Τρίτη, 8 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΑποκαλύπτεται το πρόσωπο του Τουταγχαμών για πρώτη φορά μετά από 3.300 χρόνια

Αποκαλύπτεται το πρόσωπο του Τουταγχαμών για πρώτη φορά μετά από 3.300 χρόνια

|

Έναν αιώνα μετά την ανακάλυψη του περίφημου τάφου του Τουταγχαμών, διεθνής ομάδα ερευνητών χρησιμοποίησε τεχνικές της εγκληματολογίας για να αναδημιουργήσει το πρόσωπο του διασημότερου φαραώ της αρχαίας Αιγύπτου.

Ο Τουταγχαμών, ο οποίος εκτιμάται πως ήταν μόλις 19 ετών όταν πέθανε το 1323 π.Χ, έμοιαζε περισσότερο με «νεαρό φοιτητή» παρά με ηγέτη, σχολίασαν οι ερευνητές στην βρετανική εφημερίδα Daily Mail.

Οι εικόνες που προέκυψαν παρουσιάζουν μάλιστα μεγάλη ομοιότητα με τα αποτελέσματα προηγούμενης προσπάθειας αναδημιουργίας του προσώπου το 2005, επισήμαναν.

«Μοιάζει με νεαρό άνδρα με λεπτό πρόσωπο» είπε ο βραζιλιάνος ερευνητής Σίσερο Μοράες, ο οποίος συνεργάστηκε στη μελέτη με ειδικούς από την Αυστραλία και την Ιταλία.

«Κοιτάζοντάς τον, βλέπουμε περισσότερο έναν νεαρό φοιτητή παρά έναν πολιτικό γεμάτο ευθύνες, γεγονός που κάνει την ιστορική φιγούρα ακόμη πιο ενδιαφέρουσα» δήλωσε.

Η ερευνητική ομάδα δεν ήταν δυνατό να εξετάσει το ίδιο το κρανίο του Τουταγχαμών, αξιοποίησε ωστόσο τις διαθέσιμες μετρήσεις για τα χαρακτηριστικά του προσώπου.

«Ήταν μια δουλειά ντετέκτιβ με πληροφορίες που συνδέθηκαν μεταξύ τους προκειμένου να δημιουργηθεί ένα τρισδιάστατο μοντέλο του κρανίου. Με τα δεδομένα των αναλογιών και ορισμένες σημαντικές κεφαλομετρικές μετρήσεις, κατέστη δυνατό να πάρουμε το ψηφιακό κρανίο ενός εικονικού δότη και να το προσαρμόσουμε έτσι ώστε να γίνει το κρανίο του Τουταγχαμών» ανέφερε ο Μοράες.

Στη συνέχεια, μετρήσεις σύγχρονων προσώπων σε αξονικό τομογράφο χρησιμοποιήθηκαν για να υπολογιστεί «το μέγεθος των χειλιών, η θέση των ματιών, το ύψος των αφτιών και της μύτης».

Το δε πάχος των ιστών σε κάθε περιοχή του προσώπου καθορίστηκε σύμφωνα με μετρήσεις στα πρόσωπα σύγχρονων Αιγυπτίων.

Στην τελική εικόνα προστέθηκαν και ορισμένα υποκειμενικά στοιχεία όπως το χρώμα των ματιών, το οποίο κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει με βεβαιότητα.

Ο Τουταγχαμών λατρευόταν ως θεός στη διάρκεια της ζωής του και αποκατέστησε τον πολυθεϊσμό που είχε επιχειρήσει να καταργήσει ο προκάτοχός του Ακενατών.

Έγινε διάσημος τον 20ό αιώνα επειδή ο τάφος του είναι ο μόνος που βρέθηκε ασύλητος. Περισσότερα από 5.000 πολύτιμα αντικείμενα βρέθηκαν στις υπόγειες αίθουσες που ανακαλύφθηκαν τον Νοέμβριο του 1922 στην Κοιλάδα των Βασλιέων κοντά στο Λούξορ. Χρειάστηκε μια δεκαετία για να καταγραφούν και να απομακρυνθούν από τον τάφο όλα τα ευρήματα. Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στο ιταλικό Journal of Anatomy and Embryology.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΜΜΕ: Το NaxosPress συμμετέχει στην 24ωρη απεργία των δημοσιογράφων

ΕΣΗΕΑ: Οι δημοσιογράφοι απεργούν την 8η Απριλίου, ποιοι οι λόγοι

Κρήτη – Χανιά: Ο Δήμος μειώνει κατά 60% το λογαριασμό ύδρευσης αρκεί να υιοθετούν αδέσποτα ζώα (!!!)

Δράσεις του Δήμου Χανίων για την προστασία και τη φροντίδα των αδέσποτων ζώων

ΠΝΑϊ – Επαρχείο: Μπήκε η υπογραφή για την μελέτη παράκαμψης στο οδικό δίκτυο Νάξου – Σαγκρίου – Πολυχνίου

Είναι γεγονός - Μπήκε η υπογραφή στη σύμβαση για τη μελέτη του οδικού έργου Νάξου – Σαγκρίου – Πολυχνίου - παράκαμψη στην Βίβλο - Πότε θα παραδοθεί

Νάξος – Νικόλαος Λάσκαρης: “Ο αρχαιολόγος που διαφύλαξε αρχαιότητες στην Μικρασιατική καταστροφή”

Ο Ναξιώτης αρχαιολόγος Νικόλαος Λάσκαρης που ανήκε στην χρυσή εποχή των πρωτοπόρων στο τομέα της Αρχαιολογίας με το τραγικό τέλος και τη .. μάχη για την υστεροφημία του

Νάξος – Σμύριδα: Οι γραμμές του ουρανού και η ιστορία τους

Ένας θησαυρός κρυμμένος στα βουνά του νησιού αντιστέκεται στο χρόνο - Νάξος - Σμύριδα αλλά για πόσο ακόμη;

ΚΕΔΑΣΥ Νάξου: Εκδήλωση στην Απείρανθο για θέματα ασφάλειας στο διαδίκτυο

Εκδήλωση για την ασφάλεια στο διαδίκτυο στην Απείρανθο - Ποιοι την διοργανώνουν και πότε θα διεξαχθεί;

Νάξος – Τυροκομείο Πιτταράς: “Η πρώτη μονάδα αγελάδων με πιστοποίηση για ευζωία ζώων”

Τυροκομείο Πιτταράς "Πρωτοπορώντας, είμαστε η πρώτη μονάδα αγελάδων γαλακτοπαραγωγής στην Ελλάδα με πιστοποιητικό «COSMOCERT» για την καλή μεταχείριση και την ευζωία των ζώων μας".

Καμπότζη: Αρουραίος μπήκε στο ρεκόρ Γκίνες, ποιος ο λόγος;

Από το 2021 μέχρι σήμερα, ο αρουραίος, που ακούει στο όνομα Ronin, έχει ανιχνεύσει 109 νάρκες

Νάξος – Μητρόπολη Παροναξίας: Η χορωδία απέδωσε ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδας

Εκδήλωση Βυζαντινής Μουσικής στην Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας - Πότε; Τι συνέβη;

Β. Φλεριανός: “Η παραβατικότητα και η καταστροφή της δημόσιας περιουσίας δεν έχουν θέση στη Νάξο”

Η τοποθέτηση του αντιδημάρχου Βασίλη Φλεριανού με αφορμή τον βανδαλισμό ξύλινης κατασκευής στο πάρκο της Ελλης .. "Δεν θα αφήσω αυτό που καταστράφηκε απροστάτευτο"

Σεισμική Ακολουθία: Η Νάξος μετακινήθηκε κατά 2,8 εκατοστά προς τα βόρεια-βορειοδυτικά

Οι μετακινήσεις των νησιών, οι τέσσερις φάσεις της σεισμικής κρίσης στη Σαντορίνη και τα διδάγματα για τους επιστήμονες

Προκρατήσεις περιόδου 2025: Ανοδικά κινούνται νησιά, όπως η Ίος (+38%), και η Νάξος (+14%)

Τουρισμός: Αισιόδοξα τα πρώτα μηνύματα – Οι προορισμοί «έκπληξη» που κερδίζουν τους τουρίστες

Πάσχα – Ακτοπλοϊκά Εισιτήρια: Κι όμως για τη Νάξο η μείωση αγγίζει το -13% (πίνακες)

Στο τραπέζι βρίσκεται η πιθανή αύξηση τη θερινή περίοδο, με φόντο τις αλλαγές στη χρήση καυσίμων και τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ του υπουργείου Ναυτιλίας και των ακτοπλοϊκών εταιριών.

“Express Skopelitis”: Παράταση ακινησίας για μερικές ακόμη ημέρες

Μικρές Κυκλάδες – “Express Skopelitis”: Παράταση ακινησίας για μερικές ακόμη ημέρες

Νάξος – Λιμάνι: Οι εργασίες στον προβλήτα καλά κρατούν (photo)

Συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι εργασίες στο λιμάνι της Νάξου για την αποκατάσταση του βόρειου τμήματος στον κεντρικό προβλήτα

kerras cruises: Προσκυνηματική εκδρομή στην Σχοινούσα, εορτή της Παναγίας Ακαθής

Σάββατο 5 Απριλίου και με την Kerras Crouises υπάρχει δυνατότητα μετακίνησης στη Σχοινούσα για την εορτή της Παναγίας Ακαθής

SeaJets: Ξεκινάει σήμερα η καθημερινή σύνδεση Πειραιά – Κρήτη μέσω Κυκλάδων

Από σήμερα Παρασκευή 4 Απριλίου ξεκινάει - για πρώτη φορά τόσο νωρίς - με δύο ταχύπλοα η σύνδεση Πειραιάς - Κρήτη μέσω Κυκλάδων

Blue Star Ferries: Εκτακτη δρομολόγηση του “Blue Star Paros” στη γραμμή Πειραιάς – Νάξος

Πότε θα πραγματοποιηθεί η έκτακτη δρομολόγηση του Blue Star Paros στη γραμμή Πειραιάς - Πάρου - Νάξου

Μύκονος: Ηχησε εκ νέου το “112”, έντονη βροχόπτωση

Μύκονος: Μήνυμα από το 112 λόγω έντονων καιρικών φαινομένων – Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο δήμος

Blue Star Naxos: Αλλαγή ημέρας δρομολογίου, επιστρέφει Σάββατο κι όχι Κυριακή

Σάββατο αντί για Κυριακή η επιστροφή του Blue Star Naxos από Αμοργό και Μικρές Κυκλάδες προς Πειραιά