Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΝάξος & Μικρές ΚυκλάδεςΣχοινούσα - Παναγία η Ακαθή: Ημέρα γιορτής για το "διαμάντι" των Μικρών...

Σχοινούσα – Παναγία η Ακαθή: Ημέρα γιορτής για το “διαμάντι” των Μικρών Κυκλάδων

|

Η Σχοινούσα  γιορτάζει… Έχει φορέσει τα γιορτινά της και υποδέχεται φίλους και γνωστούς ώστε όλοι μαζί (μόνιμοι κάτοικοι και επισκέπτες) να τιμήσουν την Παναγιά την Ακαθή…

Σάββατο 1η Απριλίου, 16 ημέρες πριν από το Πάσχα… Η επαύριο των τελευταίων Χαιρετισμών (Ακάθιστος Υμνος).

Η Παναγία η Ακαθή είναι η Πολιούχος του νησιού. Βρίσκεται στο κέντρο του χωριού, το οποίο μάλιστα ακούει στο όνομά της, όπως και πολλές από τις κατοίκους του! Οι οικογένειες του νησιού θεωρούν καλοτυχία να ονομάσουν κάποια από τις θυγατέρες τους με το όνομα Ακαθή! (σ.σ. Οπότε η επόμενη Ακαθή που θα γνωρίσεις, θα ξέρεις αυτόματα και την καταγωγή της! ) Η εικόνα της Παναγίας της Ακαθής είναι μοναδική, είναι από τις λίγες εικόνες που ο Χριστός στέκεται Ακάθιστος (όρθιος) μπροστά στην μητέρα Παναγία.

Και το τελευταίο 24ωρο η Σχοινούσα βρέθηκε στο επίκεντρο. Εκατοντάδες πιστοί όχι μόνο κάτοικοι της Σχοινούσας, αλλά και από τα γύρω νησιά (από Νάξο – Κουφονήσι, Ηρακλειά ή Αμοργό αλλά και Σαντορίνη) βρέθηκαν στο πανέμορφο νησί των Μικρών Κυκλάδων.

Ανάμεσά τους και εκπρόσωποι της τοπικής Αυτοδιοίκησης. Από τον Επαρχο Νάξου, Μικρών Κυκλάδων και Αμοργού Γιάννη Μαργαρίτη έως τον Δήμαρχο Δημήτρη Λιανό και τον αντιδήμαρχο κο Κατσαρά (σ.σ. και ο Νικος Νομικός ως οικοδεσπότης) . Τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης (Χατζηανδρέου – Μαράκη), το πρόεδρο της Κοινότητας Κουφονησίου κο Κωβαίο αλλά και τον Ηλία Μάινα, περιφερειακό Σύμβουλος της αντιπολίτευσης από την Σαντορίνη.

Η ιστορία της Παναγίας η Ακαθή 

Η ιστορία της ξεκινά από την Σαντορίνη, πολλά χρόνια πριν. Μία κάτοικος του νησιού την βρήκε μέσα στο ίδιο της το σπίτι! Η γυναίκα κατά καιρούς άκουγε έναν θόρυβο σε ένα συγκεκριμένο σημείο του τοίχου της, χωρίς όμως να δίνει την πρέπουσα σημασία. Αποφάσισε τελικά να σκάψει τον τοίχο μετά από ένα προφητικό της όνειρο, στο οποίο την προέτρεπε να το κάνει η Παναγία η Ακαθή, «έλα βγάλε με από εδώ». Αφού έσκαψε λοιπόν, βρήκε μία παράθυρα και μέσα την θαυματουργή εικόνα στολισμένη, μαζί με ένα αναμμένο καντήλι και ένα σταμνάκι γεμάτο λάδι.

Εκείνη την εποχή, η Σαντορίνη ήταν πολύ φτωχό νησί και οι κάτοικοι δυσκολεύονταν να τα βγάλουν πέρα. Το σταμνάκι όμως της Παναγίας δεν άδειαζε ποτέ και το καντήλι της εικόνας ήταν πάντα αναμμένο. Το σταμνάκι στέρεψε όταν μία μέρα μία γειτόνισσα ρώτησε πως καταφέρνουν και έχουν πάντα λάδι και η γυναίκα της απάντησε «εγώ έχω την Παναγία μου». Όταν έμαθαν λοιπόν οι Σαντορινιοί για την θαυματουργή εικόνα, έσπευσαν να πάνε να την προσκυνήσουν αφήνοντας και από κάτι στη γυναίκα, συνήθως λάδι, κεριά και τρόφιμα.

Από την Σαντορίνη ερχόντουσαν συχνά για ανταλλαγές προϊόντων. Οι Σαντορινιοί φέρνανε κρασί, σταφίδες και κουμεντέρια. Από τη Σχοινούσα παίρνανε λάδι, ξύλα, κριθάρι, στάρι, παστές θαλασσοπούλες, τσίρο, σαρδέλες και άλλα. Η κόρη της γυναίκας, Παρασκευή ,γνωστή σε όλους ως «μαμή», παντρεύτηκε στη Σχοινούσα τον Ιωάννη Γρίσπο (ΚοντόΓιαννο) και έζησε την υπόλοιπη ζωή της στο νησί βοηθώντας πολλές Σχοινουσιώτες στη γέννα.

Σημαντική προσωπικότητα του νησιού, μένει ακόμα και σήμερα ζωντανή η μνήμη της σε ιστορίες. Προίκα πήρε την εικόνα της Παναγίας και την έφερε στη Σχοινούσα. Στο σπίτι της την είχε σε περίβλεπτη θέση, στολισμένη και όλοι οι κάτοικοι του νησιού την προσκυνούσαν και την νομάτιζαν.

Το νομάτισμα είναι η διαδικασία κατά την οποία οι πιστοί ακουμπούσαν στην εικόνα ένα πενηνταράκι, ένα δεκαράκι, ό,τι είχαν, και την ρωτούσαν αν έπρεπε να κάνουν κάτι ή όχι. Αν το νόμισμα έμενε πάνω στην εικόνα είχαν την ευχή της Παναγίας και προχωρούσαν. Για πολλά χρόνια η εικόνα ήταν στο σπίτι της Μαμής.

57129602_1057503074439428_8157713276881338368_n.jpg

Μέχρι που κάποια στιγμή ο μακαριστός Μητροπολίτης Θήρας Γαβριήλ, θεωρώντας ότι η Μαμή εκμεταλλεύεται την εικόνα προς όφελός της, έκανε τις απαραίτητες ενέργειες και μετέφερε την εικόνα στην ενορία του νησιού. Αστυνόμοι έφτασαν στο νησί και απομάκρυναν την εικόνα με βία. Δύο μερόνυχτα η γυναίκα έκλεγε ασταμάτητα έξω από την εκκλησία. Για πολλές μέρες έπεσε στο κρεβάτι, δεν πήγε ποτέ ξανά στην εκκλησία και τελικά πέθανε με αυτόν τον καημό.

Αυτή είναι η ιστορία… (σ.σ. Των Στεφανία Αντωνίου, Κατερίνα Κομνηνού, Λίλα Κλαουδάτου – Δημοσιεύτηκε στην 1η Περιοδική έκδοση του Συλλόγου ΝΕΩΝ ΣΧΟΙΝΟΥΣΑΣ – ΙΟΥΝΙΟΣ 2017)

Η προετοιμασία και ο Πανηγυράς 

Να σημειώσουμε εδώ ότι η προετοιμασία για τη γιορτή δεν είναι απλή. Κρατάει αρκετό καιρό και συμμετέχουν όλοι… Φροντίζουν για την καθαριότητα και την όμορφη εμφάνιση του χωριού, στη προσμονή της μεγάλης ημέρας! Ξεκινώντας νωρίς το πρωί, οι δρόμοι γεμίζουν με κόσμο, φωνές, τραγούδια και κέφι! Κάποιοι σκουπίζουν, άλλοι βρέχουν τα σοκάκια, βάφουν, ασβεστώνουν και ασπρίζουν δρόμους και περβάζια, ζωγραφίζοντας «ντάμες» με λουλούδια, καράβια, ανεμόμυλους και διάφορα άλλα σχέδια. Χαρακτηριστική είναι η φωτογραφία από τα παιδιά του Συλλόγου Νέων Σχοινούσας (σ.σ. ευχαριστούμε ιδιαίτερα για τις φωτογραφίες που μας έστειλαν)

Σε κάθε γειτονιά, οι σπιτονοικοκυρές κερνούν τους εθελοντές γλυκίσματα και χυμούς και μέχρι το απόγευμα το χωριό είναι κατάλευκο και έτοιμο να υποδεχτεί τους επισκέπτες του! Ανήμερα της γιορτής, ο κόσμος προσέρχεται από νωρίς το πρωί στην Εκκλησία, η οποία είναι «ντυμένη» στα γιορτινά της, στολισμένη από την προηγούμενη με λουλούδια, από τις γυναίκες του νησιού. Μετά την Λειτουργία, γίνεται η Περιφορά της εικόνας με τους πιστούς να την ακολουθούν γύρω από το χωριό και επιστρέφει στην εκκλησία στο κέντρο του. Δίνοντας πάντα προτεραιότητα στους επισκέπτες και φιλοξενούμενους του νησιού μαζεύονται στο Πνευματικό κέντρο, όπου είναι στρωμένο το τραπέζι με πλούσια νηστίσιμα πιάτα, άφθονο κρασί και αναψυκτικά! Κάθε χρόνο την Θρησκευτική Πανήγυρη αναλαμβάνει κάποιος πιστός ως τάμα στην Παναγιά. Φέτος την τιμή έχει ο Ηλίας Φωστιέρης από το Κουφονήσι. Ο αδελφός του Γιάννη Φωστιέρη, του καπετάνιου του “Σκοπελίτη”…

Η γιορτή της Παναγίας, εκτός από την θρησκευτική σημασία που έχει για τους κατοίκους, είναι και μια ευκαιρία για να ξανανταμώνουν με τους κατοίκους των γύρω νησιών. Είναι μια ευκαιρία να ανανεώσουν τους άρρηκτους προαιώνιους δεσμούς που τους συνδέουν.

‘’…στην Παναγιά την Ακαθή, Λιβάδι και Μερσίνι είδα τα μάτια σου τα δυο γεμάτα καλοσύνη….’’ Ν. Οικονομίδης 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Μεγάλη Πέμπτη: Η Κωμιακίτισσα θα κάνει το βάψιμο των αυγών με ρίζες από το Καψάλι

Μικρές ιστορίες από την Μεγάλη Εβδομάδα μέσα από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής

Νάξος – Κόρωνος: Τα πασχαλινά έθιμα της «ρουκάνας» και της μεταφοράς των εικόνων

Μέσω του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ μεταφέρθηκαν σε όλη την Ελλάδα τα έθιμα της Κορώνου

Νάξος – Μέλανες: Αγία Παρασκευή και οι “Περιφάνες” κάνουν την εμφάνισή τους (video)

Παραδοσιακό δρώμενο «περιφάνες» στις Μέλανες. Μεγάλη Παρασκευή 2 Μαϊου 2024, μετά τον εσπερινό. Ιερός Ναός Αγίων Αποστόλων. Πολιτιστικός Σύλλογος Κοινότητας Μελάνων Νάξου «Κούρος ο Έλληνας»

Νάξος – Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή (video)

Νάξος - Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου στο Καστράκι στην Παναγία Γρηγορούσα (χρονοδιάγραμμα)

ΕΡΤ1: «Φτάσαμε» με τον Ζερόμ Καλούτα – Ταξιδεύοντας στην Αμοργό, προβολή το Αγιο Πάσχα

ΕΤ1 «Φτάσαμε» με τον Ζερόμ Καλούτα – Ταξιδεύοντας στην Αμοργό της άγριας ομορφιάς και του απέραντου γαλάζιου - Προβολή: Κυριακή του Πάσχα

ΕΚΥΤ: Εκδήλωση με θέμα “Κυκλάδες: Φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον υπό απειλή;”

Ένωση Κυκλαδικού Τύπου (ΕΚΥΤ) - Πότε και που θα πραγματοποιήσει εκδήλωση με θέμα "Κυκλάδες- Φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον υπό απειλή"

Σαγκρί – ΠΝΟΕΣ: Μεγάλη Παρασκευή με περιφορά Επιταφίου, …τσουρέκια την Ανάσταση

Πρόσκληση παρουσίας την Μεγάλη Παρασκευή στο Μοναστήρι του Αγίου Ελευθερίου στο Σαγκρί - Τι έχουν ετοιμάσει τα μέλη από τις ΠΝΟΕΣ για την Ανάσταση

Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας – Καλλίνικος: “Η βραδιά της Αναστάσεως να είναι μία ουσιαστικά εμπειρία κοινωνίας κι όχι μία εθιμοτυπική συμμετοχή”

Ποιμαντορική Εγκύκλιος του Μητροπολίτη Παροναξίας Καλλίνικου για την εορτή του Πάσχα προς τους Πιστούς Νάξου, Πάρου και Αντιπάρου - Ποια είναι η ευχή του

Meteo – Απρίλιος: Ο πιο θερμός μήνας τα τελευταία 15 χρόνια στο Νότιο Αιγαίο (!!!)

Ο πιο θερμός Απρίλιος τα τελευταία 15 χρόνια σε Θεσσαλία, Πελοπόννησο και Νησιά Αιγαίου (πίνακας)

Μήλος: Νέο 5αστερο ξενοδοχείο … έρχεται

“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων στη Μήλο

Νάξος – ΧΥΤΑ: Υπό έλεγχο και έσβησε η φωτιά

Εσβησε η φωτιά που ξέσπασε νωρίς το πρωί της Παρασκευής στο ΧΥΤΑ της Νάξου

Blue Star Ferries: Εκτακτη προσέγγιση σήμερα και αύριο στη Νάξο του “Blue Star 2”

Ενα ακόμη έκτακτο δρομολόγιο απόψε από τον Πειραιά για Πάρο - Νάξο και Σαντορίνη

“Νόσος Νάξος”: Ενεργοποιείται (από Νοσοκομείο Νάξου) η διαδικασία του γονιδιακού ελέγχου

Συνάντηση την περασμένη Δευτέρα (22/04) στο Δημαρχείο Νάξου με σκοπό την ενεργοποίηση της διαδικασίας γονιδιακού ελέγχου για τη "Νόσος Νάξος"

Stoiximan AegeanBall Festival 2024: Ανοιξαν οι έγγραφές

Κορυφαία διοργάνωση 3Χ3 με 13 βραβεία σε πολλαπλές κατηγορίες - Το χρονοδιάγραμμα

Νάξος – “Λαϊκή Συσπείρωση”: Ανακοίνωση για Πρωτομαγιά, καταγγελία για επικείμενη αύξηση δημοτικών τελών

Η ανακοίνωση που εξέδωσε η "Λαϊκή Συσπείρωση" Νάξου σχετικά με την Πρωτομαγιά - Γιατί καταγγέλλει τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

ΚΕ.ΔΑ.Σ.Υ. Νάξου: Πάει στη βουλή με παρέμβαση του Φίλιππου Φόρτωμα

Ο Φίλιππος Φόρτωμας φέρνει στη Βουλή το στεγαστικό πρόβλημα του ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. Νάξου

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia – Play Offs: Φινάλε στο όνειρο, ήττα στην Βούλα και αποκλεισμός

Ο ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia πάλεψε αλλά πνίγηκε στην άμυνα του Πρωτέα Βούλας - Ηττα στον 3ο αγώνα 66-55 και με 2-1 ήττες έμεινε εκτός συνέχεια - Το σχόλιο της διοίκησης για το φετινό ταξίδι της Ναξιώτικης Ομάδας

Play Offs: Ε όχι έτσι, να αποκλειστείς από τον τελικό Πανναξιακέ (!!!)

Απίστευτη εξέλιξη στον σημερινό αγώνα με τον Ηλυσιακό... Δέχτηκε σερί 12 -1 στις τελευταίες φάσεις και έχασε 67-65... Με ψηλά το κεφάλι αποχαιρετά τα πλέι οφ η ομάδα του Πανναξιακού ΑΟΚ

Πανναξιακός ΑΟ: Πρώτη θέση στο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Στίβου στη Μήλο (επιδόσεις)

Συγχαρητήρια στην ομάδα στίβου για την 1η θέση στο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Στίβου