αναμέτρηση την ίδια ώρα στο "Δημ. Περιστεράκης"

Νάξος: Ερχεται η τακτική συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής προβολής και ανάπτυξης

Τακτική Συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης αύριο Παρασκευή - Ποια τα θέματα

Νάξος – ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Απόλυτα επιτυχημένο το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης (photo)

Η VOM ολοκλήρωσε με επιτυχία το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης στη ΛΕ.ΜΟ.Ν Νάξου (photo)

Νάξος – Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος: Πότε ξεκινάει το Πασχαλινό ωράριο καταστημάτων

Το Πασχαλινό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στη Νάξο ανακοίνωσε ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος του νησιού (πίνακας)

Fast Ferries – Πρωτομαγιά: Εμφάνιση στη Νάξο του “Fast Ferries Andros”

Η Fast Ferries ενημερώνει για την κίνηση των πλοίων της κατά την απεργία της Πρωτομαγιάς - ΤΙ θέλει το Fast Ferries Andros στη Νάξο;

Νάξος – ΧΥΤΑ: Υπό έλεγχο και έσβησε η φωτιά

Εσβησε η φωτιά που ξέσπασε νωρίς το πρωί της Παρασκευής στο ΧΥΤΑ της Νάξου

“Νόσος Νάξος”: Ενεργοποιείται (από Νοσοκομείο Νάξου) η διαδικασία του γονιδιακού ελέγχου

Συνάντηση την περασμένη Δευτέρα (22/04) στο Δημαρχείο Νάξου με σκοπό την ενεργοποίηση της διαδικασίας γονιδιακού ελέγχου για τη "Νόσος Νάξος"

Πανναξιακός ΑΟΚ – Play offs: Ωρα τελικού (15:00) κόντρα στον Ηλυσιακό

Ο Πανναξιακός ΑΟΚ αντιμετωπίζει σήμερα τον Ηλυσιακό για τον 2ο αγώνα των πλέι οφ... (Αφίσα)

Νάξος – Ολυμπιακή Φλόγα: ΟΡΓΗ ΚΑΙ ΘΛΙΨΗ για τους πολιτικούς νάνους, απρέπεια σε έναν Ναξιώτη Πρωταθλητή

Ο Στράτος Φουτάκογλου γράφει για όσα έγιναν την ημέρα της Λαμπαδηδρομίας στη Νάξο με επίκεντρο τον παραγκωνισμό του Ναξιώτη πρωταθλητή Γιάννη Ξενάκη

Νάξος – “Λαϊκή Συσπείρωση”: Ανακοίνωση για Πρωτομαγιά, καταγγελία για επικείμενη αύξηση δημοτικών τελών

Η ανακοίνωση που εξέδωσε η "Λαϊκή Συσπείρωση" Νάξου σχετικά με την Πρωτομαγιά - Γιατί καταγγέλλει τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων