Τετάρτη, 2 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΑιγαίοΚάρπαθος: Αντιδράσεις για τα ζωντανά ψάρια που τηγάνιζαν σε ταβέρνα

Κάρπαθος: Αντιδράσεις για τα ζωντανά ψάρια που τηγάνιζαν σε ταβέρνα

|

Όχι με μια, αλλά με δυο υποθέσεις κακοποιήσεις ζώων ασχολείται αυτές τις ημέρες η Αστυνομική υποδιεύθυνση Καρπάθου.

Στην πρώτη περίπτωση, έπειτα από καταγγελία, βρέθηκε κατσίκα δεμένη χειροπόδαρα, σε κακή κατάσταση. Το παστούρωμα ή πιούκλωμα, όπως είναι γνωστή η πρακτική του δεσίματος των ποδιών του ζώων, απαγορεύεται και συνιστά βαρύτατη μορφή κακοποίησης. Να σημειώσουμε ότι το ζώο υποφέρει από μαστίτιδα και φαίνεται να αναζητά τα μικρά της τα οποία προφανώς της τα πήραν. Οι Φίλοι Ζώων Καρπάθου ήδη έχουν κάνει καταγγελία και αναζητείτε ο “ιδιοκτήτης”.

Στην δεύτερη περίπτωση ένα video, που δείχνει να τηγανίζουν ζωντανά ψάρια, προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση και υπάρχει καταγγελία που ήδη ερευνά η Αστυνομία της Καρπάθου. Μάλιστα έχει σχηματιστεί δικογραφία αν και έχει παρέλθει η διαδικασία του αυτοφώρου.

Αντιδράσεις 

Οργή όπως ήταν λογικό έχει προκαλέσει το βίντεο που δείχνει κάποιους να αλευρώνουν ψάρια και να τα τηγανίζουν ζωντανά.

Τα σχόλια που έχουν αναρτηθεί κάτω από το επίμαχο βίντεο είναι ιδιαίτερα σκληρά, γεγονός που δείχνει τον αποτροπιασμό που έχει προκαλέσει το συγκεκριμένο βίντεο.

Όπως φαίνεται στο βίντεο ρίχνουν τα ψάρια στο αλεύρι ενώ εκείνα φαίνεται πως είναι ζωντανά και στη συνέχεια τα τοποθετούν στο καυτό λάδι με εκείνα να σπαρταρούν.

Οι δύο μάγειρες τα πιέζουν πάνω από τη φωτιά ώστε να μην κουνιούνται.

Ένα ακόμη εξοργιστικό, μετά τα παραπάνω είναι τα σχόλια που κάνουν οι «μάγειρες». Η γυναίκα που συμμετέχει στο βίντεο ακούγεται να λέει: «Δεν αλευρώνεται απλά μόνο του, τηγανίζεται και μόνο του».

«Γελάνε κιόλας» γράφει ένας χρήστης στο Facebook, ενώ πολλοί είναι αυτοί που εκφράζονται με «γαλλικά».

Οπως διαβάζουμε στα “Καρπαθιακά Νέα” το βίντεο αυτό, προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση και υπάρχει καταγγελία που ήδη ερευνά η Αστυνομία της Καρπάθου. Μάλιστα έχει σχηματιστεί δικογραφία αν και έχει παρέλθει η διαδικασία του αυτοφώρου».

Φιλοζωικές οργανώσεις έχουν αναδείξει το θέμα, με τη «Νέμεσις» την Πανελλήνια Οργάνωση για το περιβάλλον, τα ζώα και την κατάργηση του κυνηγιού, να αναφέρει σε μήνυμα της πως: «Έγινε καταγγελία από πολίτη στο ΑΤ Καρπάθου, το οποίο παραξενεμένο ρωτούσε που υπάγεται αυτή η περίπτωση. Εξηγήσαμε που υπάγεται (έλεος όμως) και ενημερώσαμε ότι πρόκειται για ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ , βασανιστική θανάτωση ζώου».

Όπως πολύ πετυχημένα αναφέρει ο δημοσιογράφος Πέτρος Κατσάκος στις ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΧΩΡΙΣ ΦΩΝΗ Νο44 :

«Τα θαλάσσια πλάσματα όσο και αν δεν το συνειδητοποιούμε βρίσκονται αντιμέτωπα με την πιο βάναυση και δολοφονική συμπεριφορά του ανθρώπινου είδους σε βαθμό μάλιστα που δύσκολα μπορεί κανείς να ανοίξει μια συζήτηση για τα δικαιώματά τους στην ζωή και στην αναπαραγωγή».

Και οι δυο περιπτώσεις, της κατσίκας και των ψαριών, μας αφήνουν άφωνους και μας κάνουν να αισθανόμαστε ντροπή. Αποδεικνύουν ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, όλα έρχονται στην επιφάνεια και τίποτε δεν μπορεί να κρυφτεί κι αυτή η πικρή γεύση τελικά συχνά μας χαρακτηρίζει ως κοινωνία.

Πέρα από όποιες νομικές κυρώσεις, που προβλέπει ο νόμος, απομένει να δούμε, πως όλοι εμείς θα αντιμετωπίζουμε τη θλιβερή πραγματικότητα και τελικά τι στάση θα κρατήσουμε ώστε τέτοιου είδους απάνθρωπα μαθήματα να τα αποτρέψουμε και να μη τα ξαναζήσουμε στο νησί μας.

Στην Κάρπαθο υπάρχουν φιλόζωοι που δίνουν τη ψυχή τους για τα τετράποδα και δεν αναφέρομαι μόνο σε σκύλους και γάτες. Ναι, δεν είναι πολλοί, όμως είναι μια κρίσιμη μάζα που παλεύει να εξαλείψει κάθε φαινόμενο κακοποίησης που γίνεται αντιληπτό. Είτε αυτό ονομάζεται βαρελόσκυλο ή σκυλί «σκιάχτρο» ή πρόκειται για κακοποιήσεις που πιθανόν να αφορούν άλλα έμβια πλάσματα της Καρπάθου. Δεν είναι μόνο ηθικά ανεπίτρεπτο αλλά και οι νόμοι δεν αφήνουν περιθώρια. Όπου υπάρχουν πλάσματα που υποφέρουν δεν πρέπει να υπάρχουν κλειστά στόματα, ούτε συγκαλύψεις, η δικαιοσύνη να αναλαμβάνει άμεσα ρόλο.

Με αφορμή λοιπόν τα δυο πρόσφατα περιστατικά, Περιφέρεια και Δήμος καθώς και κάθε άλλη κοινωνική δομή, πρέπει να σηκώσουν τις ευθύνες που τους αναλογούν να βρουν τρόπους και να στηρίξουν τις φιλοζωικές δράσεις που αναπτύσσονται στο νησί. Κι αν κάποιος βιαστεί και πει ότι δεν έχουν ρόλο να θυμίσω ότι η επιμόρφωση είναι δική τους ηθική υποχρέωση.

Κάποτε επιτέλους πρέπει να διδαχτούμε έννοιες όπως ο σπισισμός, να ζήσουμε με ενσυναίσθηση. Αν όχι εμείς ας δείξουμε έναν ειρηνικό δρόμο στα παιδιά μας.

Είναι ανεπίτρεπτο στον 21ο αιώνα να παλεύουμε με το νόμο της σιωπής κυρίως όταν πρόκειται για αδικήματα που αφορούν ζώα που έτσι κι αλλιώς δεν έχουν φωνή.

Άραγε μπορούμε να κάνουμε ένα πολύ μικρό βήμα; Να αναγνωρίσουμε τα προβλήματα και τη δυσλειτουργία μας;


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Σύλλογος Γυναικών: “Πως κάνω λειτουργική μία σχέση”, μέρος δεύτερον…

Σύλλογος Γυναικών Νάξου: Ο κύκλος βιωματικών σεμιναρίων για σχέσεις και ψυχική υγεία συνεχίζεται - Που και πότε;

Πρόταση Ημέρες: Φακές με καλαμαράκια και … μυρωδικά

Οι φακές δεν θέλουν μούλιασμα, οπότε αυτό το ωραίο νηστίσιμο και ιδιαίτερα θρεπτικό πιάτο, που τις συνδυάζει με καλαμαράκια, είναι έτοιμο σε μισή ώρα και κάτι.

Νάξος – Μητρόπολη Παροναξίας: Εκδήλωση Σχολής Βυζαντινής Μουσικής

Βυζαντινοί Ύμνοι της Μεγάλης Εβδομάδας σε μουσικοθρησκευτική εκδήλωση της Ιεράς Μητρόπολης Παροναξίας - Πότε και που;

Αμερική: Εφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Βαλ Κίλμερ

Πέθανε ο ηθοποιός Βαλ Κίλμερ σε ηλικία 65 ετών - Φόρεσε τη πανοπλία του Μπάτμαν και τραγούδησε ως άλλος Μόρισον

“Express Skopelitis”: Παράταση ακινησίας για μερικές ακόμη ημέρες

Μικρές Κυκλάδες – “Express Skopelitis”: Παράταση ακινησίας για μερικές ακόμη ημέρες

Ο Ντιν Σπανός φέρνει τo NFL στην Ελλάδα   

Η Ελλάδα προστέθηκε στο πρόγραμμα το 2025, με τους Los Angeles Chargers να είναι η πρώτη ομάδα που αποκτά τέτοια δικαιώματα στη χώρα.

Μετάθεση της έναρξης του ψηφιακού δελτίου αποστολής

Παρατείνονται οι προθεσμίες για την ψηφιακή αποστολή δελτίων αποστολής στο myDATA – Αναλυτικά οι ημερομηνίες για Α' και Β' Φάση ανά κατηγορία επιχείρησης.

Υπεγράφη η ΚΥΑ για την ασθένεια του λογιστή

Υπεγράφη η ΚΥΑ για την προστασία λογιστών-φοροτεχνικών λόγω ασθένειας – Ανακοίνωση Πιερρακάκη σε συνάντηση με το ΟΕΕ

Η Πορτάρα… Viral σε Ghibli style

Η Πορτάρα «ντύνεται» με τα χρώματα της φαντασίας και μεταμορφώνεται σε σκηνή βγαλμένη από ταινία του Studio Ghibli, μαγεύοντας το ελληνικό και διεθνές κοινό.

Κακοκαιρία – Μύκονος: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το “νησί των Ανέμων”

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η Μύκονος μετά τις καταστροφικές πλημμύρες

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Στέλιος Δεγαϊτας

Ενας νέος άνθρωπος - ο Στέλιος Δεγαίτας - έφυγε από τη ζωή το πρωί της Παρασκευής σε ηλικία μόλις 63 ετών

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Μιχάλης Βαλέτας

Ο αγαπημένος φούρναρης των παλιών χωραϊτών, ο Μιχάλης Βαλέτας έφυγε από τη ζωή - Τι αναφέρει στην ανάρτησή του ο Στράτος Φουτάκογλου

Νάξος – Σκαδό: Πένθος με την απώλεια του Νίκου Φάρκωνα

Φτωχότερη από σήμερα η τοπική κοινωνία του Σκαδού Νάξου - Πότε θα γίνει η εξόδιος ακολουθία του Νίκου Φάρκωνα

Νάξος – Αεροδρόμιο: Ανανεωμένο ανοίγει …πύλες την Δευτέρα 31 Μαρτίου (Photos)

Το Αεροδρόμιο "Απόλλων" της Νάξου ανοίγει τις.. πόρτες από την Δευτέρα 31 Μαρτίου - Τα έργα που γίνονται κι έρχονται (Photos)

Πάρος – Νάουσα: Καταστροφικό πέρασμα βροχής, ήχησε και το 112 (video)

Μεγάλες ζημιές από την κακοκαιρία στην Πάρο: Ορμητικοί χείμαρροι οι δρόμοι, μήνυμα του 112 για απαγόρευση κυκλοφορίας των οχημάτων

Πάρος: Η έντονη βροχόπτωση στη περιοχή της Νάουσας παρασύρει αυτοκίνητα (video)

Η έντονη βροχόπτωση παρασύρει αυτοκίνητα στην Νάουσα της Πάρου - Προσοχή (video)

Νάξος – Λιμενικό Σώμα: Η ανακοίνωση για τον θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα

Η επίσημη ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος για τον αιφνίδιο θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα...

Εκτακτο – Αμοργός: Ισχυρός σεισμός 4.5 R με μικρό εστιακό βάθος

Σεισμός 4,5 Ρίχτερ στο γνωστό ρήγμα Ανύδρου πιο κοντά όμως στην Σαντορίνη - Το εστιακό βάθος του σεισμού εντοπίζεται στα 5,6 χιλιόμετρα

Τζώρτζια Αργυροπούλου: “Εφυγε” από τη ζωή η σύντροφος του Μανώλη Γλέζου

Σε ηλικία 79 ετών έφυγε πριν από λίγο από τη ζωή η "Τζώρτζια", το στήριγμα του Μανώλη Γλέζου...

Κυκλάδες – Δόμηση 2024: Πρωταθλήτρια η Πάρος, εντυπωσιακή αύξηση σε Μήλο, Τήνο και Σύρο

Εντυπωσιακή πτώση παρατηρήθηκε στη Μύκονο, όπου εκδόθηκαν μόλις 23 άδειες, πιθανότατα λόγω του κορεσμού της αγοράς ακινήτων και των πολύ υψηλών αξιών της γης.