Στην Ιταλία, η πίτσα και τα ζυμαρικά πήγαν στον …Θεό, το ίδιο όμως γίνεται και στη Γαλλία με τον “κόκκορα κρασάτο”…
Σε επίπεδο ρεκόρ έχει αυξηθεί το κόστος προετοιμασίας του παραδοσιακού πιάτου coq au vin (σ.σ. ο περίφημος “κόκκορας κρασάτος”) της Γαλλίας, δείχνοντας πώς ο πληθωρισμός έχει επηρεάσει το οικογενειακό δείπνο, αυξάνοντας τις τιμές, από τα κρεμμύδια μέχρι το κρασί.
Ο νέος μηνιαίος δείκτης coq-au-vin του Bloomberg, ο οποίος βασίζεται σε ένα καλάθι με τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα υλικά για τον διάσημο κόκορα κρασάτο, παρουσίασε αύξηση 14,9% Απρίλιο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Η μέση τιμή αγγίζει τώρα τα 18,70 ευρώ.
Ενώ ο πληθωρισμός στη Γαλλία ήταν σταθερά μεταξύ των χαμηλότερων της ευρωζώνης κατά τη διάρκεια της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης, ο δείκτης υπογραμμίζει πως ακόμη και εκεί το σοκ του κόστους ζωής πλήττει τον οικοπγενειακό προϋπολογισμό.
Ο δείκτης συγκεντρώνει δεδομένα από την εθνική στατιστική υπηρεσία της Γαλλίας και το υπουργείο Γεωργίας και Διατροφής της χώρας και παρακολουθεί τα πουλερικά, το κρασί, τα καρότα, τα κρεμμύδια, τα μανιτάρια και το βούτυρο.
«Μέχρι το τέλος της καλοκαιρινής περιόδου, θα έχουμε ορατή μείωση των τιμών στα ράφια», είπε η Yπουργός Γεωργίας για το κόστος των τροφίμων, σύμφωνα με το Bloomberg.
Τον Απρίλιο, ο πρόεδρος Μακρόν είπε ότι ο πληθωρισμός των τροφίμων στη Γαλλία θα παραμείνει «δύσκολος» για τους καταναλωτές μέχρι το φθινόπωρο.
Η άνοδος των τιμών των τροφίμων έχει επιδεινώσει τη χειρότερη κρίση ακρίβειας της Γαλλίας εδώ και μια γενιά – μια κρίση στην οποία η κυβέρνηση προέτρεψε τα καταστήματα να μειώσουν τα περιθώρια κέρδους για να διατηρήσουν τα τρόφιμα προσιτά.
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ