Τρίτη, 3 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΡώμη: Η έκθεση "Στιγμή και αιωνιότητα" με έργα από Κυκλάδες στο προσκήνιο

Ρώμη: Η έκθεση “Στιγμή και αιωνιότητα” με έργα από Κυκλάδες στο προσκήνιο

|

Υπάρχουν φιλίες που ανοίγουν καινούργιους δρόμους. Oπως αυτή ανάμεσα στον επικεφαλής όλων των αρχαιολογικών μουσείων της Ιταλίας, Μάσιμο Οσάνα, και στον έφορο Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, Δημήτρη Αθανασούλη.

Γνωρίστηκαν το 2017 και μέσα σε πέντε χρόνια έχουν καταφέρει να σφυρηλατήσουν ισχυρούς πολιτιστικούς δεσμούς μεταξύ των υπουργείων Πολιτισμού της γείτονος και της Ελλάδας, με μια σειρά σπουδαίων εκθέσεων που αναδεικνύουν το κοινό καταπίστευμα του ελληνορωμαϊκού παρελθόντος, μέσα από νέα σκοπιά.

Ετσι, ύστερα από την έκθεση «Vanity, ιστορίες κοσμημάτων από τις Κυκλάδες», που παρουσιάστηκε εμπλουτισμένη και στην Πομπηία μετά την Ελλάδα, αλλά και το αφιέρωμα “Πομπηία και Σαντορίνη. Η αιωνιότητα σε μια μέρα”, που πραγματοποιήθηκε στη Scuderia del Quirinale στη Ρώμη, ήρθε η ώρα ενός άλλου σπουδαίου αφιερώματος στην Αιώνια Πόλη, στα εγκαίνια του οποίου παρευρέθη η στήλη.

Εκθεση για τη «Στιγμή και αιωνιότητα» της ελληνικής και ιταλικής τέχνης εγκαινιάστηκε στην Αιώνια Πόλη-1
Ο Μάσιμο Οσάνα (στη μέση) εξηγεί το σκεπτικό της έκθεσης.

 

Πρόκειται για την έκθεση «Στιγμή και αιωνιότητα», που εγκαινιάστηκε την περασμένη Πέμπτη με 300 αριστουργήματα από τις δύο χώρες, κάποια εκ των οποίων δεν είχαν μετακινηθεί ποτέ έως τώρα από τη θέση τους. Οπως η αρχαϊκή κόρη της Θήρας, 2.700 ετών, που εντοπίστηκε το 2000 στη Σαντορίνη, ή η περίφημη Γοργώ της Πάρου, οι οποίες έκλεψαν τα βλέμματα των επισκεπτών. Αλλά και η μεγάλη αμφιπρόσωπη παλαιολόγεια εικόνα της Παναγίας Ελεούσας από τον καθεδρικό ναό της Καθολικής Αρχιεπισκοπής στην Νάξο.

Πλάι τους καταπληκτικά εκθέματα σαν τους δύο εφήβους χάλκινους δρομείς από την Πομπηία, μια άμαξα που βρέθηκε επίσης κάτω από τη λάβα του Βεζουβίου πριν από μόλις μερικούς μήνες, βυζαντινές εικόνες από τον εικονογράφο Αγγελο, αναγεννησιακά γλυπτά, αλλά και ένα σύγχρονο έργο τέχνης.

Είναι εκθέματα, ένα και ένα, συγκλονιστικής ομορφιάς και ενδιαφέροντος. Θα αναρωτηθεί κανείς με ποιο νοηματικό νήμα συνδέονται όλα αυτά ώστε να μας οδηγήσουν από τη στιγμή στην αιωνιότητα.

Το σκεπτικό είναι απλό: ο χρόνος δεν είναι γραμμικός και οι άνθρωποι όλων των εποχών ανέτρεξαν στην αρχαιότητα για να αντλήσουν έμπνευση, κάλλος, ήθος, κάθε φορά με άλλα ζητούμενα και με διαφορετικό τρόπο. Αυτή η ποικιλομορφία είναι ανάγλυφη στα μάτια των θεατών που περιηγούνται στην έκθεση.

Βέβαια, παίζει ρόλο και ο εξαιρετικά επιβλητικός χώρος των Θερμών του Διοκλητιανού, τα μεγαλύτερα δημόσια ρωμαϊκά λουτρά της Ρώμης, μαζί με αυτά του Καρακάλλα, μέσα στα οποία φιλοξενείται το αφιέρωμα. Συγκεκριμένα, πρόκειται για μια πτέρυγα που είχε πρωτοανοίξει για το κοινό πριν από 120 χρόνια, έκτοτε όμως έμεινε κλειστή καθώς εκτελούσε χρέη αποθήκης.

Εκθεση για τη «Στιγμή και αιωνιότητα» της ελληνικής και ιταλικής τέχνης εγκαινιάστηκε στην Αιώνια Πόλη-3
Οι δύο έφηβοι χάλκινοι δρομείς που βρέθηκαν στην Πομπηία.

 

Ο Οσάνα αποφάσισε ότι ήταν εξαιρετική ευκαιρία για να αξιοποιηθεί ξανά και να αποκτήσει καινούργια ζωή. Με πλινθόκτιστους τοίχους που φτάνουν τα 30 μέτρα ύψος φανερώνουν το μεγαλείο των Ρωμαίων. Εκεί πραγματοποιήθηκε και η συνέντευξη Τύπου με τη Χριστίνα Καράγεωργα, σύμβουλο στην πρεσβεία μας στη Ρώμη, η οποία διάβασε χαιρετισμό της Λίνας Μενδώνη, τη γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων Πολυξένη Βελένη, τον Δημήτρη Αθανασούλη (και οι τρεις μίλησαν εις άπταιστον ιταλικήν) ενώ δέχτηκαν τις ευχαριστίες των Ιταλών για τα σπάνια έργα που τους δανείσαμε.

Η έκθεση θα είναι ανοικτή μέχρι και τα τέλη Ιουλίου, ενώ δεν αποκλείεται μια διαφορετική εκδοχή της να παρουσιαστεί και στην Ελλάδα στο μέλλον.

Κείμενο – Photos Μαργαρίτα Πουρνάρα (Kathimerini.gr)


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Καστράκι: Στις κορυφαίες παραλίες της Ευρώπης σύμφωνα με τον “The Guardian”

Οι αναγνώστες της βρετανικής εφημερίδας ενθουσιάζονται με το Καστράκι και τη λευκή του άμμο – Διεθνείς διακρίσεις για τη Νάξο ως βιώσιμο προορισμό

Δωδεκάνησα – Ρόδος: Ισχυρός Σεισμός 5.8 R τα ξημερώματα

Εστάλη μήνυμα του 112 στους κατοίκους της Ρόδου - Αισθητός και σε πολλές περιοχές της Τουρκίας, αλλά και στην Κρήτη - «Δεν θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην επιφάνεια, δεν θα υπάρξει τσουνάμι», δήλωσε ο Λέκκας

Νάξος: Σε κίνδυνο ο ξύλινος πεζόδρομος του Αγίου Νικολάου

Παρά τις επίσημες προειδοποιήσεις για την επικινδυνότητα, παραμένει ακάλυπτος ο περίπατος στην Αγία Άννα – Έκκληση κατοίκων για παρέμβαση

Βρούτσης: “Θα περιμένω Αγγελόπουλους – Γιαννακόπουλο στο γραφείο μου έως τις 3 το μεσημέρι”

Βρούτσης για τη συνάντηση με Γιαννακόπουλο και Αγγελόπουλους: Θα τους περιμένω ως τις 15:00, αν δεν έρθουν θα διακοπεί οριστικά το πρωτάθλημα

Αθλητικά έργα στη Νάξο: Σε τροχιά υλοποίησης αναβαθμίσεις ύψους 4,2 εκατ. ευρώ

Ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού Νίκος Πολυκρέτης παρουσιάζει τις παρεμβάσεις για ασφαλείς και σύγχρονες υποδομές που αναβαθμίζουν την αθλητική ζωή του νησιού

Νάξος: Εξειδικευμένοι γιατροί στο “Naxos Medical”, το πρόγραμμα του Ιουνίου (πίνακας)

Το Naxos Medical ανακοινώνει τις ημερομηνίες επισκέψεων από κορυφαίους ειδικούς για τον Ιούνιο – Πρόληψη, φροντίδα και υγεία χωρίς μετακινήσεις

Όθων Ξενικουδάκης: Ο γιατρός με την ψυχή ζωγράφου από τη Νάξο

Με καταγωγή από τις Τρίποδες (Βίβλο_ της Νάξου, ο ζωγράφος και οδοντίατρος που ζει και δημιουργεί στη Νίκαια, διατηρεί άσβεστη τη φλόγα της τέχνης για πάνω από τέσσερις δεκαετίες

Basket League: Αναβάλλεται ο 3ος τελικός του πρωταθλήματος

Οι ιδιοκτήτες των δύο ΚΑΕ καλούνται στο υπουργείο Αθλητισμού την Τετάρτη για δεσμεύσεις ότι θα μπει τέλος σε αυτή την κατάσταση – «Σε διαφορετική περίπτωση, το πρωτάθλημα θα διακοπεί οριστικά».

Στη Νάξο το νέο ερευνητικό έργο του ΕΜΠ για τη διαχείριση των όμβριων υδάτων

Με τη χρηματοδότηση του Horizon και σε συνεργασία με τον Δήμο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, ξεκινά πιλοτική εφαρμογή τεχνολογιών για την ενίσχυση της υδατικής επάρκειας

Γ. Πολυχρονάκος: “Να βγάλουμε τους νησιωτικούς δήμους από το σημερινό αδιέξοδο”

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, παρουσίασε προτάσεις και δεσμεύσεις για την αυτοδιοίκηση και την περιφερειακή ανάπτυξη

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Πάρος: «Κλείνουμε πριν μας κλείσουν», η εστίαση σε απεργία στις 5 Ιουνίου

Σε συμβολικό λουκέτο προχωρούν οι παραλιακές επιχειρήσεις του νησιού – Αντίδραση απέναντι σε τιμωρητικές πολιτικές και κρατική απουσία - Το σχόλιο του Γιάννη Παπαδόπουλου

Νάξος: Έτοιμος ο νέος δρόμος που ενώνει Αγιο Προκόπιο με Κάπαρες (Πλάκα – Αγία Αννα)

Παραδόθηκε στην κυκλοφορία ο νέος οδικός άξονας που συνδέει τον Άγιο Προκόπιο με τις Κάπαρες, μειώνοντας τον χρόνο διαδρομής και αυξάνοντας την οδική ασφάλεια – Ευχαριστίες από τον πρόεδρο της κοινότητας Αγίου Αρσενίου

Κυκλάδες – Blue Star Ferries: Ξεκινούν τα θερινά δρομολόγια του “Blue Star 1”, πρωινό το “Blue Star Naxos”

Από την Κυριακή 1 Ιουνίου, το "Blue Star 1" αναλαμβάνει τη βραδινή αναχώρηση από Πειραιά, ενώ από Δευτέρα 2 Ιουνίου, το "Blue Star Naxos" ξεκινάει τα καθημερινά πρωινά του δρομολόγια προς Πάρο, Νάξο, Μικρές Κυκλάδες, Αμοργό και Αστυπάλαια.

Νάξος: Αναβολή στη συζήτηση για τις θερινές οικοδομικές εργασίες, παράταση διαβούλευσης έως 10 Ιουνίου

Δεν θα ισχύσει από φέτος η ρύθμιση για περιορισμούς στις κατασκευαστικές δραστηριότητες. Συνάντηση διαβούλευσης με οικοδόμους και νέα προθεσμία για προτάσεις.

Νάξος – Σύλλογος Μηχανικών: “Όχι σε οριζόντιους περιορισμούς, Ναι, σε στοχευμένο πλαίσιο για τις θερινές οικοδομικές εργασίες”

Ο Σύλλογος εκφράζει έντονο προβληματισμό για την αιφνιδιαστική πρόθεση του Δήμου να επιβάλει οριζόντιους περιορισμούς, χωρίς επαρκή διαβούλευση – Προτείνει στοχευμένο και ρεαλιστικό πλαίσιο που προστατεύει τόσο τον τουρισμό όσο και τον κατασκευαστικό κλάδο.

“Να βουίξει το Αιγαίο”: Το νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου γεμίζει νησιώτικο ρυθμό το καλοκαίρι μας (video)

Θάλασσα, μελωδία και χορός ενώνονται στο νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου που υπόσχεται να μας ταξιδέψει στα γαλανά νερά του Αιγαίου.

Νάξος – Αεροδρόμιο: Πραγματοποιήθηκε νυχτερινή αεροδιακομιδή με τα νέα φορητά φώτα

Ένα 24ωρο μετά την τοποθέτηση του προσωρινού φωτισμού, το νησί απέκτησε ξανά τη δυνατότητα νυχτερινής αερομεταφοράς ασθενών με ελικόπτερα AW-109

«Αχ πανάθεμά σε Αθήνα»: Ο Βαγγέλης Κονιτόπουλος τραγουδά για τα νησιά και τη νοσταλγία (video)

Μια νέα νησιώτικη μελωδία-ύμνος από τον μετρ του Αιγαίου, με τη συμμετοχή της οικογένειας Κονιτοπούλου (video)

Νάξος: Δυναμική παρέμβαση εργαζομένων και αναβολή της συζήτησης για απαγόρευση οικοδομικών εργασιών το καλοκαίρι

Μετά από κινητοποίηση της Επιτροπής Εργαζομένων στις Κατασκευές, η Δημοτική Αρχή Νάξου υποχρεώθηκε να αποσύρει το θέμα από το Δημοτικό Συμβούλιο