Κυριακή, 27 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΠεριβάλλονΜύκονος: Ποιος ενδιαφέρεται για τα πρόστιμα, όταν κερδίζει εκατομμύρια;

Μύκονος: Ποιος ενδιαφέρεται για τα πρόστιμα, όταν κερδίζει εκατομμύρια;

|

Αδιάφορο σε όσους προχωρούν σε πολεοδομικές παρανομίες στη Μύκονο είναι το έργο των ελεγκτικών αρχών. Κι αυτό γιατί, ακόμη κι αν επιβληθούν και εισπραχθούν πρόστιμα (περίπου 400 την τελευταία διετία, αριθμός διόλου ευκαταφρόνητος), αυτά αντιστοιχούν σε ένα πολύ μικρό ποσοστό της κερδοφορίας των παράνομων χώρων.

Επιπλέον, εδώ και μια διετία οι κατεδαφίσεις σε αιγιαλούς και παραλίες έχουν «παγώσει», οπότε οι παρανομούντες είναι ασφαλείς υπό την προστασία του κράτους. Χαρακτηριστικό της… αποφασιστικότητας του υπουργείου Περιβάλλοντος να αντιμετωπίσει την αυθαιρεσία είναι ότι την τελευταία δεκαετία δύο υπουργοί υποσχέθηκαν εκτενείς πολεοδομικούς ελέγχους με τη χρήση νέων τεχνολογιών στο κυκλαδονήσι, χωρίς τελικά να πραγματοποιηθούν.

Η συνέντευξη στην προχθεσινή «Καθημερινή» του αρχαιολόγου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων Μανώλη Ψαρρού ήταν αποκαλυπτική. «Οι αυθαιρεσίες βρίσκονται σε αναλογία με την ανοχή της πολιτείας», ανέφερε, επισημαίνοντας ότι πολλές από τις πολεοδομικές αυθαιρεσίες των τελευταίων ετών έχουν παράνομα… νομιμοποιηθεί, καθώς οι δηλώσεις στους τρεις διαδοχικούς νόμους για «τακτοποίηση» αυθαιρέτων δεν ελέγχονται από κανέναν. Οσοι δημιουργούν προβλήματα μπορεί να έχουν την τύχη του κ. Ψαρρού, που κατέληξε στο νοσοκομείο έπειτα από επίθεση αγνώστων.

Ομως, αντίθετα με ό,τι θα φανταζόταν κανείς, πολεοδομικοί έλεγχοι γίνονται στη Μύκονο και μάλιστα συχνά. Από τις αρχές του 2018 έως το φθινόπωρο του 2022, στην πολεοδομία Σύρου (στην οποία υπάγεται η Μύκονος) έγιναν 2.807 καταγγελίες για 948 υποθέσεις για τη Μύκονο. Ελέγχθηκαν οι 727 και σε 410 περιπτώσεις βρέθηκαν πολεοδομικές παρανομίες και επιβλήθηκαν πρόστιμα. Στις υπόλοιπες 317 δεν βρέθηκαν πολεοδομικές παραβάσεις. «Η Μύκονος αντιστοιχεί στο 70% της δουλειάς μας και στο 200% των προβλημάτων», λέει υπό τον όρο της ανωνυμίας στέλεχος της πολεοδομίας. «Κατατίθενται συνέχεια καταγγελίες – κάποιες είναι σοβαρές και οδηγούν στην αποκάλυψη μεγάλων πολεοδομικών παραβάσεων και άλλες όχι, γίνονται στο πλαίσιο προσωπικών ή επιχειρηματικών “αλληλοκαρφωμάτων”».

Οι πολεοδομικοί έλεγχοι στη Μύκονο δεν είναι απλή υπόθεση, καθώς οι ελεγκτές είναι κάθε άλλο παρά ευπρόσδεκτοι. «Τις περισσότερες φορές βρίσκουμε περισσότερα από όσα μας έχουν καταγγελθεί», λέει η ίδια πηγή. Είναι όμως αυτό επαρκές; Κατ’ αρχάς, οι έλεγχοι πραγματοποιούνται μόνο έπειτα από καταγγελίες, καθώς, όπως ισχύει σε όλο το Δημόσιο, η υπηρεσία είναι εξαιρετικά υποστελεχωμένη. Κατά δεύτερον, τα πρόστιμα δεν επαρκούν για να «συνετίσουν». «Οταν κάποιος στήνει ένα αυθαίρετο δίπλα ή επάνω στην παραλία, διπλασιάζει την έκταση που εκμεταλλεύεται, άρα και τον τζίρο του. Ακόμη και τα υψηλά πρόστιμα δεν φοβίζουν. Οταν κάνεις τζίρο εκατομμυρίων ευρώ τον μήνα, γιατί να σε απασχολεί ένα πρόστιμο του μισού ή του ενός εκατομμυρίου;» λέει στην «Κ» μηχανικός που δραστηριοποιείται στο νησί.

Εξαγγελίες

Την τελευταία δεκαετία, η πολιτεία έχει δύο φορές εξαγγείλει ότι θα «κηρύξει πόλεμο» στην πολεοδομική αυθαιρεσία στη Μύκονο. Η πρώτη φορά ήταν το 2012, μετά την αποκάλυψη της «Κ» ότι στη Μύκονο χτίζονταν αυθαίρετα για να νομιμοποιηθούν… ως ανεγερθέντα πριν από το 2011. Ο τότε υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου είχε υποσχεθεί ελέγχους με αεροφωτογραφίες σε Μύκονο, Σαντορίνη και Ρόδο. Οι έλεγχοι δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ. Η δεύτερη ήταν το 2020, από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Δημήτρη Οικονόμου. «Μέσω δορυφορικών φωτογραφιών και του πλήθους των καταγγελιών θα εντοπίσουμε τις άδειες που έχουν εκδοθεί παράνομα ή κτίρια με μεγάλες πολεοδομικές αυθαιρεσίες. Οι άδειες θα αφαιρεθούν, τα κτίρια θα γκρεμιστούν. Ο εντοπισμός δεν είναι δύσκολος και κυβερνητική βούληση για να γίνουν κατεδαφίσεις υπάρχει», δήλωνε στην «Κ» (25.8.2020). Στις 5 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε ανασχηματισμός και ο κ. Οικονόμου έφυγε από την κυβέρνηση, χωρίς να έχει προλάβει να πράξει αυτό που υποσχέθηκε. Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι οι πολεοδομικές υπηρεσίες στις Κυκλάδες δεν έχουν ορθοφωτοχάρτες του καλοκαιριού του 2011 (ώστε να ελέγχουν την «κόκκινη γραμμή» στη νομιμοποίηση) αλλά του 2013, καθώς το υπουργείο Περιβάλλοντος θέσπισε την εν λόγω ημερομηνία-σταθμό χωρίς να φροντίσει για τα υπόλοιπα. Επομένως, όσα αυθαίρετα έχουν χτιστεί μεταξύ του 2011-2013 είναι εύκολο να νομιμοποιηθούν.

«Υποβάλαμε αίτημα τον Δεκέμβριο ώστε να συστήσουμε και πάλι δική μας πολεοδομική υπηρεσία στη Μύκονο. Είναι πολύ πιο πρακτικό, γιατί θα υπάρχει άμεση παρουσία των ελεγκτικών αρχών στο νησί», λέει στην «Καθημερινή» ο δήμαρχος Μυκόνου Κώστας Κουκάς. «Πάντως, τα τελευταία χρόνια η πολεοδομία Σύρου έρχεται συχνά για ελέγχους, η εικόνα που έχω είναι ότι γίνεται συστηματική δουλειά. Προφανώς και πρέπει να διερευνηθεί η επίθεση στον εργαζόμενο της εφορείας αρχαιοτήτων – σήμερα είναι αυτός, αύριο κάποιος δικός μας υπάλληλος. Εχω την αίσθηση πάντως πως η πολεοδομική αυθαιρεσία στο νησί μας δεν είναι τόσο μεγάλη όσο ακούγεται αυτές τις ημέρες. Οι ημέρες εκείνες έχουν παρέλθει».

Κατεδαφίσεις μηδέν σε αιγιαλούς

Οι παρανομίες στον αιγιαλό και στην παραλία, όπως αυτές που ανέφερε στη συνέντευξή του στην «Κ» ο κ. Ψαρρός («παραλιακό μέτωπο από παράγκες που έχουν μετατραπεί σε μπαρ πολυτελείας»), παραμένουν ατιμώρητες, με την κάλυψη του κράτους. Από το 2021 η κυβέρνηση ανέστειλε τις κατεδαφίσεις με πρόσχημα τον κορωνοϊό. Η τελευταία παράταση λήγει στις 31 Μαρτίου 2023. Στη Μύκονο, πάντως, σύμφωνα με τη Διεύθυνση Τεχνικού Ελέγχου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, τα πρωτόκολλα κατεδάφισης που εκκρεμούν δεν είναι περισσότερα από δέκα.

Η πρώτη αναστολή δόθηκε τον Μάρτιο του 2021 (κατά ενδιαφέρουσα χρονική σύμπτωση, όταν ξεκίνησαν οι κατεδαφίσεις στο Λασίθι και στη Χαλκιδική). Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε και η αιτιολόγηση της ρύθμισης: αρχικά η κυβέρνηση υποστήριξε ότι το «πάγωμα» των κατεδαφίσεων (τελεσίδικα χαρακτηρισμένων) αυθαιρέτων ή της αποβολής καταπατητών από δημόσια γη είναι αναγκαίο προκειμένου να δοθεί «ο απαραίτητος χρόνος, λαμβανομένων υπόψη των καθυστερήσεων που συνεπάγεται μακροπρόθεσμα η πανδημία για την ομαλή διεξαγωγή των διαδικασιών νομιμοποίησης και τακτοποίησης έργων κάθε είδους», παρότι η νομιμοποίηση ή τακτοποίηση αυθαιρέτων σε αιγιαλούς, παραλίες κ.λπ. απαγορεύεται ρητώς.

Στην τελευταία παράταση, μάλιστα, η επιχειρηματολογία επεκτάθηκε: στην αιτιολογική έκθεση το κράτος εξέφρασε τη συμπάθειά του στις τουριστικές επιχειρήσεις που προσπορίζονται παράνομα αιγιαλούς και παραλίες, αναφέροντας ότι αν κατεδαφίζονταν οι παρανομίες τους και αποβάλλονταν από την καταπατημένη έκταση… «δεν θα είχαν επαρκείς εναλλακτικές δυνατότητες».

Τα αυθαίρετα σε αιγιαλούς και παραλίες υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τις 2.500 σε όλη τη χώρα. Προ τριετίας το Πράσινο Ταμείο δέσμευσε περί τα 6,5 εκατ. ευρώ για να χρηματοδοτήσει τις αποκεντρωμένες διοικήσεις να κάνουν κατεδαφίσεις σε δάση και αιγιαλούς, ωστόσο με την αναστολή οι πόροι κατευθύνθηκαν σε άλλα έργα. Η μόνη κατεδάφιση σε αιγιαλό που πραγματοποιήθηκε τα τελευταία χρόνια ήταν τον Ιανουάριο στο κεδροδάσος του Αλυκού της Νάξου, όπου το Πράσινο Ταμείο διέθεσε 540.000 ευρώ για την κατεδάφιση ετοιμόρροπου ξενοδοχείου. (σ.σ. πότε έγινε αλήθεια και δεν το είδαμε στη Νάξο;) 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ο Καραγκιόζης ταξιδεύει στη Νάξο, έξι μοναδικές παραστάσεις με το Θέατρο Σκιών του Πάνου Χατζηαναγνώστου

Έξι μοναδικές παραστάσεις σε ισάριθμα χωριά της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων, με ελεύθερη είσοδο για μικρούς και μεγάλους λάτρεις της ελληνικής παράδοσης.

Ελλάδα – Ραφαήλ Παγώνης: Πρωταθλητής Ευρώπης U14

Ο 13χρονος Έλληνας τενίστας έδειξε πάθος, ωριμότητα και ψυχραιμία, νικώντας τον Ολλανδό Λόρενς Ντράιβερ στον τελικό του European Junior U14 στην Τσεχία

Τρίποδες: Μια αυθεντική βραδιά παράδοσης, ο ετήσιος χορός του Πολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Νέων

Με κέφι, μουσική και συγκίνηση γέμισε το χωριό, σε μια γιορτή που τίμησε την παράδοση, τη συλλογικότητα και την ελπίδα

Κίμωλος: Όταν η Παράδοση Γίνεται Βίωμα, έκθεση για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά στο «Espera Suites»

Μια ζωντανή εμπειρία ιστορίας και μνήμης, φτιαγμένη από ανθρώπους, μνήμες και ψίχουλα παράδοσης που φωτίζουν το μέλλον του νησιού

Αμοργός: Ένταση και επεισόδια στο πανηγύρι της ψημένης ρακής μετά από πολιτικό σύνθημα

Απρόσμενη τροπή πήρε το παραδοσιακό γλέντι στα Κατάπολα, όταν συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης προκάλεσαν αντιδράσεις, λογομαχίες και τελικά, διακοπή της γιορτής.

Μητρόπολη Παροναξίας: Με ευλάβεια και κατάνυξη ο Εσπερινός της Αγίας Παρασκευής στο Καστράκι Νάξου

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος χοροστάτησε στον εσπερινό της Αγίας Παρασκευής στο Καστράκι, μεταφέροντας μήνυμα πίστης, ελπίδας και ενότητας στους πιστούς της Νάξου.

Σοκ στη Σέριφο: 27 πρόβατα νεκρά σε αποθήκη, βανδαλισμοί σε εκκλησία και καταγγελίες για φρικαλεότητες

Η Γερόντισσα Ανθοδόχη καταγγέλλει εγκληματική ενέργεια με νεκρά ζώα σε φρικτές συνθήκες, καταστροφές στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας και βεβήλωση του κελιού της Μακαριστής Ανθούσας.

Ιστορική νίκη για τους ναυτικούς στα ιδιωτικά σκάφη, μειώνεται η φορολογία μετά από παρέμβαση του Γ. Βάλλη

Ο πρόεδρος της Π.Ε.Π.Ι.Ε.Θ. ανοίγει νέο κεφάλαιο για το yachting στην Ελλάδα: Δίκαιη φορολόγηση, προστασία εγκύων ναυτικών και ριζικές θεσμικές μεταρρυθμίσεις σε ασφάλεια και επαγγελματικά δικαιώματα

Μηλώσια 2025 – Στίβος: Με συγκίνηση και μεγάλη συμμετοχή η Νάξος τίμησε τον Ιουλιανό Βλασέρο

Ο ΑΜΣ Φιλωτίου διοργάνωσε τους αγώνες στίβου “Μηλώσια” στη μνήμη του Ιουλιανού Βλασέρου, ενώ η συγκινητική συμμετοχή της οικογένειάς του και η στήριξη της τοπικής κοινωνίας ανέδειξαν ξανά τη δύναμη της μνήμης και του αθλητισμού.

Kalami Festival: Μουσική απόψε κάτω από τα αστέρια της Νάξου με Aggelina, Usurum & Σκιαδαρέσσες

Η παραλία της Μικρής Βίγλας υποδέχεται για πρώτη φορά το Kalami Festival σήμερα (27 Ιουλίου) με τρεις καλλιτεχνικές παρουσίες και μια βραδιά γεμάτη ψυχή, αφήγηση και ρυθμό.

“Μαχαιριά” στο λιμάνι της Νάξου: Σοβαρό επεισόδιο βίας μεταξύ νεαρών εργαζομένων

Ένα μεσημέρι του Ιουλίου μετατράπηκε σε σκηνικό τρόμου για περαστικούς και ντόπιους, όταν διαπληκτισμός ανάμεσα σε δύο υπαλλήλους γραφείου ενοικίασης εξελίχθηκε σε αιματηρό περιστατικό.

Δικαστική δικαίωση για τους κατοίκους του Καλοξύλου, ακυρώθηκε η άδεια λειτουργίας του νέου τυροκομείου της ΕΑΣ Νάξου

Μετά από μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα, το Τριμελές Διοικητικό Εφετείο Πειραιά ακύρωσε την άδεια λειτουργίας του υπό ανέγερση τυροκομείου, δικαιώνοντας πλήρως τους περιοίκους

Όταν το GPS σε οδηγεί… σε αδιέξοδο: Τουρίστας σφήνωσε όχημα σε σοκάκι της Νάξου

Αμερικανός οδηγός ακολούθησε πιστά τις οδηγίες πλοήγησης και κατέληξε… στα στενά της Φουντάνας – Η φωτογραφία που έγινε viral και η ανάγκη για καλύτερη καθοδήγηση στους τουρίστες

Δονούσα: Ο τραυματισμός κοπέλας από ομπρέλα (!!!) αποκαλύπτει μια τρύπα στο σύστημα

Μια γυναίκα τραυματίστηκε σοβαρά σε απομονωμένη παραλία της Δονούσας και σώθηκε χάρη στην αλληλεγγύη ντόπιων και τουριστών — αλλά η πολιτεία έλειπε. Και την επόμενη φορά;

Αλυκό Νάξου: Κατεδαφίζεται το φάντασμα του ξενοδοχείου – Σώζεται το κεδροδάσος

Υπεγράφη η σύμβαση κατεδάφισης των ερειπίων στο Αλυκό – Ένα διαχρονικό «τραύμα» για τη Νάξο οδεύει προς θεραπεία μετά από δεκαετίες αδράνειας

Κυκλάδες – Ανατροπή στο τουριστικό χάρτη: Νάξος και Πάρος ανεβαίνουν, Μύκονος και Σαντορίνη «κατεβαίνουν»

Το καλοκαίρι του 2025 φέρνει ανακατατάξεις στους δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς – Η Νάξος και η Πάρος «λάμπουν» με αύξηση ζήτησης, ενώ Σαντορίνη και Μύκονος μετρούν απώλειες και ανησυχίες

Θλίψη στη Σχοινούσα: Το ύστατο χαίρε στη Ρίτα Μούρτζη από τον Σύλλογο Σχοινουσιωτών

Μια αγαπημένη παρουσία του νησιού έφυγε πρόωρα – Συγκινητικό μήνυμα αποχαιρετισμού και κάλεσμα για στήριξη στη μνήμη της

Νάξος – Τραγαία: Όταν η προσπάθεια γράφει ιστορία, Επιτυχίες για τους μαθητές του Γενικού Λυκείου (πίνακας)

Με δάκρυα συγκίνησης, χαμόγελα και βαθιά υπερηφάνεια, οι μαθητές του ΓΕΛ Τραγαίας πέτυχαν σπουδαίες εισαγωγές στις Πανελλαδικές 2025 — αποδεικνύοντας πως τα μεγάλα όνειρα ανθίζουν και στα μικρά σχολεία

Νάξος -“Ξόβορα 2025”: Μουσικά σεμινάρια, χορός και παράδοση στην καρδιά της Απειράνθου

Από 26 έως 31 Ιουλίου, η Απείρανθος φιλοξενεί για τέταρτη χρονιά τα Ξόβορα — με δασκάλους τον Γ. Ζευγόλη, Ν. Αγγελόπουλο, Δ. Παππούλη και Στ. Γανωτή — σε ένα πενθήμερο γεμάτο μουσική, χορό, παραμύθι και εξορμήσεις

Νάξος – «Τέλος στα πρόστιμα, Δήμαρχε – Πεζοδρόμηση τώρα»: Η κραυγή μίας πόλης που πνίγεται

Αδικημένοι επαγγελματίες κρεμούν πανό αγανάκτησης στην καρδιά της Νάξου και ζητούν κάτι απλό: Ίδιους όρους για όλους.