Σάββατο, 13 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΕλλάδαΕκλογές 2023 - ΑΠΘ: Προβάδισμα νίκης στη ΝΔ δίνει με τη βοήθεια...

Εκλογές 2023 – ΑΠΘ: Προβάδισμα νίκης στη ΝΔ δίνει με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης

|

Η Τεχνητή Νοημοσύνη αναλαμβάνει δράση και στις Ελληνικές εκλογές…  Και η πρόβλεψή της έχει ενδιαφέρον αν και δεν νομίζουμε ότι απέχει πολύ από τις δημοσκοπήσεις…

Τι έδειξε; Ξεκινάμε από τα βασικά…  Το εργαστήριο Τεχνητής Νοημοσύνης και ανάλυσης Πληροφοριών του Τμήματος Πληροφορικής ΑΠΘ επιχειρεί κάτι πρωτόγνωρο σε αυτές τις εκλογές. Να προβλέψει το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαϊου με ένα λογισμικό που αξιοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη και αναλύει δεδομένα που λαμβάνει από τα social media.

Tο Υπολογιστικό Πολιτικό Βαρόμετρο είναι ένα λογισμικό εκτίμησης της πολιτικής κοινής γνώμης με χρήση ανάλυσης πολιτικών tweets που αναφέρονται σε πολιτικά κόμματα, τα οποία συλλέγονται και αναλύονται καθημερινά.

Η ανάλυση γίνεται με μεθόδους Τεχνητής Νοημοσύνης (συναισθηματική ανάλυση κειμένων). Αφορά πολιτικά κόμματα της Βουλής των Ελλήνων για τα οποία μπορούν να συλλεχθούν αυτόματα επαρκή δεδομένα από το Twitter (αλφαβητικά ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, ΜΕΡΑ25, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ).

Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα, στην εκτίμηση πρόθεσης ψήφου σήμερα η ΝΔ λαμβάνει το 31,7% και ο ΣΥΡΙΖΑ το 26,3%, ενώ το ΠΑΣΟΚ έρχεται τρίτο με 8,7%. Στο 6% είναι το ΚΚΕ, στο 3,6% το ΜεΡΑ25 και στο 3,3% η Ελληνική Λύση. Αρα πάμε για πέντε κόμματα.

Σε ό,τι αφορά την εκτίμηση πρόθεσης ψήφου σήμερα, με αναγωγή επί των εγκύρων, η ΝΔ λαμβάνει 36,3%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ 30,1%. Στο 10% φτάνει το ΚΙΝΑΛ και στο 6,9% το ΚΚΕ, ενώ το ΜεΡΑ25 είναι στο 4,2% και η Ελληνική Λύση στο 3,7%.

Το ΑΠΘ εκτιμά πως το παραπάνω “εργαλείο” μπορεί να υποκαταστήσει τις δημοσκοπήσεις, προσφέροντας τα παρακάτω ωφέλη:

1) Η ανάλυση της κοινής γνώμης είναι καθημερινή, με άμεση απόκριση στα πολιτικά ερεθίσματα.

2) Το κόστος είναι σχεδόν μηδενικό.

3) Δεν υπάρχει σοβαρή απόκλιση από τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα αναλύσεις (Μάιος 2022-Μαίος 2023). Η απόκλιση είναι περίπου 0.5-1% για τα μικρά και τα μεγάλα κόμματα αντίστοιχα.

4) Παρέχει σημαντικές πολιτικές πληροφορίες. Π.χ. από τον συνολικό αριθμό tweets φαίνεται ότι:

· Η τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών είχε ελάχιστο αντίκτυπο στον κόσμο του Twitter.

· Η υπόθεση πιθανής μη-υποψηφιότητας Πολάκη υπερκέρασε ακόμα και την τραγωδία των Τεμπών σε απήχηση στο Twitter.

· Φάνηκε πολύ νωρίς ότι η πολιτική επίδραση της τραγωδίας των Τεμπών ήταν μάλλον προσωρινή.

Να σημειωθεί πως το Πολιτικό Βαρόμετρο είναι διεθνής πρώτη.

Όπως επισημαίνει ο Καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής ΑΠΘ και Πρόεδρος της Διεθνούς Ακαδημίας Διδακτορικών Σπουδών στην Τεχνητή νοημοσύνη, Ιωάννης Πήτας, το λογισμικό Πολιτικό Βαρόμετρο είναι σε φάση αξιολόγησης εδώ και έναν χρόνο. Ελλείψει αντικειμενικής αλήθειας (αποτελεσμάτων πραγματικών εκλογών, επειδή δεν έγιναν εκλογές τον τελευταίο χρόνο), χρησιμοποιεί σαν ‘αντικειμενική αλήθεια’  για αναγωγή στο γενικό εκλογικό σώμα όλες τις δημοσκοπήσεις όλων των εταιριών μέχρι πριν 1 εβδομάδα. Επομένως, παρ΄ότι χρησιμοποιεί τις δημοσκοπήσεις μόνον για εκπαίδευση, ενώ χρησιμοποιεί τα tweets για πρόβλεψη των εκλογικών αποτελεσμάτων, κάθε κριτική προς τις δημοσκοπήσεις, ισχύει και εν μέρει για το Πολιτικό Βαρόμετρο.

Η μέθοδος του Πολιτικού Βαρόμετρου ήρθε για να μείνει: όσο τροφοδοτείται με σωστά και πολλά δεδομένα (και όσο ο κόσμος χρησιμοποιεί τα κοινωνικά μέσα σαν πλατφόρμα πολιτικού διαλόγου), τόσο καλύτερη θα γίνεται.

H έρευνα και ανάπτυξη του Πολιτικού Βαρόμετρου έχει πραγματοποιηθεί από την ερευνητική ομάδας Υπολογιστικής Πολιτικής (τμήματα του AIIA.CVML) του Εργαστηρίου Τεχνητής Νοημοσύνης και Ανάλυσης Πληροφοριών (AIIA Lab) του Τμήματος Πληροφορικής, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης υπό την επίβλεψη του καθηγητή ΑΠΘ κου Ι. Πήτα.

Παρ’ ότι δεν είναι ακριβώς μέθοδος δημοσκόπησης, το  Πολιτικό Βαρόμετρο σταμάτησε να ανακοινώνει προβλέψεις στις 13/5/2023. Θα ξαναδημοσιοποιήσει τις προβλέψεις του μόλις κλείσουν οι κάλπες το βράδυ της 22/5/2023.

Τότε θα φανεί και πόσο καλά έκανε την ανάλυση των δεδομένων…

Πηγή: Reporter.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανηγύρι του Σταυρού στη Δονούσα: Παράδοση, γλέντι και πίστη 13–14 Σεπτεμβρίου

Η Δονούσα ντύνεται γιορτινά για την Υψωση του Τιμίου Σταυρού με παραδοσιακά έθιμα, φαγητό, χορό και περιφορά εικόνας στο λιμάνι.

Γιάννης Σιώτος: «Η προσπάθεια του Δημάρχου Τήνου να παραπλανήσει τη Δικαιοσύνη κατέρρευσε»

Με αιχμηρή ανακοίνωση, ο πρώην Δήμαρχος Τήνου απαντά στον Παναγιώτη Κροντηρά μετά την αρχειοθέτηση της μήνυσης για τα «διαγραμμένα αρχεία».

Φ. Φόρτωμας: “Είναι λάθος που δεν έχουν συμπεριληφθεί μικρά νησιά των Κυκλάδων στη μείωση του ΦΠΑ” (video)

Στη συνέντευξή του στην εκπομπή Cyclades On Air, ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε σε ζητήματα φορολογίας, υγείας, παιδείας, πολιτισμού και υποδομών.

Αντίο στον Γιώργο Κωβαίο: Ο 92χρονος Σχοινουσιώτης που χόρεψε μέχρι το τέλος

Η Σχοινούσα αποχαιρετά έναν άνθρωπο-σύμβολο χαράς και λεβεντιάς, που κάθε χρόνο έδινε το δικό του ρυθμό στη Γιορτή Φάβας.

Hike n’ Capture – Τετραήμερο retreat φωτογραφίας και πεζοπορίας στην Αμοργό

Από τις 17 έως τις 20 Οκτωβρίου, η Αμοργός φιλοξενεί ένα μοναδικό σεμινάριο που συνδυάζει τη φωτογραφία με την πεζοπορία, σε συνεργασία με τη σχολή φωτογραφίας Luz Visual Studies.

«Έφυγε» ο Γιώργος Κωβαίος – Ο χορευταράς παππούς της Σχοινούσας που έγινε σύμβολο ζωής και παράδοσης

Μέχρι τα 92 του χρόνια χόρευε με πάθος στη Γιορτή Φάβας, δίπλα στην εγγονή του Ποθητή – Ένας άνθρωπος που ένωσε γενιές μέσα από τη μουσική και την αγάπη για τον τόπο του.

Αστροβραδιά στη Νάξο: Μια μοναδική εμπειρία παρατήρησης του ουρανού

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, σε συνεργασία με την Ελληνική Ερασιτεχνική Αστρονομική Ένωση, διοργανώνει απόψε μια μαγευτική βραδιά στο ΔΑΚ Νάξου με τηλεσκόπια και ξενάγηση στον νυχτερινό ουρανό.

«Εργοτάξιο η Κόρωνος» – Βελτιώσεις στον επαρχιακό δρόμο με στόχο την ασφάλεια

Το Επαρχείο Νάξου προχωρά σε παρεμβάσεις με νέα στηθαία και τοιχία, ενώ οι κάτοικοι θυμούνται τις δυσκολίες του παρελθόντος και ζητούν περισσότερα έργα.

Ενοικιάζεται μονοκατοικία στο Φιλώτι Νάξου

Ενοικιάζεται μονοκατοικία 70 m2 στο Φιλώτι της Νάξου

Εργαστήριο Καινοτομίας στη Νάξο: Από τη φαντασία στην πραγματικότητα με 3D εκτύπωση

Το Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου στο Πνευματικό Κέντρο Αγίου Νικοδήμου, μαθητές και γονείς συναντιούνται σε μια ξεχωριστή εμπειρία δημιουργίας και γνώσης, με 3D σχεδίαση και τη θεωρία των Πολλαπλών Νοημοσυνών.

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο Προφήτη Ηλία μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

«Έφυγε» ο Γιώργος Κωβαίος – Ο χορευταράς παππούς της Σχοινούσας που έγινε σύμβολο ζωής και παράδοσης

Μέχρι τα 92 του χρόνια χόρευε με πάθος στη Γιορτή Φάβας, δίπλα στην εγγονή του Ποθητή – Ένας άνθρωπος που ένωσε γενιές μέσα από τη μουσική και την αγάπη για τον τόπο του.

Το στυγερό έγκλημα του Φλώριου Σοϊλέ «Σκιά» στο Φιλώτι

Πώς μια ερωτική ιστορία κατέληξε σε βασανιστήρια, δολοφονία και λαϊκή εξέγερση στη Νάξο του 1902

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της κοινότητας, Εμμανουήλ Φακίνος

Μεγάλη θλίψη στην τοπική κοινωνία για την ξαφνική απώλεια του Προέδρου της Κεραμωτής, που υπήρξε σύμβολο ανθρωπιάς και προσφοράς. - Σήμερα η εξόδιος ακολουθία

Κακαβιά: Συνελήφθη 37χρονη με ένταλμα από τον Ανακριτή Πλημμελειοδικών Νάξου

Η γυναίκα, υπήκοος Βουλγαρίας, εντοπίστηκε στο συνοριακό σημείο ελέγχου Κακαβιάς και οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Ιωαννίνων

Στη Δράμα κάνει πρεμιέρα σήμερα το ντοκιμαντέρ «Σμύριδα, μάρμαρο και αμπέλι» με επίκεντρο τη Νάξο (video)

Η μικρού μήκους ταινία του Ορέστη Ρούσκα καταγράφει ιστορίες ανθρώπων που αντιστέκονται στον υπερτουρισμό και δείχνουν τον δρόμο για έναν βιώσιμο τουρισμό στο νησί.

Κωμιακή: «Έφυγε» η «Κούλα του Σταματοβασίλη» που σημάδεψε με την παρουσία της το χωριό

Συγκινητικό αντίο στην Κυριακή Πρεβενιού, από τον Γιώργο Κρητικό μέσα από τα social media