Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΙταλία: Στα ύψη τα ζυμαρικά, χάος στην αγορά

Ιταλία: Στα ύψη τα ζυμαρικά, χάος στην αγορά

|

Μέτρα για την αύξηση των τιμών που καταγράφεται στα ζυμαρικά του, αγαπημένου βασικού προϊόντος της Iταλίας, θα λάβει η κυβέρνηση Μελόνι, αφού εκτινάχθηκαν κατά περισσότερο από το διπλάσιο του εθνικού πληθωρισμού.

Σύμφωνα με το Ρόιτερς, ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης της Ιταλίας, Αντόλφο Ούρσο ζήτησε μια συνάντηση για να συζητηθεί αυτή η κατάσταση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το κόστος των μακαρονιών και άλλων στυλ ζυμαρικών αυξήθηκε κατά 17,5% από έτος σε έτος σε σύγκριση με την τιμή αυτών των βασικών προϊόντων την περασμένη άνοιξη — και αυτό παρά τη μείωση της τιμής του σκληρού σίτου.

«Πρόθεσή μας είναι να επανενεργοποιήσουμε την εθνική επιτροπή για το σκληρό σιτάρι το συντομότερο δυνατό, χωρίς να αποκλείουμε τη σύσταση μιας ενιαίας εθνικής επιτροπής, να ενισχύσουμε τον διάλογο μεταξύ των παραγόντων στην αλυσίδα εφοδιασμού και να διαμορφώσουμε μια κοινή τιμή σε εθνικό επίπεδo», δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας, σύμφωνα με το ιταλικό τηλεοπτικό δίκτυο ANSA

Η Coldiretti, η εθνική ένωση αγροτών της Ιταλίας, επιβεβαίωσε στο ANSA ότι η τιμή του σκληρού σίτου, που χρησιμοποιείται για την παρασκευή ζυμαρικών, έχει μειωθεί κατά 30% από πέρυσι, αλλά η τιμή των ζυμαρικών έχει διπλασιαστεί σε σύγκριση με τις προβλεπόμενες αυξήσεις τιμών λόγω του πληθωρισμού. Επιπλέον, ανέφεραν ότι οι τιμές τόσο των ξηρών όσο και των φρέσκων ζυμαρικών έχουν ανέβει σταθερά από τον Ιούνιο του 2021.

Πρόκειται για ένα πρόβλημα εθνικής σημασίας, όπως αναφέρει το CNN. Ο μέσος Ιταλός καταναλώνει περίπου 23 κιλά ζυμαρικών κάθε χρόνο, δήλωσε ο Φιούριο Τρούτζι, πρόεδρος της Assoutenti, μιας ομάδας για τα δικαιώματα των καταναλωτών.

Σύμφωνα με μια ανάλυση της Assoutenti, η οποία ανατέθηκε από την κυβέρνηση και δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο, η μέση τιμή ενός κιλού σπαγγέτι, ριγκατόνι ή πένες Barilla – βασικά προϊόντα στα ντουλάπια πολλών Ιταλών – αυξήθηκε από 1,70 ευρώ (1,86 δολάρια) σε 2,13 ευρώ (2,33 δολάρια) κατά το έτος που έληξε τον Μάρτιο, δηλαδή κατά περισσότερο από 25%.

Ωστόσο, οι αυξήσεις των τιμών παρουσίασαν μεγάλες διακυμάνσεις μεταξύ των περιφερειών, με την επαρχία της Σιένα στην Τοσκάνη να σημειώνει αύξηση άνω του 58%, ενώ η Αλεσάντρια, στα βορειοδυτικά της Ιταλίας, σημείωσε αύξηση μόλις 4,6%.

Με πληροφορίες από Reuters, ANSA, CNN


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κυριακή Πάσχα: Στις 8.30 το βράδυ το “Blue Star Naxos” θα αφήσει τον Πειραιά για Σύρο – Παροναξία – Μικρές Κυκλάδες – Αμοργό

Ημέρες γιορτής και το Blue Star Naxos θα κινηθεί με τροποποιημένο δρομολόγιο στο δρομολόγιο της άγονης

Ευρωπαϊκή Ενωση: Μάχη για το ντονέρ μετά τη πρόκληση των Τούρκων

Οργή από τους Ευρωπαίους εστιάτορες για τις προτάσεις των Τούρκων να υποχρεωθούν όλες οι φέτες ντονέρ να κόβονται «οριζόντια... με πάχος 3 έως 5 χιλιοστά»

Κυριακή Πάσχα: Ανεκτέλεστα τα δρομολόγια των “Blue Star Delos” και “Blue Star Paros”

Δεμένα τα πλοία της Blue Star Ferries το πρωί της Κυριακής του Πάσχα

Σύρος – Αγιο Φως: Με ιδιωτικό σκάφος (χορηγία της ONEX) έφτασε στην Ερμούπολη

Το Άγιο Φως υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο της Σύρου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης και φορείς του νησιού.

Naxos Island Tours: Μονοήμερη εκδρομή στο Κουφονήσι για την εορτή του Αγίου Γεωργίου

Μονοήμερη εκδρομή στο Κουφονήσι την Δευτέρα 6 Μαϊου για την εορτή του Αγίου Γεωργίου

Νάξος: Γεύμα “Στο λαδόχαρτο” για τους άσους του Ολυμπιακού Εσε και Καρβάλιο

Η πρώτη ...επαφή με την κουζίνα και γαστρονομία της Νάξου για τους Εσε και Καρβάλιο το "Στο Λαδόχαρτο"

Πάσχα – Αγιο Φως: Στις 19:30 θα βρίσκεται στο “Ελ. Βενιζέλος”

Ολοκληρώθηκε στα Ιεροσόλυμα η Τελετή Αφής του Αγίου Φωτός στον Πανάγιο Τάφο

Κραουνάκης για Αννα Παναγιωτοπούλου: “Εφυγε από τη ζωή η Αννα”

Η Άννα Παναγιωτοπούλου έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 76 ετών. Οι ρόλοι της σε σειρές που άφησαν εποχή.

Πολίτικη μαγειρίτσα με γιαουρτάλευρο αντί για αυγολέμονο (συνταγή)

Εξοχη μαγειρίτσα, με ένα απίθανο κόλπο που μας γλιτώνει πολύ χρόνο (ποια είναι η συνταγή)

Μήλος: Νέο 5αστερο ξενοδοχείο … έρχεται

“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων στη Μήλο

Blue Star Ferries: Εκτακτη προσέγγιση σήμερα και αύριο στη Νάξο του “Blue Star 2”

Ενα ακόμη έκτακτο δρομολόγιο απόψε από τον Πειραιά για Πάρο - Νάξο και Σαντορίνη

Stoiximan AegeanBall Festival 2024: Ανοιξαν οι έγγραφές

Κορυφαία διοργάνωση 3Χ3 με 13 βραβεία σε πολλαπλές κατηγορίες - Το χρονοδιάγραμμα

ΚΕ.ΔΑ.Σ.Υ. Νάξου: Πάει στη βουλή με παρέμβαση του Φίλιππου Φόρτωμα

Ο Φίλιππος Φόρτωμας φέρνει στη Βουλή το στεγαστικό πρόβλημα του ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. Νάξου

SKY Express: Μεταφέρει το Αγιο Φως σε Σαντορίνη – Μύκονο

Πως θα μεταφερθεί το Αγιο Φως το Μεγάλο Σάββατο στις Κυκλάδες

ΕΡΤ1: «Φτάσαμε» με τον Ζερόμ Καλούτα – Ταξιδεύοντας στην Αμοργό, προβολή το Αγιο Πάσχα

ΕΤ1 «Φτάσαμε» με τον Ζερόμ Καλούτα – Ταξιδεύοντας στην Αμοργό της άγριας ομορφιάς και του απέραντου γαλάζιου - Προβολή: Κυριακή του Πάσχα

Πιτταράς – Τυροκομείο: Προσφορά γαλακτοκομικών προϊόντων σε δομές της Νάξου

Μία ακόμη κίνηση αγάπης από την επιχείρηση "Τυροκομείο Πιτταράς" προς την τοπική κοινωνία και τις δομές της

Πανναξιακός ΑΟ: Πρώτη θέση στο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Στίβου στη Μήλο (επιδόσεις)

Συγχαρητήρια στην ομάδα στίβου για την 1η θέση στο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Στίβου

Νάξος: Πρωτομαγιά στη Δημοτική Επιτροπή η …μάχη για την αύξηση των δημοτικών τελών

Συνεδρίαση την Πρωτομαγιά της Δημοτικής Επιτροπής Νάξου και Μικρών Κυκλάδων - Βασικό θέμα; Η αύξηση στα δημοτικά τέλη

Εκτακτο – Κυριακή Πάσχα: Αλλαγή ώρας αναχώρησης του Blue Star Naxos από τον Πειραιά

Το Blue Star Naxos αναμένεται να αναχωρήσει από τον Πειραιά την Κυριακή του Πάσχα στις 20:30 το βράδυ για Σύρο - Παροναξία - Μικρές Κυκλάδες