Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση των ελέγχων στη Μύκονο. Το κλιμάκιο επέστρεψε χθες στην Αθήνα έχοντας πλούσιο υλικό μετά τους πολεοδομικούς και φορολογικούς ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν σε πολύ γνωστά καταστήματα του νησιού. Οσον αφορά το πολεοδομικό – περιβαλλοντικό σκέλος, μέσα στις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει η σύνταξη αρχικά της έκθεσης ελέγχου και στη συνέχεια της έκθεσης αυτοψίας, η οποία θα καταλήξει στην επιβολή προστίμων και στην έκδοση πρωτοκόλλων κατεδάφισης.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», στο νησί μετέβησαν οκτώ επιθεωρητές Περιβάλλοντος και Δόμησης, τρεις υπάλληλοι από τη Διεύθυνση Χωροταξίας του υπουργείου Περιβάλλοντος, δύο στελέχη της Οικονομικής Αστυνομίας και ακόμη δύο από το Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών. Οι υπάλληλοι εργάστηκαν παράλληλα, χωρισμένοι σε τρεις ομάδες, σε διαφορετικά καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος του νησιού (μπιτς μπαρ, μπαρ, εστιατόρια), χωρίς να συναντήσουν αντιδράσεις από τους ελεγχομένους.
Χάρη σε ρύθμιση που εντάχθηκε στο πρόσφατο πολυνομοσχέδιο, οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος και Δόμησης θα «υποκαταστήσουν» στους συγκεκριμένους ελέγχους την τοπική πολεοδομία (Υπηρεσία Δόμησης Σύρου). Μέχρι σήμερα σε ανάλογες περιπτώσεις (ακόμη και στη Μύκονο) οι επιθεωρητές περιορίζονταν σε περιβαλλοντικές παραβάσεις, ενώ για την καταγραφή των πολεοδομικών παρανομιών ζητείτο η συνδρομή της εκάστοτε πολεοδομίας. Η υποκατάσταση αυτή δεν είναι μόνιμη, αλλά γίνεται κατά περίπτωση, έπειτα από απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος. Είναι η δεύτερη φορά που οι επιθεωρητές αναλαμβάνουν αυτό το έργο – η πρώτη είχε δοθεί με τροπολογία ειδικά για την περιοχή του Ματιού, μετά τη γνωστή καταστροφή.
Πόσο γρήγορα αναμένονται οι εξελίξεις; Μέσα στις επόμενες ημέρες οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος θα κληθούν να συντάξουν την πρώτη έκθεση ελέγχου. Με βάση αυτή, οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων (ή μισθωτές, ανάλογα με την περίπτωση) που είχαν παρανομίες θα κληθούν σε απολογία, δηλαδή να καταθέσουν τις απόψεις τους.
Παράλληλα θα συνταχθούν και οι εκθέσεις αυτοψίας, στις οποίες θα καταγράφονται αναλυτικά οι πολεοδομικές – περιβαλλοντικές παρανομίες που έχουν εντοπιστεί. Στην έκθεση αυτοψίας θα γίνεται και υπολογισμός του προστίμου ανέγερσης και διατήρησης των αυθαίρετων κατασκευών και του προστίμου για τις περιβαλλοντικές παραβάσεις.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, από τη στιγμή που θα συνταχθεί η έκθεση αυτοψίας, αμέσως ειδοποιείται το τοπικό αστυνομικό τμήμα, που επιβάλλει διακοπή εργασιών. Ο ενδιαφερόμενος μπορεί να καταθέσει ένσταση σε διάστημα 30 ημερών, είτε για τη νομιμότητα του κτίσματος είτε για το ύψος του προστίμου. Η ένσταση εξετάζεται από το τοπικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΣΥΠΟΘΑ). Η διαδικασία αυτή μπορεί να καθυστερήσει από μήνες έως… χρόνια, μέχρι η κάθε περίπτωση να εισαχθεί προς συζήτηση στο συμβούλιο.
Αν η ένσταση απορριφθεί, τότε το αυθαίρετο μπορεί να κατεδαφιστεί μέσα σε 10 ημέρες (εκδίδεται πρωτόκολλο κατεδάφισης) και τα πρόστιμα οριστικοποιούνται και βεβαιώνονται από την αρμόδια οικονομική υπηρεσία. Αν ο ιδιοκτήτης του αυθαιρέτου το κατεδαφίσει μόνος του, τότε ειδοποιείται η αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία (εν προκειμένω οι επιθεωρητές) για τη διαγραφή του υπολειπόμενου προστίμου. Να σημειωθεί ότι στο υπουργείο Περιβάλλοντος έχει συσταθεί ήδη από το 2011 Ειδική Υπηρεσία Κατεδαφίσεων, η οποία έχει το δικαίωμα να αναθέτει η ίδια την εκτέλεση κατεδαφίσεων ή να συντονίζει τις κατεδαφίσεις από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις (για αιγιαλούς, παραλίες και δάση) και τις κατά τόπους υπηρεσίες δόμησης (λοιπές πολεοδομικές παραβάσεις).
Με δεδομένο ότι η διαδικασία μπορεί να τραβήξει πολύ, το ζητούμενο στην περίπτωση της Μυκόνου είναι αν θα επιτραπεί ή όχι στα συγκεκριμένα καταστήματα να επαναλειτουργήσουν φέτος. Υπενθυμίζεται ότι από το 2017 τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος λειτουργούν υποβάλλοντας μια απλή γνωστοποίηση στον δήμο (την οποία δεν είναι απαραίτητο ο δήμος να ελέγξει, καθώς υποχρεούται να ελέγχει δειγματοληπτικά μόνο το 30%).