Παρασκευή, 6 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΠολιτισμόςΠάρος: Δυναμικό ξεκίνημα για το 2023 και τα έθιμα του Αγίου Πάσχα

Πάρος: Δυναμικό ξεκίνημα για το 2023 και τα έθιμα του Αγίου Πάσχα

|

Τη δυναμική έναρξη της τουριστικής περιόδου στην Πάρο σηματοδοτεί ο Μάρτιος με τις αφίξεις να σημειώνουν αύξηση ακόμα και έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2019 που υπήρξε χρονιά ρεκόρ για το νησί.

Συγκεκριμένα κατά τον πρώτο ανοιξιάτικο μήνα του 2023, 15.912 επιβάτες, 2.653 Ι.Χ., 1.161 φορτηγά και 451 δίκυκλα αποβιβάστηκαν στο νησί, έναντι 15.178 επιβατών, 2.073 Ι.Χ., 743 φορτηγών και 400 δικύκλων που είχαν αποβιβαστεί τον Μάρτιο του 2019.

Σημειώνεται ότι φέτος οι κατάπλοι πλοίων μέσα στο μήνα ήταν 190 ενώ το 2019 ήταν 140.

Η μεγάλη ζήτηση ενισχύεται και εν όψει του Πάσχα  για τον κυκλαδίτικο προορισμό, που, παρά τον κοσμικό του χαρακτήρα, διατηρεί αναλλοίωτα τα έθιμα και τις παραδόσεις της πολιτιστικής του κληρονομιάς.

Σύμφωνα με καταγραφή των δρώμενων τοπικού Μέσου Ενημέρωσης, από την Κυριακή των Βαϊων  μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη, εκκλησιές, ξωκλήσια και μοναστήρια γεμίζουν πιστούς, ενώ τη Μεγάλη Πέμπτη το βράδυ οι γυναίκες του νησιού κοσμούν τον Επιτάφιο με περίτεχνες συνθέσεις από τους αγρούς.

Στη Νάουσα, ο Επιτάφιος στολίζεται και θρηνείται υπό το άσμα του Μοιρολογιού της Παναγιάς που δονεί συγκινησιακά την ατμόσφαιρα της πένθιμης βραδιάς.

Τη Μεγάλη Παρασκευή, στο χωριό του Προδρόμου, προσφέρεται ένα παριανό παραδοσιακό έδεσμα, η περίφημη ρεβιθάδα για να τιμηθεί η μνήμη των νεκρών. Στο μοναστήρι του Αγ. Γεωργίου επίσης, στη Λαγκάδα, τελείται η δραματοποιημένη αναπαράσταση της ανόδου στο Γολγοθά. Μέσα σε ένα υποβλητικό φυσικό τοπίο, ο ιερέας εξερχόμενος της μονής, σηκώνει στον ώμο του έναν μεγάλο ξύλινο σταυρό που αναπαριστά το Σταυρό του Μαρτυρίου και ανεβαίνει έναν απότομο λόφο που θυμίζει τον λόφο του Γολγοθά. Πλήθος κόσμου παρακολουθεί το δρώμενο βιώνοντας τις ευλαβικότερες στιγμές του Θείου Δράματος ενώ οι καμπάνες χτυπούν πένθιμα.

Το βράδυ της Μ. Παρασκευής, στα χωριά Μάρπησσα, Πρόδρομος, Μάρμαρα και Λεύκες, πραγματοποιούνται οι περίφημες «Αναπαραστάσεις» της Εβδομάδας των Παθών του Κυρίου. Καθώς οι πιστοί συμμετέχουν στην περιφορά του Επιταφίου, δραματοποιούνται ζωντανά από νέους και νέες, σκηνές όπως η Προσευχή στο Όρος των Ελαιών, ο Μυστικός Δείπνος ή η Σταύρωση του Θεανθρώπου, με μοναδική θεατρικότητα.

Εξόχως κατανυκτική είναι και η Περιφορά των Επιταφίων και στην Παροικία που γίνεται στις 12 τα μεσάνυχτα υπό χορωδιακούς θρηνητικούς ύμνους. Στιγμή κορύφωσης, η συνάντηση των τριών περίτεχνων Επιταφίων της Παροικίας και η ορατή από τον κόσμο ύψωσή τους.

Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, στην πρώτη Ανάσταση στο χωριό της Μάρπησσας, γίνεται λαμπρή περιφορά της εικόνας της Αναστάσεως με πλήθος πιστών να ακολουθεί ενώ μικρά κορίτσια ντυμένα αγγελάκια την προϋπαντούν στα σοκάκια του χωριού.

Το βράδυ του Μ. Σαββάτου, γιορτάζεται η Ανάσταση του Κυρίου πανηγυρικά σε όλες τις εκκλησίες του νησιού. Λαμπρότητα, χαρμόσυνες καμπάνες, βαρελότα και βεγγαλικά επισφραγίζουν τη γιορτινή βραδιά.

Την Κυριακή του Πάσχα, στη Μάρπησσα, πραγματοποιείται η «Γιορτή της Αγάπης» όπου στήνεται ένα μεγάλο υπαίθριο πασχαλινό τραπέζι με λαμπριάτικα παραδοσιακά εδέσματα, μουσική και πολύ χορό! Εκεί αναβιώνει επίσης από νέους και νέες το έθιμο της «Κούνιας».

Στη Νάουσα, ανήμερα το Πάσχα, στη Δεύτερη Ανάσταση, γίνεται περιφορά των εικόνων των ναών της Παντάνασσας και της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ακολουθούμενη από πλήθος κόσμου αλλά και τους …«μπουρλοτιέρηδες», νέους του χωριού, που τηρούν το έθιμο της ρίψης βαρελότων τη στιγμή της πομπής.

Το έθιμο που έχει τις ρίζες του στην Ελληνική Επανάσταση, κάνει … επεισοδιακή τη συνέχιση της πορείας της λιτανευτικής πομπής με τη Νάουσα να… «παίρνει φωτιά» από τον κρότο και τους κόκκινους καπνούς των μπουρλοτιέρηδων!

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Συνάντηση συνεργασίας Δημάρχου με νέα διοίκηση νοσοκομείων Σύρου και Νάξου

Με στόχο την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας, Δήμος και Διοίκηση των Νοσοκομείων Νάξου και Σύρου συναντήθηκαν σε θετικό και παραγωγικό κλίμα

Προκριματικά Μουντιάλ 2026: Νίκη Βελγίου με πολλά γκολ

Η πρόταση της ημέρας έρχεται από τα Προκριματικά του Μουντιάλ 2026.. Ποια είναι η σημερινή μας επιλογή

Νάξος – Σύλλογος Προστασίας Αγριας Ζωής: Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και “Το σπίτι μας είναι και των άλλων”

Η άγρια ζωή της Νάξου χάνει το σπίτι της. Ήρθε η ώρα να αλλάξουμε, πριν χάσουμε και το δικό μας.

Naxos Medical: Αγγειοχειρουργικό ιατρείο, εξειδικευμένη φροντίδα δίπλα μας

Ο Επίκουρος Καθηγητής Γεώργιος Σφυροέρας επιστρέφει (για μία ακόμη φορά) στη Νάξο για να προσφέρει εξειδικευμένες αγγειοχειρουργικές εξετάσεις στο πλευρό των κατοίκων

Αντίο Μίμη: Θλίψη στην οικογένεια της ΑΕΚ για τον Δημήτρη Χατζηχρήστο

Βαρύ πένθος στην οικογένεια της ΑΕΚ, αλλά και συνολικά στο ελληνικό ποδόσφαιρο, προκάλεσε η είδηση του θανάτου του Δημήτρη Χατζηχρήστου, μιας από τις πιο εμβληματικές φυσιογνωμίες της εξέδρας στη χώρα μας.

Νάξος – Κόρωνος: Μια προσφορά από καρδιάς στη μνήμη του Νικόλα Μανωλά

Οι γονείς των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Κορώνου Νάξου ευγνωμονεί την οικογένεια του Νικόλα Μανωλά για μια δωρεά που θα δώσει φωνή στις μαθητικές εκδηλώσεις

Σίφνος: Οι «Φρυκτωρίες» φωτίζουν ξανά τις Κυκλάδες, σημείο συνάντησης πολιτισμού (αφίσα)

Την Κυριακή 8 Ιουνίου, 14 νησιά των Κυκλάδων ενώνονται συμβολικά μέσω των Φρυκτωριών, τιμώντας την ιστορική μνήμη και την ανάγκη για επικοινωνία και συλλογικότητα

Νάξος – Τυροκομείο Πιτταρά: Γιατί για εμάς, το περιβάλλον δεν είναι μια μέρα, είναι τρόπος ζωής

Το Τυροκομείο Πιτταρά στη Νάξο τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με πράξεις που ξεκινούν από τη γη και καταλήγουν στο τραπέζι μας

Νάξος – Θερινά Εργαστήρια Μουσικής: Το Καλοκαίρι γεμίζει (και φέτος) ήχους και δημιουργία (αίτηση)

Με την καλλιτεχνική διεύθυνση του διεθνούς φήμης συνθέτη Αλέξανδρου Καλογερά, τα μουσικά εργαστήρια προσφέρουν δωρεάν εμπειρίες σε μικρούς και μεγάλους από τις 23 Ιουνίου έως τις 31 Αυγούστου 2025 (αίτηση)

Νάξος: «Αυτές που κάψαν το σανίδι», θεατρικό αφιέρωμα στις γυναίκες του ρεμπέτικου

Δύο παραστάσεις αφιερωμένες στις σπουδαίες γυναικείες φωνές του ρεμπέτικου τραγουδιού, με την καθοδήγηση του Χρήστου Ζέκα, από την Ομάδα 9+ Έντεκα.

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Κυκλάδες – Blue Star Ferries: Ξεκινούν τα θερινά δρομολόγια του “Blue Star 1”, πρωινό το “Blue Star Naxos”

Από την Κυριακή 1 Ιουνίου, το "Blue Star 1" αναλαμβάνει τη βραδινή αναχώρηση από Πειραιά, ενώ από Δευτέρα 2 Ιουνίου, το "Blue Star Naxos" ξεκινάει τα καθημερινά πρωινά του δρομολόγια προς Πάρο, Νάξο, Μικρές Κυκλάδες, Αμοργό και Αστυπάλαια.

Νάξος: Πυρκαγιά σε ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο καθοδόν προς τη Χώρα

Με ψυχραιμία και συνεργασία πολιτών και Πυροσβεστικής αποφεύχθηκε σοβαρό περιστατικό στο δρόμο Γλυνάδου – Χώρας

“Να βουίξει το Αιγαίο”: Το νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου γεμίζει νησιώτικο ρυθμό το καλοκαίρι μας (video)

Θάλασσα, μελωδία και χορός ενώνονται στο νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου που υπόσχεται να μας ταξιδέψει στα γαλανά νερά του Αιγαίου.

Νάξος: Έτοιμος ο νέος δρόμος που ενώνει Αγιο Προκόπιο με Κάπαρες (Πλάκα – Αγία Αννα)

Παραδόθηκε στην κυκλοφορία ο νέος οδικός άξονας που συνδέει τον Άγιο Προκόπιο με τις Κάπαρες, μειώνοντας τον χρόνο διαδρομής και αυξάνοντας την οδική ασφάλεια – Ευχαριστίες από τον πρόεδρο της κοινότητας Αγίου Αρσενίου

Mission (Not) Possible: Νορβηγοί, με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο από Νάξο “πιάστηκαν” στα σύνορα

ζευγάρι τουριστών αποφάσισε να... κάνει εξαγωγή ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου, αλλά το ταξίδι τους σταμάτησε λίγο πριν τη "μεγάλη έξοδο".

Κυκλάδες – “Μαριέττα Γιαννάκου”: Ξεκινά η ανακαίνιση 17 σχολείων μέσω του προγράμματος (πίνακας)

Υπογράφηκε η σύμβαση για την υλοποίηση σημαντικών παρεμβάσεων σε 426 σχολικές μονάδες πανελλαδικά – Εργασίες και σε σχολεία Πάρου, Νάξου, Μυκόνου, Σύρου, Τήνου, Θήρας και Ίου

Κουφονήσια – “Γιορτή Ψαρά”: Μια νύχτα αφιερωμένη στους ανθρώπους της θάλασσας (video)

Παράδοση, διάλογος και κοινότητα ενώθηκαν στη Γιορτή του Ψαρά στα Κουφονήσια, με την παρουσία τοπικών αρχών και ανθρώπων που κρατούν ζωντανό το νησιωτικό μας πνεύμα.

Η 15χρονη Τόνια Κορρέ από τη Νάξο κατακτά τις πίστες των Βαλκανίων!

Με εντυπωσιακές επιδόσεις στο BMU στις Σέρρες, η νεαρή αναβάτρια ανεβαίνει στο βάθρο και στοχεύει σε διεθνείς διακρίσεις.

«Κλείνουμε – γιατί αλλιώς θα μας κλείσουν»: Η εστίαση στην Πάρο κατεβάζει ρολά στις 5 Ιουνίου

Οι επαγγελματίες διαμαρτύρονται για τις καθυστερήσεις και τα εξοντωτικά πρόστιμα που απειλούν τη λειτουργία των επιχειρήσεων τους – Ζητούν άμεσες λύσεις