Τετάρτη, 9 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΠεριβάλλονΣύμβαση για την ηλεκτρική διασύνδεση Λαύριο - Σέριφος και Σέριφος - Μήλος

Σύμβαση για την ηλεκτρική διασύνδεση Λαύριο – Σέριφος και Σέριφος – Μήλος

|

Η Hellenic Cables, ο κλάδος καλωδίων της Cenergy Holdings, προχώρησε σε υπογραφή σύμβασης με τον ΑΔΜΗΕ στο πλαίσιο της Δ΄ φάσης διασύνδεσης των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, και συγκεκριμένα για τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις Λαύριο-Σέριφος και Σέριφος-Μήλος, συνολικού μήκους 170 χλμ.

Το έργο «με το κλειδί στο χέρι» (“turnkey”) περιλαμβάνει τη μελέτη, παραγωγή και προμήθεια των χερσαίων και υποβρυχίων καλωδίων υψηλής τάσης 150 kV, καθώς και των παρελκόμενων εξαρτημάτων, την εγκατάσταση, πόντιση και προστασία των χερσαίων και υποβρυχίων καλωδίων, την πραγματοποίηση των αναγκαίων συνδέσεων και τερματισμών, καθώς και των τελικών δοκιμών μετά την εγκατάσταση.

Το έργο, που θα διασυνδέσει τη Μήλο και τη Σέριφο στο ηπειρωτικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, εντάσσεται στην τέταρτη και τελευταία φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων.

Με τη λειτουργία της, η νέα διασύνδεση θα αναβαθμίσει σημαντικά την ποιότητα ηλεκτροδότησης σε ακόμη επτά άμεσα και έμμεσα διασυνδεόμενα νησιά των Κυκλάδων (Φολέγανδρος, Μήλος, Σέριφος, Ίος, Κίμωλος, Σίφνος και Κύθνος) καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, ενώ θα επιτρέψει τη σταδιακή απόσυρση των ρυπογόνων και παλαιάς τεχνολογίας σταθμών ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν μέχρι σήμερα στη Μήλο και στη Σέριφο.

Η υλοποίηση του έργου, συμπεριλαμβανομένης της εγκατάστασης των καλωδίων, αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός 28 μηνών. Τα υποβρύχια καλώδια θα κατασκευαστούν στο υπερσύγχρονο εργοστάσιο της Hellenic Cables στην Κόρινθο.

Ο κ. Αλέξης Αλεξίου, CEO της Cenergy Holdings και της Hellenic Cables δήλωσε: «Η ηλεκτρική διασύνδεση της Μήλου και της Σερίφου με το ηπειρωτικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας στηρίζει τη νησιωτική οικονομία, την ενεργειακή ασφάλεια και τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα της χώρας. Η Hellenic Cables, μέσω των καλωδίων και των υπηρεσιών που προσφέρει, συμβάλλει καθοριστικά στην ενεργειακή μετάβαση της Ελλάδας».


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Στασιμότητα στην επιβατική και οχηματική κίνηση στο λιμάνι Νάξου το πρώτο εξάμηνο του 2025

Οριακή πτώση στους επισκέπτες και τα οχήματα φέτος, με έντονη πτώση τον χειμώνα αλλά θετικά σημάδια από την άνοιξη και μετά (πίνακας)

Αποκαλύφθηκε σκάνδαλο 40 εκατ. ευρώ στο μεταφορικό ισοδύναμο, έγκαιρη παρέμβαση Παππά έσωσε το Δημόσιο

Χάρη σε διοικητικούς ελέγχους και αποφασιστικές κινήσεις, απετράπη καταβολή δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε ύποπτες αιτήσεις επιχειρήσεων – Η συντριπτική πλειονότητα από την Κρήτη

Χρυσές βολές και ταχύτητα πανελλήνιας εμβέλειας για τους αθλητές του Πανναξιακού ΑΟ

Εντυπωσιακές εμφανίσεις σε Τρίπολη και Θήβα από τους νέους του Πανναξιακού – Προκρίσεις, ρεκόρ και πρώτες θέσεις για τους αθλητές του συλλόγου

Ανάφη – Μ. Καφούρος: «Η παρουσία του κράτους στα μικρά νησιά είναι αναγκαία»

Σε μια ιστορική ημέρα για την Ανάφη, ο Βουλευτής Κυκλάδων Μάρκος Καφούρος παρευρέθηκε στον Αγιασμό του νέου Λιμενικού Φυλακίου, αναδεικνύοντας τη σημασία ενίσχυσης της κρατικής παρουσίας στις απομακρυσμένες νησιωτικές περιοχές.

Συνάντηση Φ. Φόρτωμα με τον Υπουργό Μ. Χρυσοχοΐδη: Ενίσχυση της αστυνομικής παρουσίας στις Κυκλάδες

Ο Βουλευτής Κυκλάδων έθεσε την ανάγκη για άμεση και μακροπρόθεσμη στήριξη των αστυνομικών υπηρεσιών στα νησιά, ενόψει της τουριστικής αιχμής – «Η ασφάλεια δεν είναι πολυτέλεια, αλλά αναγκαιότητα».

Τένις: Ένα άθλημα που δεν μένει ποτέ στατικό

Δεν αρκεί να είσαι γρήγορος ή δυνατός. Το τένις απαιτεί ισορροπία. Και αυτή η ισορροπία κρύβεται σε λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά

Καμίνι η Ελλάδα: Στους 41°C η Φθιώτιδα – Πάνω από 35άρια σε Πάρο και Νάξο

Ιούλιος «φωτιά» στην Ελλάδα με ακραίες θερμοκρασίες, θερμική δυσφορία και υψηλές τιμές ακόμη και στο Αιγαίο – Πάνω από 180 σταθμοί με θερμοκρασίες άνω των 37°C - Η εικόνα στη Παροναξία

Κίμωλος: Το νησί με τα καθαρότερα νερά στον κόσμο, το λένε οι Αμερικανοί

Παγκόσμια διάκριση για την Ελλάδα – Η παραλία Πράσσα στην Κίμωλο στην κορυφή της λίστας με τις καθαρότερες θάλασσες, αφήνοντας πίσω εξωτικούς προορισμούς

Καθυστερήσεις στο νέο αεροδρόμιο Πάρου λόγω έλλειψης υλικών

Το έργο «Ανάπτυξη και βελτίωση υποδομών του νέου αεροδρομίου Πάρου» αντιμετωπίζει καθυστερήσεις λόγω ελλείψεων στα απαραίτητα υλικά, όπως απαντά το Υπουργείο στον Δήμο Πάρου – Κρίσιμο για την τουριστική ανάπτυξη το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης.

Καθολική Εκκλησία αφιερώνεται στην Ιερά Καρδία του Ιησού, iστορική πράξη την Κυριακή 13 Ιουλίου στην Τήνο

Η Ιερά Σύνοδος της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα αποφάσισε την αφιέρωση της τοπικής Εκκλησίας στην Ιεροτάτη Καρδία του Ιησού, στο πλαίσιο τριπλής επετείου και του Ιωβηλαίου 2025 – Κεντρική Θεία Λειτουργία στο Προσκύνημα της Ιεράς Καρδίας στο Εξώμβουργο Τήνου

Τζεφ Μπέζος: After wedding party στη Νάξο με την Λόρεν Σάντσεζ, η «έξυπνη» αγάπη του για το νησί

Μετά τον χλιδάτο γάμο των 48 εκατομμυρίων στη Βενετία, ο ιδρυτής της Amazon και η εκρηκτική σύζυγός του επιλέγουν τη Νάξο για το after wedding ταξίδι τους, επιβεβαιώνοντας την ιδιαίτερη σχέση του δισεκατομμυριούχου με το νησί και τα φιλόδοξα σχέδιά του για το «smart island» των Κυκλάδων.

Νάξος – Κωμιακή: «Έφυγε» ο Δημήτρης Ιωάννου Καρούσης, θλίψη για τον αγαπημένο “Τζήμα”

Αποχαιρετισμός σε έναν ήσυχο και αγαπητό συγχωριανό που δεν ξέχασε ποτέ τον τόπο του – Το χωριό τον τιμά με συγκίνηση

Aperto – Cucina Italiana: Η αυθεντική ιταλική εμπειρία ήρθε στη Νάξο με την υπογραφή του κορυφαίου pizzaiolo Νίκου Σωτηρόπουλου

Ένα νέο γαστρονομικό σημείο στην καρδιά της Νάξου που ενώνει την ιταλική φινέτσα με τη δημιουργικότητα του Έλληνα pizzaiolo που διακρίθηκε δύο φορές ως ο καλύτερος της χώρας και στους 50 κορυφαίους της Ευρώπης.

Κατ’ Οίκον Νοσηλευτική Φροντίδα στη Νάξο από τη Φραντζέσκα Λαγογιάννη

Με επιστημονική γνώση, σεβασμό και ολιστική προσέγγιση, η Φραντζέσκα Λαγογιάννη προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες νοσηλείας στο σπίτι, σε όλη τη Νάξο.

Νάξος: Αλλαγές στην κυκλοφορία σε Χώρα, Αγία Άννα, Άγιο Προκόπη και Πλάκα, “εμφάνιση” του e-naxios

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ανακοινώνει τις νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την τουριστική περίοδο – Δωρεάν στάθμευση και έλεγχος τροφοδοσίας στα παραλιακά μέτωπα

Νάξος: “Σιωπή” στην τοπική κοινωνία, έφυγε πρόωρα ο Γεώργιος Λαΐος

Η Νάξος αποχαιρετά έναν νέο άνθρωπο με έντονη κοινωνική παρουσία και ανθρώπινη προσφορά – Κηδεύεται την Πέμπτη 3 Ιουλίου στον Ιερό Ναό Κοιμητηρίου Άνω Λιοσίων

Εκρηκτική αύξηση επιβατών στο λιμάνι Νάξου τον Ιούνιο (πίνακας)

Οι αριθμοί αυξάνονται, οι υποδομές όμως όχι. Η Νάξος «ασφυκτιά» και χρειάζεται λύση τώρα.

Μενδώνη για Κούρους Μελάνων: “Θα γίνει πιλοτική μεταφορά του ενός κούρου”

Οι κάτοικοι της Νάξου αντιστέκονται στην απομάκρυνση των αρχαίων αγαλμάτων από το Φλεριό, ενώ το Υπουργείο Πολιτισμού υπερασπίζεται μια μεταφορά που δημιουργεί ερωτήματα και αντιδράσεις.

Σίκινος – Β. Μαράκης: “Το λιμάνι που περιμέναμε – Ξεκινά η επέκταση τον Σεπτέμβριο” (video)

Ο Δήμαρχος Σικίνου Βασίλης Μαράκης μιλά για την πολυαναμενόμενη επέκταση του λιμανιού και τις εξελίξεις σε βασικά ζητήματα του νησιού

Γ. Καρνέζης: “Οι σκέψεις μου για το μέλλον των Κούρων στη Χώρα της Νάξου”

Και η απάντηση στη δημοσίευση στη Naxos Press της πολιτικού του κόμματος Κίνημα Δημοκρατίας, κ. Κατερίνας Γιαννακά