Σάββατο, 26 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΕλλάδαProject Ελληνικό: "Αντίο" από την Πειραιώς, τι θα κάνει η Eurobank

Project Ελληνικό: “Αντίο” από την Πειραιώς, τι θα κάνει η Eurobank

|

Να εγκαταλείψει τα σχέδιά της για “απόβαση” στο Ελληνικό αποφάσισε η Τράπεζα Πειραιώς, ενώ σε διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης της σχετικής συμφωνίας επένδυσης βρίσκεται και η Eurobank, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του Capital.gr.

Στην περίπτωση της Τράπεζας Πειραιώς η απόφαση έχει ληφθεί οριστικά, αναφέρουν πηγές με γνώση των διαδικασιών, εξηγώντας ότι η εκτίναξη του κόστους κατασκευής ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία και της ενεργειακής κρίσης που ακολούθησε καθιστούν απαγορευτική την υλοποίηση της επένδυσης ύψους 121 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το MoU που υπέγραψε τον Ιούλιο του 2021 με τη Lamda Development, η Πειραιώς σχεδίαζε να επενδύσει στην αγορά γραφειακών χώρων στο Ελληνικό συνολικού εμβαδού 40.000 τμ με σκοπό να μεταφέρει όλες τις κεντρικές της υπηρεσίες που στεγάζονται σήμερα σε 18 διαφορετικά κτήρια στο κέντρο της Αθήνας. Η εν λόγω κίνηση θα ισοδυναμούσε -σύμφωνα με τους αρχικούς υπολογισμούς- με εξοικονόμηση κόστους 10 εκατ. ευρώ για την τράπεζα.

Το συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα προέβλεπε την ολοκλήρωση της επένδυσης εντός της πρώτης πενταετούς φάσης υλοποίησης του έργου στο Ελληνικό, δηλαδή έως το 2025. Πηγές της αγοράς, πάντως, εκτιμούν ότι ο χρόνος ολοκλήρωσης των έργων θα μετατεθεί τουλάχιστον κατά 1-2 έτη, γεγονός που φαίνεται πως βάρυνε στην απόφαση της τράπεζας να αποσύρει την επένδυση.

Σε διαφορετική φάση, αυτή της επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας, βρίσκεται η δεύτερη “τράπεζα του Ελληνικού”. Σύμφωνα με πηγές με γνώση των διαδικασιών, η Eurobank επιχειρεί αναδιάρθρωση της συμφωνίας που υπέγραψε με τη Lamda Development στα τέλη του 2021, η οποία αποτυπώθηκε στο σχετικό MoU. Η τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει επένδυση ύψους 140 εκατ. ευρώ για την ανέγερση πύργου (tower) ύψους 100 μέτρων σε έκταση 18 στρεμμάτων στο Επιχειρηματικό Κέντρο του Ελληνικού επί της Βουλιαγμένης, αμιγούς χρήσης γραφείων συνολικής έκτασης 40.000 τμ.

Όπως ανέφερε η σχετική ανακοίνωση, “η κίνηση αυτή στοχεύει στη συγκέντρωση των κεντρικών γραφείων και των περισσότερων υπηρεσιών της Τράπεζας σε ένα κτήριο που θα ικανοποιεί όλες τις σύγχρονες περιβαλλοντικές προδιαγραφές και έχει σκοπό την επίτευξη οικονομιών κλίμακος και σημαντική μείωση του σχετικού λειτουργικού κόστους”.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι γίνεται προσπάθεια εύρεσης μιας βιώσιμης λύσης για την υλοποίηση της επένδυσης η οποία απειλείται από την εκτίναξη του κόστους που επέφεραν στον κατασκευαστικό κλάδο ο πόλεμος στην Ουκρανία και η συνεπαγόμενη ενεργειακή κρίση. “Τα κόστη έχουν ξεφύγει, αναζητούμε λύσεις για υλοποίηση του deal”, αναφέρουν στο Capital.gr πηγές που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις.

Όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, η απόφαση της αποχώρησης δεν είναι ειλημμένη καθώς η τράπεζα πιστεύει στο project του Ελληνικού που αποτελεί εμβληματικό έργο της χώρας και “κανείς δεν πρέπει να λείπει από εκεί”. Παρ’ όλα αυτά, τονίζουν ότι το κόστος της επένδυσης είναι τέτοιο που ο ορίζοντας αποεπένδυσης εκτείνεται στα 50-70 έτη. “Το ζήτημα είναι τι περιμένεις από μια τέτοια επένδυση”, αναφέρουν χαρακτηριστικά. Πηγές της αγοράς, πάντως, εκτιμούν ότι ούτε η Eurobank θα προχωρήσει τελικά στην επένδυση.

Θυμίζεται ότι τόσο η Πειραιώς όσο και η Eurobank αποτελούν τις δύο τράπεζες που χρηματοδοτούν το φιλόδοξο έργο του Ελληνικού με κοινοπρακτικό δάνειο ύψους 1 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, ήταν αναμενόμενο ότι οι δύο τράπεζες θα στήριζαν το έργο ανακοινώνοντας επενδύσεις στο εμβληματικό Επιχειρηματικό Πάρκο.

Οι γεωπολιτικές εξελίξεις που έχουν μεσολαβήσει, ωστόσο, από τις ανακοινώσεις εκατέρωθεν, σε συνδυασμό με την τιτάνια προσπάθεια που καταβάλλουν οι τράπεζες τα τελευταία χρόνια για περικοπή του λειτουργικού τους κόστους καθιστούν την επένδυση μη βιώσιμη για τον κλάδο.

Εξάλλου, όπως αναφέρουν στελέχη του real estate, η φυσιογνωμία του Ελληνικού έτσι όπως διαμορφώνεται πλέον αρμόζει περισσότερο σε επενδύσεις σε τουριστικά και εμπορικά ακίνητα παρά σε κτήρια γραφείων, με το κόστος της επένδυσης να καθιστά απαγορευτική την επένδυση για πολλές επιχειρήσεις.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Καμίνι η Ελλάδα! Στους 45.8°C η μέγιστη θερμοκρασία (Σκάλα Μεσσηνίας), στους 39°C η Ηρακλειά, 36°C η Σχοινούσα (πίνακας)

Πρωτοφανές θερμικό κύμα έπληξε τη χώρα – Αναλυτικά οι θερμοκρασίες στις Κυκλάδες και η εικόνα της Νάξου

Η Γιορτή του Βοσκού “επιστρέφει” στην Κωμιακή με τυροκόμηση, μουσική και το «ταξίδι του μαλλιού»

Μια αυθεντική εμπειρία παράδοσης και γεύσης στην αυλή της Θεοσκέπαστης, με πρωταγωνιστές τους βοσκούς της Νάξου

Οι ψίθυροι της πέτρας: Η γλυπτική …ποίηση του Γιάννη Φραντζέσκου στον Καλόξυλο

Ο πολυδιάστατος Ναξιώτης δημιουργός σε μια μοναδική έκθεση γλυπτικής, ακολουθώντας το κάλεσμα των λίθων και της μνήμης – 26 και 27 Ιουλίου στην αίθουσα «Δρακούλη»

Κατασκευή Ιστοσελίδων Τουρισμού στη Νάξο με την υπογραφή Prime Digital & iArk Boutique Digital Agency

Η Νάξος, με τον τουρισμό της σε διαρκή ανάπτυξη, εμπιστεύεται την Prime Digital και την iArk Boutique Digital Agency για την επαγγελματική και στρατηγικά σχεδιασμένη κατασκευή ιστοσελίδων

Πολεοδομική επανεκκίνηση σε Αντίπαρο και Μικρές Κυκλάδες: Νέα Ειδικά Σχέδια για Ηρακλειά, Σχοινούσα, Κουφονήσια και Δονούσα

Με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, ξεκινά ένα ολιστικό πολεοδομικό σχέδιο που αλλάζει το αναπτυξιακό τοπίο σε πέντε νησιά των Κυκλάδων

Τα υδροπλάνα επιστρέφουν δυναμικά – Οι Μικρές Κυκλάδες στον χάρτη της αεροθαλάσσιας Ελλάδας

Μετά από χρόνια προσμονής, η Hellenic Seaplanes φέρνει το μέλλον της νησιωτικής συγκοινωνίας στις Μικρές Κυκλάδες – Από το Βόλο έως τη Δονούσα, το ταξίδι γίνεται εμπειρία.

Μήνυμα στήριξης και ενθάρρυνσης από τον Έπαρχο Νάξου Ιωάννη Μαργαρίτη στους επιτυχόντες των Πανελλαδικών

«Η πορεία δεν ορίζεται από μια χρονιά — το μέλλον είναι μπροστά για όλους», το μήνυμα του κ. Μαργαρίτη προς τους μαθητές των Κυκλάδων

Εξιτήριο για τον Δήμαρχο Σύρου-Ερμούπολης μετά από καρδιολογική παρακολούθηση στο Γ.Ν. Σύρου

Ο Δήμαρχος Αλέξης Αθανασίου αισθάνθηκε δυσφορία και νοσηλεύτηκε στην καρδιολογική κλινική – Συστάσεις για περαιτέρω έλεγχο σε τριτοβάθμιο Νοσοκομείο

Υπέρ της Αυτοτέλειας: Ψήφισμα για τη Διατήρηση της ΥΔΟΜ στον Δήμο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων

Το Δημοτικό Συμβούλιο υπερασπίζεται την παραμονή της Υπηρεσίας Δόμησης στο νησιωτικό Δήμο, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες μιας πιθανής συγχώνευσης.

Σιωπηλά Αποκλεισμένοι: Η κραυγή των (απομακρυσμένων κυρίως) χωριών της Νάξου για δημόσια συγκοινωνία

Το “Δίκτυο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη της Νάξου” απευθύνει δραματική έκκληση για ίση μεταφορική μεταχείριση, καταθέτοντας τεκμηριωμένες προτάσεις για ένα νέο μοντέλο προσβασιμότητας στα χωριά του νησιού.

“Μαχαιριά” στο λιμάνι της Νάξου: Σοβαρό επεισόδιο βίας μεταξύ νεαρών εργαζομένων

Ένα μεσημέρι του Ιουλίου μετατράπηκε σε σκηνικό τρόμου για περαστικούς και ντόπιους, όταν διαπληκτισμός ανάμεσα σε δύο υπαλλήλους γραφείου ενοικίασης εξελίχθηκε σε αιματηρό περιστατικό.

Νάξος – «Τέλος στα πρόστιμα, Δήμαρχε – Πεζοδρόμηση τώρα»: Η κραυγή μίας πόλης που πνίγεται

Αδικημένοι επαγγελματίες κρεμούν πανό αγανάκτησης στην καρδιά της Νάξου και ζητούν κάτι απλό: Ίδιους όρους για όλους.

Δικαστική δικαίωση για τους κατοίκους του Καλοξύλου, ακυρώθηκε η άδεια λειτουργίας του νέου τυροκομείου της ΕΑΣ Νάξου

Μετά από μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα, το Τριμελές Διοικητικό Εφετείο Πειραιά ακύρωσε την άδεια λειτουργίας του υπό ανέγερση τυροκομείου, δικαιώνοντας πλήρως τους περιοίκους

Όταν το GPS σε οδηγεί… σε αδιέξοδο: Τουρίστας σφήνωσε όχημα σε σοκάκι της Νάξου

Αμερικανός οδηγός ακολούθησε πιστά τις οδηγίες πλοήγησης και κατέληξε… στα στενά της Φουντάνας – Η φωτογραφία που έγινε viral και η ανάγκη για καλύτερη καθοδήγηση στους τουρίστες

Έκτακτα μέτρα στη Σέριφο λόγω υπερκατανάλωσης νερού – Απαγορεύσεις και πρόστιμα

Ο Δήμος Σερίφου καλεί τους πολίτες να περιορίσουν τη χρήση νερού λόγω αυξημένης κατανάλωσης και περιορισμένων αποθεμάτων – Πρόστιμα έως και 1.000€ για παραβάτες.

Δονούσα: Ο τραυματισμός κοπέλας από ομπρέλα (!!!) αποκαλύπτει μια τρύπα στο σύστημα

Μια γυναίκα τραυματίστηκε σοβαρά σε απομονωμένη παραλία της Δονούσας και σώθηκε χάρη στην αλληλεγγύη ντόπιων και τουριστών — αλλά η πολιτεία έλειπε. Και την επόμενη φορά;

Αλυκό Νάξου: Κατεδαφίζεται το φάντασμα του ξενοδοχείου – Σώζεται το κεδροδάσος

Υπεγράφη η σύμβαση κατεδάφισης των ερειπίων στο Αλυκό – Ένα διαχρονικό «τραύμα» για τη Νάξο οδεύει προς θεραπεία μετά από δεκαετίες αδράνειας

Κυκλάδες – Ανατροπή στο τουριστικό χάρτη: Νάξος και Πάρος ανεβαίνουν, Μύκονος και Σαντορίνη «κατεβαίνουν»

Το καλοκαίρι του 2025 φέρνει ανακατατάξεις στους δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς – Η Νάξος και η Πάρος «λάμπουν» με αύξηση ζήτησης, ενώ Σαντορίνη και Μύκονος μετρούν απώλειες και ανησυχίες

Θλίψη στη Σχοινούσα: Το ύστατο χαίρε στη Ρίτα Μούρτζη από τον Σύλλογο Σχοινουσιωτών

Μια αγαπημένη παρουσία του νησιού έφυγε πρόωρα – Συγκινητικό μήνυμα αποχαιρετισμού και κάλεσμα για στήριξη στη μνήμη της

Σημαντικές εξαγγελίες Γκίκα από τη Νάξο: Ύδρευση για τις Μικρές Κυκλάδες και αναβάθμιση του λιμένα Νάξου

Στο επίκεντρο η ΣΜΠΕ για το λιμάνι – Έργα για λειψυδρία και ασφάλεια λιμενικών εγκαταστάσεων ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ