Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομίαΚως - 4ος Διεθνής Διαγωνισμός Δώρων Γαστρονομίας World Food Gift Challenge:...

Κως – 4ος Διεθνής Διαγωνισμός Δώρων Γαστρονομίας World Food Gift Challenge: 3ο βραβείο στο Μελεκούνι Ρόδου

|

Με οικοδεσπότη το Νότιο Αιγαίο  – Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας 2019, στο νησί της Κω, ο 4ος Διεθνής Διαγωνισμός World Food Gift Challenge βράβευσε τα καλύτερα δώρα τροφίμων και δώρα χειροτεχνίας για το 2023, επιλεγμένα από μια διεθνή κριτική επιτροπή ειδικών.

Ο διαγωνισμός, που στόχο έχει την ανάδειξη της τοπικής γαστρονομίας και της πολιτιστικής ποικιλομορφίας, συγκέντρωσε φέτος 29 από τα πιο σημαντικά δώρα γαστρονομίας από οκτώ βραβευμένες Παγκόσμιες / Ευρωπαϊκές Περιφέρειες Γαστρονομίας, όπως: Καταλονία (βραβείο 2016), Νότιο Αιγαίο (βραβείο 2019), Σλοβενία (βραβείο 2021), Μινόρκα (βραβείο 2022), Trondheim-Trøndelag (βραβείο 2022), Hauts-de-France (βραβείο 2023), Saimaa Φινλανδίας (βραβείο 2024) και Aseer, Σαουδική Αραβία (βραβείο 2024).

Η τελετή απονομής πραγματοποιήθηκε στο Κτήμα Ακράνι, στις 27 Απριλίου, αφού είχε προηγηθεί μια έντονη διαδικασία αξιολόγησης για τον εντοπισμό υποδειγματικών, μοναδικών γαστρονομικών δώρων, σύμφωνα με μια σειρά κριτηρίων όπως η γεύση, η ελκυστικότητα, η βιωσιμότητα, η σύνδεση με την περιοχή από την οποία προέρχονται, η αφήγηση, η δημιουργικότητα και η καινοτομία.

Το Μελεκούνι ΠΓΕ από το FilemaRodion, υποψήφιο προϊόν από το Νότιο Αιγαίο, κέρδισε το 3ο βραβείο

Αφού αναγνώρισε την εξαιρετική ποιότητα όλων των προϊόντων που διαγωνίστηκαν, η κριτική επιτροπή επέλεξε τους τρεις νικητές:

Το 1ο βραβείο έλαβε το προϊόν Illa de Mel (Νησί του μελιού) από τη Μινόρκα-Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας βραβευμένη το 2022, που παρέδωσε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος.

Το 2ο βραβείο απένειμε στο προϊόν Nokiakka Jams by Nokiakka από τη Saimaa-Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας βραβευμένη το 2024 ο Δήμαρχος Κω, Θεοδόσης Νικηταράς.

Το 3ο βραβείο κέρδισε το Μελεκούνι ΠΓΕ από το Filema Rodion και το Νότιο Αιγαίο, Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας βραβευμένη το 2019, το οποίο απένειμε η Πρέσβης της Κουζίνας του Αιγαίου Σεφ, Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.

Η διεθνής κριτική επιτροπή περιλάμβανε τα μέλη:

WendyBarrie,εμπειρογνώμονας της IGCAT και Διευθύντρια του Scottish Food Guide & Scottish Cheese Trail από τη Σκωτία.

Δημήτρης Κουλλιάς, executive chef, μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων, από το Νότιο Αιγαίο.

Kirsi Vartia , ειδικός στον τουρισμό στον Συμβουλευτικό Οργανισμό Γυναικών Υπαίθρου της Ανατολικής Φινλανδίας / ProAgria, από το Kuopio της Φινλανδίας.

Francesco Grech, συγγραφέας, συνθέτης και πολιτιστικός διευθυντής στο Περιφερειακό Συμβούλιο του Gozo Μάλτας, υποψήφια Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας για το 2026.

Paula Frade , ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Σπουδών Παραδοσιακής Λογοτεχνίας, Κληρονομιάς, Τεχνών και Πολιτισμών (IELT), Νέο Πανεπιστήμιο της Λισαβόνας. Πρόεδρος και ιδρυτής του Oliveirado Hospital Center of Culture and Tradition (OH-Culture)και εμπειρογνώμονας της IGCAT στην Κοΐμπρα της Πορτογαλίας.

Andrea Iurato, ζαχαροπλάστης, Master Chocolatier και ιδιοκτήτης ζαχαροπλαστείου και εργαστηρίου στη Modica, από τη Σικελία, υποψήφια Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας για το 2025.

Εκ μέρους της κριτικής επιτροπής, η Wendy Barrie υποστήριξε ότι: «Ήταν μεγάλη χαρά και τιμή να βρίσκομαι στην Κω και να έχω την ευκαιρία να αξιολογώ προϊόντα με τόσο εξαιρετική ποιότητα. Μας έχουν πάρει την καρδιά! Αναγνωρίσαμε για άλλη μια φορά τη σημασία της αφήγησης και εντυπωσιαστήκαμε από τα πολύ υψηλά πρότυπα όλων των δώρων που παρουσιάστηκαν».

Την τελετή απονομής των βραβείων του World Food Gift Challenge 2023 συντόνισε η Πρόεδρος της IGCAT, Dr. Diane Dodd και η Βάσια Παπαηλία, υπεύθυνη Επικοινωνίας στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, παρουσία του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργου Χατζημάρκου, του Δημάρχου Κω, Θεοδόση Νικηταρά και παραγωγών και εκπροσώπων των τοπικών αρχών,και φορέων του νησιού.

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Επίτιμος Πρέσβης Γαστρονομίας

Μία έκπληξη περίμενε τον Περιφερειάρχη κ. Χατζημάρκο, όταν η Πρόεδρος του Διεθνούς Δικτύου Γαστρονομίας IGCAT, Dr. Diane Dodd, του απένειμε τιμητική πλακέτα ανακηρύσσοντάς τον επισήμως επίτιμο Πρέσβη Γαστρονομίας, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Το δίκτυο μας με περισσότερους από 100 ειδικούς διασκορπισμένους σε όλη την υφήλιο μοιραζόμαστε όλοι την ευγνωμοσύνη μας που μας δείξατε τι σημαίνει ανθεκτικότητα, τι σημαίνει κουράγιο και για την εξαιρετική προσπάθεια να προωθήσετε και να προστατέψετε τη γαστρονομική και πολιτιστική κληρονομία του Νοτίου Αιγαίου».

«Τίποτα δεν μπορεί να επιτευχθεί από έναν και πρέπει πάντα να είσαι μέλος μιας ομάδας για να πας μακριά. Ευχαριστώ όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στο Νότιο Αιγαίο, γιατί χωρίς αυτούς τίποτα δεν θα ήταν δυνατό. Η Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας είναι μια από τις καλύτερες, πιο αποτελεσματικές και πιο έξυπνες επενδύσεις που μπορεί να κάνει μια περιοχή, προκειμένου να διατηρήσει το παρελθόν, να υπηρετήσει το παρόν και να δημιουργήσει το μέλλον» ισχυρίστηκε από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος.

Μετά την τελετή, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου του Gozo από τη Μάλτα, Δρ. Samuel Azzopardi, υπέγραψε συμφωνία πρωτοκόλλου με την Πρόεδρο της IGCAT, για να επισημοποιήσει την υποψηφιότητα του Gozo για τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας Γαστρονομίας 2026.

Οι τοπικοί παραγωγοί στο επίκεντρο

Με αφορμή τον διεθνή Διαγωνισμό Δώρων Γαστρονομίας World FoodGiftChallenge 2023, παραγωγοί και εκπρόσωποι από τις γαστρονομικές περιφέρειες συμμετείχαν σε ένα τριήμερο πρόγραμμα (26-28 Απριλίου), όπου είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα προϊόντα τους σε διεθνές κοινό, να ανακαλύψουν βέλτιστες πρακτικές της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, όπως τα έργα «Οι μαμάδες του Αιγαίου ξέρουν καλύτερα» και οι «Κηπουροί του Αιγαίου» καθώς και την ετικέτα Aegean Cuisine, που παρουσίασαν αντίστοιχα η Πρέσβειρα της κουζίνας του Αιγαίου Σεφ Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και τα Επιμελητήρια Δωδεκανήσου και Κυκλάδων,να επισκεφθούν παραγωγικές μονάδες και παραγωγούς της Κω, καθώς και να ανταλλάξουν γνώσεις και ιδέες για το πώς να προωθήσουν καλύτερα τη δουλειά τους.

Ο Διεθνής Διαγωνισμός Δώρων Γαστρονομίας 4th World FoodGiftChallenge 2023 διοργανώθηκε από τηνΠεριφέρεια Νοτίου Αιγαίου σε συνεργασία με το Διεθνές Δίκτυο Γαστρονομίας IGCAT και με την υποστήριξη των Εμπορικών Επιμελητηρίων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων και του Δήμου Κω και του ΔΟΠΑΒΣ. Χορηγοί της διοργάνωσης ήταν το KtimaAkraniκαι το Workadu.

 Σχετικά με το World Food Gift Challenge |

Το World Food Gift Challenge του IGCAT συμβάλλει στην προστασία και την προώθηση των τοπικών τροφίμων και της πολιτιστικής ποικιλομορφίας,εμπνέοντας τοπική υπερηφάνεια στις τοπικές παραδόσεις και αναγνωρίζοντας προϊόντα υψηλής ποιότητας από τοπικούς γαστρονομικούς πολιτισμούς.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πρόταση Ημέρας: Ριγκατόνι με σάλτσα φέτας

Μία άλλη προσέγγιση στο φαγητό εκεί όπου η Ιταλία συναντά την Ελλάδα

Silver Alert: Χάθηκε η λεπτομύτα

Η λεπτομύτα δεν θα ξαναπετάξει: Και επισήμως εξαφανισμένο το αποδημητικό πουλί

ΣΥΡΙΖΑ – Κυκλάδες: Παραιτήσεις μελών από Τήνο και Σύρο

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και ποια η σχέση του με τα μέλη… Νέες παραιτήσεις

Κίνα: Ρομπότ με AI «έπεισε» άλλα ρομπότ να… στασιάσουν (!!!)

Ρομπότ με Τεχνητή Νοημοσύνη στην Κίνα «έπεισε» άλλα ρομπότ να... στασιάσουν και να το ακολουθήσουν (video)

Νάξος: Γιατί ο Δημήτρης Λιανός μιλάει για “ιδιαίτερη τιμή”;

Η ανάρτηση που έγινε από τον Δήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων με αφορμή την εκδήλωση χθες Πέμπτη (21/11) στη Νάξο

Ενδοκυκλαδικά: Το “Αρτεμις” κάθε Τρίτη θα ενώνει τη Σύρο με τη Παροναξία και τη Σαντορίνη

Αλλαγή στο δρομολόγιο του "Αρτεμις"... Δείτε πως θα κινείται κάθε Τρίτη

Μητσοτάκης σε Λιανό “Είναι δέσμευσή μου το φράγμα αυτό επιτέλους να ολοκληρωθεί “

Τι είπε ο Μητσοτάκης για τα προβλήματα που υπάρχουν στα νησιά και δη στη Νάξο - Φθηνό ρεύμα και καλό, ποιοτικό, καθαρό νερό για τα νησιά μας

Μονογυιού: “Σημαντική η δέσμευση του Πρωθυπουργού για την ολοκλήρωση του φράγματος Τσικαλαριού”

Κατερίνα Μονογυιού: Στην εκδήλωση για την υπογραφή σύμβασης για τη σύσταση του Ταμείου Απανθρακοποίησης Ελληνικών Νησιών

Νάξος: Ο Γ. Λεονταρίτης στην τελετή υπογραφής της σύμβασης σύστασης Ταμείου Απανθρακοποίησης Νησιών

Η συμφωνία αποσκοπεί στην επιτάχυνση της απεξάρτησης των ελληνικών νησιών από τις εκπομπές άνθρακα κάνοντας πράξη την πράσινη μετάβαση και κλιματική προσαρμογή τους.

The Voice: Ο Ναξιώτης Κουτελιέρης και η συγκίνηση της Παπαρίζου (video)

Μπορεί ο Μιχάλης Κουτελιέρης να μην πέρασε στον επόμενο γύρο του The Voice όμως η σχέση του με την Κλαύδια έφερε δάκρυα στα μάτια της; Παπαρίζου (video)

Νάξος – Μητσοτάκης: Συμμετοχή στη λιτανεία και καφέ για χαλάρωση

Στη Νάξο βρίσκεται από το πρωί ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης

Αμοργός: Εννέα μέτρα μετακινήθηκε ο υποθαλάσσιος πυθμένας και έδωσε τον σεισμό του 1956

Διεθνής ερευνητική ομάδα ρίχνει «φως» στις αιτίες του καταστροφικού σεισμού του 1956 στην Αμοργό - Τι λέει η Εύη Νομικού

Πάρος: Ο καπετάν – Χρήστος Τζουάνης “έφυγε” από την ζωή

Στα 42 του χρόνου ο cpt Χρήστος Τζουάνης έφυγε από τη ζωή ...

Δονούσα: Ανεμογεννήτριες καλύπτουν την Καλοταρίτισσα

φωτορεαλιστικές απεικονίσεις για το πώς θα φαίνεται το συγκεκριμένο έργο στην πλήρη του ανάπτυξη (60 ανεμογεννήτριες) στη Δονούσα

Νάξος: Επίσκεψη εξπρές του Μητσοτάκη με συνοδεία αξιωματούχων σε τρία αεροπλάνα (!!!)

Τρία αεροσκάφη της Olympic Air θα μεταφέρουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους συνοδούς του στη Νάξο – Η ώρα άφιξης και αναχώρησης

Ενδοκυκλαδικά: Το “Αρτεμις” κάθε Τρίτη θα ενώνει τη Σύρο με τη Παροναξία και τη Σαντορίνη

Αλλαγή στο δρομολόγιο του "Αρτεμις"... Δείτε πως θα κινείται κάθε Τρίτη

Πανναξιακός ΑΟ: Με “τριπλό” Μανωλά το …τρίποντο κόντρα στον Πανθηραϊκό

Με χατ τρικ του Μανωλά ο Πανναξιακός 5-2 τον Πανθηραϊκό - Η αφιέρωση στην επέτειο του Πολυτεχνείου (video)

MSC: Βάζει στο πρόγραμμα την Σύρο, “βλέπει” τις υποδομές στη Σαντορίνη

MSC: Αντί για τέλη, επενδύσεις σε υποδομές για ανάπτυξη της κρουαζιέρας