Η ώρα για τις “Γαλάζιες Σημαίες 2023” έφτασε και η ΠΕ Νάξου για πρώτη φορά μετά από 13 συνεχόμενα χρόνια ήταν εκτός .. προγράμματος.
Ο λόγος; Μα το γεγονός ότι πέρυσι δεν είχαμε ναυαγοσωστική κάλυψη με αποτέλεσμα να αφαιρεθούν οι υπάρχουσες σημαίες από τις τρεις παραλίες (Αγίου Γεωργίου, Αγίας Αννας και Αγίου Προκοπίου) και να “τιμωρηθούμε” ως Δήμος με αποχή για έναν χρόνο από τον σχετικό διαγωνισμό…
Αποτέλεσμα; Φέτος να έχουμε με βάση την ενημέρωση ναυαγοσώστες αλλά όχι σημαίες…
Πλήγμα σημαντικό για το πρεστίζ του νησιού, όμως ελπίζουμε ότι του χρόνου θα επιστρέψει ως Δήμος στον σχετικό διαγωνισμό. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η σχετική διάκριση είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους επισκέπτες..
Τι είδαμε στις υπόλοιπες Κυκλάδες; Με βάση τους σχετικούς πίνακες στο κείμενο, για πρώτη φορά η Νάξος είναι απούσα. Από εκεί και πέρα, μετρήσαμε 29 Σημαίες με τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης να έχει 6… Η ΠΕ Θήρας έχει τις περισσότερες (8) αλλά οι πέντε είναι στον Δήμο Θήρας… Η ΠΕ Κϋθνου – Κέας έχει 4 (σ.σ. όλες στην Κέα). και η Πάρου 5… ενώ σταθερά μία έχει η ΠΕ Μυκόνου… Πέρυσι; Είχαμε 32 Γαλάζιες Σημαίες και η μοναδική αλλαγή έχει να κάνει με την ΠΕ Θήρας που είχε 9 ενώ φέτος 8 (σ.σ. μία λιγότερη στην Σαντορίνη) ενώ η ΠΕ Κέας – Κύθνου από τρεις είχε τέσσερις.
Ααα να σημειώσουμε ότι το ρεκόρ είναι 35 Γαλάζιες Σημαίες από το 2018
Ο πίνακας των Κυκλάδων ανά Περιφερειακή Ενότητα
Π.Ε. ΑΝΔΡΟΥ [1]
Δήμος Άνδρου: Δελαβόγια/Aneroussa Beach
Π.Ε. ΤΗΝΟΥ [1]
Δήμος Τήνου: Αγ. Φωκάς/Μαραθιά
Π.Ε. ΜΥΚΟΝΟΥ [1]
Δήμος Μυκόνου: Καλαφάτης/Aphrodite Beach Resort
Π.Ε. ΣΥΡΟΥ [6]
Δήμος Σύρου-Ερμούπολης: Αγκαθωπές, Αζόλιμνος, Βάρη, Γαλησσάς, Κίνι, Φοίνικας
Π.Ε. ΚΕΑΣ-ΚΥΘΝΟΥ [4]
Δήμος Κέας: Γιαλισκάρι, Κούνδουρος, Οτζιάς, Ποίσσες
Π.Ε. ΠΑΡΟΥ [5]
Δήμος Πάρου: Λιβάδια, Λογαράς, Μάρπησσα / Χρυσή Ακτή, Πούντα, Τσερδάκια
Π.Ε. ΘΗΡΑΣ [8]
Δήμος Θήρας: Αγ. Γεώργιος, Βλυχάδα, Καμάρι 1 και 2, Περίβολος
Δήμος Ιητών: Μαγγανάρι, Μυλοπόταμος, Όρμος
Π.Ε. ΜΗΛΟΥ [3]
Δήμος Μήλου: Προβατάς
Δήμος Σίφνου: Καμάρες, Πλατύς Γιαλός
Η εικόνα με τις Γαλάζιες Σημαίες το 2022
Π.Ε. ΑΝΔΡΟΥ [1]
Δήμος Άνδρου (1): Δελαβόγια (Aneroussa Beach)
Π.Ε. ΤΗΝΟΥ [1]
Δήμος Τήνου (1): Αγ. Φωκάς ( Μαραθιά)
Π.Ε. ΜΥΚΟΝΟΥ [1]
Δήμος Μυκόνου (1): Καλαφάτης (Aphrodite Beach Resort)
Π.Ε. ΣΥΡΟΥ [6]
Δήμος Σύρου – Ερμούπολης (6): Αγκαθωπές / Αζόλιμνος / Βάρη / Γαλησσάς / Κίνι / Φοίνικας
Π.Ε. ΚΕΑΣ – ΚΥΘΝΟΥ [3]
Δήμος Κέας (3): Γιαλισκάρι / Κούνδουρος / Οτζιάς
Π.Ε. ΠΑΡΟΥ [5]
Δήμος Πάρου (5): Λιβάδια / Λογαράς / Μάρπησσα (Χρυσή Ακτή) / Πούντα / Τσερδάκια
Π.Ε. ΝΑΞΟΥ [3]
Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων (3): Αγία Άννα (Μάραγκας) / Άγιος Γεώργιος / Άγιος Προκόπιος
Π.Ε. ΘΗΡΑΣ [9]
Δήμος Θήρας (6): Αγ. Γεώργιος / Βλυχάδα / Καμάρι 1 / Καμάρι 2 / Περίβολος / Περίσσα
Δήμος Ιητών (3): Μαγγανάρι / Μυλοπόταμος / Όρμος
Π.Ε. ΜΗΛΟΥ [3]
Δήμος Μήλου (1): Προβατάς
Δήμος Σίφνου (2): Καμάρες / Πλατύς Γιαλός
Πανελλαδικά..
Με 617 βραβευμένες ακτές με Γαλάζια Σημαία το 2023, η Ελλάδα κατέχει και πάλι την 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 52 χώρες, με πρώτη την Ισπανία.
Επισημαίνεται ότι για πρώτη φορά οι βραβεύσεις ξεπερνούν τις 600 και ότι στο σύνολο των 52 χωρών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, η Ελλάδα κατέχει το 15% των βραβευμένων ακτών.
Πρώτος στην Ελλάδα αναδείχθηκε ο νομός Χαλκιδικής, με 94 σημαίες. Η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε 4.212 ακτές, 710 μαρίνες και 120 τουριστικά σκάφη σε όλο τον κόσμο.
Το Πρόγραμμα “Γαλάζια Σημαία”
Η “Γαλάζια Σημαία” αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο. Απονέμεται από το 1987, σε ακτές και μαρίνες οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μίας ακτής με τη “Γαλάζια Σημαία”, είναι η ποιότητα υδάτων σε αυτήν να είναι “Εξαιρετική”. Καμία άλλη διαβάθμιση της ποιότητας, ακόμα και “Καλή”, δεν είναι αποδεκτή από το Πρόγραμμα. Η βράβευση έχει διάρκεια ενός έτους.
Πρέπει επιπλέον να τηρούνται και τα υπόλοιπα από τα συνολικά 33 κριτήρια για τις ακτές (38 για τις μαρίνες και 51 για τα σκάφη), τα οποία αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.
Τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού, δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη “Γαλάζια Σημαία” όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους, ως εγγύηση των υψηλής ποιότητας υπηρεσιών που προσφέρονται στην ακτή, αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. Αυτό το γνωρίζουν και το αξιολογούν όλοι οι διαχειριστές ακτών, δήμοι, ξενοδοχεία και camping, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα εθελοντικά.
Το ΥΠΕΝ, διά της γενικής γραμματείας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, υποστηρίζει ενεργώς το πρόγραμμα “Γαλάζια Σημαία”, ενώ η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, υπέγραψε τον Οκτώβριο του 2013 πρωτόκολλο συνεργασίας με το υπουργείο Τουρισμού, επισφραγίζοντας και τυπικά τους κοινούς στόχους στην προσπάθεια βελτίωσης της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος.
Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), υποστηρίζει το πρόγραμμα και προτρέπει τους ΟΤΑ στην τήρηση της εφαρμογής των κριτηρίων του.
Υπενθυμίζεται τέλος, ότι η ποιότητα των υδάτων κολύμβησης παρακολουθείται κάθε χρόνο από τις διευθύνσεις υδάτων των αποκεντρωμένων διοικήσεων και την γενική γραμματεία Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του ΥΠΕΝ, μέσω δειγματοληψιών ελέγχου που γίνονται από διαπιστευμένα από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ) εργαστήρια.