Πέμπτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΚως - 4ος Διεθνής Διαγωνισμός Δώρων Γαστρονομίας World Food Gift Challenge:...

Κως – 4ος Διεθνής Διαγωνισμός Δώρων Γαστρονομίας World Food Gift Challenge: 3ο βραβείο στο Μελεκούνι Ρόδου

|

Με οικοδεσπότη το Νότιο Αιγαίο  – Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας 2019, στο νησί της Κω, ο 4ος Διεθνής Διαγωνισμός World Food Gift Challenge βράβευσε τα καλύτερα δώρα τροφίμων και δώρα χειροτεχνίας για το 2023, επιλεγμένα από μια διεθνή κριτική επιτροπή ειδικών.

Ο διαγωνισμός, που στόχο έχει την ανάδειξη της τοπικής γαστρονομίας και της πολιτιστικής ποικιλομορφίας, συγκέντρωσε φέτος 29 από τα πιο σημαντικά δώρα γαστρονομίας από οκτώ βραβευμένες Παγκόσμιες / Ευρωπαϊκές Περιφέρειες Γαστρονομίας, όπως: Καταλονία (βραβείο 2016), Νότιο Αιγαίο (βραβείο 2019), Σλοβενία (βραβείο 2021), Μινόρκα (βραβείο 2022), Trondheim-Trøndelag (βραβείο 2022), Hauts-de-France (βραβείο 2023), Saimaa Φινλανδίας (βραβείο 2024) και Aseer, Σαουδική Αραβία (βραβείο 2024).

Η τελετή απονομής πραγματοποιήθηκε στο Κτήμα Ακράνι, στις 27 Απριλίου, αφού είχε προηγηθεί μια έντονη διαδικασία αξιολόγησης για τον εντοπισμό υποδειγματικών, μοναδικών γαστρονομικών δώρων, σύμφωνα με μια σειρά κριτηρίων όπως η γεύση, η ελκυστικότητα, η βιωσιμότητα, η σύνδεση με την περιοχή από την οποία προέρχονται, η αφήγηση, η δημιουργικότητα και η καινοτομία.

Το Μελεκούνι ΠΓΕ από το FilemaRodion, υποψήφιο προϊόν από το Νότιο Αιγαίο, κέρδισε το 3ο βραβείο

Αφού αναγνώρισε την εξαιρετική ποιότητα όλων των προϊόντων που διαγωνίστηκαν, η κριτική επιτροπή επέλεξε τους τρεις νικητές:

Το 1ο βραβείο έλαβε το προϊόν Illa de Mel (Νησί του μελιού) από τη Μινόρκα-Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας βραβευμένη το 2022, που παρέδωσε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος.

Το 2ο βραβείο απένειμε στο προϊόν Nokiakka Jams by Nokiakka από τη Saimaa-Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας βραβευμένη το 2024 ο Δήμαρχος Κω, Θεοδόσης Νικηταράς.

Το 3ο βραβείο κέρδισε το Μελεκούνι ΠΓΕ από το Filema Rodion και το Νότιο Αιγαίο, Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας βραβευμένη το 2019, το οποίο απένειμε η Πρέσβης της Κουζίνας του Αιγαίου Σεφ, Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.

Η διεθνής κριτική επιτροπή περιλάμβανε τα μέλη:

WendyBarrie,εμπειρογνώμονας της IGCAT και Διευθύντρια του Scottish Food Guide & Scottish Cheese Trail από τη Σκωτία.

Δημήτρης Κουλλιάς, executive chef, μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων, από το Νότιο Αιγαίο.

Kirsi Vartia , ειδικός στον τουρισμό στον Συμβουλευτικό Οργανισμό Γυναικών Υπαίθρου της Ανατολικής Φινλανδίας / ProAgria, από το Kuopio της Φινλανδίας.

Francesco Grech, συγγραφέας, συνθέτης και πολιτιστικός διευθυντής στο Περιφερειακό Συμβούλιο του Gozo Μάλτας, υποψήφια Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας για το 2026.

Paula Frade , ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Σπουδών Παραδοσιακής Λογοτεχνίας, Κληρονομιάς, Τεχνών και Πολιτισμών (IELT), Νέο Πανεπιστήμιο της Λισαβόνας. Πρόεδρος και ιδρυτής του Oliveirado Hospital Center of Culture and Tradition (OH-Culture)και εμπειρογνώμονας της IGCAT στην Κοΐμπρα της Πορτογαλίας.

Andrea Iurato, ζαχαροπλάστης, Master Chocolatier και ιδιοκτήτης ζαχαροπλαστείου και εργαστηρίου στη Modica, από τη Σικελία, υποψήφια Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας για το 2025.

Εκ μέρους της κριτικής επιτροπής, η Wendy Barrie υποστήριξε ότι: «Ήταν μεγάλη χαρά και τιμή να βρίσκομαι στην Κω και να έχω την ευκαιρία να αξιολογώ προϊόντα με τόσο εξαιρετική ποιότητα. Μας έχουν πάρει την καρδιά! Αναγνωρίσαμε για άλλη μια φορά τη σημασία της αφήγησης και εντυπωσιαστήκαμε από τα πολύ υψηλά πρότυπα όλων των δώρων που παρουσιάστηκαν».

Την τελετή απονομής των βραβείων του World Food Gift Challenge 2023 συντόνισε η Πρόεδρος της IGCAT, Dr. Diane Dodd και η Βάσια Παπαηλία, υπεύθυνη Επικοινωνίας στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, παρουσία του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργου Χατζημάρκου, του Δημάρχου Κω, Θεοδόση Νικηταρά και παραγωγών και εκπροσώπων των τοπικών αρχών,και φορέων του νησιού.

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Επίτιμος Πρέσβης Γαστρονομίας

Μία έκπληξη περίμενε τον Περιφερειάρχη κ. Χατζημάρκο, όταν η Πρόεδρος του Διεθνούς Δικτύου Γαστρονομίας IGCAT, Dr. Diane Dodd, του απένειμε τιμητική πλακέτα ανακηρύσσοντάς τον επισήμως επίτιμο Πρέσβη Γαστρονομίας, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Το δίκτυο μας με περισσότερους από 100 ειδικούς διασκορπισμένους σε όλη την υφήλιο μοιραζόμαστε όλοι την ευγνωμοσύνη μας που μας δείξατε τι σημαίνει ανθεκτικότητα, τι σημαίνει κουράγιο και για την εξαιρετική προσπάθεια να προωθήσετε και να προστατέψετε τη γαστρονομική και πολιτιστική κληρονομία του Νοτίου Αιγαίου».

«Τίποτα δεν μπορεί να επιτευχθεί από έναν και πρέπει πάντα να είσαι μέλος μιας ομάδας για να πας μακριά. Ευχαριστώ όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στο Νότιο Αιγαίο, γιατί χωρίς αυτούς τίποτα δεν θα ήταν δυνατό. Η Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας είναι μια από τις καλύτερες, πιο αποτελεσματικές και πιο έξυπνες επενδύσεις που μπορεί να κάνει μια περιοχή, προκειμένου να διατηρήσει το παρελθόν, να υπηρετήσει το παρόν και να δημιουργήσει το μέλλον» ισχυρίστηκε από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος.

Μετά την τελετή, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου του Gozo από τη Μάλτα, Δρ. Samuel Azzopardi, υπέγραψε συμφωνία πρωτοκόλλου με την Πρόεδρο της IGCAT, για να επισημοποιήσει την υποψηφιότητα του Gozo για τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας Γαστρονομίας 2026.

Οι τοπικοί παραγωγοί στο επίκεντρο

Με αφορμή τον διεθνή Διαγωνισμό Δώρων Γαστρονομίας World FoodGiftChallenge 2023, παραγωγοί και εκπρόσωποι από τις γαστρονομικές περιφέρειες συμμετείχαν σε ένα τριήμερο πρόγραμμα (26-28 Απριλίου), όπου είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα προϊόντα τους σε διεθνές κοινό, να ανακαλύψουν βέλτιστες πρακτικές της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, όπως τα έργα «Οι μαμάδες του Αιγαίου ξέρουν καλύτερα» και οι «Κηπουροί του Αιγαίου» καθώς και την ετικέτα Aegean Cuisine, που παρουσίασαν αντίστοιχα η Πρέσβειρα της κουζίνας του Αιγαίου Σεφ Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και τα Επιμελητήρια Δωδεκανήσου και Κυκλάδων,να επισκεφθούν παραγωγικές μονάδες και παραγωγούς της Κω, καθώς και να ανταλλάξουν γνώσεις και ιδέες για το πώς να προωθήσουν καλύτερα τη δουλειά τους.

Ο Διεθνής Διαγωνισμός Δώρων Γαστρονομίας 4th World FoodGiftChallenge 2023 διοργανώθηκε από τηνΠεριφέρεια Νοτίου Αιγαίου σε συνεργασία με το Διεθνές Δίκτυο Γαστρονομίας IGCAT και με την υποστήριξη των Εμπορικών Επιμελητηρίων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων και του Δήμου Κω και του ΔΟΠΑΒΣ. Χορηγοί της διοργάνωσης ήταν το KtimaAkraniκαι το Workadu.

 Σχετικά με το World Food Gift Challenge |

Το World Food Gift Challenge του IGCAT συμβάλλει στην προστασία και την προώθηση των τοπικών τροφίμων και της πολιτιστικής ποικιλομορφίας,εμπνέοντας τοπική υπερηφάνεια στις τοπικές παραδόσεις και αναγνωρίζοντας προϊόντα υψηλής ποιότητας από τοπικούς γαστρονομικούς πολιτισμούς.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Blue Star Naxos: από 19/9 αναχώρηση 11:05 από Νάξο για Πειραιά — αρχίζει το χειμερινό πρόγραμμα

Σύμφωνα με το Naxos Blue Travel, το νέο ωράριο θα ισχύει όλο τον χειμώνα. Δείτε αναλυτικά τη διαδρομή Αστυπάλαια–Κατάπολα της επόμενης ημέρας.

Αμοργός: Τι αλλάζει στην αλιεία με το Π.Δ. 73/2025, το “Αμοργόραμα” γίνεται πραγματικότητα

Δημοσιεύτηκε το Π.Δ. 73/2025 (ΦΕΚ 148/Α’/18.08.2025) με 5ετές πλαίσιο για την προστασία ιχθυαποθεμάτων: παύση αλιείας την άνοιξη, μόνιμες ζώνες και ειδικές άδειες.

Σκοπελίτης: Αλλαγές δρομολογίων 19–21/09/2025 λόγω κακοκαιρίας

Το ταξιδιωτικό πρακτορείο Zas Travel Νάξου ενημερώνει: το δρομολόγιο της Παρασκευής μεταφέρεται για Σάββατο και του Σαββάτου για Κυριακή — δείτε αναλυτικά τις ώρες.

Σύρος–Ερμούπολη: Συνάντηση Δήμου με Πολιτιστικούς Συλλόγους για τα 200 χρόνια της Ερμούπολης

Συντονισμός δράσεων για την ιστορική επέτειο — ενότητα, συνέργειες και προτάσεις για διεύρυνση της τουριστικής περιόδου.

Πανναξιακός AOK: Ο Νίκος Αρτσάνος συνεχίζει για ακόμη μία χρονιά και ενεργός ρόλος στις ακαδημίες

Ο γηγενής γκαρντ μένει πιστός στην ομάδα της Νάξου και συνεχίζει να προσφέρει μέσα στο παρκέ και ως προπονητής στην ακαδημία.

Ανεκτέλεστα δρομολόγια για Supercat Jet, Superjet και Superjet 2 λόγω κακοκαιρίας

Η κακοκαιρία που πλήττει το Αιγαίο φέρνει σημαντικές ακυρώσεις στην ακτοπλοΐα – Αναλυτικά ποιες γραμμές επηρεάζονται

Iron Maiden: Επιστρέφουν στην Αθήνα το 2026 για τα 50 χρόνια τους

Στις 23 Μαΐου οι θρυλικοί Iron Maiden ξεκινούν το ευρωπαϊκό σκέλος της «Run For Your Lives World Tour» από το ΟΑΚΑ – Μια μοναδική συναυλία που υπόσχεται το πιο εντυπωσιακό show της καριέρας τους.

Ντιμπέιτ για τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Παλαιά Βουλή: «Σε ποιον ανήκει η τέχνη;»

Στις 29 Σεπτεμβρίου το Debate House διοργανώνει μια συζήτηση υψηλού επιπέδου χωρίς πολιτικούς, αλλά με ακαδημαϊκούς και ειδικούς που θα εκθέσουν τα επιχειρήματα υπέρ και κατά της επιστροφής των Γλυπτών.

Λήμνος – Μητσοτάκης: “Διορθώσαμε μία μεγάλη αδικία σχετικά με το ΦΠΑ στο Βόρειο και Νότιο Αιγαίο”

Ο Πρωθυπουργός συνομίλησε με κατοίκους στην Ατσική για τις φοροελαφρύνσεις που θα ισχύσουν από τον Ιανουάριο, καθώς και για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα.

ΠΝΑΙ: 65 νέα έργα σε μικρά νησιά των Κυκλάδων από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (πίνακας)

Με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ Νοτίου Αιγαίου, έργα ύψους άνω των 20 εκατ. ευρώ αλλάζουν την καθημερινότητα σε 16 μικρά νησιά με λιγότερους από 3.100 κατοίκους.

«Έφυγε» ο Γιώργος Κωβαίος – Ο χορευταράς παππούς της Σχοινούσας που έγινε σύμβολο ζωής και παράδοσης

Μέχρι τα 92 του χρόνια χόρευε με πάθος στη Γιορτή Φάβας, δίπλα στην εγγονή του Ποθητή – Ένας άνθρωπος που ένωσε γενιές μέσα από τη μουσική και την αγάπη για τον τόπο του.

Αναφορά στο Ευρωκοινοβούλιο για την Αμοργό: Αντίδραση σε λιμενικά και οδικά έργα με χρηματοδότηση της Ε.Ε.

Ο Νικόλαος Γαβαλάς, εκ μέρους περιβαλλοντικών συλλόγων και εκατοντάδων πολιτών, καταγγέλλει την καταστροφική επίδραση αναπτυξιακών έργων στην Αμοργό και ζητά παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Γυμνάσιο Σκαδού: 22 μαθητές φέτος δίνουν ζωή στο σχολείο της Ορεινής Νάξου

Από το παλιό δημοτικό του Σκαδού στο σύγχρονο Γυμνάσιο: Ένα σχολείο που κρατά ζωντανή την εκπαίδευση στα ορεινά χωριά της Νάξου

Minoan Lines: Δύο νέα πλοία στη γραμμή Ηράκλειο–Μήλος–Πειραιάς μέχρι το 2028

«Στολίδια για το Ηράκλειο» τα χαρακτήρισε ο διευθύνων σύμβουλος Λουκάς Σιγάλας – Στόχος η αύξηση της επιβατικής κίνησης και η πράσινη μετάβαση στη ναυτιλία

Νάξος – Αύγουστος 2025: περισσότερες αφίξεις, Ισχυρότερο το σύνολο του καλοκαιριού (πίνακες)

Στο λιμάνι της Νάξου οι επιβάτες αυξήθηκαν 5,2% τον Αύγουστο σε σχέση με πέρυσι, ενώ το τρίμηνο Ιουνίου–Αυγούστου έκλεισε με +6,5% συνολικά. Τι δείχνει η δεκαετία.

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο Προφήτη Ηλία μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

Χώρα Νάξου: «Πάγωσε» το αίτημα κατοίκων για αλλαγή κυκλοφοριακού στη Μικρασιατών Προσφύγων

Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες κατοίκων για επικίνδυνες συνθήκες, ο Δήμος Νάξου απάντησε αρνητικά στο αίτημα αλλαγής κατεύθυνσης της ημικεντρικής οδού.

Νάξος: “Στάση” Σινούκ για παραλαβή ασθενούς από άλλο νησί, πριν αναχωρήσει για Αττική

Το είδαμε κι αυτό... Ελικόπτερο Σινούκ έμεινε στη Νάξο για αρκετά λεπτά περιμένοντας το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ ώστε να παραλάβει άλλο ασθενή και να τον μεταφέρει στην Αττική

Με την Ιωάννα Συνοδινού από την Αμοργό, η νέα σύνθεση του Δ.Σ. του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας

Με απόφαση του αναπληρωτή Υπουργού Γιάννη Βρούτση, ανανεώθηκε η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του Σ.Ε.Φ., με συμμετοχή του παλαίμαχου μπασκετμπολίστα Σταύρου Ελληνιάδη και της φοιτήτριας Μαρούσας Σιδέρη.

Ηρακλειά: Με έναν μαθητή ξεκίνησε το Δημοτικό Σχολείο, δύο στο νηπιαγωγείο, τη Δευτέρα (15/09) ο αγιασμός (video)

Η νέα σχολική χρονιά βρίσκει τη μικρή Ηρακλειά με μόλις τρία παιδιά σε σχολική τάξη – Ο πρόεδρος της κοινότητας Δημήτρης Γαβαλάς μιλά για τη μοναξιά του ενός μαθητή και τις προκλήσεις της νησιωτικότητας (video)