Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΥΠΕΝ: Δώρο... Πάσχα για τα εκτός δόμησης ακίνητα και η εμπλοκή της...

ΥΠΕΝ: Δώρο… Πάσχα για τα εκτός δόμησης ακίνητα και η εμπλοκή της Πάτμου

|

Μια ρύθμιση με ανυπολόγιστες συνέπειες για τη διάχυση της δόμησης στον χώρο θα προτείνει τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Περιβάλλοντος. Σύμφωνα με πληροφορίες, η «μεταβατική» ρύθμιση θα επιτρέπει την εκτός σχεδίου δόμηση ακόμη και σε οικόπεδα χωρίς «πρόσωπο» σε αναγνωρισμένη επίσημα οδό, αρκεί να έχουν δημιουργηθεί προ του 1985. Η προεκλογικού χαρακτήρα απόφαση είναι δεδομένο ότι θα οδηγήσει σε «μπαράζ» έκδοσης οικοδομικών αδειών από όσους θέλουν να διασφαλίσουν την οικοδομησιμότητα των οικοπέδων τους, αντίθετα με τα όσα ορίζει η μακρά νομολογία του ΣτΕ.

Στο θέμα αναφέρθηκε χθες στη Βουλή ο υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς. Αφορμή ήταν ερώτηση βουλευτή για την «εμπλοκή» που έχει δημιουργηθεί στις πολεοδομίες, μετά την απόφαση 176/2023 του ΣτΕ (με την οποία το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο «έκοψε» οικοδομικές άδειες σε εκτός σχεδίου περιοχές της Πάτμου επειδή δεν είχαν «πρόσωπο» σε αναγνωρισμένη οδό). «Επεξεργαζόμαστε μεταβατική διάταξη η οποία θα δίνει σαφή απάντηση στο πρόβλημα το οποίο έχει δημιουργηθεί», ανέφερε ο κ. Ταγαράς. «Είναι ένα θέμα εξαιρετικά δύσκολο (…) και πρέπει να το λύσουμε με ασφάλεια δικαίου, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες που καθορίζει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας». 

Ο κ. Ταγαράς δεν αναφέρθηκε στο περιεχόμενο της κυοφορούμενης ρύθμισης (η οποία πρέπει να κατατεθεί μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη). Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας “Καθημερινή”, η ρύθμιση θα προτείνει να οικοδομούνται χωρίς προϋπόθεση «προσώπου» σε αναγνωρισμένη οδό όλα τα άρτια, εκτός σχεδίου οικόπεδα που έχουν δημιουργηθεί προ του 1985 (ουσιαστικά η πλειονότητα των οικοπέδων στη χώρα μας), ενώ ειδική πρόβλεψη θα υπάρχει για όσα δημιουργήθηκαν (λ.χ. μέσω κατατμήσεων) ανάμεσα στο 1985 και το 2003.

Από το 1985 έως σήμερα

Η ρύθμιση βασίζεται σε μια… παρερμηνεία της πρόσφατης απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ για την Πάτμο, καθώς το ΣτΕ έχει κρατήσει σταθερή άποψη για το θέμα τα τελευταία 25 χρόνια. Οπως υπενθυμίζει η απόφαση, ο Γενικός Οικοδομικός Κανονισμός του 1985 ορίζει ότι «για να είναι οικοδομήσιμο ένα οικόπεδο πρέπει να έχει πρόσωπο, δηλαδή όριο, προς κοινόχρηστο χώρο». Προεδρικό διάταγμα της ίδιας χρονιάς εξειδίκευσε τις προϋποθέσεις, ως ελάχιστο εμβαδόν του οικοπέδου τα 4 στρέμματα και τα 45 μέτρα «πρόσωπο» σε διεθνείς, εθνικές, επαρχιακές, δημοτικές και κοινοτικές οδούς για μια σειρά κατηγοριών οικοπέδων.

Οι διατάξεις αυτές «αποβλέπουν πρωτίστως στη διαφύλαξη του ιδιαίτερου χαρακτήρα των εκτός σχεδίου περιοχών και στην αποφυγή καταστρατήγησης παγίων πολεοδομικών κανόνων ορθολογικής δομήσεως», αναφέρει το ΣτΕ. Και γι’ αυτό βασική προϋπόθεση είναι το «πρόσωπο» σε κοινόχρηστο χώρο «νομίμως υφιστάμενο, μη προκύψαντα από ιδιωτική βούληση». Σημειώνει δε το ΣτΕ ότι εκδοχή που θέτει ως προϋπόθεση μόνο τα 4 στρέμματα είναι αντισυνταγματική (παραπέμποντας στην απόφαση 4525/09).

Κατόπιν, το 2003 ο νόμος 3212 θέτει ως προϋπόθεση τα 4 στρέμματα και «πρόσωπο» 25 μέτρων σε αναγνωρισμένη οδό, ενώ ο ν.3937/11 προέβλεψε ακριβέστερο καθορισμό της έννοιας του «κοινόχρηστου δρόμου», κάτι που δεν έγινε ποτέ. Οπως αναφέρει το ΣτΕ, επειδή το προεδρικό διάταγμα του 1985 όριζε ως προϋπόθεση τα 4 στρέμματα σε μια παράγραφο και τις υπόλοιπες προϋποθέσεις… στην επόμενη παράγραφο, ήρθε ο νόμος 3212/03 «προς αποφυγή παρεξηγήσεων» και όρισε ως ελάχιστο πρόσωπο τα 25 μέτρα. «Επομένως, και τα εκτός σχεδίου οικόπεδα που δημιουργήθηκαν πριν από την έναρξη ισχύος του 3212/03, διεπόμενα από τις διατάξεις του Π.Δ. του 1985 είναι δομήσιμα εφόσον διαθέτουν, μεταξύ άλλων, πρόσωπο σε κοινόχρηστο δρόμο νομίμως υφιστάμενο και μη προκύψαντα από ιδιωτική βούληση», αναφέρει.

Το ΣτΕ ωστόσο πουθενά δεν διαχωρίζει χρονικά τα οικόπεδα, ανάλογα με το αν δημιουργήθηκαν πριν ή μετά το 1985 (ή το 2003), αλλά αναφέρει ότι από εκείνη την ημερομηνία και έκτοτε ισχύει ο ενιαίος κανόνας. «Αντίθετη εκδοχή θα οδηγούσε στην κατάτμηση μεγαλύτερων εκτάσεων σε πολλές μικρότερες για την ανέγερση οικοδομών χωρίς σχεδιασμό», αναφέρει.

Παρά την 25ετή νομολογία του ΣτΕ, μέχρι πρόσφατα πολλές πολεοδομίες συνέχιζαν να εκδίδουν οικοδομικές άδειες χωρίς «πρόσωπο» σε αναγνωρισμένη οδό. Η πρόσφατη απόφαση ωστόσο προκάλεσε ανησυχία στους υπαλλήλους, επειδή αναφέρεται σε ευθύνες της πολεοδομίας Καλύμνου για την έκδοση της επίμαχης άδειας στην Πάτμο.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κρήτη – Ηράκλειο: Απαγόρευση απόπλου του “Power Jet”

Μηχανική βλάβη στο καταμαράν στο λιμάνι του Ηρακλείου - Απαγορεύτηκε ο απόπλους του

Πανελλαδικές 2024: Το χρονοδιάγραμμα για ΓΕΛ και ΕΠΑΛ

Το τελευταίο κουδούνι μαθημάτων θα ακουστεί στις 17 Μαΐου στα λύκεια και στις 29 Μαΐου στα γυμνάσια της επικράτειας

Νάξος (Μέλανες) – “Κούρος ο Ελληνας”: Πρωτομαγιά με νησιώτικο γλέντι

Νησιώτικο γλέντι στις Μέλανες της Νάξου… Τρίτη 7 Μαϊου … Με την αρωγή του Πολιτιστικού Συλλόγου “Κούρος ο Ελληνας”

ΠΑΣΟΚ – Ευρωεκλογές: Από την Σέριφο ξεκίνησε επισκέψεις ο Νίκος Ανδρουλάκης

Στη Σέριφο ο Ν. Ανδρουλάκης – Ξεκίνησε εκ νέου τις περιοδείες ενόψει Ευρωεκλογών - Την Τρίτη θα συναντηθεί με τον δήμαρχο Σερίφου

Κυκλάδες: Από Σέριφο και Κύθνο το “Καλό Πάσχα” του Ματίας Αλμέιδα

Ο προπονητής της ΑΕΚ πέρασε τις εορτές του Πάσχα σε Σέριφο και Κύθνο - Το μήνυμα από τις παραλίες

Πάρος – Πάσχα: Διέλυσε κάθε ρεκόρ η επισκεψιμότητα αυτές τις Αγιες Ημέρες

Ρεκόρ επισκεψιμότητας για την Πάρο αυτές τις Αγιες Ημέρες του Πάσχα

The Guardian: Δονούσα, η φετινή επιλογή για τις καλοκαιρινές διακοπές

Το ελληνικό νησί που προτείνει ο Guardian για τις καλοκαιρινές διακοπές είναι ένας από τους ανέγγιχτους φυσικούς παραδείσους της άγονης γραμμής του Αιγαίου.

Γαλάζιες Σημαίες: Χρήματα στο παραπέντε, τι θα γίνει με τους ναυαγοσώστες

Κονδύλια για ναυαγοσώστες στο παρά 5, ενώ αυξάνονται οι πνιγμοί – Κίνδυνος να χαθούν «γαλάζιες σημαίες»

Τουρκία – Κωνσταντινούπολη: Από σήμερα (06/05) η “Μονή της Χώρας” λειτουργεί ως τζαμί (!!!)

Ως τζαμί θα λειτουργεί από σήμερα η Μονή της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη - Παρέμβαση Ερντογάν

Σαντορίνη – Sea Diamond: Ερχεται νέα δίκη, 17 χρόνια μετά το ναυάγιο (!!!)

Νέα δίκη για την ανέλκυση του «Sea Diamond» - 17 χρόνια μετά το ναυάγιο - Τι αναφέρει ο Δήμαρχος Θήρας Νίκος Ζώρζος

Μήλος: Νέο 5αστερο ξενοδοχείο … έρχεται

“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων στη Μήλο

Blue Star Ferries: Εκτακτη προσέγγιση σήμερα και αύριο στη Νάξο του “Blue Star 2”

Ενα ακόμη έκτακτο δρομολόγιο απόψε από τον Πειραιά για Πάρο - Νάξο και Σαντορίνη

ΕεεεΚ Νάξου: Μία κίνηση αγάπης (μέσω ΛΕ.ΜΟ.Ν.) από την Ολγα Κομνηνού (photos)

Γ. Πρωτοπαπαδάκης για την δωρεά στο ΕΕΕΕΚ Νάξου: “Θερμά, ευχαριστούμε την κα Κομνηνού” (video)

Stoiximan AegeanBall Festival 2024: Ανοιξαν οι έγγραφές

Κορυφαία διοργάνωση 3Χ3 με 13 βραβεία σε πολλαπλές κατηγορίες - Το χρονοδιάγραμμα

SKY Express: Μεταφέρει το Αγιο Φως σε Σαντορίνη – Μύκονο

Πως θα μεταφερθεί το Αγιο Φως το Μεγάλο Σάββατο στις Κυκλάδες

ΕΡΤ1: «Φτάσαμε» με τον Ζερόμ Καλούτα – Ταξιδεύοντας στην Αμοργό, προβολή το Αγιο Πάσχα

ΕΤ1 «Φτάσαμε» με τον Ζερόμ Καλούτα – Ταξιδεύοντας στην Αμοργό της άγριας ομορφιάς και του απέραντου γαλάζιου - Προβολή: Κυριακή του Πάσχα

Πιτταράς – Τυροκομείο: Προσφορά γαλακτοκομικών προϊόντων σε δομές της Νάξου

Μία ακόμη κίνηση αγάπης από την επιχείρηση "Τυροκομείο Πιτταράς" προς την τοπική κοινωνία και τις δομές της

Naxos Island Tours: Μονοήμερη εκδρομή στο Κουφονήσι για την εορτή του Αγίου Γεωργίου

Μονοήμερη εκδρομή στο Κουφονήσι την Δευτέρα 6 Μαϊου για την εορτή του Αγίου Γεωργίου

Κυριακή Πάσχα: Στις 8.30 το βράδυ το “Blue Star Naxos” θα αφήσει τον Πειραιά για Σύρο – Παροναξία – Μικρές Κυκλάδες – Αμοργό

Ημέρες γιορτής και το Blue Star Naxos θα κινηθεί με τροποποιημένο δρομολόγιο στο δρομολόγιο της άγονης

Εκτακτο – Κυριακή Πάσχα: Αλλαγή ώρας αναχώρησης του Blue Star Naxos από τον Πειραιά

Το Blue Star Naxos αναμένεται να αναχωρήσει από τον Πειραιά την Κυριακή του Πάσχα στις 20:30 το βράδυ για Σύρο - Παροναξία - Μικρές Κυκλάδες