Τετάρτη, 2 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΚυκλάδεςΣίφνος: Με κάθε επισημότητα ζητάει την απαγόρευση χρήσης δημόσιου νερού για πισίνες

Σίφνος: Με κάθε επισημότητα ζητάει την απαγόρευση χρήσης δημόσιου νερού για πισίνες

|

Την απαγόρευση της χρήσης του δημόσιου δικτύου ύδρευσης, για το γέμισμα των πισινών, προκρίνει ο Δήμος Σίφνου, δεδομένης της λειψυδρίας.

Με στόχο να διασφαλιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια της θερινής περιόδου η επάρκεια του πόσιμου νερού για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τους επισκέπτες του Δήμου Σίφνου, η Οικονομική Επιτροπή αποφάσισε να προτείνει την  απαγόρευση της χρήσης του δημόσιου δικτύου ύδρευσης για το γέμισμα των κολυμβητικών δεξαμενών, προκειμένου να αποφευχθεί κατάχρηση του πολύτιμου αγαθού εν μέσω θερινής περιόδου.

Η επάρκεια του νερού δεδομένης και της φετινής έλλειψης βροχοπτώσεων, φαίνεται να μην είναι ικανή να καλύψει και τις αυξημένες ανάγκες κατοίκων και επισκεπτών, κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου, στην περίπτωση που εκατοντάδες κυβικά μέτρα νερού χρησιμοποιούνται και για το γέμισμα των πισινών.

Ειδικότερα την έντονη ανησυχία της Δημοτικής Αρχής, φορέων, συλλόγων και κατοίκων της Σίφνου, για την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού και την ανάγκη προστασίας, ελέγχου και ανάδειξης των φυσικών και πολιτιστικών στοιχείων, προειδοποιεί και εκφράζει η δήμαρχος Μαρία Ναδάλη, με επιστολή της προς τρία υπουργεί και υπηρεσίες.

Ειδικότερα με επιστολή στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, την Υπηρεσία Δόμησης Μήλου, το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής Σύρου και την Αρχιτεκτονική Επιτροπή Δήμου Σίφνου, η δήμαρχος εκφράζει την ανησυχία της.

“Η επιστολή ουσιαστικά εκφράζει την ανησυχία μου και την ανησυχία συνεργατών, φορέων, κατοίκων και φίλων της Σίφνου. Παρατηρούμε ότι υπάρχει μια αλλοίωση του τοπίου της Σίφνου με κάποιες άδειες που μας προβληματίζουν σε σχέση με τις αποστάσεις τους από μνημεία και σε σχέση με το ότι το νησί μας έχει χαρακτηριστεί τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Δεν έχουμε καταλάβει μέχρι τώρα από ποια υπηρεσία το νησί μας προστατεύεται εμπράκτως”, αναφέρει στην “Κοινή Γνώμη” η δήμαρχος Σίφνου και συμπληρώνει ότι “θέλουμε να ξέρουμε αν όλα αυτά τα κτίσματα έχουν αδειοδοτηθεί κανονικά και με ποιο νομοθετικό πλαίσιο. Εμείς δεν έχουμε τα εργαλεία για να τα ελέγξουμε. Ο Δήμος μας δεν έχει υπηρεσία δόμησης, υπάρχει μόνο μία υπηρεσία στη Μήλο, υποστελεχωμένη, που δεν νομίζω ότι προλαβαίνει να ελέγξει όλα τα νησιά που βρίσκονται στην αρμοδιότητά της”.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το έγγραφο που απεστάλη στα αρμόδια υπουργεία, στοιχεία καταστροφικά για το νησί της Σίφνου αποτελούν:

1) Οι άδειες για κατασκευή κολυμβητικών δεξαμενών σε κατοικίες για ιδιωτική χρήση καθώς και οι μεγάλες εκτάσεις με υδροβόρα φυτά που μεγεθύνουν το πρόβλημα της λειψυδρίας.

2) Η αδειοδότηση για υπόσκαφα που πριμοδοτούνται με την αύξηση του συντελεστή δόμησης καθώς και η κατασκευή κτισμάτων με ανεπίχριστη πέτρα. Σε αυτό το σημείο, η κα,Ναδάλη κάνει αναφορά στις οικοδομές που έχουν εμφανιστεί στο νησί αλλοιώνοντας τη μορφολογία και την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική φυσιογνωμία του, η οποία αποτελεί στοιχείο με ιδιαίτερη πολιτιστική, περιβαλλοντική και οικονομική αξία, αφού συνιστά σημείο αναφοράς για την τουριστική προβολή του νησιού, όπως αναφέρει. Η αδειοδότηση για τα πέτρινα κτίσματα που προσπαθεί να μιμηθεί τα παλιά αγροτόσπιτα, το μόνο που καταφέρνει είναι να γεννά βίλες που αλλοιώνουν την εικόνα της Σίφνου, συμπληρώνει.

3) Η έγκριση αδειών σε κοντινή απόσταση και οπτική επαφή με μνημεία ιδιαίτερης πολιτιστικής αξίας. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα παρατίθεται η περιοχή της Πουλάτης, όπου η ομώνυμη εκκλησία αποτελεί κηρυγμένο μνημείο με ακτίνα προστασίας 200 μέτρων. Στο συγκεκριμένο σημείο η καταστροφή που συντελείται είναι, όπως αναφέρεται στην επιστολή, οριστική και ανεπανόρθωτη με άδειες υβριστικές για το περιβάλλον και για το μνημείο της Πουλάτης.

4) Η αλλοίωση μονοπατιών η οποία συμβάλλει στην γενικότερη αλλοίωση μορφολογίας του νησιού.

5) Τέλος, στην επιστολή τίθεται και το σημαντικό ζήτημα της “ανάληψης ευθύνης”, σημειώνοντας ότι παρόλο που η Σίφνος είναι χαρακτηρισμένη από το Υπουργείο Πολιτισμού με προεδρικό διάταγμα ως τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, δεν έχει αποσαφηνιστεί μέχρι σήμερα ο φορέας (ή οι συναρμόδιοι φορείς) που έχει την αρμοδιότητα και την υποχρέωση προστασίας του και εμπράκτως μπορεί να ενεργήσει προς την κατεύθυνση αυτή.

Ως εκ τούτου, η κα. Ναδάλη με την υποστήριξη φορέων και συλλόγων του νησιού, ζητά να απαγορευθούν τα υπόσκαφα που αλλοιώνουν τη φυσιογνωμία του νησιού, οι ιδιωτικές πισίνες – όπως συμβαίνει στην Σέριφο- κυρίως λόγω της έντονης λειψυδρίας που παρατηρείται – ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες- στα ούτως ή άλλως άνυδρα νησιά των Κυκλάδων, η κατασκευή εμφανούς λιθοδομής (η τοιχοποιία να ασπρίζεται σύμφωνα με τα παραδοσιακά πρότυπα) , να ορισθεί στην εκτός σχεδίου δόμηση τα κτίσματα να είναι ισόγεια με ανώτατο ύψος τα 4,5 μέτρα όπως ορίζεται στο σχετικό διάταγμα για τη Σέριφο και να αποσαφηνιστεί το ποιος είναι ο υπεύθυνος φορέας για την προστασία της Σίφνου ως τοπίο με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος.

Όπως τονίζεται στην επιστολή “σε ένα τοπίο συνεχώς μεταβαλλόμενο από την ξέφρενη ανάπτυξη, αποτέλεσμα του έντονου τουριστικού κύματος των τελευταίων ετών, η μόνη σωτηρία που θα μπορούσε να υπάρξει, θα ήταν τα μέτρα προστασίας και η περιφρούρησή τους από τις αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες. Ένα φρένο που απαιτείται απεγνωσμένα σε όλες τις επικείμενες καταστροφές και αλλοιώσεις”.

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη 2 Μαρτίου 2023, μετά από κάλεσμα του Συλλόγου Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων Σίφνου & του Συλλόγου Επαγγελματιών και Εμπόρων Σίφνου, πραγματοποιήθηκε ανοικτή δημόσια συζήτηση στο Ίδρυμα Πρόκου, στην Απολλωνία της Σίφνου, σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση που επικρατεί στο νησί, προκειμένου να γίνει προσπάθεια ώστε να διαμορφωθούν άμεσα πολιτικές για βιώσιμη και ορθολογική ανάπτυξη.

Μετά την επιτυχημένη εκδήλωση στην οποία συμμετείχαν επαγγελματικούς φορείς, σύλλογοι, δημότες και κάτοικοι της Σίφνου που διοργάνωσαν οι Σύλλογοι “Ενοικιαζόμενων Δωματίων και Διαμερισμάτων Σίφνου” και “Επαγγελματιών και Εμπόρων Σίφνου”, οι εκπρόσωποι των Συλλόγων, Μόσχα Διαρεμέ και Θεόδωρος Πολενάκης, κάλεσαν όσους πολίτες και φορείς ενδιαφέρονται, να στείλουν ιδέες, απόψεις και προτάσεις ώστε να ληφθούν υπόψιν από τους αρμόδιους, σε μία προσπάθεια συλλογικής και δημοκρατικής αντιμετώπισης του ζητήματος.

Όπως δήλωσε στην “Κοινή Γνώμη” σχετικά με το θέμα η κα. Διαμαρέ :“ Θέλουμε να δούμε που βρισκόμαστε και τι θέλουμε από τον τουρισμό μας και τις επενδύσεις που γίνονται αλλά και το πώς θα προστατεύσουμε το περιβάλλον μας, στο οποίο έχουμε παρέμβει τόσο πολύ, σε σημείο που χάνουμε το νησί μας. Τον κώδωνα τον κρούουμε πρωτίστως σε εμάς τους ίδιους, προτείνοντας να υπάρχει ένα μέτρο και μία εγκράτεια”.

Ακολουθεί το έγγραφο του δήμου Σίφνου:


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Μετάθεση της έναρξης του ψηφιακού δελτίου αποστολής

Παρατείνονται οι προθεσμίες για την ψηφιακή αποστολή δελτίων αποστολής στο myDATA – Αναλυτικά οι ημερομηνίες για Α' και Β' Φάση ανά κατηγορία επιχείρησης.

Υπεγράφη η ΚΥΑ για την ασθένεια του λογιστή

Υπεγράφη η ΚΥΑ για την προστασία λογιστών-φοροτεχνικών λόγω ασθένειας – Ανακοίνωση Πιερρακάκη σε συνάντηση με το ΟΕΕ

Η Πορτάρα… Viral σε Ghibli style

Η Πορτάρα «ντύνεται» με τα χρώματα της φαντασίας και μεταμορφώνεται σε σκηνή βγαλμένη από ταινία του Studio Ghibli, μαγεύοντας το ελληνικό και διεθνές κοινό.

Κακοκαιρία – Μύκονος: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το “νησί των Ανέμων”

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η Μύκονος μετά τις καταστροφικές πλημμύρες

Νάξος – Προστασία Αγριας Ζωής: Εβδομήντα φοινικόπτερα απολαμβάνουν την ηρεμία τους στην Αλυκή (video)

Απρόσμενη επίσκεψη φοινικόπτερων (Φλαμίγκ) στην Αλυκή της Νάξου - Δείτε το σχετικό video από τον Σύλλογο Προστασίας Αγριας Ζωής Νάξου

Ανάφη: Πρόβλημα στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις και το 2ο ενδοκυκλαδικό που αγνοείται

Προβλήματα και λύσεις στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις της Ανάφης - Τι συμβαίνει με τα δρομολόγια και οι υποσχέσεις που πήρε ο Δήμαρχος κος Ρούσσος

Γ. Πολυχρονάκος: Η κυβέρνηση της «ατομικής ευθύνης» κρύβεται πίσω από τη λάσπη”

Γ. Πολυχρονάκος: “Πάρος και Μύκονος στο έλεος των πλημμυρών – Η κυβέρνηση της «ατομικής ευθύνης» κρύβεται πίσω από τη λάσπη”

Πάρος: Κηρύχθηκε σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης

Αποδεκτό το αίτημα για κήρυξη του Δήμου Πάρου σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας

Νάξος – Ε.ε.ε.ΕΚ.: Δράσεις με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Αυτισμού

Το Ειδικό Επαγγελματικό Σχολείο Νάξου διοργανώνει αύριο Τετάρτη (02/04) δράση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού

Νάξος – Φιλώτι: Οι μαθητές του ΕΠΑΛ “Μιχάλης Κατσάνης” χτίζουν ξερολιθιές (photos)

Μαθητές του ΕΠΑΛ Νάξου "Μιχάλης Κατσάνης" χτίζουν ξερολιθιές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής (Photos)

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Στέλιος Δεγαϊτας

Ενας νέος άνθρωπος - ο Στέλιος Δεγαίτας - έφυγε από τη ζωή το πρωί της Παρασκευής σε ηλικία μόλις 63 ετών

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Μιχάλης Βαλέτας

Ο αγαπημένος φούρναρης των παλιών χωραϊτών, ο Μιχάλης Βαλέτας έφυγε από τη ζωή - Τι αναφέρει στην ανάρτησή του ο Στράτος Φουτάκογλου

Νάξος – Σκαδό: Πένθος με την απώλεια του Νίκου Φάρκωνα

Φτωχότερη από σήμερα η τοπική κοινωνία του Σκαδού Νάξου - Πότε θα γίνει η εξόδιος ακολουθία του Νίκου Φάρκωνα

Νάξος – Αεροδρόμιο: Ανανεωμένο ανοίγει …πύλες την Δευτέρα 31 Μαρτίου (Photos)

Το Αεροδρόμιο "Απόλλων" της Νάξου ανοίγει τις.. πόρτες από την Δευτέρα 31 Μαρτίου - Τα έργα που γίνονται κι έρχονται (Photos)

Πάρος – Νάουσα: Καταστροφικό πέρασμα βροχής, ήχησε και το 112 (video)

Μεγάλες ζημιές από την κακοκαιρία στην Πάρο: Ορμητικοί χείμαρροι οι δρόμοι, μήνυμα του 112 για απαγόρευση κυκλοφορίας των οχημάτων

Πάρος: Η έντονη βροχόπτωση στη περιοχή της Νάουσας παρασύρει αυτοκίνητα (video)

Η έντονη βροχόπτωση παρασύρει αυτοκίνητα στην Νάουσα της Πάρου - Προσοχή (video)

Νάξος – Λιμενικό Σώμα: Η ανακοίνωση για τον θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα

Η επίσημη ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος για τον αιφνίδιο θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα...

Εκτακτο – Αμοργός: Ισχυρός σεισμός 4.5 R με μικρό εστιακό βάθος

Σεισμός 4,5 Ρίχτερ στο γνωστό ρήγμα Ανύδρου πιο κοντά όμως στην Σαντορίνη - Το εστιακό βάθος του σεισμού εντοπίζεται στα 5,6 χιλιόμετρα

Τζώρτζια Αργυροπούλου: “Εφυγε” από τη ζωή η σύντροφος του Μανώλη Γλέζου

Σε ηλικία 79 ετών έφυγε πριν από λίγο από τη ζωή η "Τζώρτζια", το στήριγμα του Μανώλη Γλέζου...

Κυκλάδες – Δόμηση 2024: Πρωταθλήτρια η Πάρος, εντυπωσιακή αύξηση σε Μήλο, Τήνο και Σύρο

Εντυπωσιακή πτώση παρατηρήθηκε στη Μύκονο, όπου εκδόθηκαν μόλις 23 άδειες, πιθανότατα λόγω του κορεσμού της αγοράς ακινήτων και των πολύ υψηλών αξιών της γης.