Ο πρόεδρος της Ουγκάντα, Γιοέρι Μουσέβενι, κάλεσε τους Αφρικανούς ηγέτες να απορρίψουν «ομοφυλοφιλία» υπονοώντας ότι θα υπογράψει ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο κατά των ΛΟΑΤΚΙ+, το οποίο ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο τον περασμένο μήνα.
Το νομοσχέδιο, το οποίο επιβάλλει τη θανατική ποινή για «βαριά ομοφυλοφιλία» και ισόβια κάθειρξη για «στρατολόγηση, προώθηση και χρηματοδότηση δραστηριοτήτων» του ίδιου φύλου, έχει επικριθεί ευρέως διεθνώς, με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα να καλεί τον πρόεδρο να μην το υπογράψει.
Το νομοσχέδιο τιμωρεί με φυλάκιση έως και 10 ετών οποιονδήποτε δηλώνει «λεσβία, γκέι, διεμφυλικός ή queer ή οποιαδήποτε άλλο σεξουαλικό προσανατολισμό ή ταυτότητα φύλου που αντίκειται στη διυδική κατηγοριοποίηση του αρσενικού και του θηλυκού».
Μιλώντας την Κυριακή, ο Μουσέβενι δήλωσε ότι η ομοφυλοφιλία αποτελεί «μεγάλη απειλή και κίνδυνο για την αναπαραγωγή της ανθρώπινης φυλής. Η Αφρική θα πρέπει να δώσει το προβάδισμα για να σωθεί ο κόσμος από αυτόν τον εκφυλισμό και την παρακμή, που είναι πραγματικά πολύ επικίνδυνη για την ανθρωπότητα».
Τα σχόλιά του ακολούθησαν μια διήμερη διακοινοβουλευτική διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο State House με θέμα «οικογενειακές αξίες και κυριαρχία», στην οποία συμμετείχαν βουλευτές και εκπρόσωποι από 22 αφρικανικές χώρες, μεταξύ των οποίων η Ζάμπια, η Κένυα και η Σιέρα Λεόνε. Το State House δήλωσε ότι στη διάσκεψη συμμετείχαν Βρετανοί βουλευτές, αλλά δεν ήταν σε θέση να τους κατονομάσει.
Ο Μουσέβενι επαίνεσε τους βουλευτές της Ουγκάντα για την ψήφιση του νομοσχεδίου κατά των ομοφυλοφίλων και υποσχέθηκε ότι «δεν θα επιτρέψει ποτέ την προώθηση και τη δημοσιοποίηση της ομοφυλοφιλίας τονίζοντας ότι δεν θα γίνει ποτέ ανεκτή».
Σύμφωνα με την κυβέρνηση της Ουγκάντα, πολλά αφρικανικά κράτη επεξεργάζονταν παρόμοια νομοθεσία κατά της ομοφυλοφιλίας, συμπεριλαμβανομένης της Κένυας, της Γκάνας και του Μαλάουι.
Ο Νίκολας Οπίγιο, δικηγόρος και αγωνιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα από την Ουγκάντα, δήλωσε στον Guardian: «Το κύμα ομοφοβίας και τρανσφοβίας στην Ουγκάντα και στην περιοχή, δεν έχει καμία σχέση με τις αξίες της Ουγκάντα ή της Αφρικής. Είναι μια συγκαλυμμένη εκστρατεία των Αμερικανών ευαγγελιστών μέσω των τοπικών τους παραγόντων. Οι εκστρατείες τους έχουν πλέον οργανωθεί κάτω από τοπικές επαγγελματικές οντότητες, όπως χριστιανικές ομάδες δικηγόρων, κοινοβουλευτικά φόρουμ και ούτω καθεξής».
Πηγή: Guardian – Photo Credit Φωτ: ΑP/Rebecca Vassie