Τρίτη, 3 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΠεριβάλλονΥ.Π.ΕΝ.: "Παγώνουν" οι οικοδομικές άδειες στη Μύκονο

Υ.Π.ΕΝ.: “Παγώνουν” οι οικοδομικές άδειες στη Μύκονο

|

Στην απόσυρση των άρθρων για τις περιοχές Natura και τις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες (ΕΠΜ), καθώς και δύο ρυθμίσεων για τα όρια των παραδοσιακών οικισμών και την «αναγνώριση» των οδών θα προχωρήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος. Στο πολυνομοσχέδιο, που ψηφίζεται σήμερα, προστέθηκαν και ορισμένες νέες τροπολογίες που αφορούν μεταξύ άλλων την αναστολή της εκτός σχεδίου δόμησης στη Μύκονο και τους προσεισμικούς ελέγχους κτιρίων.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η απόσυρση των συγκεκριμένων άρθρων –όπως και η αναστολή δόμησης στη Μύκονο– έγινε με παρέμβαση του πρωθυπουργού.

Τα άρθρα που αποσύρθηκαν:

• Καταργούσαν την υποχρέωση οι ΕΠΜ να καταλήγουν στον ορισμό χρήσεων γης (σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, πρόκειται για «αποδέσμευση των ζωνών προστασίας από τις γενικές χρήσεις του πολεοδομικού σχεδιασμού»).

• Οριζαν ότι οι υφιστάμενες δραστηριότητες μένουν ως έχουν και όσες έχουν αδειοδοτηθεί μπορεί να υλοποιηθούν, ανεξάρτητα με το αν έχουν επιπτώσεις στην ακεραιότητα της προστατευόμενης περιοχής.

• Εδιναν τη δυνατότητα οι ζώνες στις οποίες θα χωρίζεται μια προστατευόμενη περιοχή (λ.χ. απόλυτης προστασίας, προστασίας της φύσης) να χωρίζονται σε «υπο-ζώνες».

• Υποχρέωναν τον μελετητή των ΕΠΜ να λαμβάνει υπόψη τις υφιστάμενες δραστηριότητες, την εξυπηρέτηση των λειτουργιών που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τον πολεοδομικό ή οικιστικό χαρακτήρα περιοχών, τα ειδικά χωροταξικά πλαίσια, καθώς και «τις οικονομικές, κοινωνικές και πολιτιστικές απαιτήσεις, και τις περιφερειακές και τοπικές ιδιομορφίες». Ολοι αυτοί οι παράγοντες δεν σχετίζονται με την προστασία ειδών και οικοτόπων.

• Εδιναν δικαίωμα στον υπουργό Περιβάλλοντος με απόφασή του (αντί για προεδρικό διάταγμα) να «διορθώνει» τα όρια οικισμών. Επρόκειτο για μια ρύθμιση, η οποία «φωτογράφιζε» τη γνωστή υπόθεση στο Πάπιγκο.

Οσον αφορά τις νέες ρυθμίσεις, που κατατέθηκαν την Παρασκευή:

• Αναστέλλεται η έκδοση οικοδομικών αδειών στις εκτός σχεδίου περιοχές της Μυκόνου έως το τέλος του έτους. Εξαιρείται η έκδοση αδειών μικρής κλίμακας, η μεγάλη τουριστική επένδυση (ΕΣΧΑΣΕ) που αδειοδοτήθηκε προ διετίας και η αναθεώρηση οικοδομικών αδειών (αλλά χωρίς αύξηση συντελεστή). Στις περιπτώσεις αυτές τις άδειες θα εκδίδει η κεντρική υπηρεσία του ΥΠΕΝ (ΔΑΟΚΑ). Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, η αναστολή επιβάλλεται λόγω της εκπόνησης Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ) στο νησί. Το επιχείρημα αυτό θα είχε λογική αν ίσχυε κάτι ανάλογο και για τη Σαντορίνη και την Ελαφόνησο (όπου επίσης βρίσκονται υπό εκπόνηση ΕΠΣ) ή αν η αναστολή επιβαλλόταν αμέσως μόλις ανακοινώθηκε η πρόθεση εκπόνησης ΕΠΣ από το ΥΠΕΝ (η σύμβαση υπεγράφη τον Αύγουστο του 2022 και η υλοποίησή της ήδη βρίσκεται εκτός χρονοδιαγράμματος). Είναι πιθανό η ρύθμιση να συνδέεται με την (πολλάκις εξαγγελθείσα αλλά ουδέποτε υλοποιηθείσα) πραγματοποίηση πολεοδομικών ελέγχων στο νησί, μετά τον ξυλοδαρμό υπαλλήλου της Εφορείας Αρχαιοτήτων.

• Ανατίθεται στο Τεχνικό Επιμελητήριο (και) η διενέργεια πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων προσεισμικών ελέγχων. Αξιοσημείωτο είναι ότι δεν αφορά μόνο κτίρια του Δημοσίου αλλά και «κρίσιμες λειτουργίες του ιδιωτικού τομέα». Ολο το πλαίσιο διενέργειας των ελέγχων, από την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων έως την αμοιβή των μηχανικών και του ΤΕΕ θα καθοριστούν με υπουργική απόφαση.

• Δίνεται η δυνατότητα (με υπουργική απόφαση) απαγόρευσης της πρόσβασης στη χερσαία και θαλάσσια περιοχή του Ναυαγίου στη Ζάκυνθο. Επιτρέπεται στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων να αναθέσει απευθείας σε ιδιώτη τη φύλαξη της περιοχής έως και το τέλος Οκτωβρίου.

• Παρατείνεται για ακόμα μια φορά (έως τον Σεπτέμβριο) η έναρξη λειτουργίας του συστήματος επιστροφής – εγγύησης πλαστικών και γυάλινων φιαλών (γνωστό ως DRS).

• Ορίζεται ότι το Δημόσιο δεν θα προβάλλει δικαιώματα κυριότητας για δασικές εκτάσεις που περιήλθαν στην κυριότητα μοναστηριών με διάταγμα του 1930. Επ’ αυτού είχε εκδοθεί και απόφαση του Αρείου Πάγου (6/2020) που δικαίωσε μοναστήρι στη Θεσσαλία, το οποίο ζήτησε να αναγνωριστεί η κυριότητά του σε έκταση 13.800 στρεμμάτων. Αξιοσημείωτο πάντως είναι ότι βάσει νόμου του 2014 (Ν. 4301) τα μοναστήρια εξακολουθούν να μην έχουν υποχρέωση να δηλώνουν στο κτηματολόγιο τέτοιες ιδιοκτησίες, ρύθμιση που υπονομεύει τον ρόλο του κτηματολογίου αφού αφήνει ιδιοκτησιακά «κενά» στη βάση δεδομένων.

• Επιτρέπεται κατά παρέκκλιση της νομοθεσίας η επέκταση υφιστάμενων βιομηχανιών σε εκτός σχεδίου περιοχές του Πηλίου. Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, αφορά εγκαταστάσεις συσκευασίας και μεταποίησης αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, κάτι που ωστόσο δεν προκύπτει από τη (γενική) ρύθμιση.

Εκθεση
Κατά τα λοιπά, χθες δημοσιεύθηκε και η έκθεση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής. Η επιτροπή επεσήμανε αρκετά προβληματικά σημεία: τη μεταβίβαση της ελεγκτικής αρμοδιότητας για τα ύδατα στη ΡΑΕ (αντίκειται στη νομολογία), την ακύρωση της μετεγκατάστασης του χωριού Ακρινή (υφίστανται δικαστικές αποφάσεις), ορισμένες από τις ρυθμίσεις για τις προστατευόμενες περιοχές και τις ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες, τη «διόρθωση» των ορίων προστατευόμενων οικισμών με υπουργική απόφαση αντί προεδρικού διατάγματος, τη «νομιμοποίηση» των εκχερσωμένων δασικών εκτάσεων («ενισχύεται η πεποίθηση στους καλλιεργητές ως προς το σύννομο της εκμετάλλευσης») κ.ά. Τέλος, με επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό εννέα περιβαλλοντικές οργανώσεις εξέφρασαν χθες την απογοήτευσή τους για το περιεχόμενο του σχεδίου νόμου.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Δωδεκάνησα – Ρόδος: Ισχυρός Σεισμός 5.8 R τα ξημερώματα

Εστάλη μήνυμα του 112 στους κατοίκους της Ρόδου - Αισθητός και σε πολλές περιοχές της Τουρκίας, αλλά και στην Κρήτη - «Δεν θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην επιφάνεια, δεν θα υπάρξει τσουνάμι», δήλωσε ο Λέκκας

Βρούτσης: “Θα περιμένω Αγγελόπουλους – Γιαννακόπουλο στο γραφείο μου έως τις 3 το μεσημέρι”

Βρούτσης για τη συνάντηση με Γιαννακόπουλο και Αγγελόπουλους: Θα τους περιμένω ως τις 15:00, αν δεν έρθουν θα διακοπεί οριστικά το πρωτάθλημα

Αθλητικά έργα στη Νάξο: Σε τροχιά υλοποίησης αναβαθμίσεις ύψους 4,2 εκατ. ευρώ

Ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού Νίκος Πολυκρέτης παρουσιάζει τις παρεμβάσεις για ασφαλείς και σύγχρονες υποδομές που αναβαθμίζουν την αθλητική ζωή του νησιού

Νάξος: Εξειδικευμένοι γιατροί στο “Naxos Medical”, το πρόγραμμα του Ιουνίου (πίνακας)

Το Naxos Medical ανακοινώνει τις ημερομηνίες επισκέψεων από κορυφαίους ειδικούς για τον Ιούνιο – Πρόληψη, φροντίδα και υγεία χωρίς μετακινήσεις

Όθων Ξενικουδάκης: Ο γιατρός με την ψυχή ζωγράφου από τη Νάξο

Με καταγωγή από τις Τρίποδες (Βίβλο_ της Νάξου, ο ζωγράφος και οδοντίατρος που ζει και δημιουργεί στη Νίκαια, διατηρεί άσβεστη τη φλόγα της τέχνης για πάνω από τέσσερις δεκαετίες

Basket League: Αναβάλλεται ο 3ος τελικός του πρωταθλήματος

Οι ιδιοκτήτες των δύο ΚΑΕ καλούνται στο υπουργείο Αθλητισμού την Τετάρτη για δεσμεύσεις ότι θα μπει τέλος σε αυτή την κατάσταση – «Σε διαφορετική περίπτωση, το πρωτάθλημα θα διακοπεί οριστικά».

Στη Νάξο το νέο ερευνητικό έργο του ΕΜΠ για τη διαχείριση των όμβριων υδάτων

Με τη χρηματοδότηση του Horizon και σε συνεργασία με τον Δήμο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, ξεκινά πιλοτική εφαρμογή τεχνολογιών για την ενίσχυση της υδατικής επάρκειας

Γ. Πολυχρονάκος: “Να βγάλουμε τους νησιωτικούς δήμους από το σημερινό αδιέξοδο”

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, παρουσίασε προτάσεις και δεσμεύσεις για την αυτοδιοίκηση και την περιφερειακή ανάπτυξη

Κ. Μονογυιού: 40.000.000 € για την αποπληρωμή του Μεταφορικού Ισοδύναμου – Ουσιαστική στήριξη στους νησιώτες μας

Κατά το έτος 2024, καταβλήθηκε συνολικά το ποσό των 68.000.000 ευρώ για όλες τις μορφές του Μεταφορικού Ισοδύναμου

Αναβάθμιση των σχολικών υποδομών στη Σαντορίνη: Τρία σχολεία στο πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου»

Ο Δήμος Θήρας επενδύει σε σύγχρονες εκπαιδευτικές συνθήκες με έργα συντήρησης, αναβάθμισης και συνεργασία με την κεντρική πολιτεία

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Πάρος: «Κλείνουμε πριν μας κλείσουν», η εστίαση σε απεργία στις 5 Ιουνίου

Σε συμβολικό λουκέτο προχωρούν οι παραλιακές επιχειρήσεις του νησιού – Αντίδραση απέναντι σε τιμωρητικές πολιτικές και κρατική απουσία - Το σχόλιο του Γιάννη Παπαδόπουλου

Νάξος: Έτοιμος ο νέος δρόμος που ενώνει Αγιο Προκόπιο με Κάπαρες (Πλάκα – Αγία Αννα)

Παραδόθηκε στην κυκλοφορία ο νέος οδικός άξονας που συνδέει τον Άγιο Προκόπιο με τις Κάπαρες, μειώνοντας τον χρόνο διαδρομής και αυξάνοντας την οδική ασφάλεια – Ευχαριστίες από τον πρόεδρο της κοινότητας Αγίου Αρσενίου

Κυκλάδες – Blue Star Ferries: Ξεκινούν τα θερινά δρομολόγια του “Blue Star 1”, πρωινό το “Blue Star Naxos”

Από την Κυριακή 1 Ιουνίου, το "Blue Star 1" αναλαμβάνει τη βραδινή αναχώρηση από Πειραιά, ενώ από Δευτέρα 2 Ιουνίου, το "Blue Star Naxos" ξεκινάει τα καθημερινά πρωινά του δρομολόγια προς Πάρο, Νάξο, Μικρές Κυκλάδες, Αμοργό και Αστυπάλαια.

Νάξος: Αναβολή στη συζήτηση για τις θερινές οικοδομικές εργασίες, παράταση διαβούλευσης έως 10 Ιουνίου

Δεν θα ισχύσει από φέτος η ρύθμιση για περιορισμούς στις κατασκευαστικές δραστηριότητες. Συνάντηση διαβούλευσης με οικοδόμους και νέα προθεσμία για προτάσεις.

Νάξος – Σύλλογος Μηχανικών: “Όχι σε οριζόντιους περιορισμούς, Ναι, σε στοχευμένο πλαίσιο για τις θερινές οικοδομικές εργασίες”

Ο Σύλλογος εκφράζει έντονο προβληματισμό για την αιφνιδιαστική πρόθεση του Δήμου να επιβάλει οριζόντιους περιορισμούς, χωρίς επαρκή διαβούλευση – Προτείνει στοχευμένο και ρεαλιστικό πλαίσιο που προστατεύει τόσο τον τουρισμό όσο και τον κατασκευαστικό κλάδο.

“Να βουίξει το Αιγαίο”: Το νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου γεμίζει νησιώτικο ρυθμό το καλοκαίρι μας (video)

Θάλασσα, μελωδία και χορός ενώνονται στο νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου που υπόσχεται να μας ταξιδέψει στα γαλανά νερά του Αιγαίου.

Νάξος – Αεροδρόμιο: Πραγματοποιήθηκε νυχτερινή αεροδιακομιδή με τα νέα φορητά φώτα

Ένα 24ωρο μετά την τοποθέτηση του προσωρινού φωτισμού, το νησί απέκτησε ξανά τη δυνατότητα νυχτερινής αερομεταφοράς ασθενών με ελικόπτερα AW-109

«Αχ πανάθεμά σε Αθήνα»: Ο Βαγγέλης Κονιτόπουλος τραγουδά για τα νησιά και τη νοσταλγία (video)

Μια νέα νησιώτικη μελωδία-ύμνος από τον μετρ του Αιγαίου, με τη συμμετοχή της οικογένειας Κονιτοπούλου (video)

Νάξος: Δυναμική παρέμβαση εργαζομένων και αναβολή της συζήτησης για απαγόρευση οικοδομικών εργασιών το καλοκαίρι

Μετά από κινητοποίηση της Επιτροπής Εργαζομένων στις Κατασκευές, η Δημοτική Αρχή Νάξου υποχρεώθηκε να αποσύρει το θέμα από το Δημοτικό Συμβούλιο